גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהלת נגיף הקורונה לא פסחה על הישראליות בוול סטריט: מדד גלובס-פרומתאוס ירד בפברואר ב-6.3%

המגמה השלילית בחודש שעבר ניכרה גם במדד ת"א-125, שירד ב-5.7%, ובמדד נאסד"ק, שאיבד מערכו 6.4% ● בתת-המדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים בלטה לטובה חברת קומפיוג'ן, שמנייתה השלימה זינוק חודשי של 26%, ובתת-מדד הטכנולוגיה בלטה חברת פייבר

מניות החברות הישראליות הנסחרות בבורסות וול סטריט נסחרו בפברואר במגמה שלילית, בדומה למרבית שוקי המניות בעולם, שהושפעו קשות מהתפרצות נגיף קורונה בסין ובהמשך במדינות נוספות בעולם. מגמה זו הובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי מניות החברות הישראליות בבורסות ניו יורק ונאסד"ק, לירידה של 6.3%. לשם השוואה, בחודש שעבר ירד מדד ת"א-125 ב-5.7% ומדד נאסד"ק איבד מערכו 6.4%.

בדומה למגמה של המדד, ירד תת-המדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים בשיעור של 7% בפברואר, בעוד מדד ת"א ביומד ירד ב-6% - ואילו על מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה פסחו הירידות והוא הוסיף לערכו 0.3%.

מדד גלובס-פרומתאוס

אחת החברות שבלטו לטובה בתת-המדד בפברואר היא קומפיוג'ן, שמנייתה השלימה בחודש שעבר זינוק של 26%. קומפיוג'ן עוסקת באימונותרפיה - שיטת טיפול נגד מחלת הסרטן, שמסייעת לגוף לזהות ולתקוף תאים סרטניים, מפתחת תרופות וטכנולוגיות נלוות לסיוע בתהליכים ומוצרים רפואיים מבוססי גנים. החברה הודיעה בפברואר על הרחבת שיתוף הפעולה עם חברת התרופות בריסטול-מאיירס סקוויב. במסגרת שיתוף הפעולה, נבדק הטיפול לסרטן של קומפיוג'ן (COM701) בשילוב עם הטיפול של בריסטול. כעת ייפתח ניסוי חדש, שבו יבחנו את הטיפול של קומפיוג'ן עם מוצר נוסף של בריסטול.

מניית פייבר טיפסה ב-21% בפברואר

מניות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט ירדו גם הן בפברואר, והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לירידה של 6.4%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה נפל ב-8.4% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד ב-6.2%.

חברת פייבר, שפיתחה זירת מסחר אינטרנטית המחברת בין פרילנסרים ללקוחות בעולם, בלטה לטובה בחודש שעבר עם עלייה של 21% במחיר המניה. החברה, שדיווחה על הכנסות של 107 מיליון דולר בשנת 2019, הציגה צמיחה של 42% בהשוואה להכנסות ב-2018 והעלתה את התחזיות שלה לשנת 2020. מאז ההנפקה של פייבר ביוני אשתקד ועד לסוף פברואר עלה מחיר מניית החברה בכ-50% לשווי של כמיליארד דולר.

בחברת פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים חברה ישראלית "מעניינת ורותחת", כהגדרתם, במדד גלובס-פרומתאוס: סולאראדג', העוסקת בפיתוח ואספקה של מערכת לאופטימיזציה ולניטור של אנרגיה סולארית. החברה הונפקה לראשונה בנאסד"ק ב-2015 במחיר של 18 דולר למניה, וכיום מנייתה נסחרת במחיר של כ-129 דולר, המשווה לה שווי שוק של לא פחות מ-6.3 מיליארד דולר.

מניתוח מחלקת המחקר של פרומתאוס עולה כי מעבר לעובדה שסולאראדג' נסקה לשווי של כמעט פי שבעה מהמחיר בהנפקה, החברה מראה שיעורי צמיחה של עשרות אחוזים במכירות וברווחיות וכן הצליחה עד כה להתגבר על מתחרותיה. לפי פרומתאוס, החברה כבשה נתח שוק של יותר מ-60% בארה"ב, הן במערכות סולאריות ביתיות והן במערכות מסחריות.

סולאראדג' דומיננטית בשוק האמריקאי

אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס ומנהל מחלקת טכנולוגיה, מציין כי הדומיננטיות הנוכחית של סולאראדג' בנתח השוק ארה"ב - אחד השווקים האסטרטגיים של החברה - גדולה יותר מפי שלושה מהמתחרה האמריקאית Enphase Energy, וממחישה את הצמיחה המהירה של החברה, שבשנת 2012 החזיקה בפחות מ-2% מנתח השוק בארה"ב. "החברה שומרת באופן עקבי על מגמת צמיחה בהכנסות וברווחיות. ב-2019 מחזור ההכנסות שלה הסתכם ביותר מכ-1.4 מיליארד דולר - צמיחה של כ-52% במחזור בהשוואה להכנסות שהפיקה ב-2018, ושל כ-135% בהשוואה לאלה של 2017", אומר שבח.

מניית סולאראדג עלתה ב-615 מאז ההנפקה (דולרים)

לפי פרומתאוס, על בסיס כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), בשולי הרווח הגולמי רשמה סולאראדג' בשנת 2019 ירידה מינורית של קצת יותר מ-1% בהשוואה לשנה שעברה, אבל החברה עדיין שומרת על מרווחים יציבים בטווח 35%-34% מההכנסות. הרווח התפעולי של החברה הסתכם בכ-190 מיליון דולר, לעומת רווח של כ-139 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

בשורה התחתונה, הרווח הנקי של סולאראדג' צומח בשיעור דו-ספרתי על פני השנים האחרונות. ב-2019 החברה דיווחה על רווח נקי של כ-147 מיליון דולר, לעומת רווח של כ-129 מיליון דולר ב-2018 - צמיחה שנתית של כ-14%. בהשוואה ל-2017, הרווח הנקי צמח בכ-74% ב-2019. שבח ציין כי "המפתח לצמיחת החברה ברבעונים האחרונים היה החדירה שלה לשווקים נוספים בעולם והפחתת התלות בשוק האמריקאי, שחווה בשנה האחרונה ירידה במחירים ובביקושים, בעיקר בשוק הדיור. עם זאת, סולאראדג' עדיין שומרת על מעמד תחרותי מוביל בשוק המגורים בארה"ב, המהווה מנוע צמיחה עיקרי שלה ועדיין אחראי לרוב הכנסותיה מהשוק הסולארי".

מבדיקת פרומתאוס עולה כי סולאראדג' רשמה הכנסות מהתחום הסולארי של כ-389 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2019, כשמתוכן סכום ניכר של כ-237 מיליון דולר בארה"ב - כלומר, כ-60.8% מכלל ההכנסות בשוק הסולארי. באירופה עמדו ההכנסות על כ-119 מיליון דולר, כ-30.6%. שאר ההכנסות הגיעו משוקי-מפתח נוספים, כמו יפן, אוסטרליה, הודו, ושווקים קטנים יותר כמו ישראל.

סולאראדג' פרסמה תחזית לרבעון הראשון של 2020, והיא צופה בו הכנסות של 425-440 מיליון דולר, המהוות צמיחה של 56%-62% לעומת הרבעון המקביל ב-2019. לדברי שבח, "החברה ממשיכה, וכנראה שתמשיך, לצמוח בקצב מרשים מאוד בזכות איכות הניהול, התפתחות המוצרים והטכנולוגיה שלה, המהווה יתרון ביחס למתחרותיה ושלא אומצו עדיין במידה נרחבת בשוק האמריקאי". הוא מוסיף כי מתחרותיה המרכזיות של סולאראדג' הן Huawei הסינית, שפעילה מאוד בשוק הסיני, וכן חברות כמו Enphase Energy ו-SunPower האמריקאיות, SolarWorld הגרמנית ואחרות. לדבריו, צמיחת החברה היא גם בזכות הצמיחה האדירה בענף.

סולאראדג' פועלת בענף האנרגיה הסולארית, כשהשיח העולמי על משבר האקלים רק נמצא במגמת עלייה. לפי הערכות הארגון האירופי Solar Power Europe, שמייצג יותר מ-200 חברות מ-35 מדינות, עד 2021 תהיה צמיחה דו-ספרתית שתכפיל את סך קיבולת האנרגיה הסולארית המותקנת ליותר מ-1,100 ג'יגוואט עד לסוף 2022. בהקשר לכך, מוסיף שבח כי מה שמניע את הצמיחה האדירה של תחום זה הוא שילוב של גורמים סביבתיים, פוליטיים וכלכליים. "אנרגיה סולארית נוצרת על ידי השמש בצורת חום ואור. זהו אחד ממקורות האנרגיה המתחדשים הזמינים ביותר על פני כדור הארץ. העובדה שזו אנרגיה זמינה בשפע, ללא עלות, שאינה שייכת לגוף או למדינה כלשהם, הופכת אותה לאחד המקורות החשובים ביותר של אנרגיה לא קונבנציונלית". 

עם זאת, בפרומתאוס מזהירים כי המגמה הנוכחית של הממשלות במדינות מרכזיות בעולם היא להוריד בהדרגתיות את היקף התמיכה שלהן ביצרניות כאלה. זהו סיכון מרכזי עבור חברה כמו סולאראדג', שאם תמשיך לצמוח בדומה לרבעונים האחרונים, אולי תוכל למזער את התלות שלה באותן סובסידיות ממשלתיות. לסיכום, אומר שבח, לא ניתן לחלוק על המומנטום המצוין של סולאראדג' עד כה. "ניתן רק לצפות ולראות אם החברה תמשיך לצמוח בהתאם לרבעונים האחרונים, תמשיך להיות דומיננטית בארה"ב וכן תחלוש על שווקים גלובליים נוספים", אמר. "היעדים האגרסיביים לאנרגיות חשמל מתחדשות בעולם מהווים קרקע בטוחה לסולאראדג' ומתחרותיה לצמוח, וימים יגידו אם החברה תצליח לשמור על היתרון התחרותי שלה ולהתפרס על פני שווקים נוספים בעולם". 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי