גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רק הדיוק הפנימי יציל אותנו עכשיו, כי הדיוק החיצוני איננו"

אי הוודאות הקיצונית שהושלכנו אליה היא הזדמנות לגלות בעצמנו עוד יכולות מזוויות חדשות, כמו איך להתפרנס כשנראה שהכול מתמוטט, אומרת ל"ליידי גלובס" הפסיכולוגית התעסוקתית המובילה ד"ר אורניה ינאי

אורניה ינאי / צילום: איל יצהר, גלובס
אורניה ינאי / צילום: איל יצהר, גלובס

בגיל 26 בלבד כבר סיימה אורניה ינאי דוקטורט בפסיכולוגיה קלינית והחלה לעבוד בהדסה עין כרם. תוך זמן קצר נחשבה כוכב עולה בכל קנה מידה עולמי. היא נהפכה למרצה באקדמיה עם פרסומים מדעיים, והוכתרה כמועמדת טבעית להפוך לפסיכולוגית הראשית של הדסה. הכול קרה מהר ובעוצמה.

מה השתבש, בעצם?
"הרגשתי שאני צריכה לעזוב את הכול. המשמעות הייתה לוותר על המסלול הכי יוקרתי, אבל הרגשתי שזו לא הדרך שלי, ועזבתי".

בגיל 30, בדיוק כשהגשמת את החלום.
"לא רציתי לא פוליטיקה ולא ניהול. זה בסופו של דבר תפקיד פוליטי. לא רציתי לכתוב מאמרים, אני אשת שטח, אני לא באמת אפרסם מאמרים בשמחה. זה היה לא מדויק בשבילי (היא עוצרת לרגע ומציצה בי). אני אגיד לך משהו שיישמע לך גדול ודרמטי, הבנתי משהו עמוק על החיים".

מה הבנת?
"הבנתי את הקשר שבין עבודה לבין עבדות, וכמה חשוב לדייק לעצמך את העבודה הנכונה".

זה משפט מטלטל, מאיפה זה נחת עלייך באמצע ההצלחה?
"ערכנו מחקר באותה התקופה ועבדנו עם הלומי קרב. קשה מאוד להתקדם בטיפול שלהם באופן משמעותי. אלה אנשים שנמצאים בדרך כלל בדיכאון עמוק, שקיבלו למעשה החלטה להמית את החיים, את התשוקה, את האמונה. עבדנו איתם על התשוקה לחיים. מה זה בשבילם לחיות ומה זה בשבילם למות, ואיזו הזדמנות דווקא נפתחה בפניהם עכשיו".

וזה עבד?
"בגדול. הגענו ל-80% תעסוקה איתם, עם אנשים שלא רצו קודם לקום בבוקר".
אז הבנת שכולנו קצת הלומי קרב אם לא נעשה תהליך של דיוק פנימי.
"הבנתי שמי שלא ידייק את הייעוד שלו ימות, הבנתי את זה כבר אז, ונבהלתי נורא. היום בעולם החדש זה יותר דרמטי - אם לא מימשנו את עצמנו לא תהיה לנו עבודה. אם לא תזהה את התשוקה המדויקת שלך ותעבוד איתה - יחליפו אותך".

הרובוטים?
"או מישהו אחר, שהוא טוב יותר ומחובר רגשית יותר. אם לא נדייק את עצמנו, לא נהיה במיטבנו, לא נהיה מצוינים. הסיכוי שנוכל להחזיק עבודה שאנחנו לא מצוינים בה - יורד. זאת כבר לא פילוסופיה".

אז לאן הלכת?
"לעזור לאנשים למצוא את הדבר שהם צריכים לעשות. הבנתי שאם אתה נוגע בתשוקה של בן אדם שמחוברת לפצע שלו, ואתה מרפא את הפצע הזה - יש לו מוטיבציה חדשה לחיות ולהגשים ולקום בבוקר. האנשים בטיפול שלנו חזרו לשאלה הקיומית של חיים ומוות. ובתוך זה - מה הם מוכנים לעשות. זה התחיל בלבוא לפגישות קבוצתיות בשמונה בבוקר, ולשאול למה להתחיל לעבוד ולמה להמשיך לחיות".

למה לא נשארת לעשות את זה במערכת?
"רציתי לבנות ארגון שבו אוכל לעשות את זה. הבנתי שזה נוגע גם לאנשים בריאים. זה מדבר על רצון לחיים של הגשמה. 45 שנים אחורה, הייתי כמעט לבד עם ההבנות האלה".

"בית הספר סיים את תפקידו ההיסטורי". ד"ר אייל דורון

למה אנחנו באמת עובדים


בגיל 34, בלי שום רקע קודם בעסקים, היא הקימה עם ד"ר דב ינאי את מכון אדם להכוונת קריירה - שהפך במרוצת השנים למכון אדם מילוא ועברו בו מאות עובדים ואלפי חברות.
"הבאנו תפיסה חדשה של הסתכלות על מועמד. מה מניע אותו בעולם, מה ה'גנים' שקיבל בתורשה, מה הפצע שלו. הגענו ליכולת דיוק גבוהה מאוד בגלל ההנחות שמאחורי האבחון: לכל מועמד יש תשוקה, יש פצע, ומשם נובעת המוטיבציה שלו".

אז כל דבר שאני עושה בעולם נובע מפצע?
"כן. אדם חייב להיות מחובר למשהו חזק מבפנים שמניע אותו. אני לא מאמינה בכל השיח של חוזקות וחולשות. קח, למשל, את ביירון קייטי, שהייתה מאושפזת בדיכאון, פאולה משיטת פאולה, אלבאום משיטת אלבאום - כולם באו ממאורע גופני טראומטי שהם חיפשו לו פתרון. כל אחד מהם בא מטראומה נוראית וחיפש דרך מיוחדת משלו, שאותה הפך לשיטה איך לצאת מזה. יש כאלה שאומרים לי - עזבי אותי מהכאבים שלי, מההורים שלי. אוקיי, אז בוא נשאל איזה סרט דיבר אליך. למה אתה אוהב את הסרט הזה במיוחד? התרגשת. למה? לאיזה דמות התחברת בעיקר? מה מניע אותך לחזור ולצפות? מה מגרה אותך? אדם עובד כדי לרפא. זה ריפוי בעיסוק".

אז העבודה שלנו היא ריפוי בעיסוק?
"בדיוק ככה".

גיליתי שאני פחות טובה בזה

ב־2006 מכרתם את אדם מילוא ועשיתם אקזיט. שוב עזבת.
"עד אז עבדנו עם אוכלוסיות ענק. לא רציתי לעבוד עם המונים ולא עם סטטיסטיקות. לא רוצה לעשות מבחני סקר ולפספס אנשים בגלל ביג דאטה. רציתי להיות בוטיק".
לא מתפשרת.

"גיליתי שאני במשהו שאני פחות טובה בו. התפשרות זה לשתות מים במקום חלב. מה שעשיתי היה דיוק עצמי, לא התפשרות. לא רציתי לעבוד עם אוכלוסיות רחבות מדי, זה לא אני. אלה כלים שאני פחות אוהבת. אני שואלת את עצמי תמיד: האם אני בטופ שלי או לא? אם אני לא בטופ שלי, למה שאהיה שם. אני יכולה להגיד שזכיתי להרגיש במה אני הכי טובה".

זכית לדייק את עצמך?
"ולעבוד במה שמאפשר לי להיות מי שאני".

איך יודעים?
"מרגישים".

מה מרגיש אדם במקום שלא מדויק לו?
"הוא אומר: התעייפתי, מיציתי, נשרפתי, נשחקתי, אני עייף מזה".

וכשהוא כן במקום הכי נכון עבורו?
"הוא אומר: טוב לי, אני לא רוצה להחליף את זה בשום דבר אחר. הוא עסוק במינון של זה, אבל לא בשאלה אם לעבוד בזה. המשוררת ויסלבה שימבורסקה אמרה בנאום הזכייה שלה בפרס נובל: 'היה לי המזל לעסוק במה שאני אוהבת'. אילו רוב האנשים היו עוסקים במה שהם אוהבים היה לנו עולם ללא מלחמות".

לכל אדם יש מהות משלו

לפני 20 שנה הוצאת רב מכר חסר תקדים כמעט: 'לכל אדם יש שביל'. בהמשך הקמת מכון הנושא את השם הזה.
"זה ספר שבעיקר נתן לי לגיטימציה. קיבלתי הרבה החלטות שנראו לאנשים משוגעות. לכל אדם יש שביל של משמעות, של תשוקה מיוחדת לו. לא פגשתי אדם שאין לו. פגשתי אנשים שאומרים: 'לא רוצה'. מתוך אלפים של נבחנים תמיד היה לכל אחד רצון מזוקק לעשות משהו".

אז לכל אדם יש פוטנציאל... תשלימי.
"לגלות את המהות האישית שלו. יש אנשים שבשבילם לעזור לאנשים לממש את חלומם זה חלומם הגדול. אני רואה רואי חשבון שיש להם תשוקה למספרים, אני לא מבינה את השמחה, אבל יצרו אותנו עם מוטיבציות כל כך שונות. כמו הנשים שסידרו לי את הארון בבית. נשים סופר אינטליגנטיות, שנהנות לעשות סדר חיצוני בארונות. היית חושב שמישהי רוצה להיות עם זיהוי חיצוני של סידור ארונות?".

אז זה התפקיד שלך? לעזור לאדם לגלות את המהות האישית שלו?
"לנסות ולעזור לו לראות מה מונע ממנה לצאת מהכוח אל הפועל. כשאתה לא במסלול הנכון הגוף והנפש מתחילים להתעייף, לחלות ולהתעוות. אדם רוצה להגיע למהותו, אבל יש לו בדרך המון התנגדויות".

זה מאוד אופטימי.
"אבל היום קורה משהו מאוד מעניין, יש את 'כורח המיצוי'. אתה חייב להיות מדויק במקום שאתה, אחרת תהיה מובטל".

'כורח המיצוי', אני אוהב את זה, כמו בהישרדות, אבל הרוב לא מבינים את זה.
"כי זה נורא מפחיד".

למה זה מפחיד?
"להיות אתה?! כי אתה צריך לעשות המון דברים נגד החברה. לעזוב עבודה שאתה לא אוהב. לשנות הרגל. אני קוראת לזה הגירה: לשנות שפה, לשנות בגדים, לפעמים. כשאדם עוזב תחום, או משנה מקצוע, הוא מהגר".

אנשים חוששים, בצדק, להחליף מקום עבודה, קריירה. כי בהגירה יש זרות ומאבק על שייכות שאתה לא יודע אם תגיע אליה.
"נכון. תחשוב על נשים עורכות דין שאני מכירה, משועממות מהמקצוע שלהן והולכות להיות מנהלות בית ספר. הן רוצות את זה, אבל חלק גדול לא עומדות בשינוי הזה. זאת שפה אחרת, זה פוקוס אחר. הקריטריונים להצלחה אחרים, המדדים לכישלון אחרים. זו עבורן ארץ לא מוכרת".

אז מה יכול לאפשר להגירה הזאת להצליח? לטובת כל מי שמרגיש לא מדויק, רוצה לארוז מזוודות ופוחד להגר.
"הייתי מדברת על שלוש נקודות מרכזיות. אתה חייב קודם כל קהילה תומכת. הייתי פסיכולוגית קלינית צעירה והחלטתי לעזוב למשהו אחר, פחות נחשב בזמנו, ותקפו אותי. אם אין לך לידך קבוצת תמיכה אתה לבד מאוד. זה חלק מהחוכמה".

אז אני צריך להבין מי נכון לי ומתי, זה לא בהכרח אנשים שאוהבים אותי וטובים אליי.
"חשוב להבין מהם - מהמנהלים שלנו לשעבר, מההורים, מהילדים שלנו - איפה אנחנו מתרגשים וממה אנחנו מתלהבים. אנשים שידעו לעזור לך לדייק וייתנו לך לגיטימציה להיות קצת משוגע אם צריך. יש כמובן עוד אנשים שכדאי לצרף לקהילה שלך - מטפלי קריירה".

מושג יפה, זה את הכנסת?
"כן, טיפול בקריירה. המצב בעבודה הוא קריטי לכל כך הרבה דברים, ולא מספיק מתייחסים אליו. מטפלי העתיד ידעו גם להכיר את העולם החיצוני של האדם".

מה התנאי השני?
"להתכונן ולהכיר את הארץ שאתה הולך אליה. נסעתי ללונדון שנה לפני הדוקטורט, גרתי שם כדי לבדוק את מזג האוויר, לתרגל את האנגלית. דייקתי לעצמי שיטת לימוד עם מנטור אישי, עם כבוד לפרט וחופש בלימודים והדרכה. באמריקה הייתי נכשלת, הג'ימט שלי לא היה גבוה. חשוב גם לדעת מה אתה לא אוהב בארץ הזאת, מה היא לא תוכל לתת לך".

והתנאי השלישי?
"להבין לעומק 'למה?', לדעת למה אתה הולך לארץ הזאת ומה אתה רוצה ממנה".

"כשאתה לא במסלול הנכון הגוף והנפש מתחילים להתעייף, לחלות ולהתעוות". ד"ר אורניה ינאי / צילום: איל יצהר, גלובס

קריירה כבר בילדות

את מסתכלת על כל שלב בחיים כמו על קריירה.
"כל העשיות של האדם שייכות ל'קריירה'".

לילד שלי בן ה־14 יש קריירה?
"קריירה לכל דבר".

מה זה אומר, בעצם?
"שכדאי לכם לבחון יחד מה הוא הכי אוהב לעשות. בשביל מה הוא קם מרצונו בשבת בבוקר בחורף כדי לממש את התשוקה שלו. זו לא קריירה שמספקת פרנסה, בהכרח, אבל זאת העשייה שלו בעולם. זה הדבר שהכי בעל משמעות עבורו כרגע בחיים שלו".

אני מנסה להבין מה אני מרוויח מזה שאני מסתכל על זה בתור קריירה.
"נגיד שהבן שלך מצטיין בג'ודו - זאת כרגע הקריירה שלו. אתה בודק מה מושך אותו. אם הוא לא רוצה להתמיד זה כמו משבר בקריירה. בוא נחקור למה הוא לא רוצה. אולי המורה לא טוב, אולי יש תחרות לא נעימה. בוא נבין מה קורה עם הקריירה שלו באותו זמן".

אז כשהילדה שלי לא רוצה להתאמן יותר בפסנתר היא במשבר קריירה?
"בוודאי. כששואלים ילד מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול, הוא עונה דרך סטריאוטיפים. ילדה אומרת, למשל, שהיא רוצה להיות גננת, אוקיי. השאלה מה זה גננת בשבילך?".

והשאלה האמיתית היא?
"'למה?'. ילדה אחת אמרה גננת, כי היא רוצה להגיד לכולם מה לעשות, אחרת אומרת גננת, כי היא רוצה לעזור לילדים. ונניח שילדה אומרת שהיא רוצה להיות מלכת אסתר, השאלה היא למה? כי היא לבושה יפה? כי כולם משתחווים אליה? כי היא אהובה?".

את יודעת, יש כאן כישלון מדהים של מערכת החינוך, בכל העולם. יש כל כך הרבה אנשים שלא מצאו את המקום שלהם, שלא קיבלו כלים לדייק את עצמם לעצמם, למצוא את השביל שלהם.
"גם הורים נכשלים בתחום הזה. יש נושאים שלא פיתחו מספיק עד עכשיו, כי החברה רצתה להוציא רובוטים, זה היה חשוב לה וטוב לה. היא הצליחה, אבל עכשיו יש את כורח המיצוי. אדם חייב להגיע לדיוק פנימי, כי היום אנחנו מבינים שהילדים יוצאים לא מוכנים לחיים".

כשאמרתי לפני כמה שנים שבית הספר סיים את תפקידו ההיסטורי, יש שחשבו שאני מגזים. הנקודה היא שבית הספר לא עוזר לרוב הילדים להפוך למבוגרים שיודעים מה הם באמת אוהבים ורוצים ומסוגלים.
"כי מי שמלווה את הילד צריך להיות אדם שמצא את עצמו, אדם שלא מפחד מיצירתיות ושונות, מורה שעובר תהליך מתמיד בעצמו. הרוב לא כאלה".

אבל זה ממשיך בחינוך למבוגרים שלא עובד. אנשים שומעים מאות הרצאות של 'תאמין בעצמך', ועדיין מפחדים.
"90% מהאנשים אומרים לי על הכיסא בקליניקה 'אני לא יודע'. בסופו של דבר, אחרי שיחות, אתה מגלה שהם יודעים בדיוק, אבל הם מפחדים מהביצוע ומהתוצאות של זה - מה יהיו ההשלכות של הדיוק הפנימי על מצבם הכלכלי, על היחסים, על הבית. הפחדים האלה הם הרבה פעמים התניות, ולאו דווקא פחדים אמיתיים. זה רץ לנו בראש: 'במוזיקה אין כסף', 'במחשבים יש כסף'. נו באמת, השאלה אם אתה טוב בזה. אתה צריך לדייק לעצמך כל הזמן".

אני אומר את זה לאנשים והם אומרים לי שזה ליחידי סגולה, שזה מעייף, שזה קיצוני.
"כי זה לא תהליך קל, אבל בתוך תוכו כל אדם רוצה לגלות, הוא רק לא רוצה לכאוב".

את מדברת על הגשמה כמעט כמו על תחושת הגשמה אלוהית.
"זה להיות הכי קרוב למי שאתה כיצור אנושי, וזה בשבילי אלוהי. זו דרגה מאוד גבוהה של להיות אדם".

"יותר מאי פעם נחוץ לנו דיוק פנימי"

"דווקא בימים כאוטיים דיוק פנימי הופך להיות חשוב מאי פעם", אומרת ד"ר ינאי, ששומרת על קור רוח בעיצומה של בהלת הקורונה. "רשמית אני בקבוצת הסיכון, אבל אני מתמודדת בדרך שלי: לשמור על כללי היגיינה בסיסיים, ולקרוא הרבה מאמרים על המצב, של מומחים למשברים, להיסטוריה, לסטטיסטיקה, למגפות".

מה זה מאפשר לך?
"שקט פנימי. להבין מה מסוכן ומה לא, שלא כל ידיעה חדשה תטלטל אותי.
בשביל זה אתה צריך להיות מדויק לעצמך, זה אומר להבין מה היכולות שלך, את הגבולות שלך, לדעת מה גורם לך לפחד, או להירגע. להכיר את העולם הפנימי שלך לעומק, כדי לשפר את הדרך שבה אתה פועל".

מי שיש לו דיוק פנימי גבוה, נשאר רגוע כשהאחרים מאבדים עשתונות?
"כולנו במצב של חוסר ודאות. גם מקבלי ההחלטות חיים באי ודאות, וסביר שיעשו שגיאות. צריך כל הזמן להפעיל שיפוט עצמאי מול שיקולי הדעת שלהם. לציית, אבל לעשות הערכת מצב כל הזמן מחדש. כל אמירה על הסוף של זה היא אשליה. בתוך אי הידיעה יש רצון ענק לדעת, לשלוט, לנהל את עצמי".

על מה צריך לוותר בדרך לניהול עצמי?
"אתה צריך לוותר על האשליה שהבוס יודע יותר טוב ממך, שמישהו בהכרח יודע באמת את הכול".

אז את מדייקת את הריכוז שלך במה שאת יכולה לדעת ולבחור לעשות.
"תמיד".

מה בכל זאת לעשות בינתיים?
"לחיות בהווה, לעשות את הרגע הזה הכי טוב שיש. ההסתכלות על הרגע היא החשובה, על מה שאני יכולה לשלוט בו ולעבוד איתו עם עצמי.

"טיפלתי פעם באסיר מפורסם שהיה בצינוק והוא רץ שבעה קילומטר כל יום במטר מרובע, בערך. שאלתי אותו: 'איך אתה חי עם זה?', הוא אמר לי 'יש לי המון מקום'. הוא הצליח לרוץ בתוך הצינוק כל בוקר. הוא לימד אותי המון".

שעם הגב אל הקיר כולנו יכולים יותר?
"ושכולנו יכולים לגלות עוד דברים מזוויות אחרות וחדשות".

כמו איך להתפרנס בתקופה שנדמה שהכול מתמוטט.
"בדיוק, לבדוק מה אני יכול לעשות: כשנסגרה אופציה אחת, איזו אופציה חדשה אני יכול לפתוח. מה קורה לנו עכשיו? בדיוק מה שדיברנו כל השנים שיקרה, והנה זה קרה: הגיעו חיים חסרי ודאות. צריך עכשיו להיות גמישים מחשבתית, יש תמיד עוד דרך שאפשר למצוא".

אז אנחנו עוברים כולנו סדנה עולמית לחיים בחוסר ודאות? את פסיכולוגית, את יודעת שיש אנשים שלא בנויים לזה.
"נכון, אנשים יצטרכו ללמוד. חלק ייכנסו לאפתיה, לחרדות, יזדקקו לעזרה. צריך
לטפל במי שצריך ולעזור למי שצריך. אנחנו בעולם של חיים בשינוי. כל מי שלא הבין למה הכוונה, מבין את זה עכשיו".

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים