גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה לא שאם נוריד מחיר בכמה אחוזים כולם יבואו לקנות"

מנהלי השיווק, החוליה המקשרת בין חברות הבנייה לרוכשים, נאלצים בימים אלה למצוא פתרונות מחוץ לקופסה כדי להמשיך ולמכור דירות ● בתפריט: סיורים וירטואליים, שיחות מכירה ב"זום" ופריסת תשלומים ● בלי פאניקה

עד לא מזמן היה נדמה שתחום הבנייה נמצא בתנופה בכל כיוון. הוותמ"ל איפשרה הליך קידום מהיר של תכנון שכונות ענק חדשות בשולי הערים, שיכונים ותיקים נדונו להריסה ובנייה מחדש ובכל צומת הוקמו מתחמי קניונים, מרלו"גים או מבני תעסוקה.

מגפת הקורונה שיבשה הכול. שיחה עם מנהלי השיווק של חברות הבנייה והיזמיות הגדולות מלמדת שהם מבולבלים, כמו כולם. בשלב זה נדמה שאף אחד לא יוצא במבצעים או מוריד מחירים, אך לא מעט גילו את האונליין.

יש מתעניינים בדירות? "לא רואים האטה משמעותית"

"אני אשקר אם אגיד שמתדפקים על דלתותינו ומחפשים דירות", אומרת מנהלת השיווק של גינדי החזקות, רוני טננבוים. החברה משווקת כעת מאות דירות בפרויקט UPPER HOUSE ביד אליהו בתל אביב, בשכונת בית בפארק באור יהודה ובגבעת שמואל.

"למזלנו, במרבית הפרויקטים שלנו אנחנו עם 90% מלאי מכור", אומרת טננבוים. "יש לנו גם את פרויקט מחיר למשתכן באור יהודה, שם נעצר השיווק על ידי משרד הבינוי והשיכון. משרדי המכירות שלנו לא פעילים, אבל אנחנו מאמינים שמהר מאוד הדברים יחזרו למסלול.

"אנחנו נותנים מענה ללקוחות שמתקשרים. נכון שמדובר במגפה, וזה שונה ממשברים אחרים שבהם נתקלנו, אבל אני מעריכה שאנשים יחפשו הזדמנויות בקרוב".

אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק של חברת י.ח. דמרי, מספר שהחברה בונה כעת 16 פרויקטים, ובמצטבר מאות רבות של דירות, בעיקר באשקלון, בנתניה, בראש העין ובגבעתיים.

כהן מעיד שהוא נמצא כבר 22 שנה בתחום ומעולם לא חווה משבר מהסוג הזה: "נכון להיום, אנשים נמצאים בחוסר ודאות, שזה מצב שאף פעם לא תורם לענף שלנו".

עו"ד מיכאל לוין, מנהל השיווק של חברת אחים דוניץ, מספר שהחברה משווקת כעת את שלב ב' בקריית האמנים בראשל"צ (390 יח"ד), במע"ר אשדוד (450 יח"ד) וכמה פנטהאוזים בגני תקווה. "אנחנו לא רואים האטה משמעותית בפניות אלינו, אך יש דלילות במספר הפגישות, כי אנשים מפחדים לצאת מהבית".

לוין אומר שהוא לא מזהה כרגע עצירה במכירות: "נהפוך הוא, יש לי לקוח בגני תקווה שמאוד רוצה לרכוש שם מיני פנטהאוז, וצריך את הדירה, ורצה לקדם את החוזה. בגלל המצב, הוא רוצה לסגור את העניינים".

טלי כהן, מנהלת השיווק של חברת שפיר, אומרת שמי שקונה כעת הם אלה שממילא התכוונו לרכוש: "רק אתמול מכרנו ב-2.7 מיליון שקל דירת גן במודיעין לאנשים שמכרו את הדירה שלהם וצריכים לקנות דירה. הרוכשים אפילו חיכו עם חתימת החוזה לאיש המכירות שלנו שהיה בבידוד".

חברת אביסרור משה ובניו בונה בימים אלה 700 דירות בבאר שבע, ועוד מאות ברחובות, באשקלון וביבנה, ועוד.

יורם אביסרור, מנהל השיווק של החברה, מודה שקצב המכירות של החברה השתנה לחלוטין בשבועות האחרונים, ולמעשה אין כמעט מכירות: "האווירה עכשיו לא הכי כיפית, אבל אנחנו משתדלים להמשיך. אתמול (השיחה התקיימה באמצע השבוע שעבר, ג"נ) היה היום היחידי שבו הייתה לנו בעיה עם הפועלים הסינים, אבל גם זה הסתדר".

דורית סדן סמנכ"לית השיווק של שיכון ובינוי, מסבירה שלחברה יש 12 פרוייקטים פעילים מצפון ועד דרום. לדבריה, הביצוע בכל האתרים ממשיך כרגיל וגם לא צפויים עיכובים בשלב זה במסירת הדירות : "משרדי המכירות שלנו פתוחים כדי לתת שרות ללקוחות שלנו. לקוחות שרכשו וקצת חוששים, כאלה שרוצים להתייעץ והן לקוחות שמתעניינים. יש אמנם הנחיות של משרד הבריאות שקוראות לצאת מהבית רק לצורך פעולות חיוניות, אך יש מבקרים מעטים ויש חתימות חוזים של לקוחות שהיו כבר בתהליכי רכישה. כמו שאתה נוסע בכביש ויש תחושה שיש פחות רכבים על הכביש בדרכים כך אנחנו מרגישים גם במשרדי המכירות. היו יחסית מעט רכישות חדשות".

בשיכון ובינוי לא מתכוונים בשלב זה לצאת במבצעים : "שיכון ובינוי זו חברה וותיקה וגם אני עצמי כבר 26 שנים בתפקיד. כבר חווינו אירועים שגרמו לנו לעצור ולבחון את הדברים ולא למהר ולעשות דברים בחופזה. הציבור מתעניין אבל זה לא שאם נוריד מחיר בכמה אחוזים כולם יבואו לקנות. אנשים שומרים על הבריאות שלהם כרגע ואנחנו איתם. אנחנו מאמינים שברגע שהדברים ירגעו נמשיך עם תהליכי המכירה הרגילים".

מה עושים בינתיים? "ליצור שיח שאנשים יקנו אחרי המשבר"

אמיר כהן, י.ח. דמרי: "אנחנו ממקדים את המאמצים שלנו לקדם תהליכי מכירה שכבר החלו. רוב מוחלט של מי שהתחיל תהליכי מכירה - ממשיך. יש גם כאלה שהקפיאו, למשל תושבי חוץ שלא יכולים להגיע או אנשים שנמצאים בבידוד".

כרגע, הוא מודה, יש מעט מאוד רוכשים חדשים: "רוב הפעילות שלנו היא ליצור שיח עם רוכשים פוטנציאליים באמצעים דיגיטליים, שיחות וידאו, צילומים מהפרויקטים היותר מתקדמים, כולל נוף מהדירות. אנשים לא קונים דירות בצורה הזאת, אבל המטרה היא שאנשים יקנו כשהמשק יחזור לשגרה".

האם אתם צופים עיכוב במסירת הדירות?

אמיר כהן: "מוקדם מדי להעריך, כי לא ברור לאן זה הולך. נכון להיום האתרים עובדים וגם אם אספקת חומרי הגלם איטית, הכול נמצא כבר בשרשרת ההתנעה".

מיכאל לוין, דוניץ: "עברנו למעשה לשווק באמצעים דיגיטליים ותוכניות אנחנו שולחים עם שליח עד הבית".

חברת שפיר בונה את שכונת צוותא בחריש, שבה 86 בניינים, כולל מוסדות חינוך, כבישים ושצ"פים, בראש העין פרויקט שבו 307 יח"ד ועוד 250 יח"ד בפרויקט מחיר למשתכן וגם במודיעין ובאור יהודה.

טלי כהן, מנהלת השיווק של שפיר, אומרת שהחברה מתאימה את עצמה למציאות המשתנה: "משרדי המכירות שלנו פתוחים. אנחנו מצוידים עם מסכות ואלכוג'ל. באים אנשים, אם כי כמובן שלא באותו קצב כמו קודם. חוץ מזה, אנחנו מתאימים את עצמנו למצב הקיים ומאפשרים שיחות מכירה ב-zoom. אנחנו באים לאנשים הביתה כדי להחתים על חוזים".

בפרויקט גינדי TLV בתל אביב יש בסך הכול 2,400 יח"ד וכעת משווקות כ-500 יח"ד. סמנכ"לית השיווק של הפרויקט, עידית פראתי, ודן שטרן, מנהל הדיגיטל, יודעים לספר שאף שמורגשת אצלם האטה מסוימת, הרי שגם בשבועיים האחרונים יש התעניינות, יש שתי הרשמות ונחתמו לא פחות משמונה חוזים. את ההצלחה הם מייחסים לכך שהקהל שלהם ממעמד סוציואקונומי גבוה ולא מושפע מהמשבר, ושזה זמן, עוד קודם לעניין הקורונה, הם קידמו מאוד את שיטת המכירות און ליין: "אנחנו עובדים כבר תקופה על נושא הדיגיטל. בארה"ב זה מאוד מקובל. יצרנו אתר אינטרנט שהוא מצגת דיגיטלית שמאפשרת לנהל את כל השיחה ב-zoom".

טכנולוגיית השיווק של גינדי TLV אכן מרשימה. הלקוח יכול לשוטט בסביבת הפרויקט, לבחור את המגדל והקומה שהוא רוצה, להיכנס לתוך הדירה, לראות את הנוף הנשקף מהחלון ואת פרטי הדירה. האתר מאפשר לקבל מקסימום מידע, כולל גודל ואפילו מחירים.

פרתי ושטרן: "החלטנו שאנחנו רוצים להתכוונן ל-2025, אבל לא שיערנו שזה יקרה כל כך מוקדם. בדרך כלל יש לאנשים רצון להסתובב, לחוש ולהרגיש. המצב החדש דוחף את השיווק און ליין, פשוט כי אין ברירה".

יש תוכניות להנחות ומבצעים? "תנאי תשלום גמישים"

בשיכון ובינוי לא מתכוונים בשלב זה לצאת במבצעים: "שיכון ובינוי זו חברה ותיקה וגם אני עצמי כבר 26 שנים בתפקיד. כבר חווינו אירועים שגרמו לנו לעצור ולהסתכל לסיפור בעיניים ולא למהר ולעשות דברים בחופזה.
"הציבור מתעניין אבל זה לא שאם אני אוריד להם 10% כולם יבואו לקנות. הם כרגע שומרים על הבריאות שלהם ואנחנו איתם. אנחנו מאמינים שברגע שהדברים יירגעו נמשיך עם תהליכי המכירה הרגילים".

רוני טננבוים, גינדי: "כרגע אנחנו עוד חושבים. כל יום מתקבלות החלטות חדשות מהממשלה ואנחנו מנסים להבין את הסיטואציה".

אמיר כהן, י.ח. דמרי: "כרגע לא. אף אחד לא יודע לאן זה הולך וכמה זמן זה יימשך - יום, יומיים, חודשים.
"צריך לזכור שבסופו של דבר אנשים יצטרכו דירות ואלה שקונים בפרויקטים הבשלים, אלה שלקראת סיום, רמת הסיכון שלהם נמוכה.

"לגבי פרויקטים שנמצאים על הנייר - אנחנו נבחן בעתיד את המדיניות שלנו ביחס לשיווק. מה יהיו הטריגרים או ההטבות פרי סייל שניתן בפרויקטים האלה".

טלי כהן, שפיר: "המחירים לא השתנו, אבל ברור לנו שאנשים חוששים ולכן אנחנו נותנים תנאי תשלום גמישים. אנחנו מאפשרים לשלם סכום קטן עכשיו ואת התשלום העיקרי כשהמצב יתבהר".

יורם אביסרור: "לפני שהמגפה הזאת נכנסה לחיים שלנו היינו בתקופה ממש טובה מבחינת המכירות. הרגשתי את הירידה במכירות לפני כשבועיים ולכן יצאנו בקמפיין. היום זה לא הדבר שהכי בוער לאנשים לקנות דירה, אבל יש הרבה שמכרו דירה וצריכים לקנות. ויש אנשים שמתחתנים ורוצים לקנות דירות. הגלגל לא יכול להיעצר.

הקמפיין שלנו נקרא 'מבצע קורונה' ואנחנו מציעים שמי שישלם מקדמה של 10,000 שקל יוכל לרכוש דירה, עם מחיר שהקפאנו, ללא מדדים. מי שירצה יוכל לחתום על חוזה, בלי לחץ, ומי שירצה יוכל לבטל. משרדי המכירות שלנו סגורים והסוכנים מטפלים בזה מהבתים, עם ה-zoom. אתמול מכרתי דירה ראשונה באשקלון במסגרת המבצע הזה".

עוד כתבות

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

רק שלושה בתים ביישוב הזה נמכרו השנה ביותר מ-5 מיליון שקל. זה אחד מהם

מדובר בקוטג' חד־משפחתי בכרמיאל שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים