גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדאי להפנים - בתקופה מאתגרת כזו רק הגמישים שורדים

קצב השינויים המהיר שכולנו חווים כיום דורש מהעולם העסקי היערכות מיידית להווה ולעתיד לבוא. גישת האג'ייל (Agile) לניהול, השואפת ליצור ארגונים גמישים המתאימים עצמם בזריזות לשינויים, יכולה להועיל בכך

גישת האגייל (Agile) מציעה אוטונומיה לעובד ותוכניות פעולה משתנות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
גישת האגייל (Agile) מציעה אוטונומיה לעובד ותוכניות פעולה משתנות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

ברוך גסול / צילום: בנק הפועלים

הכתבה בשיתוף בנק הפועלים

אנדי גרוב, המנכ"ל המיתולוגי של אינטל, קבע "רק הפרנואידים שורדים", ונראה כי בעקבות מגפת הקורונה כולנו אימצנו את גישתו והפכנו "פרנואידים" לעת מצוא. משרד הבריאות מורה להסתגר בבתים, לעטות מסכות, לרחוץ ידיים כל שעתיים... והיי, מתי לאחרונה לחצתם יד למישהו?

אך עם התמתנות קצב ההדבקה והתייצבות מספר החולים הקשים, מתברר יותר ויותר כי ההשפעה העמוקה והמהותית של משבר הקורונה היא החברתית כלכלית, ולאו דווקא הפגיעה הבריאותית כשלעצמה. עשרות אלפי העסקים שנאלצו לסגור את פעילותם ומעל מיליון מבקשי עבודה חדשים הם פני המשבר בארץ ובעולם.

במקביל לאימוץ כללי התנהגות אישיים חדשים מותאמים למצב, עסקים וחברות חייבים להתאים עצמם לנורמלי החדש (the new normal). כפי שאחרי המשבר הפיננסי של שנת 2008 התאים עצמו העולם הפיננסי לנורמלי חדש של סביבת ריבית אפסית, כעת ניאלץ כולנו, מעסקים זעירים ועד חברות ענק, להתאים עצמנו לנורמלי החדש והפעם בעולם הראלי.

לחזק את יכולת התגובה של הארגון

גישת האג'ייל (Agile) לניהול יכולה לתרום בצורה משמעותית לכל חברה השואפת לחזק את יכולתה להגיב במהירות למציאות המשתנה לנגד עינינו בקצב חסר תקדים. גישה זו תפסה תאוצה בשנים האחרונות. מקורה של הגישה בתהליכי פיתוח תוכנה בתחילת שנות האלפיים, אולם מאז התפתחה והשתכללה וחדרה למגוון תעשיות החל בשירותים, פיננסים, תעשייה וייצור וכמובן ההייטק.

שיטת האג'ייל שואפת ליצור ארגונים גמישים, זריזים ומהירים. ארגונים היכולים להתאים עצמם לשינויים במצב המשקי והתחרותי. הפופולריות של השיטה נבעה בראש ובראשונה מקצב השינוי הגובר, שהוזן ע"י ההתפתחויות הדרמתיות בטכנולוגיה ומהשינויים המהירים בהתנהגות הצרכנים שניזונו משינויים טכנולוגיים אלו.

השבועות האחרונים וקצב השינויים שכולנו חווים מגמדים את קצבי השינוי המהירים שהכרנו לכדי סרט בהילוך איטי. שעורי אבטלה הקופצים כמעט בין לילה מ-4% לשיא היסטורי עגום של מעל 26%; עצירה כמעט מלאה של מסחר ומתן שירות פיזי; העדפה מוחלטת לקניות ברשת ומשלוחים; תעשיות שלמות המפסיקות לפעול; ישיבות צוות ודיוני הנהלה המומרים במפגשי זום ועוד.

נראה כי חברות ומוסדות שפעלו ערב המשבר בשיטות אג'יליות הצליחו לרתום יכולות אלו לשינויים מהירים באופן פעילותם וסיכוייהם לצלוח ואף להצליח בתקופה מאתגרת זאת גבוהים. בפרפרזה על אנדי גרוב, ניתן לומר כי רק הגמישים שורדים.

הדוגמאות מגוונות: החל מיחידות המודיעין 81 ו-8200, שרתמו צוותי משימה למגוון פיתוחים בתחומי ההנשמה המלאכותית, הדאטה והניטור, דרך בתי חולים שהתאימו מחלקות שלמות ואף חניונים לפתרונות אד הוק לטיפול בחולים מדבקים וכלה במסעדות ומתחמי אירוח שהסבו עצמם לפעילות קייטרינג והסעדה.

הבנקים מתאימים עצמם לשינוי ולקצב

משבר הקורונה תפס את הסקטור הבנקאי כולו ואת בנק הפועלים בעיצומו של תהליך שינוי מקיף, כאשר כוחות מנוגדים פועלים על המערכת. מצד אחד בנקים יציבים עם רמות הון ונזילות גבוהות, תוצאה של ניהול קפדני ופיקוח הדוק. מאידך לחץ על המודל העסקי, רגולציה הפועלת להקל על שחקנים חדשים ביחס לבנקים, שינויים משמעותיים בטעמי הלקוחות והתחזקות של מתחרים חדשים בדמות חברות הפינטק וענקיות הטכנולוגיה.

הבנקים מחזקים בשנים האחרונות את חוויית הלקוח בדיגיטל, מסיטים פעילות בנקאית פשוטה לאינטרנט ולאפליקציות ואף משנים מן הייסוד קווי פעילות שלמים כגון תשלומים שעברו בקצב גובר לאפליקציית ביט ודומיה.

אסטרטגיה זאת נחלה הצלחה וע"פ נתוני בנק ישראל אחוז הפעולות המבוצעות בדיגיטל גדל בצורה עקבית, חצה את רף 50%, ובחלק מהבנקים אף הגיע ל-80% בחודש האחרון.

כמו בנקים מובילים בעולם, פעל בנק הפועלים בשלוש שנים האחרונות להתאים עצמו לקצב השינוי המתגבר. על מנת לחזק את המיקוד בלקוחותינו ובמיוחד על מנת לקצר את זמני פיתוח המוצרים, בחר הבנק לאמץ את עקרונות שיטת האג'ייל בתהליכי הפיתוח וניהול המוצרים.

מספר עקרונות מרכזיים עמדו בבסיס ההערכות שלנו בהפועלים לאימוץ הגישה האג'ילית - עקרונות שבהתאמות הנדרשות יכולים לסייע לחברות נוספות להתאים עצמן למציאות המשתנה מול ענינו.

* אג'ייל היא בראש ובראשונה מצב תודעתי (mindset) - מרמת המנכ"ל ועד אחרון העובדים בצוותי המשימה. פתיחה של הסנסורים האישיים והארגוניים להבנה רציפה של מצב השוק, הארגון והפעילות. ולא פחות חשוב הנכונות המתמדת לשנות ולהתאים.

* צוותי משימה קטנים - צוותים של שבעה עד עשרה עובדים, הכוללים את כל הכישורים הנדרשים על מנת ליזום, לפתח ולהעביר לייצור.

* העצמה של הצוותים - עובדים המבינים את המטרה שלשמה הם מתאמצים ומקבלים אוטונומיה לבצע את המשימה בצורה הטובה ביותר על פי שיקול דעתם, הם העובדים המחוייבים והאפקטיביים ביותר.

לדוגמה, עם פרוץ המשבר רצינו לאפשר ללקוחותינו לדחות תשלומי אשראי בצורה הפשוטה ביותר בדיגיטל, יכולת שלא הייתה קיימת עד כה. הגדרנו מטרה תהליך עצמאי דיגיטלי באופן מלא תוך מזעור עלות הדחיה והקלה על תזרים המזומנים. המשימה הוצגה לקבוצה של 10 עובדים. אנשי אשראי, מפתחי back end המכירים את ליבת האשראי של הבנק ומפתחי front end האמונים על חווית הלקוח. קבוצה מופלאה זאת גיבשה את הפתרונות, פיתחה, בדקה ויישמה את הפתרון הנבחר בתוך שבועיים ואפשרה לעשרות אלפי לקוחות להקל על מצבם הפיננסי.

* נכונות לקבל טעויות - זאת תמונת הראי של העצמת העובדים. יש המעדיפים תכנון ארוך טווח ומוקפד, ניתוח של כל תרחיש וסיכון אפשרי, מדרג אישורים מובנה וארוך עד לקבלת החלטה. בגישה האג'ילית, אנו כמנהלים מסמנים כיוון, מקצים את המשאבים וסומכים על הצוותים שיעבדו מהר, יתנסו וילמדו. גם אם טועים בכיוון, הצוותים מזהים את הבעיה מהר ומתקנים את פעילותם. הניסיון שלנו מראה כי ה"בזבוז" מתיקון הטעויות קטן בהרבה מהחיסכון שבזמן ההמתנה עד לקבלת אישורים במתכונת עבודה מסורתית. היום יותר מתמיד It's all about time to market.

* תעדוף רציף - כל חברה יוצרת לעצמה תוכנית עבודה חודשית, רבעונית, שנתית ולעיתים תוכניות ארוכות יותר. הצמדות לתוכנית הנה טעות בסיסית. המטרות וכוכב הצפון של העסק חייבים להיות ברורים, אך הדרך להשיגן, תוכנית הפעולה האופרטיבית חייבת להיות מותאמת באופן רציף למציאות המשתנה, לתהליכי למידה, ולמשוב מוקדם.

* העקרון האחרון, אימוץ גישת ה-MVP, ולא, לא מדובר על ה-Most valuable player ב-NBA. אלא על הגדרה ברורה בכל מוצר או שירות מפותחים - מהו ה-Minimal Viable Product. מהו המוצר או שירות המינימלי איתו ניתן לצאת לשוק מבלי להמתין למוצר המושלם.

לגישה זאת, הרווחת בתעשיית ההייטק, שני יתרונות בולטים: ראשית הקדמת הערך, קבלת ההכנסות וראשוניות בשוק; וחשוב מכך משוב מוקדם המאפשר לצוותי הפיתוח להבין את העדפת הלקוחות הלכה למעשה ולהתאים את המוצרים בגרסאות העוקבות. גישה זו מאפשרת לכל חברה גם להקטין את ההימור על מוצר או שירות חדשים ולוודא רלוונטיות של מאמצי הפיתוח.

בשורה התחתונה, כיום, יותר מתמיד ללקוחותינו אין סבלנות ואין זמן, וכבנק מוביל אנו חייבים לפעול מהר, להבין את צרכי הלקוחות ולתת מענה בעולמות האשראי, התשלומים, ההשקעות ובכלל. תרבות ארגונית קשה לשנות וקשה אף יותר לחקות, אבל אימוץ מתודות ניהול מתקדמות כגון אג'ייל יכולות לסייע להנהלות ולחברות באשר הן.

* הכותב הוא מנהל אגף שבט האשראי הקמעונאי בחטיבת החדשנות והאסטרטגיה,
קבוצת פיתוח מוצרי האשראי הקמעונאי של בנק הפועלים

** המידע המופיע בכתבה זו הינו מידע כללי בלבד ונכון ליום 27.4.2020. המידע יכול להיות חלקי ו/או לא מעודכן ואינו מהווה ייעוץ או תחליף ליעוץ פרטני ו/או מקצועי המתחשב בנתוניו של כל אדם ומותאם לו באופן אישי. לפני קבלת החלטה משפטית ו/או כלכלית מומלץ להיוועץ עם עו"ד או מומחה פיננסי המתמחים בתחום הרלוונטי ואשר יוכלו לייעץ על סמך נתונים ספציפיים שיוצגו בפניהם.

עוד כתבות

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים היום עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

אילוסטרציה: shutterstock

מארה"ב, דרך הודו ועד אוסטרליה: רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● מה חושבים על כך האנליסטים?

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

לידיעת בני משפחה מסוכסכים: הליכים חסויים בביהמ"ש למשפחה לא מהווים "מקלט" מחקירת רשות המסים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס על-ידי האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט