גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנה התסריט הסביר לפיו ניתן לנהל את תיק ההשקעות בימים אלו

פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, מציין את עקרונות ההשקעה בימים של חוסר ודאות, ומתייחס לפעולות הממשלה: "אם הגירעון יעלה, והיחס חוב-תוצר יעבור את ה-70%, אין בזה גורם שיזעזע את השווקים"

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: אלה פאוסט
פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: אלה פאוסט

"מוזיקת הרקע בעולם תהיה שהממשלות מתגייסות למנוע הידרדרות חדה במצב הכלכלי-חברתי-פיננסי בעולם, שעלול להביא אותנו למשבר חמור יותר מזה של 1929. ולכן, אם הגירעון הממשלתי יעלה, והיחס חוב -וצר יעבור את ה-70% - אין בזה גורם שיזעזע את השווקים, נהפוך הוא. ככל שהבזוקה תהיה עוצמתית עכשיו ככה הסיכוי להתאוששות יהיה גבוה יותר" - כך אמר היום (ב') פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בנוגע לצעדי הממשל לתמיכה בכלכלה. "אפשר לראות את זה כהשקעה של הממשלה במשק והחברה על מנת להתגבר על המשבר כמה שיותר מהר". 

בשיחת ועידה שקיימה הבוקר הבורסה למשקיעים, שרטט ליידרמן את התסריט הסביר לפיו ניתן לנהל את תיק ההשקעות בימים אלו?

"אנחנו מסתמכים על ידי ארבעה עקרונות השקעה, כאשר הראשון הוא שהטכנולוגיה והמדע ינצחו את נגיף הקורונה. אמנם כמה מדינות בעולם, כמו ארה"ב למשל, נראה כמו שאיבדו שליטה על המצב, ויש תחזיות פטאליסטיות וכדומה אך להערכתנו הטכנולוגיה, הרפואה והמדע יידעו לנצח את הנגיף", אמר ליידרמן.

"הנקודה השנייה", אמר ליידרמן, "צפוי שממשלות ובנקים מרכזיים יפעילו את כל הכלים שברשותם כדי שהפגיעה בכלכלה תהיה פחותה ככל שאפשר. אנחנו חיים בתקופה בה הרבה מאד לקחים ממשברים קודמים נלמדו, וצריך לעשות הכל על מנת למנוע את ההידרדרות הכלכלית שעלולה לבוא עם נגיף הקורונה. מה שמייחד מאד את המשבר הזה זו העצירה הפתאומית של הפעילות הכלכלית". 

"הנושא השלישי", אמר ליידרמן, "מדובר בתופעה גלובלית, מאד בולט שרמת התנודתיות בשווקים עצומה, מדד ה-VIX לא רחוק מרמתו ב-2008, כנראה שהשבועות הקרובים יהיו קשים, גם מבחינת השווקים, לכן להערכתנו ככל שגופים יאמצו את הראייה של חוסכי פנסיה על פני דייטריידר - זה מאד מומלץ, מתוך הנחה שהמדע ינצח את הנגיף". 

"ירידת המדדים עד כה רחוקה מלהיות קטסטרופה פיננסית. מומלץ להאריך את אופק התכנון למי שיכול ולא זקוק לנזילות מיידית. השוק ימשיך לחפש את נקודת שיווי המשקל וזה מאד קשה כי הניוז מבחינת העולם הרפואי לא מבשרותו טובות", אמר ליידרמן. מנגד, הוסיף ליידרמן, "נוצרו וייווצרו הזדמנויות, גם בתחום המניות ובמיוחד בשוק הקונצרניות שם השוק מתמחר פחד ברמה לאו דווקא מוצדקת".

האם המיתון המסתמן הוא המסמר האחרון בארון הקבורה של האינפלציה?

"קשה לאמוד את האינפלציה. למרות הדפסות הכסף המאסיביות, האינפלציה לא הרימה ראש בעולם. בוא נהיה צנועים, אנו לא יודעים מה קובע את האינפלציה בשיווי משקל כרגע. הערכה לטווח הקצר היא ירידת מחירים כי העולם נכנס למיתון. ככל שתחל התאוששות מסוימת ייתכן ונראה עלייה באינפלציה. נזכיר כי מספרי האבטלה יגדלו ואני מקווה שלא יהיה מחסור באינפלציה מפאת היעדר היצע".

בנוגע לנפילת ציפיות האינפלציה בחמש השנים הקרובות לאפס, אמר ליידרמן: "קשה להתווכח עם השוק. רמת אי הוודאות סביב כל תחזית האינפלציה מאד מאד גדולה ולכן לא הייתי רוצה לקלוע מספר. אם לפני המשבר היינו קרובים ל-1% בשנה מאשר ל-3%-2%, נוכח הירידה במחירי הנפט אנו קרובים מאד לאינפלציה אפסית ולא אופתע אם נראה אינפלציה שלילית".

כיצד על בנק ישראל להשתמש ביתרות המט"ח? 

"טוב עשה בנק ישראל שהרחיב את הפעילות שלו בשוק הריפו הדולרי. אם ייווצר פיחות של שער החליפין שהוא יציב ומתון יחסית, אנו לא רואים צורך שבנק ישראל ישתמש ביתרות כדי למתן אותו, מה עוד צריך לדאוג לייצוא ועוד. דווקא טוב שלמדינה יש מטבע חוץ כיוון שבעת משבר ניתן להשתמש בהן כתחמושת", אמר ליידרמן. 

האם אתה בעד תמיכה בשוק החוב הקונצרני?

"החשיבה הכי מתקדמת של בנקאות מרכזית בתוך המשבר היא שכן, יש הצדקה בהתערבות של הבנק המרכזי בשוק החוב הקונצרני. מחיר ההון עבור גופים שונים, גם עסקים קטנים וגם בינוניים, עלה בצורה משמעותית כתוצאה מהמשבר. חלק מהתמחורים יצאו מפרופורציה ויש עיוות בשוק שמצדיק התערבות. הפד עושה זאת, הבנק הבריטי עושה זאת. זה הזמן לפעול בהקשר הזה כי אחרת הפגיעה בצד הריאלי בחברות שתלויות במחזור החוב, הקושי שם הוא בדרגת חומרה מאד משמעותית", סיכם ליידרמן.

פסגות: "השוק לא יחכה לירידה במספר ההדבקות"

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, אמר בשיחה בהקשר לאינפלציה: "אנחנו מצפים למדד אפריל של מינוס 0.4%, כמובן בהשפעת מחיר האנרגיה. את סביבת המדדים (לא אינפלציה) זה די מסובך לאמוד כי מדדים מסוימים פשוט נעלמו, כמו למשל, לא ניתן להתייחס לטיסות. אנחנו לקראת אינפלציה גבוהה ממה שהשוק חושב בשנתיים הקרובות. מחיר הנפט של 20 דולר יביא לפשיטות רגל של מפיקות בארה"ב ונראה שלא יתנו לזה לקרות.

"נקודה שנייה. אנו רגילים לומר שמדפיסים כסף ואין אינפלציה, אבל אותו כסף שהדפיסו לא מגיע לצרכן. זה שהפד מדפיס ומזרים לבנקים, זה נשאר במערכת הפיננסית. לעומת זאת, מה שעכשיו הולך לקרות זה הזרמות כספים לצרכן ואנו הולכים לראות גירעונות גדולים. גם בתוכנית כזו הגירעון של ממשלת ישראל צפוי להגיע ל-10% מהתוצר, גירעונות שעשויים לייצר אינפלציה גבוהה ממה שחושבים ולכן אנו חושבים שהשוק מתמחר אינפלציה בחסר".

האם יש הזדמנויות בשוק החוב הקונצרני?

"ברור לנו שיש הרבה אגרות חוב במחירים נמוכים כשהקרנות נאלצו למכור הרבה סחורה במחיר זול", אמר גרינפלד. "אנו נראה להערכתי את מקבלי ההחלטות מתערבים, כנראה יצאו קרנות מנוף שיאפשרו לספק אשראי, בנק ישראל יקנה אג"ח קונצרני, מדדים כנראה, ולכן אני חושב שבשוק הקונצרני יש הזדמנויות. יש הרבה חברות טובות עם ביטחונות באג"חים ששם בהחלט יש הזדמנויות".

לגבי שוק המט"ח אמר גרינפלד, כי "בנק ישראל לא רוצה שקל חזק מדי אבל הוא לא רוצה לראות את השוק מתפרק בגלל מחזור בנזילות ויש לו כלים לספוג את הירידות".

זה הזמן לחכות או לקחת נכסי סיכון?

"בשוק המניות אין תשובה חד משמעית. אנו כן יותר אופטימיים היום לעומת לפני שבועיים למרות שהמחלה משתוללת, בטח בארה"ב. השוק לא יחכה לירידה במספר ההדבקות. השוק צריך לתאר את הכלכלה וקיבלנו שני טריגרים לעליות בשווקים, האחד זה שמוצאים פיתרון למחלה או שהיא מתכנסת למספר טוב יותר, אנחנו עוד לא שם. אגב, גם לא ברור מה גובה המיתון שאמור להיות. יש המון חוסר ודאות לגבי הסביבה הכלכלית, אבל ברגע שהמדינות מצהירות על צעדים פיסקליים, ייתכן ונראה עליות. הייתי נזהר היום ברכיב המנייתי. מבחינת הקונצרני זה בהחלט נכון להעביר כספים לאג"ח הקונצרניות, בטח בדירוגים הגבוהים, וניתן להגדיל את הריסק בתשואות של 5%-6% ויש לא מעט כאלו", סיכם גרינפלד.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו