גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייבים ללמד את השוטרים איפוק ושליטה עצמית

למשטרת ישראל יש כוח עצום בידיים - עלינו לוודא שהיא לא מנצלת אותו לרעה ● לפני שנותנים לשוטרים את הזכות להכריע בין חיים למוות, חייבים להטמיע בכל שוטר ושוטרת את כל הסייגים לשימוש בכוח

שוטרים / צילום: תמר מצפי
שוטרים / צילום: תמר מצפי

"למה בלב, אחי? למה בלב, אבל נשמה, למה בלב? יש לך רגליים, יש לך רגליים, והוא נופל" - זעק בכאב קורע לב בן משפחת הקורבן בזירת המוות בראש-העין בשבוע שעבר.
בתיעוד המצמרר כפי שנקלט ממצלמות האבטחה רואים בבירור שהשוטר שהותקף בסכין נופל ארצה יחד עם התוקף, אך מיד נעמד על רגליו, מתרחק מעט ויורה כדורים מטווח קרוב. בשלב זה לא היה צריך לירות כל-כך הרבה כדורים.

לשוטרים יש כוח בידיים, הכוח להחליט בין חיים ומוות. יש להם נשק ורישיון להרוג. משטרה מתוקנת צריכה להשקיע משאבים, מחשבה רבה ומאמץ גדול כדי להפעיל את הכוח הזה רק כמוצא באמת אחרון. כיצד למסגר את הכוח העצום והמחריד הזה שמוענק לכל שוטר ושוטרת ולשלוט בו. משטרה למען האזרחים צריכה לשאול את עצמה ולפעול על-מנת שהשימוש בכוח העצום הזה יהיה באחריות. באמת באחריות.

חייבים להטמיע בכל שוטר ושוטרת את כל הסייגים לשימוש בו. חייבים ללמדם איפוק, שליטה עצמית, שליטה בכעס ושליטה בפחד, לפני שנותנים להם את הזכות להכריע בין חיים ומוות.

שוטר צריך להכיר את הזירה ולהתכונן אליה לפני הגעתו. זו דרישה גדולה ומורכבת ולא קלה ליישום, ובוודאי לא כולנו קורצנו מהחומר בו עשויים שוטרים מקצועיים ומקצוענים.

אך כל שוטר ושוטרת שמקבלים את הכוח הגדול הזה חייבים להתייחס אליו בחרדת קדש, להכין עצמם היטב ולקבל עליהם את הסייגים, וכן - גם להיות מוכנים לשלם מחיר על הטעויות שלהם.

עבודת המשטרה מורכבת, קשה ומסוכנת, וקל לבוא אליה בטענות. במצב הביטחוני המורכב בו מדינת ישראל מתקיימת, עבודת כוחות הביטחון חשובה מעין כמוה, מאתגרת מאוד ומייצרת הרבה מצבים של אי-ודאות, אי-ודאות של חיים ומוות. בהתמודדות מול מחבל קשה לקבל את ההחלטה "הנכונה" בזמן אמת, וחוסר תגובה מיידית יכול להביא לתוצאה של פגיעה בהרבה אזרחים חפים מפשע.

אך מצד שני, אנו למדים הרבה על הגישה המשטרתית ועל הד.נ.א שלה מאותם מפגשים בהם ברור מעל לכל ספק כי לא מדובר במחבל. באותם מקרים בהם השוטר מעודכן על מצבו הנפשי של אזרח (לרוב על-ידי בני משפחתו שמזעיקים את המשטרה) לפני הגעתו לזירה, כמו במקרה האחרון בראש-העין וכמו גם במקרה של יהודה ביאדגה ז"ל בינואר 2019.

גם יהודה ביאדגה לא היה צריך למות. המשטרה הוזעקה על-ידי המשפחה כדי לסייע להתמודד עם בחור צעיר עם מוגבלה נפשית. התמודדות נפש שפרצה בזמן שהוא שירת כחייל קרבי בצה"ל.

המשטרה קיבלה את המידע על מצבו הנפשי, ובמקום לנהוג בו במשנה זהירות, הגיע שוטר רכוב על אופנועו וירה בו שתי יריות למרכז הגוף. כמו במקרה הזה, גם כאן ירי לרגליים היה כנראה מנטרל את הבעיה.

ביאדגה הסתובב 51 דקות ברחוב ולא פגע באף אחד, ואין שום הסבר מתקבל על הדעת שיצדיק את תגובתו הרצחנית של השוטר. היו כל-כך הרבה דרכים לטפל באירוע וביהודה מבלי לירות בו את הכדורים הקטלניים.

גם במקרה הזה אנו למדים על הקלות הבלתי נסבלת של לקיחת חיים, אנו למדים שהיד קלה על ההדק, במיוחד כשמדובר באוכלוסיות מוחלשות.

המשטרה לא הפיקה לקחים מהמקרה של ביאדגה וממקרים רבים שהיו לפניו וכנראה יהיו גם לאחריו.

מח"ש קבעה בתום החקירה כי הירי ביהודה היה מוצדק, וכי אין חשד לפלילים מצד השוטר. לחלק גדול מהציבור אין אמון בחקירות מח"ש. חוסר האמון במשטרה מערער את היסודות החברתיים.

המשטרה יכולה לסמוך על מח"ש. רק ב-19% מהחקירות יוגש כתב אישום נגד שוטרים חשודים, והשוטרים יכולה להמשיך להגן בקשר שתיקה אחד על השני.

אך המשטרה תאבד את האימון ואת הלגיטימיות שלה בציבור, אם לא תתחקר, כלומר, תחקור באמת וללא עיגולי פינות וויתורים, תפיק לקחים ותשפר את אמון הציבור בה.

משטרת ישראל חייבת לתחקר את עצמה לעומק גם במקרה הזה, וחייבת להסדיר נוהל  לטיפול באירועים בהם מעורבים פגועי נפש, רצוי בשיתוף עם מערכות בריאות הנפש.

הכותבת היא מנחה, מרצה ופעילה חברתית. לשעבר סגנית ראש עיריית תל-אביב מטעם מרצ

עוד כתבות

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם