גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא בידוד חברתי או הסגר: בשבדיה בונים על רצונם הטוב של התושבים ועל המון תקווה

בממשלה בונים על אמון הציבור ועל גילויי האחריות והבגרות של השבדים ● בעוד כשבועיים נדע אם החלטתה לדבוק בשיטה דומה ל"חיסון העדר", שבריטניה זנחה, הייתה חכמה

מסעדה בשטוקהולם, בשבוע שעבר. מותר להגיש רק לאנשים יושבים  / צילום: David Keyton, Associated Press
מסעדה בשטוקהולם, בשבוע שעבר. מותר להגיש רק לאנשים יושבים / צילום: David Keyton, Associated Press

אתרי הסקי פתוחים הרחובות מלאים באנשים, המסעדות עושות עסקים טובים והקניונים גדושים בקונים. ברוכים הבאים לשבדיה, המעוז האחרון של "הגישה האחרת" לקורונה שאימצו בתחילה כמה מדינות במערב. בעוד שחיי החברה באירופה ובחלק גדול מארה"ב מתרכזים כעת בבית, שבדיה השאירה את המשרדים והחנויות פתוחים, פרסמה המלצות ולא הוראות, וממתינה לראות מה יקרה.

העסקים, גני הילדים ובתי הספר נשארו פתוחים. אחרי חורף ארוך, בתי הקפה והברים על המדרכות בשטוקהולם התמלאו באנשים בסוף השבוע, והרובע העתיק של העיר משך מבקרים רבים שנהנו ממזג האוויר הטוב. התקנות המחייבות היחידות הן איסור על התכנסות של יותר מ־50 בני אדם, והוראה לברים ולמסעדות לשרת רק אנשים בישיבה , כדי למנוע צפיפות וכן איסור על ביקור בבתי אבות.

גם בריטניה והולנד שקלו לזמן קצר את האופציה של להניח לנגיף לעבור את רוב האוכלוסייה בצורה מבוקרת כדי לבנות חיסון טבעי ממנו - "חיסון העדר", קראו לזה. שתיהן חזרו בהן אחרי שאקדמאים הזהירו שהן עלולות לעבור מאות אלפי מקרי מוות ומערכת בריאות שתכרע תחת הנטל.

מקודם להעריך את התוצאה

מוקדם מדי להעריך אם לגישה השבדית יהיה תוצאה חיובית או איומה, אבל עד כה, הנגיף לא התפשט בפראות במדינה. עם 10 מיליון תושבים, בשבדיה יש 4,435 מקרי הידבקות מאומתים ו־180 מקרי מוות נכון לאתמול (ג'). אוסטריה, מדינה בגודל דומה עם 8.8 מיליון בני אדם, שמצויה תחת סגר, דיווחה על 10,180 חולים ו־128 מקרי מוות.

אנגרס טגנל, האפידמיולוג הראשי ואדריכל המדיניות הזו בשוודיה, מאשר שהגישה אכן דומה לגישה הבריטית המקורית - להניח לנגיף להתפשט לאט ככל שאפשר ולהגן על המבוגרים והפגיעים עד שחלק גדול מהאוכלוסייה יתחסן באופן טבעי, או שיימצא חיסון לנגיף.

"השבועיים הבאים יקבעו אם הגישה השבדית תוכל להצליח או שהרשויות יתכופפו בפני המציאות של שטף מקרים חדשים", אומרת ד"ר ססיליה שדרברג¬ניוקלר מבית החולים האוניברסיטאי קרולינסקה. ובכל זאת, היא מעריכה כי הממשלה תצטרך להרים ידיים מפני שהנגיף יצא מכלל שליטה בהיעדר הגבלות ובדיקות. "מדינות אסיה, שכן הצליחו להימנע מסגרים, נשענו על בדיקות המוניות כדי לבודד את הנדבקים ולמנוע את ההתפשטות, אך זה לא המקרה בשוודיה", היא אומרת.

מסורת ארוכה של וולנטריות

לשבדיה יש מסורת ארוכה של העדפת הנחיות וולונטריות, שקוראות למבוגרים לבודד את עצמם ולצעירים לצמצם את הניידות החברתית, על פני אכיפה גסה בכוח. ד"ר טגנל מסביר שהתרבות השבדית יכולה להוביל למשמעת חזקה יותר. "רוב השבדים יישארו בבית אם יש להם תסמינים", הוא אומר. "אנחנו רוצים להאט את המגפה עד ששבדיה תעבור איזשהו שיא, ואם השיא לא יהיה דרמטי מדי, נוכל להמשיך".

שלא כמו בבריטניה, בשבדיה אין תגובת־נגד חריפה של ציבור מודאג לגישה הוולונטרית הזו. סקר נובוס בשבוע שעבר מצא שיעור תמיכה של 80% בנאום של ראש הממשלה סטפן לפבן, שבו הוא פנה לרגש האחריות האישית של כל אזרח מבוגר כדי למנוע את התפשטות המחלה.

ואכן בסוף השבוע האחרון ניכר היה שיותר אנשים נמנעו מכניסה למקומות סגורים בשטוקהולם ביחס לסוף השבוע הקודם; הנוסעים בתחבורה הציבורית הקפידו על מרחק ביניהם; תושבים נשארו בבתים; חובבי סקי רבים קיצרו את הנסיעות לאתרים פופולריים; ומספר הנוסעים ברכבת התחתית וברכבות הפרברים ירד בשבוע שעבר ב־50% - כך לפי רשות התחבורה העירונית.

כמה מומחים באירופה, כולל הרופא הגרמני המוכר אנסגר להסה והיועץ המדעי הראשי לממשלת בריטניה, סר פטריק ולנס, שיבחו את הגישה הזו. אבל גם כמה מהתומכים אומרים שיהיה קשה לחקות אותה מחוץ להקשר הספציפי של סקנדינביה. בתרבות השבדית, הם מציינים, בני דורות שונים לא מבלים יחד כמו באיטליה, נניח. גם יותר ממחצית ממשקי הבית השבדים מורכבים מאדם יחיד, לפי נתונים רשמיים. זה אומר פחות סיכון שהצעירים יעבירו את המחלה למבוגרים.

זה גם מסביר אולי למה מספר לא מידתי של מקרי המוות מהקורונה נרשם בקהילה הסומאלית במדינה, שחבריה מתגוררים בצפיפות גבוה בשכונות עוני, שבה יש יותר התרועעות בין־דורית ופחות גישה למידע ממשלתי.

הביקורת מגיעה גם מכלכלנים שבדים שטוענים כי האסטרטגיה הממשלתית של הממשלה היא קצרת רואי ומזהירים שעלות מגפה, שיוצאת משליטה, עלולה לעלות על היתרונות של שמירה על עסקים פתוחים בטווח הקצר.

אבל החששות העיקריים באים כצפוי מצד המדענים והרופאים. כמה מהם חוששים שמקרי ההידבקות יעלו מהר ובקרוב. כהכנה לתסריט כזה, מרפאת הודינג' בשטוקהולם רכשה מכלי קירור לאחסון גופות במקרה שמניין המתים יזנק כפי שקרה במדינות אחרות. בינתיים ניתוחים לא חיוניים נדחים ואף הוקמה מרפאת קורונה מאולתרת בשטוקהולם.
"זהו ניסוי גדול ומסוכן באוכלוסייה שלמה שעלולות להיות לו תוצאות הרות אסון", אומר יואכים רוקלב, פרופסור לאפידמיולוגיה באוניברסיטת אומאה ואחד מכמה מדענים שמנהלים קמפיין ציבורי לשינוי מדיניות הממשלה.

"מסוכן להשאיר לאנשים את ההחלטה מה לעשות בלי הגבלות. כפי שאנחנו יכולים לראות במדינות אחרות זו מחלה רצינית, ושבדיה אינה מדינה שונה כל כך", הוא אומר.
המחקר של ד"ר רוקלב מראה שהליכה על "חיסון עדר" מבלי לדכא את התפשטות הנגיף, תציף את בתי החולים ותניב מקרים רבים של מוות בטרם עת. הוא מטיל ספק בכך שניתן יהיה להגן על קבוצות בסיכון גבוה.

פרדריק אלג, פרופסור לווירולוגיה באוניברסיטת אומאה, רואה שחורות וקורא להטלת סגר על שטוקהולם. לדבריו, "המדיניות הנוכחית של הממשלה מפחידה. אנחנו נהיה מוצפים בהידבקויות בהמשך עקומת המגיפה", הוא אומר.

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה