גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הזום ישחרר את הפקק של הליכי התכנון

הסגר החלקי שהושת על המשק בשבועות האחרונים דחף את שוק העבודה לאפליקציית זום, ואפילו דיונים תכנוניים רשמיים כבר מתקיימים אונליין ● מה היתרונות, ומה עדיף בכל זאת לעשות פנים אל פנים?

הרפורמה האמיתית של עולם התכנון היא הזום / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
הרפורמה האמיתית של עולם התכנון היא הזום / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

בשנים האחרונות עשו רשויות התכנון בישראל מאמץ להתייעל, לקצר לוחות זמנים ברישוי ובתכנון, אבל יזמים ומתכננים משמיעים לעתים קרובות ביקורת רבה על ההצלחה של המהלכים האלה. מכוני הבקרה עוד לא ממש מתפקדים, ומערכת רישוי זמין שהעבירה את תהליך קבלת ההיתר לאינטרנט עוד לא לגמרי בשלה.

האם דווקא מגפת הקורונה, או ליתר דיוק, המעבר לשימוש בשיחות וידאו (באפליקציית זום או אחרות), עומדים לייצר את השינוי האמיתי. יזמים, עורכי דין ומתכננים משבחים את היעילות שהאמצעי הטכני הביא איתו? מצד שני, אלה שמייצגים את הציבור חוששים מטכנוקרטיה, מניכור ומהדרה.

היתרונות: יעילות, זמינות, המשכיות

אדריכל אבישי קימלדורף, לשעבר מהנדס העיר חדרה וכיום סמנכ"ל לענייני תכנון בחברת שיכון ובינוי, שבע רצון עד מאוד מהחידוש הטכנולוגי: "מערכת התכנון, בעיקר בממשק היזמי, צריכה ודאות, שקיפות וזמינות. בחודש האחרון, שבו עברנו לשימוש במערכות מרחוק, שלושת הפרמטרים האלה קיבלו מענה. מדובר בחיסכון זמן בנסיעות לישיבות ומהן, בצורה דרמטית.

"אני רואה שהרבה יותר קל לנהל את הישיבות שמתקיימות בזום ואף מזהה שינוי בתרבות השיח. הכול הרבה יותר ענייני ומכוון לקבלת החלטות. אני חושב שזה קשור למצב וגם לפורמט.

"ברמת הוועדות הפורמליות, זה יכול להיות כלי מצוין. גם הישיבות המקצועיות בין יזמים לעיריות הרבה יותר יעילות בשיטה הזאת כי המערכת זמינה ואפשר להגביר את התכיפות של הישיבות האלה: סוגרים מתקדמים.

"הישיבות המקצועיות שלנו, בין היזם למתכננים, הן ארוכות יותר וצריך להיכנס בהן לפרטים, אבל גילינו שגם הישיבות האלה יותר מדויקות. אני לא בטוח שזה מחליף כל סוג של ממשק, אבל בוודאי שיכול להחליף את הדברים שעשינו פעם פרונטלית, בעולם הישן".

עו"ד איתמר פנץ, מומחה לתחום המקרקעין, מספר שבשבועות האחרונים הוא מדבר ב"זומים" נון סטופ: "הפלטפורמה הזאת קיימת כבר כמה שנים, אבל מעולם לא היה בה צורך כמו היום. אני חושב שהשיח ענייני יותר. זה מעלה סימני שאלה לגבי האקסיומות שלנו כעורכי דין. בתחום ההתחדשות העירונית אתה חייב על פי חוק לקיים כנסים, וקשה מאוד להביא את האנשים. זה היה יכול להיות הרבה יותר פשוט אם הנוכחות בזום הייתה נחשבת כשוות ערך. כמובן שזה מחייב אימותים וחיתומים מסוימים.

"אני מאמין שמהר מאוד החקיקה בנושא תצטרך ליישר קו עם התרבות העסקית החדשה. נדמה לי גם שהטכנולוגיה הזאת תוכל לסייע מאוד ביום שאחרי".

עו"ד עופר טויסטר, מומחה לתחום התכנון והבנייה, מאמין שהכול עניין של איזונים: "פתאום אתה מגלה שאפשר לעשות ישיבה בירושלים, בוותמ"ל, ואני יושב במשרד. אני נותן כדוגמה את הוותמ"ל משום שיש לי שם כמה תיקים ואני מוכרח להגיד שהם מתפקדים עכשיו בצורה טובה ואולי אפילו יותר יעילה. כרגע זה עובד טוב כי אני מייצג יזם והם רוצים לקדם תוכנית. לכל הצדדים יש אותה מטרה.

ההסתייגויות: בעיות טכניות, תהליכים מהירים מדי

לצד החיסכון בנסיעות ובזמן, והיעילות המתחייבת מהפורמט, יש גם מכשולים.

עו"ד טויסטר: "יש בעיה בכל מה שהחוק קבע לו חובת שימוע פומבי, למשל עררים - לוועדות ערר, לוועדות המחוזיות ולמועצה הארצית ושלוחותיה. זו בעיה גם כי החוק מחייב שימוע פומבי, וגם כי יש דינמיקה שהולכת לאיבוד בזום הסטרילי.

"טכנית, אי אפשר להתפרץ אחד לדברי השני ולכן אנשים הרבה יותר מנומסים. לכן מה שקרה זה שמנהל התכנון הוציא נוהל שאפשר לשמוע התנגדויות בזום רק אם יש הסכמה של כל המתנגדים. ברור שזה לא קורה כי למתנגדים אין אינטרס להסכים. גם כי יש בעיה טכנית לאחדים להשתמש בזום, וגם כי יש כאלה שרוצים לדחות את הקץ. מה שקורה כרגע זה שכל מה שקשור לשיתוף פעולה יזמי, עובד היטב. בכל מה שקשור לדיונים הקשורים לשימוע פומבי, לא נמצא פתרון".

אדריכלית הנוף יעל דורי, ראש תחום תכנון בעמותת אדם טבע ודין, מייצגת בין היתר את ארגוני הסביבה במועצה הארצית לתכנון ובנייה: "בהתחלה אמרו שישתמשו בזום רק לדברים דחופים וקטנים שלא במחלוקת. אבל מהר מאוד התיאבון גדל ועכשיו מופיעים נושאים ממש רציניים. בוועדה מחוזית דרום דנים במלון במרינה בגובה 40 קומות, בחיפה הועלתה תוכנית מאוד שנויה במחלוקת של חוף הבונים. כל הדברים האלה מבשרים על כך שבתקופה הזאת מעבירים דברים בעייתיים מהר-מהר, הרחק מהעין הציבורית. השימוש בזום הוא רק חלק מזה. לדעתי, אי אפשר להעביר את כל פעילות הוועדות לאינטרנט".

עו"ד יעל דור / צילום: כדיה לוי, גלובס

פרופ' נורית אלפסי, סגנית יו"ר איגוד המתכננים, חרדה מטכנוקרטיה: "במצב הנוכחי, שהוא מצב חירום, משמח אותי שהעבודה ממשיכה. זה חשוב.

פרופ' נורית אלפסי / צילום: תמונה פרטית

"אבל אנחנו מפספסים המון, במיוחד כשאנחנו מדברים על תהליכים של תכנון ובנייה. יש חשש שהתהליך הזה יהפוך למאוד לא אישי. העניין של אינטראקציה ומחויבות אישית חשוב מאוד בתחום הזה של תכנון ערים. זה לא רק עניין טכני. אנשים צריכים לתקשר ולהגיד דברים שלא רק להקלטות, להכיר אחד את השני ולסמוך אחד על השני.

"מפגש פנים אל פנים הוא קריטי. יש הרבה ציבורים שהיכולת שלהם להבין מי נגד מי בסיטואציה מקוונת מאוד מצומצמת. אנחנו עלולים להגיע לתכנון טכנוקרטי. אני חושבת שהזום צריך להישאר למצבי חירום ולא להפוך לנורמה". 

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה