גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכת הקורונה חתכה במרץ רבע ממחיר הביטקוין ו-38% מאת'ריום

השפעותיה השליליות של מגפת הקורונה לא פסחו על שוק המטבעות הדיגיטליים, אף שבסיכום הרבעון הראשון של השנה הן היכו בו פחות מאשר בשוקי המניות ● עם זאת, מרץ היה החודש הגרוע ביותר של הביטקוין מאז נובמבר 2018

שלט "כאן מקבלים ביטקוין" מחוץ לבית עסק / צילום: Gillian Flaccus, AFP
שלט "כאן מקבלים ביטקוין" מחוץ לבית עסק / צילום: Gillian Flaccus, AFP

מגפת הקורונה הקטלנית שמכה בעולמנו גבתה עד כה את חייהם של יותר מ-42 אלף בני אדם, על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי. מספר חולי הקורונה ברחבי העולם גדל והולך, והבוקר, עם תחילתו של חודש אפריל, הוא מתקרב ל-860 אלף בני אדם. כשם שהמגיפה אינה פוסחת כמעט על אף מקום בעולם, השפעותיה השליליות גם הן כמעט אינן פוסחות על אף כלכלה ועל אף שוק פיננסי. עם זאת, המגיפה עדיין בעיצומה, ועוד מוקדם להעריך את היקף הנזק הכלכלי שהיא גורמת לעולם.

בסיכומו של הרבעון הראשון לשנת 2020, רשמו מדדי הבנצ'מרק של שוקי המניות בעולם היסטוריה שלילית: מדד S&P 500 ירד ב-20% מרמתו בתחילת השנה, וכך סיכם את הרבעון הגרוע ביותר שלו מאז 1938. לעומתו, מדד פוטסי 100 הבריטי רשם ירידה רבעונית של 14% - הגדולה ביותר שלו מאז הרבעון הרביעי של 1987; ואילו מדד ניקיי היפני השלים ירידה רבעונית של 20% - הגדולה ביותר שלו מאז 2008. מנגד, מחיר הזהב טיפס ברבעון החולף ב-4% - ובכך שמר על מעמדו כ"מקלט בטוח" למשקיעים.

שוק המטבעות הדיגיטליים, שביטקוין הוא המטבע הדומיננטי בו, גם הוא הוכה בעוצמה בהשפעתה של מגיפת הקורונה. עם זאת, מדובר בשוק שהיקפו קטן בהרבה משוקי המניות בעולם, ושרובו ככולו נשען על מסחר בבורסות קריפטו המתנהלות ללא פיקוח רגולטורי. בסוף יום המסחר האחרון של מרץ בבורסות הקריפטו, הסתכם שוויו הכולל של השוק ב-181 מיליארד דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. בחודש מרץ איבד השוק, המונה 5,285 סוגי מטבעות דיגיטליים, 63 מיליארד דולר משוויו - וכך הצטמק ב-25.8%.

ירידה רבעונית של 9% במחיר הביטקוין

בסופו של מרץ נסחר הביטקוין במחיר של 6,440 דולר, אחרי שהשלים צניחה חודשית של כ-25% וסיכם את החודש הגרוע ביותר שלו מאז נובמבר 2018. הנפילה של הביטקוין הגיעה לשיאה ב-13 במרץ, לאחר שמחיר הביטקוין נחתך בכ-50% בתוך יומיים, וירד לשפל שנתי של 4,100 דולר בלבד. מאותה נקודת שפל ועד לסוף מרץ טיפס מחיר הביטקוין ב-57%. עם זאת, התנודתיות הגבוהה של מחיר הביטקוין הופכת אותו למכשיר השקעה ספקולטיבי ומסוכן ביותר מבחינת המשקיעים.

בסיכום שלושת החודשים הראשונים של השנה, רשם הביטקוין ירידה רבעונית של כ-9% במחירו. שער הביטקוין (BTC) בסוף הרבעון, על פי נתוני CoinMarketCap, משקף למטבע שווי שוק של 117.8 מיליארד דולר - כ-65% משוויו הכולל של שוק הקריפטו.

את'ר (ETH), המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, נותר המטבע השני בגודלו בשוק הקריפטו גם לאחר המכה העזה שספג מחירו בחודש החולף. בסיכומו של מרץ, צלל מחיר האת'ר בכ-38%, לפי נתוני CoinMarketCap. עם זאת, בסוף יום המסחר האחרון של מרץ הגיע מחיר האת'ר ל-133.7 דולר - גבוה ב-2.8% ממחירו בתחילת השנה.

מחירו של XRP, המטבע הדיגיטלי של פלטפורמת ריפל, ספג במרץ ירידה חודשית דומה לזו של הביטקוין, בשיעור של 24.8%. בסיכום הרבעון ירד מחיר ה-XRP ב-8.5%, ושווי השוק שלו, שהסתכם אתמול ב-7.7 מיליארד דולר, מותיר אותו במקום השלישי בגודלו בשוק הקריפטו, אחרי ביטקוין ואת'ר.

סקירת הרבעון הראשון של 2020 בשוק המטבעות הדיגיטליים

מבחינת היקפי המסחר בשוק, על פי נתוני אתר BitInfoCharts, מחזור המסחר היומי בביטקוין נע בממוצע מעל למיליארד דולר. זהו מחזור יומי קטן משמעותית ביחס למחזורים שנרשמו בשוק לפני חודש, אך עדיין גדול למדי בהשוואה רב-שנתית. עם זאת, מספר העסקות בשוק צנח בחודש החולף לרמתו הנמוכה ביותר מאז תקופת השפל של 2018, שזכתה לכינוי "חורף הקריפטו".

"משבר הקורונה נתן פרופורציות גם לביטקוין"

באתר איגוד הביטקוין הישראלי פורסם השבוע מאמר שכתב יו"ר האיגוד, מני רוזנפלד, תחת הכותרת "אל תתאכזבו: משבר הקורונה נותן פרופורציות גם לביטקוין". לדברי רוזנפלד, "אחת התכונות הדרושות ממטבע בכלל, ומביטקוין בפרט, היא יכולתו לשמור ערך - Store of Value. יש הטוענים שבמהלך המשבר ביטקוין לא התנהג ככזה. אבל שוב, היה ידוע מאז ומתמיד שערכו של ביטקוין אינו יציב בפרקי זמן קצרים. רק בטווח הארוך ניתן לראות את יכולתו לשמור ערך ואף לעלות בערכו. ניסיון להקיש מידע חדש על תכונה זו שלו, לאור שינויים בתקופה של שבועיים, הוא חסר טעם".

"יש גם הטוענים שביטקוין לא היה אמור רק לשרוד את המשבר. אדרבא, הוא היה אמור לשגשג ולהתנהג באופן הפוך מכל כלי כלכלי אחר, ואנשים היו אמורים לנהור לביטקוין בהמוניהם כמפלט בטוח מפני המשבר הממשמש ובא. טענות מסוג זה מעולם לא עשו שכל בעיני. ראשית, המשבר שאנו חווים בינתיים אינו מהסוג שביטקוין אמור לתת מענה לו. ביטקוין, כאלטרנטיבה למערכת הפיננסית הקיימת, עשוי להוכיח את עצמו בעת משבר במערכת הפיננסית. מצב של ריצה אל הבנקים, קריסת מערכות תשלומים, חדלות פירעון ואובדן חסכונות, יכול לעורר עניין מחודש בביטקוין. אבל אנחנו עדיין לא שם - בינתיים הפגיעה היא פגיעה ריאלית ביכולת היצרנית והלוגיסטית של הכלכלה, וכאן אין לביטקוין בשורה.

"שנית, גם אם תיווצרנה נסיבות בהן תורו של ביטקוין לזהור, הוא אינו מוכן לזה", כותב רוזנפלד. "הוא לא מסוגל לזנק מ-0 ל-100 באורח פלא רק כי יש משבר. בתודעה הציבורית, ביטקוין לא נתפס כמשהו שאמורים לנהור אליו כמפלט בטוח, ואנשים לא יעשו את זה גם אם נוצרו נסיבות שבהן יש בכך היגיון. אפילו אם ירצו לעשות את זה - אין תשתיות טכנולוגיות, רגולטריות ועסקיות שתאפשרנה זאת. אם כבר, יותר סביר שמי שינסה, ייתקל בחוויה שלילית שתרחיק אותו מביטקוין בעתיד".

בסקירה שפרסם אתמול מתי גרינספן, מייסד ומנכ"ל חברת Quantum Economics, המספקת אנליזות לשוק המטבעות הדיגיטליים, הוא ציין כי הירידה בהיקף העסקות בביטקוין דומה לירידה העולמית שנרשמה בשבועות האחרונים בעסקות בכרטיסי אשראי, בעקבות הגבלות התנועה והסגר שהוטלו במקומות רבים בעולם בניסיון למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. הדבר בא לידי ביטוי, למשל, בירידה חדה בהיקף הכספי של עסקות בכרטיסי אשראי, שעליו דיווחה השבוע ענקית כרטיסי האשראי הבינלאומית ויזה. "נראה כי עם המחירים הנמוכים יותר של ביטקוין בתקופה האחרונה ועם הנטייה הנמוכה יותר לבצע פעילות מסחר בגלל הווירוס, אנשים פשוט מהססים לבזבז את הביטקוין שלהם בימים אלה".

ביטקוין מתקרב למועד חציית תגמולי הכרייה

כעת, עם תחילתו של אפריל, נותר מעט יותר מחודש לחציית התגמול של כריית הביטקוין (Bitcoin block mining reward halving). מדובר באירוע שמעורר לא מעט ציפיות, וגם לא מעט ספוקלציות, בשוק הקריפטו. לאחר שבארבע השנים האחרונות נוצרו מדי יום 1,800 מטבעות ביטקוין חדשים, חציית תגמול הכרייה באמצע מאי תוריד את הקצב ל-900 מטבעות ביום - וקצב זה יימשך עד למועד החצייה הבא, בשנת 2024.

למי שפחות בקיא ברזי המטבעות הדיגיטליים, נסביר כי ביטקוין הוא מטבע קריפטוגרפי (מוצפן) מבוזר - כלומר, מערכת מטבע נטולת שליטה מרכזית של גוף כלשהו. הטכנולוגיה שעליה מבוסס ביטקוין נקראת בלוקצ'יין, וזאת על שום השרשרת הווירטואלית של קבצי נתונים (בלוקים) שבהם נשמר המידע המועבר על רשת הביטקוין. התהליך שבו נוספים בלוקים חדשים לבלוקצ'יין, תוך אימות הנתונים בכל בלוק, נקרא "כרייה" (mining), ובמסגרתו גם נוצרים מטבעות ביטקוין חדשים, הניתנים כתגמול לכורים - כל המחשבים בעולם שמבצעים כריית ביטקוין.

ביטקוין מתוכנן כך שהתגמול עבור כריית כל בלוק, המושלמת בכל 10 דקות בערך, פוחת ב-50% לאחר כל 210 אלף בלוקים (וזה קורה בתדירות של פעם בארבע שנים). מנגנון החצייה הזה נוצר כדי להוריד בהדרגה את קצב ייצור המטבעות, ובכך למתן את האינפלציה בביטקוין, שמכסת המטבעות הסופית שלו היא 21 מיליון מטבעות. לאחר חציית התגמול הקרובה, שצפויה להתבצע באמצע מאי, יירד מספר הביטקוינים שייווצרו בכל בלוק מ-12.5 ביטקוין ל-6.25.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי