גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נאלצים לבטל התחייבות ולהפר חוזה? קורונה היא לא בהכרח כוח עליון

יבואנים מסין שלא יכולים לעמוד בהתחייבות לאספקת סחורה, ספקי חבילות תיירות בספרד שכבר שילמו על השירותים וחברות שמתמודדות עם עובדים שמסרבים לנסוע בשליחותן לחו"ל ● מה אומר החוק על הפרת חוזים בימי קורונה, ולמי מותר להשתמש בנימוק של "כוח עליון"?

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים / צילום: RAMI AMICHAY, רויטרס
נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים / צילום: RAMI AMICHAY, רויטרס

לפני כשבועיים פנה יבואן ישראלי בלעדי של אחד ממוצרי החשמל המוכרים בשוק לבעלים של רשת חנויות מקומית ועדכן אותו כי אף שהתחייב לספק לרשת 500 מוצרים חשמליים מדי חודש, הוא לא יוכל לעמוד בהתחייבות הזאת מעכשיו ועד ל"לא יודע מתי". המוצרים שהוא מספק מיוצרים בסין, ומאז פרוץ משבר הקורונה, היבוא הוקפא.

במערכת היחסים שבין היצרן הסיני והיבואן הישראלי, נהנה היצרן הסיני מהגנת "הכוח העליון", אך היבואן הישראלי מצא את עצמו בבעיה אמיתית. הוא לא יודע האם יש לו הגנה מפני הפרת החוזה מול הרשת המקומית. בעל הרשת המקומית עטה ארשת מבינה, ואמר ליבואן: "אין בעיה. תמצא לי ספק אחר". הבעיה היא שמדובר ביבואן רשמי של מוצר ידוע, שעל-פי החוזה שלו מול היצרן לא יכול אפילו לספק את המוצר ללקוח ביבוא מקביל. הוא כבול לחוזה. אז מה הוא יעשה?

המקרה הזה אינו תאורטי. מדובר ביבואן ישראלי שנקלע לבעיה מול סין - כמו רבים אחרים - ומתמודד כיום עם השלכות משבר הקורונה. לפני זמן מה הוא פנה לעו"ד גדיאל בלושטיין, שותף במחלקת משפט מסחרי במשרד עורכי הדין AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', וסיפר לו על כך.

"הסברתי לו שהיצרן הסיני אכן נהנה מהגנת הכוח העליון, המפעל נסגר, או שנמל המשלוח נסגר", אומר עו"ד בלושטיין. "כדי לחסום לחלוטין תביעות, שלטונות סין מוציאים אישורי 'כוח עליון', ואותם מציגים היצרנים הסינים לכל דורש. מנגד, ספק אם הלקוח שלי, היבואן הישראלי, נהנה מהגנת כוח עליון כלפי בעל רשת החנויות. לכאורה, נדרש מהיבואן לעשות מאמץ סביר ולהביא את המוצר או דומה לו ממקור אחר, שכן קיום החוזה הוא אפשרי בשינויים המחויבים. ייתכן כי אם היבואן יאחר במועדים, הוא לא ייחשף לתביעה בגין האיחור, ואולם עליו לעשות מאמץ סביר להביא סחורה ממקור אחר". 

עו"ד בלושטיין, מומחה למשפט מסחרי / צילום: איל יצהר, גלובס

אז מה המלצת ללקוח?

"הוא (היבואן הישראלי) חייב לעשות מאמץ מיוחד כדי להימנע מתביעה בגין הפרת הסכם. הסברתי לו שהוא יכול לקבל אישור מהחברה למצוא את המוצרים בשוק המקביל (יבוא מקביל), ויש סיכוי שבנסיבות הקיימות כיום הוא יקבל את האישור הזה. אנחנו עובדים על זה כעת".

היבואן הישראלי כמובן לא לבד. בשבועות האחרונים פונים עוד ועוד בעלי עסקים מתחומים שונים אל עורכי הדין עם אותה שאלה: מה עושים? אחד הענפים המרכזיים הוא כמובן ענף התיירות. אל עו"ד בלושטיין הגיע לאחרונה ספק שסיפק ללקוחות חבילות נופש בספרד, וכל החבילות בוטלו. הבעיה המרכזית של הספק הייתה שהוא כבר רכש, גב-לגב, עבור הלקוחות חדרים במלונות, הסעות, שירותי קרקע אחרים ועוד.

"ענף התיירות נמצא כידוע במצב קשה. לדעתנו, באותן מדינות שהוכרזו מסוכנות (כדוגמת איטליה) ניתן יהיה לטעון לכוח עליון, ואולם במדינות אחרות לא ניתן לעשות זאת", אומר עו"ד בלושטיין. "בענף התיירות, שהוא ענף רגיש ממילא, נוקטים המשפטנים עמדה כמעט גלובלית של מתן אפשרות לסגת מהחוזה, הן של הלקוח, הן של הספק הישראלי, הן של הספק בארץ היעד והן של נותן שירות הקצה (המלון לדוגמה). כל אלה הן פעולות פרקטיות מתוך הכרת השטח. אולם כאשר מדובר בארץ שאיננה מסוכנת על-פי הודעות משרד הבריאות, על כל הצדדים לקיים לכאורה את ההסכם".

אז הלקוח שלך יספוג את כל העלויות של החופשה, המלונות וכדומה?

"כך זה נראה כרגע. האדם שרכש מהספק את החבילה מוגן, כי ספרד ברשימת המדינות שיש אזהרת מסע אליהן. בקרב כל עורכי הדין בכל העולם יש הסכמה שאם מדינה הכריזה על מדינה אחרת כאזור מסוכן או מדינה שאסור לבקר בה, זה נחשב לכוח עליון שמצדיק ביטול חוזים. זה אקסיומטי. רוב עורכי הדין חושבים כך, אבל זה עדיין לא נבחן בבית המשפט, כמובן. שום דבר לא נבחן בבתי המשפט. בצד הספרדי יש לספק בעיה. הספק יצטרך להסתמך על ההודעה של משרד הבריאות הישראלי, וספק אם תהיה לו הגנה כלפי המלון שהוא הזמין ושירותים שהזמין שם". 

דוגמאות למצבים שיחייבו חברות להפר חוזים

במקרה אחר שהגיע אל משרדו של עו"ד בלושטיין, תהה אחד מהמעסיקים הגדולים בתחום התוכנה האם הוא יכול להפעיל סנקציות נגד עובד שלו המסרב לנסוע לאנגליה כדי להתקין במשרדי לקוח של החברה מערכת מתוחכמת ויקרה. העובד מתנגד לטוס לחו"ל על אף שאנגליה אינה בין המדינות האסורות בנסיעה. "אם אנגליה לא מופיעה ברשימה, אסור לעובד להתנגד לנסיעה, כי זו הפרת משמעת", אומר בלושטיין.

האם הודעה של משרד הבריאות שכל מי שחוזר לארץ מחו"ל ייאלץ להיכנס לבידוד, משנה את התמונה?

"אם משרד הבריאות יוציא הודעה שכל מי שחוזר מחו"ל ייכנסו להסגר של שבועיים, אז מותר לעובד להתנגד לנסיעה, ולא ניתן להפעיל נגדו סנקציות".

לאורך כל הייעוץ ללקוחות עולה המונח "כוח עליון" בקשר לביטול התחייבויות וחוזים קיימים. האם הוא יכול להגן על כולם? התשובה החד-משמעית של המשפטנים היא: לא.

לדברי עו"ד בלושטיין, "נגיף הקורונה זעזע את מערכת המשפט זעזוע עמוק, והיא נותרה עם תשובות חלקיות ולא ממצות למשתמשים בשירותיה. בדרך, צמד המילים 'כוח עליון' (Force Majeure) עלה למעין מעמד-על, כאילו יש בו כדי לפתור את כל הבעיות. כוחות השוק הכלכלי נחשפים כעת לרמת סיכון גבוהה בשלל סוגי אירועים, הקורונה היא אירוע יוצא דופן שלא היה כמוהו בעולם, ואולם היכולת להפקיע חוזים ולא לעמוד בהתניות החוזיות שלהם אינה מוחלטת".

מה זה בעצם כוח עליון? צדדים להסכם אינם יכולים לחזות את כל האירועים שעלולים לקרות בזמן חיי החוזה ולטפל בהם. כדי להקטין סיכונים, נוצרה תפיסה מוסכמת, שעוגנה גם בסעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), הקובעת כי אם אירוע היה מחוץ לצפיות הצדדים, והם לא יכולים לחזות אותו מראש או למנוע אותו, האירוע הזה יפקיע את המחויבות החוזית לחלוטין או לתקופת האירוע, ללא פיצוי לצד הנפגע.

במסגרת החוזים השתרש נוהג לנסח את הסעיף המשחרר מפיצוי באופן רחב יותר מהניסוח החוקי, תוך הבאת דוגמאות קונקרטיות וניסיון "ללכוד" כמה שיותר אירועים בלתי צפויים תחת המטריה של כוח עליון. ואולם כולם מבינים כי סעיפי כוח עליון עוסקים באירועים יוצאי דופן, אשר מטבע הדברים לא ניתן לצפות אותם. וכאן נכנסת לתמונה הקורונה.

"בדיקה של חוות-דעת של עורכי דין בעולמות משפט דומים לזה הישראלי, וגם מאמרים שנכתבו על-ידי משפטנים מובהקים", אומר עו"ד בלושטיין, "מגלה כי אלה מפנים בראש ובראשונה למלל החוזי ומנסים להפיק ממנו טיעון משפטי קביל. הגם שיש בתפיסה זו היגיון, וברור כי מדובר בהתנהגות מתבקשת, יש צורך להיות יותר יצירתיים במתן ייעוץ ללקוחות, שהרי הקורונה, גם כעת, היא אירוע יוצא דופן שלא היה כמוהו בעולם, אך היא לא בהכרח מובילה לביטול חוזים באופן אוטומטי".

אז מה עושים?

"ראשית, יש לבדוק את כל החוזים בעסק ולהתאים את סעיפי כוח עליון למציאות החדשה. ניסוח סעיפי כוח עליון במציאות של 2020 הוא חובה. הקורונה הרי תיעלם (בתקווה), אך אירוע גלובלי אחר בוא יבוא; שנית, יש לבדוק את החוזים הקיימים ובאיזו מידה הם נותנים תשובה לאירועים; שלישית, יש לשוחח עם ספקים ולקוחות בחוזים בעלי סיכון ולגבש עמדה מאוחדת לפני קרות אירוע הפרת הסכם (גם אם יש הגנת כוח עליון). היום, כאשר כולם תחת השפעת האירוע, יש סיכוי סביר להגיע להישג שימנע טענה של הפרת הסכם. עוד כמה שבועות שכולם כבר 'יתרגלו' לקורונה, הדבר יהיה קשה ביותר; רביעית, דבר שטוב לכל עסק ללא קשר לאירוע, יש לבחון התקשרות עם ספקים נוספים, מחוץ למדינות המסוכנות".

להערכת בלושטיין, בתוך זמן קצר יחסית שערי המשא-ומתן ואפשרות תיקון חוזה במהלכו ייסגרו, והצדדים לחוזים ולעסקאות יחזרו להתנהלות פורמלית על-פי ההסכמים ביניהם, כך ש"חלון האפשרויות" לתיקון המצב הוא קצר ונמדד בשבועות ספורים.

עו"ד בלושטיין, מומחה למשפט מסחרי / צילום: איל יצהר, גלובס

גם עו"ד יעקב אנוך, שותף וראש מחלקת M&A במשרד מ.פירון ושות', קיבל פניות רבות מלקוחות בנוגע להסכמים שעליהם להפר בעקבות משבר הקורונה ולהפך - הסכמים שהופרו על-ידי הצד השני לחוזים עליהם הם חתומים.

גם לדבריו, "לשאלה אם הקורונה נחשבת כוח עליון אין תשובה חד-משמעית. היא נגזרת מהוראות החוזה הספציפי ומנסיבותיו העובדתיות של העניין, כמו גם, כמובן, מהוראות הדין החל על ההסכם - דבר המחייב תשומת-לב מיוחדת בחוזים בינלאומיים".

עו"ד אנוך מוסיף כי "ייתכן וניתן לסווג את מגיפת הקורונה כמקרה של כוח עליון, זאת אף שלמונח 'כוח עליון' אין הגדרה ברורה בחוק הישראלי, ומדובר במונח משפטי מוכר מעולמות דיני החוזים, אשר יכול לשמש עילת הגנה לצד המפר חוזה, כתוצאה מנסיבות שלא יכול היה לצפות או למנוע. עם זאת, לא בטוח שבכל סיטואציה ניתן להסתמך באופן גורף על נגיף הקורונה (על אף היותו חריג) כאירוע הפוטר את הצדדים מקיום התחייבויותיהם. השפעתו של הנגיף על קיומו או ביטולו של חוזה, תיבחן לגופו בכל מקרה ומקרה".

 יש חשיבות לאופן ההתנהלות של הספק או המזמין בעת ביטול הסכם?

עו"ד אנוך: "בהחלט. להתנהגותו של צד להסכם, בזמן אמת, יכולה להיות השפעה של ממש על סיכוייה של טענת הכוח העליון להתקבל. כך, למשל, ישנם חוזים המחייבים נקיטה של פעולות שיש לעשות כדי ליהנות מהגנתו של סעיף הכוח העליון. בחוזים שכאלה, צד המבקש לדחות טענת כוח עליון, מחויב גם הוא לא פעם להגיב באופן מסוים בזמן אמת, אחרת טענות שיעלה בעתיד - יידחו.

"הניסיון מראה כי בעת שהתותחים רועמים, הסערות משתוללות או המגפות מתפשטות, נשכח לא פעם הצורך לפעול באופן מושכל מבחינה משפטית. עסקים מתמקדים, מסיבות מובנות, בתוכניות חירום תפעוליות ומזניחות את ההיערכות המשפטית. זוהי טעות, שכן שגיאות בהתנהלות בזמן אמת פעמים רבות קשה מאד לתקן בהמשך הדרך".

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי