גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: פוסט קורונה - העידן החדש של סביבת העבודה

האם אנו מתייחסים לסביבת העבודה כאל מצע לטיפוח ההון האנושי או כאל נכס נדל"ן שאפשר כעת לחסוך בעלויות עבורו עם המעבר החלקי הצפוי לעבודה מהבית באופן קבוע?

משרד הייטק / צילום: shutterstock
משרד הייטק / צילום: shutterstock

בתקופה מורכבת זו הערך האדיר של סביבת העבודה כפלטפורמה להצלחה פיננסית וארגונית של חברות מעולם לא היה ברור כל כך. יחד עם זאת, האם אנו מתייחסים לסביבת העבודה כאל מצע לטיפוח ההון האנושי או כאל נכס נדל"ן שאפשר כעת לחסוך בעלויות עבורו עם המעבר החלקי הצפוי לעבודה מהבית באופן קבוע?

ושאלה נוספת, מה הייתם נותנים היום, כשכמעט כל ארגון נדרש להמציא את עצמו מחדש, לו יכולתם להגדיל את תפוקת העבודה של הארגון שלכם ב-6% לפחות? התפתחותן של טכנולוגיות מידע דיגיטליות בחמש השנים האחרונות מאפשרת לראשונה למדוד כמותית את ההשפעה של מתודולוגיות עיצוב שונות של סביבת העבודה על פרמטרים כמו יצירתיות, wellbeing ותפוקה.

המחקרים האחרונים ניפצו פרות קדושות. שאלות מרכזיות זכו לתשובות מדויקות ומבוססות מחקרית ובחלק מהמקרים הפריכו את הדעה הרווחת לגבי מודלים של עיצוב סביבת העבודה. כך למשל, הסתבר שבמשרדים פתוחים האינטראקציה בין עובדי יידע (מונח שהמציא גורו העסקים פיטר דרוקר והוא מדבר על עובד שהידע שלו הוא מרכיב משמעותי להצלחתו בתפקידו בארגון) דווקא יורדת וכמוה גם התפוקה הנתפסת של מהנדסי תוכנה.

אפשר היה לחשוב שהממצאים הללו יגרמו ל"חישוב מסלול מחדש" ולחשיבה מחודשת על מקומו של המשרד הפתוח, אך בפועל הפיתוי לחסוך בעלויות הנדל"ן ניצח. למרות ממצאי המחקרים, רוב רובם של הארגונים לא הקצו יותר שטחים פרטיים, שלא לדבר על חדרים פרטיים, לעובדים.

כתוצאה מכך, עם המעבר הסוחף לשיטת המשרד הפתוח היינו עדים לתלונה מרכזית שעברה כחוט השני בין עובדים בכל המגזרים: "אי אפשר להתרכז". שביעות הרצון ותפוקת העבודה נפגעו וארגונים רבים נוכחו לדעת ששילמו ביוקר על ראיה קצרת טווח שהתבססה על הנחות יסוד שלא נבדקו לעומק.

אל תוך המציאות המורכבת הזו פרצה בסערה הקורונה ואילצה מעבר מיידי ומסיבי לעבודה מהבית.

המשבר הכאוטי יוצר הזדמנות נדירה לעיצוב סביבת עבודה טובה יותר. כבר היום מסתמן שלפחות חלק מהעובדים ימשיכו לעבוד באופן חלקי או מלא מהבית ובכך יתפנו שטחי משרדים. מצד שני נראה שמעמדם של המשרדים הפיזיים כעוגן יישמר לפחות בשנים הקרובות. כך, ארגונים שירצו להמציא את עצמם מחדש וליצור יתרון תחרותי ישתמשו לפחות בחלק מהשטחים שיתפנו כדי לשפר את סביבת העבודה ולהגדיל את היצירתיות והתפוקה של העובדים, פרמטרים שעשויים להיות חיוניים יותר מתמיד להישרדות ולשגשוג.

מה אומרים המחקרים על המרכיבים החשובים ביותר הדרושים לשם כך?

להקצות שטחים לעבודה בפרטיות: ב-2018 התעוררה סערה באקדמיה אחרי שמחקר של שני חוקרים מהרווארד גילה שהתקשורת הפיזית בין עובדים במשרד הפתוח צונחת ב-70%, לעומת התקשורת בעמדות עבודה עם מחיצות. התופעה נוצרת כאשר חסרים במשרד שטחי עבודה פרטיים לעבודה בריכוז. כתוצאה מכך מתפתחת ספונטנית על ידי העובדים תרבות ארגונית שמעודדת עלייה בתקשורת מקוונת וירידה בתקשורת פיזית כהגנה על פרטיותם השברירית.

מחקר נוסף מ-2019, שבוצע במיקרוסופט, גילה כי התפוקה הנתפסת של מהנדסי תוכנה ועובדי מידע בעבודה בחדרים פרטיים גבוהה מתפוקתם במשרד פתוח, וכי סביבת העבודה האידיאלית היא שילוב של חללים פתוחים לשיתוף ותקשורת בין צוותים עם משרדים פרטיים לעבודה בריכוז.

לשלב אלמנטים של טבע: ב-2015 התפרסם מחקר חוצה יבשות, בהשתתפות 7,600 עובדים מ-16 מדינות, בו נמצא שסביבת עבודה שמשלבת אלמנטים של טבע כמו תאורה טבעית וצמחיה מגדילה יצירתיות ב-15%, wellbeing (בעברית: שלומות - מצב של רְווחה גופנית, נפשית וחברתית המושגת ע"י אורח חיים בריא ומאוזן) ב-15% ותפוקה ב-6%.

להקצות שטחים לפגישות אקראיות : ד"ר בן וובר, חוקר בכיר בהרווארד, מדען ב-MIT וחוקר סביבת העבודה באמצעות טכנולוגיות מידע דיגיטליות, פרסם ב-2014 כיצד הגדלת מספר הפגישות האקראיות בין 50 סוכני מכירות בחברת פרמצבטיקה גדולה משפיעות על המכירות. כאשר הגדילו את מספר הפגישות האקראיות ב-10% המכירות עלו ב-10%.

לתכנן את סביבת העבודה על בסיס מדעי: ד"ר וובר, למשל, עובד עם החברות המובילות בעולם על עיצוב סביבת עבודה ניסיוני. לקוחותיו מקצים שטח למשרד שבנוי לפי מתודולוגיית תכנון נבחרת ושטח נוסף למשרד שהוא "קבוצת ביקורת". כאשר משווים בין התפקוד של שני המשרדים מגלים האם המשרד הניסיוני מהווה פלטפורמה משופרת לעובדים. השיטה המדעית מוכיחה את עצמה וחוסכת הון עתק לחברות שמיישמות אותה.

איך תשתנה סביבת העבודה ביום שאחרי הנגיף? במגזר העסקי שפתוח היום לחידושים, יש מקום להבנת החשיבות האסטרטגית של סביבת העבודה ולהקמת גוף מחקר יישומי שיערוך ניסויים על מודלים שונים של סביבות עבודה המותאמים למגזרים עסקיים שונים. למשל, מודל לחברת סטארטאפ בתחום הסייבר. חברות ישתפו מידע ביניהן, ישתמשו במודל כאבטיפוס וידייקו אותו על ידי התאמות עבור התרבות הארגונית שלהן. כאן יהיה תפקיד מרכזי למנהלות ומנהלי משאבי אנוש כמגשרים בין הארגון לעובדים.
כך נוכל למקסם את יעילות הארגונים ולהקצות להם כלי רב עוצמה בהתמודדות עם האתגרים הצפויים לנו בעולם עבודה עתידי כאוטי וחסר ודאות כשם שהוא מאתגר ומלהיב. 

הכותבת היא מעצבת פנים, מומחית לסביבת העבודה והיזמת של כנס WELL על סביבת העבודה כפלטפורמה להצלחה פיננסית וארגונית

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים