גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין פרסום, אין השקות, אין דיילות. זו דרמה. כרגע אנשים מתמקדים בקניות אוכל"

מנכ"ל רשת הפארם Be, אורי וטרמן, מספר על האתגרים בפעילות בצל הקורונה ● בראיון ל"גלובס" הוא מספר על שינוי טעמי הצרכנים והפרת האיזון של המודל העסקי, ומעריך כי מי שיתרגל לקנות אונליין כבר לא יבוא לסניף ● למרות הכול הוא משוכנע שיעמוד בתוצאות שהבטיח

אורי וטרמן, מנכ"ל רשת Be / צילום: איל יצהר
אורי וטרמן, מנכ"ל רשת Be / צילום: איל יצהר

בעוד שהחברה-האם שופרסל צפויה לרשום ברבעון הראשון של 2020 הכנסות שיא, זאת בצל הביקוש האדיר למזון מצד הציבור שיושב בביתו תקופה חסרת תקדים בשל התפרצות וירוס הקורונה, לרשת הפארם Be המציאות הנוכחית מציבה אתגרים חדשים. "כרשת בתי מרקחת, החשיפה שלי לציבור הרבה יותר גדולה, כי אני מהיחידים שעדיין עובדים, אבל זה לא בהכרח אומר שאני מקבל עוד פדיונות, ושאנשים בהכרח קונים יותר", אומר בראיון ל"גלובס" אורי וטרמן, מנכ"ל רשת הפארם Be, שבבעלותה המלאה של רשת המזון הגדולה בישראל - שופרסל.

מה הכוונה ללא קונים יותר?

"ניקח לדוגמה את שוק הקוסמטיקה, שעכשיו נמצא בסטגנציה מוחלטת. כל חברות הקוסמטיקה הפסיקו לעבוד לחלוטין. כל יועצות היופי והדיילות של כולם בבית בלי יוצא מהכלל. רשת המשביר לצרכן סגורה, אפריל סגורה, כל רשתות המותגים כמו מאק ובובי בראון סגורות. בעצם גם אין מי שמציע ללקוחות קוסמטיקה, ויותר מזה, גם לא צורכים קוסמטיקה בתקופה הזאת. את לא צריכה להתאפר כשאת עובדת מהבית או כשאת בחל"ת".

זה אומר שהציבור קונה פחות מהקטגוריות הרווחיות יותר עבורך?

"העסק משתנה בנוגע למרווח. הוא הרבה יותר בית מרקחת ומוצרים בסיסיים. מי בכלל היה מאמין שיהיה כזה מבחר על אלכוג'ל וכפפות, עד לא מזמן אלה היו מוצרים שהיו מונחים מאחורי הרוקח שאף אחד לא היה מבקש אותם".

אז הקניות לפסח אבדו, ועבורכם זה כסף שלא יחזור?

"נכון, זה שוק של פיקים. אנחנו עשרה ימים לפני החג, ואנשים קונים בעיקר מוצרי בית מרקחת, טואלטיקה שלוקחים הביתה, והרבה מוצרים כמו משחקים לילדים וחוברות צביעה. כמו כן, האונליין בקוסמטיקה לא עובד באותם היקפים ולא נותן לזה באמת מענה כרגע. אם מדובר של שוק בהיקפי מכירות של 3-5 מיליארד שקל בשנה, עכשיו פשוט לא קונים. למי עכשיו יש לו ראש לקנות בשמים ומתנות? אין פרסום. אין השקות. אין דיילות. זו דרמה. כרגע אנשים מתמקדים בקניות אוכל".

אך לא רק השינוי בטעמים מקשה על הרשתות שפועלות עתה, ובכללן Be. יש גם אתגרים תפעוליים חדשים וייחודיים לתקופה הזו. "בסוף כשבנאדם בא לחנות ויודע שהוא צריך לשמור על מרחק של שני מטר מבני אדם והוא רוצה לחזור הביתה בהקדם האפשרי, מה הוא יתחיל עכשיו להריח בושם? למרוח מייק-אפ? זה לא הנרטיב של התקופה".

החנויות שלכם בקניונים, שרוב החנויות בהם נסגרו לפעילות, נפגעות יותר מהמצב?

"אנחנו רואים עלייה מאוד גדולה בחנויות הרחוב שקרובות לבתים של הלקוחות. אבל אנשים יוצאים מהבית רק כשהם צריכים, הם לא באים לקנייה חווייתית, אלא לקנייה פונקציונלית. זה גם אומר שסלי הקנייה גדלים כי אנחנו רואים שעד שלקוח כבר יצא מהבית הוא יקנה יותר ממה שהיה קונה בדרך-כלל".

המציאות הזו הביאה חלק ניכר מהעסקים בישראל - גדולים כקטנים - לנסות למצוא חלופות שיחסכו את ההגעה הפיזית לחנות. גם Be מתמודדת היום עם כניסה לפעילות שטרם התנסתה בהם.

"יצאנו בשירות דרייב אין - הלקוח יכול להתקשר או לשלוח וואטסאפ לסניף להגיד מה הוא רוצה לקנות, אוספים את זה עבורו, הלקוח שולח וואטסאפ עם הגעתו לחנות, והוא מקבל את מה שהזמין ישירות לתוך הרכב. עשינו שיתוף-פעולה עם סיבוס לניצול התשלומים מהמעסיק גם ברשת שלנו, ועם Wolt אנחנו יוצאים בשירות חדש שיאפשר להזמין ממגוון של כ-100 מוצרים של הרשת כמו שמזמינים משלוח של אוכל באמצעות שליחים של Wolt".

אגב, וולט נוהגים לקחת עמלות גבוהות מעסקי הסעדה. זה מודל עסקי שמתחבר לרווחיות של תחום כמו שלכם?

"הגענו איתם להסכמים אחרים. ברור שלא נעבוד באחוזים כמו שהם גובים מעסקי ההסעדה כי אנחנו בסוף קמעונאים. אבל אני חושב שהמודל של וולט הוא מודל מצוין שכמו שהם מזמינים אוכל ממסעדה, הם יזמינו גם מוצרי פארם מחנות שלנו. אני לא בונה מודל שאני לא ארוויח ממנו. עם זאת, בתקופה רגילה בחיים לא הייתי מתחבר עם וולט. אלה חיבורים שנוצרים בתקופות כאלה, אבל אני מאמין שזה יישאר גם אחר-כך".

יש הרבה חולים שכלואים בביתם. מה בנוגע לאספקת תרופות?

"תרופות זה שירות יותר מורכב. היום מי שגר בעמק חפר יכול להזמין מהחנות שלנו תרופות ללא מרשם עד הבית, זה התחיל לפני כמה שבועות. עכשיו אנחנו מרחיבים את זה. נרחיב שבוע הבא גם לנתניה ואשדוד, ואני מקווה שתוך שבועיים נגיע לפריסה ארצית עם עשר נקודות. ההתרחבות תלויה בהצטיידות שלנו בצידניות מיוחדות שמאפשרות להוביל את התרופה לבית הלקוח".

בנוסף, לפני כשמונה חודשים רכשה Be את בית המרקחת המקוון בלה, אשר זכה במכרז של קופת חולים לאומית לאספקה של תרופות מרשם במשלוח ללקוחות הקופה.

"לפני המשבר הנוכחי עולם התרופות באונליין היה בחיתולים. מחמישים תרופות ליום, עברנו לספק מאות תרופות ביום. המטרה שלנו היא להגיע ל-1,000 תרופות מרשם ביום. זה גם נותן מענה למחסור ברוקחים. הקהל המבוגר שצורך את התרופות האלה מתרגל עכשיו לקנות באונליין, מבין כמה זה נוח. אין סיבה שבהמשך הם יחזרו להגיע פיזית לחנויות".

כשהציבור מסתכל הם רואים את החנויות שלכם מלאות, כשבסופו של דבר נוצר חוסר איזון במודל העסקי שלכם שמבוסס על בתי מרקחת, טואלטיקה וקוסמטיקה.

"כל מה שהיה נהוג קודם, לא דומה למה שיש היום כשללקוחות יש מלאים בבית. היינו צריכים להתאים את עצמנו לביקושים, ולכן הכנסנו מצות, צעצועים וחוברות צביעה לילדים, למשל".

מדוחות שופרסל, הבעלים של רשת פארם, עולה כי הכנסות Be הסתכמו ב-2019 ב-708 מיליון שקל, גידול של 28.3% לעומת 2018. זאת הודות לפתיחת חנויות חדשות וגם לגידול בהכנסות ממכירות בחנויות זהות. בשורה התחתונה, רשת הפארם רשמה ב-2019 הפסד תפעולי של 70 מיליון שקל לעומת הפסד תפעולי של 29 מיליון שקל ב-2018. עוד מגלים הדוחות של שופרסל לגבי Be כי המכירות בחנויות הזהות של רשת הפארם גדלו ב-6.1% מול אשתקד.

אנחנו יודעים לגבי רשתות המזון שהפדיונות שלהן גדלים ושמנגד שוק האופנה הושבת לחלוטין. עבור שוק הפארם - המציאות הנוכחית תתרום לצמיחה שלכם ולעמידה ביעדים שהבטחתם, או יאט אותה?

"השקענו הרבה כסף בתשתיות, וזה בא לידי ביטוי גם בדוחות. ב-2020 אנחנו מתמקדים בלקצור פירות של ההשקעה שלנו. כפי שאיציק אברכהן מנכ"ל שופרסל אמר, ברבעון הרביעי של השנה הנוכחית נהיה מאוזנים, וב-2021 נרוויח במשך שנה מלאה כסף. כעת אנו רואים את ה-20 חנויות שפתחנו מציגות גידול במכירות ובמקביל סגרנו חנויות מפסידות. נקיים את מה שהבטחנו לפני משבר הקורונה".

"הציבור לא מתנהג בחנויות הפארם כמו שהוא מתנהג בחנויות מזון. בסוף מזון מתכלה, כי אנשים אוכלים יותר בבית. ופארם - אנשים לא צורכים יותר תרופות או מתקלחים יותר. אבל, נעמוד בתוצאות שהבטחנו".

קיבלתם דרישות לעליות מחיר מצד ספקים?

קיבלנו מספקים בקשות להעלות מחיר ולא הסכמנו. אפילו היה ספק ספציפי של מותג פרטי אז שלנו שהתעקש, אז החלפנו אותו". 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר