גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערת "עסק חי" לאי.די.בי בעקבות המצוקה התזרימית וקריסת שווי ההחזקות; לחברה שווי נכסי שלילי של 1.2 מיליארד שקל

מתקרבת להסדר חוב: לחברת ההחזקות של אדוארדו אלשטיין גירעון של 335 מיליון שקל בהון העצמי ● אי.די.בי נדרשת להשיג כ-400 מיליון שקל כדי לעמוד בהתחייבויותיה לשנים 2020-2021 ● בעל השליטה הזרים לחברה עד היום 3 מיליארד שקל

אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי / צילום: כפיר זיו
אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי / צילום: כפיר זיו

חברת ההחזקות אי.די.בי פתוח, שנמצאת בבעלות אדוארדו אלשטיין, ספגה הערת "עסק חי" מרואי החשבון שלה, במסגרת הדוחות הכספיים שלה לשנת 2019.

בדוחות שפורסמו אמש, כותבים רואי החשבון כי הסיבות להערה הן מצבה הכספי של אי.די.בי, תזרימי המזומנים שלה ויכולתה לשרת את חובותיה, לרבות הגירעון בהון החוזר שלה, השווי הנכסי הנקי (NAV) השלילי שלה וצורכי המזומנים הנדרשים לפירעון חובותיה בטווח הקצר והארוך.

אי.די.בי סיימה את 2019 בהפסד של 424 מיליון שקל, בהמשך להפסדים של 465 מיליון שקל ו-626 מיליון שקל שרשמה בשנים 2018 ו-2017, בהתאמה. בעקבות ההפסד גדל הגירעון בהון העצמי של אי.די.בי ל-335 מיליון שקל בסוף 2019.

כך, כשבע שנים לאחר השלמת הסדר חוב קודם בקבוצה, שאז היתה בשליטת נוחי דנקנר, היא קרובה להסדר נוסף, כשהפעם הבעלים הוא אלשטיין, שהזרים לתוכה עד היום כ-3 מיליארד שקל. 

לפי דוח התזרים החזוי שצורף לדוחות הכספיים, נדרשת אי.די.בי להשיג מקורות נוספים בהיקף של 212 מיליון שקל כדי לעמוד בהתחייבויותיה ב-2020, וכן מקורות נוספים בהיקף של 171 מיליון שקל כדי לעמוד בהתחייבויות לשנת 2021.

החובות גדולים כמעט פי 3 משווי הנכסים

לדברי החברה, מקורות אפשריים נוספים שעשויים לעמוד לרשותה בתקופת התחזית, הם מכירת ההחזקה באי.די.בי תיירות (החברה האם של ישראייר); מכירת יתרת ההחזקה (25.82%) בחברת הנדל"ן IDBG; מכירת ההחזקות בחברת חיפושי הגז והנפט מודיעין; מכירת מניות כלל ביטוח; וכן תשלומים מחברת דולפין של אלשטיין (בכפוף לדיבידנד שתחלק החברה האחות דסק"ש או להאצת תשלומים בגין מכירת מניות דסק"ש בעבר).

עם זאת, באי.די.בי מדגישים כי הירידה החדה שנרשמה בשערי ניירות הערך של החברה והחברות המוחזקות (ובראשן כלל ביטוח ודסק"ש והאג"ח שלה ושל דסק"ש) בשבועות האחרונים, בעקבות התפשטותו של נגיף הקורונה, מקשים בעת הזו על יישום התוכניות. לפיכך, כל עוד תימשך השפעת משבר הקורונה על השווקים, תתקשה אי.די.בי לממש לפחות חלק מהחלופות האפשריות, ולכן אין ודאות לקיומם של המקורות הנדרשים.

יש לציין כי הסכמי המימון של אי.די.בי כוללים עילות שונות להעמדה של חובות לפירעון מיידי, או עילות לפירעון מיידי במקרה שנושה אחר העמיד את החוב כלפיו לפירעון מיידי.

לאי.די.בי חוב של 2.03 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, ומתוכו חוב של 914 מיליון שקל למחזיקי האג"ח הלא-מבוטחות מסדרה ט', חוב של 880 מיליון שקל למחזיקי אג"ח י"ד, שמובטחות בשיעבוד על מניות השליטה בדסק"ש, וחוב של 237 מיליון שקל למחזיקי אג"ח ט"ו, שמובטחות בשיעבוד על חלק ממניות כלל ביטוח.

אגח ט' נפלו מתחילת השנה ב-64% למחיר של 25 אגורות בלבד, המשקף תשואה שנתית לפדיון של 137%. אג"ח י"ד ו-ט"ו ירדו השנה בשיעורים של 32% ו-38%, בהתאמה, על רקע השחיקה בערך הביטחונות, והן נסחרות כעת לפי תשואות לפדיון של 39% ו-58%, בהתאמה.

קריסה של מניותיהן של כל ביטוח (43%) ודסק"ש (36%) מתחילת השנה גרמה לכך שנכון להיום מציגה אי.די.בי ערך נכסי  נקי (NAV) שלילי עצום, של 1.2 מיליארד שקל, ורמת מינוף (LTV) חריגה של 287% - כלומר, סך החובות גבוה כמעט פי שלושה משווי הנכסים.

ירידות שערים בעקבות משבר קורונה

אי.די.בי מחזיקה באופן ישיר ב-8.5% ממניות כלל ביטוח, והחזקה זו, שהיתה שווה 296 מיליון שקל בסוף דצמבר, התכווצה ל-170 מיליון שקל בלבד בסוף מרץ. עד לתחילת מאי הקרוב מחויבת אי.די.בי למכור עוד 3.5% ממניות כלל ביטוח, שערכן הנוכחי כ-70 מיליון שקל.

לאי.די.בי גם נותרה חשיפה ל-7.1% ממניות כלל ביטוח דרך עסקאות החלף שנעשו בעבר, ושמשקפות במחיר השוק הנוכחי הפסד של 173 מיליון שקל. במהלך 2019 סגרה אי.די.בי עסקאות החלף פתוחות על 21.1% ממניות כלל ביטוח, בהפסד כולל של 111.1 מיליון שקל, ואילו עסקת החלף נוספת על 1.1% מכלל ביטוח נסגרה במהלך ינואר בהפסד של 13 מיליון שקל.

לאי.די.בי אין כיום החזקה ישירה בדסק"ש, אבל היא חשופה למחיר מנייתה דרך איגרת חוב שקיבלה בתמורה למכירת מניות השליטה בדסק"ש לדולפין איי.אל של אלשטיין. שווי ההחזקה של דולפין בדסק"ש ירד ל-440 מיליון שקל בסוף מרץ, לעומת 690 מיליון שקל בסוף דצמבר.

גם הנכסים האחרים הלא-סחירים ספגו ירידות שווי בעקבות משבר הקורונה. חברת התעופה והתיירות אי.די.בי תיירות מוערכת בדוחות 2019 לפי שווי של 132 מיליון שקל בלבד (38 מיליון דולר לפי השער היציג אז), ואילו ההחזקה ב-IDBG התכווצה ל-136 מיליון שקל, על פי הערכות שווי שקיבלה החברה.

עם זאת, מאז קיבלה אי.די.בי הצעה למכירת החזקה זו לחברת נכסים ובניין (חברה נכדה של דסק"ש, שמחזיקה במרבית מניות IDBG) בהנחה של 25% על השווי המוערך - כלומר, בתמורה לכ-100 מיליון שקל בלבד. הנכסים האחרים, ובראשם ההחזקה במודיעין ובחברת המטבעות הדיגיטליים קולו (Colu), מוערכים בשווי כולל של 45 מיליון שקל.

ה-NAV של דסק"ש צנח ל-33 מיליון שקל 

במקביל, פרסמה גם דסק"ש את תוצאותיה ל-2019, שכללו רווח נקי המיוחס לבעלים של 14 מיליון שקל. ההון העצמי של דסק"ש הצטמק אשתקד בכ-500 מיליון שקל לכ-1.82 מיליארד שקל בסוף 2019.

עיקר ההחזקות של דסק"ש הוא בחברות בורסאיות, ובהן שופרסל, נכסים ובניין, סלקום, אלרון ומהדרין. נכון לסוף 2019 הסתכמו נכסי דסק"ש לשווי של 4.11 מיליארד שקל, אבל בעקבות הנפילות בבורסה התכווץ שווי הנכסים לכ-3.03 מיליארד שקל בלבד כיום.

במקביל, גדל החוב הפיננסי נטו של דסק"ש בשלושת החודשים האחרונים ב-126 מיליון שקל לכ-3 מיליארד שקל, כך שהשווי הנכסי שלה (NAV) הצטמק ל-33 מיליון שקל בלבד בסוף מרץ, ואילו רמת המינוף (LTV) זינקה לשיעור של 99%.

לדסק"ש, שאמורה להיות אחד המקורות הפיננסיים המרכזיים עבור אי.די.בי, היתה בסוף 2019 יתרת רווחים הראויים לחלוקה בהיקף של 334 מיליון שקל. סך הנכסים הנזילים שלה עומד בימים אלה על 676 מיליון שקל, אבל אג"ח החברה מסדרות ו' ו-י' נסחרות כעת לפי תשואות שנתיות לפדיון של 14% ו-12%, ועניין זה מעלה ספק בדבר יכול החברה לחלק את כספיה לבעלי מניותיה.

מבט על לוח הסילוקין של דסק"ש מעלה כי ב-2020 וב-2021 היא תידרש לפרוע תשלומי קרן וריבית של 458 מיליון שקל ושל 771 מיליון שקל, בהתאמה. הכסף לשנת 2020 נמצא בקופתה, אבל ל-2021 היא תידרש למקורות נוספים, כמו דיבידנדים מחברות בנות.

באחרונה העמידה דסק"ש למכירה את החזקתה (26%) במניות רשת שופרסל, בשווי נוכחי של כ-12.5 מיליארד שקל, וזאת כנגד תמורה במזומן או באג"ח של עצמה. ההצעה לא זכתה להיענות משמעותית לנוכח המשבר בשווקים, אבל החברה עשויה לנסות ולבצע מהלך זה בעתיד הקרוב, אם יימצא חלון הזמן המתאים לכך.

נכסים ובניין תחלק דיבידנד של 100 מיליון שקל

בינתיים, תקבל דסק"ש בסוף אפריל 69 מיליון שקל מתוך דיבידנד של 100 מיליון שקל שעליו הכריזה החברה הבת, נכסים ובניין, שמרכזת את פעילות הנדל"ן של קבוצת אי.די.בי-דסק"ש. לאחר החלוקה, תישאר נכסים ובניין עם יתרה רווחים הראויים לחלוקה בהיקף עצום של 980 מיליון שקל.

לנכסים ובניין גם קופת מזומנים גדולה, שהכילה בסוף 2019 כ-2.2 מיליארד שקל, לאחר שהחברה מכרה את חלקה (50%) בקניון קרית אונו בתמורה ל-538 מיליון שקל. מאז חתמה נכסים ובניין על עוד שלוש עסקות מימוש, מתוכן שתיים קטנות יחסית למכירת נכסים בתל אביב ובירושלים בתמורה ל-135.5 מיליון שקל.

נוסף על כך, חתמה נכסים ובניין בסוף ינואר על הסכם למכירת החברה הבת ישפרו לידי החברות מגה אור וביג בתמורה ל-855 מיליון שקל. עם זאת, בעקבות משבר הקורונה ביקשו הרוכשות לדחות את המועדים הקבועים בהסכם, ואף נמנעו מלהפקיד בנאמנות סכום של 40 מיליון שקל בתום חודשיים מהחתימה. לפיכך, לפי שעה עתידה של העסקה אינו ברור.

נכסים ובנין  נדרשת לפרוע ב-2020 וב-2021 תשלומי קרן וריבית למחזיקי האג"ח ולבנקים בהיקף של 811 מיליון שקל ו-690 מיליון שקל, בהתאמה. ההתחייבויות הפיננסיות של החברה (קרן וריבית עתידית) מסתכמות ב-5.39 מיליארד שקל, כשכמחציתן אמורות להיפרע החל ב-2024. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי