גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות שצלחו את המשבר של 2008 והתובנות שיסייעו לצלוח את המשבר הנוכחי

המשבר פוגע בתעשיית ההייטק? באינסייט האמריקאית, הקרן הכי דומיננטית בהייטק הישראלי, סבורים כי חברות התוכנה יתאוששו די מהר, ואף ירוויחו ממנו ● כדי שזה יקרה, הן צריכות לקצץ, להתמזג ולדעת לנצל הזדמנויות

משרדי JFrog, אחת מחברות הפורטפוליו של אינסייט /  צילום: שלומי יוסף, פליקר
משרדי JFrog, אחת מחברות הפורטפוליו של אינסייט / צילום: שלומי יוסף, פליקר

משבר הקורונה נמשך בארה"ב ובמדינות שונות בעולם ומשפיע בעוצמה רבה על עסקיהן של חברות הייטק ישראליות, שההכנסות שלהן מתבססות על מכירות מוצרים ושירותים לשווקים גלובליים. המשבר הנוכחי הוא ייחודי מכיוון שאין טיסות וחלקים גדולים במגזר העסקי משותקים, דבר שפוגע בתהליכים עסקיים, למשל בתהליכי השיווק או הטמעת המוצרים. לכן ההתמודדות עם המשבר הופכת את התקופה הזאת למלחימה ומאתגרת במיוחד עבור יזמים ומנכ"לים.

התפרצות המגפה היא אמנם מאורע יוצא דופן, אך אחת הדרכים להקל על תחושת אי הוודאות היא ללמוד ממשברים כלכליים בעבר. הבנה של חלק מהדינמיקה בשווקים והאופן שבו התמודדו איתה עשויה להיות בעלת ערך גם היום. כך לפחות מאמינים בקרן אינסייט פרנטנרס - קרן השקעות אמריקאית הממוקדת בחברות תוכנה בשלבי צמיחה, שנחשבת לאחת הקרנות המובילות כיום והמשפיעות ביותר על תעשיית ההייטק הישראלית.

בחודש שעבר, אינסייט ערכה סקר בקרב כמה מהמנכ"לים בהם השקיעה לאורך השנים. הנתונים שאספה הקרן נועדו לספק ליזמים בהם השקיעה לאחרונה תובנות מנסיונם של יזמים שהובילו חברות בתקופה המשבר הכלכלי העולמי של 2008.

למעשה, אינסייט ידועה בהסתמכותה הרבה על נתונים, בהם היא משתמשת כמשקיעה מעורבת בחברות הפורטפוליו שלה. כבר למעלה מעשור שהקרן אוספת נתונים אנונימיים על החברות בהן היא השקיעה לאורך השנים. את הנתונים הללו היא ממנפת לצורך מדידה כמעט אובססיבית של ביצועי החברות הקיימות שלה והשוואתן לביצועיהן של חברות דומות בעבר. כל זאת, על מנת להפיק תובנות שיכולות לתמוך בקבלת החלטות של חברות לגבי כל תחומי פעילותן.

באינסייט מעריכים כי סקטור התוכנה צפוי להתגבר על הקשיים שהמשבר יביא בטווח הקצר ולהתאושש, ואף יותר מכך בטווח הארוך של שנתיים-שלוש. בנוסף, לפי הניתוח של אינסייט, המשבר יצר מצב נורמלי-חדש שבליבו נמצאת טכנולוגיה חדשה. הם מאמינים שחברות התוכנה הטובות יצליחו לתפוס את ההזדמנויות שיצופו מהמשבר, ויחזרו לאחר המשבר לשיעורי צמיחה גבוהים.

ההערכה של אינסייט לגבי זמן ההתאוששות מתבססת בין היתר על מגמות במשבר הקודם: בשיאו, בשנת 2009, הצמיחה בהכנסותיהן של חברות תוכנה ירדה ב-60%, אך שיעור הירידה היה כמחצית משיעור הירידה בתוצר העולמי. בנוסף, חברות צמיחה רבות כבר חזרו לקצב צמיחה חזק בהכנסותיהן עד שנת 2013, במקביל להתאוששות של הכלכלה הגלובלית. מהבדיקה שביצעה הקרן עולה כי מכפילי הצמיחה של חברות SaaS (שירות כתוכנה) התייצבו כבר במחצית 2012, אך המכפילים של חברות התוכנה המסורתיות נשארו נמוכים ולא התאוששו.

המחקר משווה בין שני סוגים של חברות תוכנה: חברות צמיחה פרטיות מהפורטפוליו של אינסייט וחברות ציבוריות. מהמסקנות שלו עולה כי חברות הצמיחה הפרטיות ספגו במשבר הקודם פגיעה משמעותית יותר. הסיבה היא שחברות ציבוריות הצליחו להפחית את הפגיעה בהן מכיוון שהיה להן קהל לקוחות גדול שהתפרס על פני כמה גיאוגרפיות, וכן מגוון מוצרים. כך, לפי המחקר, חברות תוכנה ציבוריות עם מוצרי תוכנה שנמכרו במודל SaaS חוו ירידה של 38% בהכנסותיהן בין 2008 ל-2009, ואילו חברות צמיחה פרטיות מהפורטפוליו של הקרן חוו ירידה של 85% באותה התקופה.

הפחתת הוצאות ורכישות אטרקטיביות

השאלה היא לא רק מה קרה לאותן חברות, אלא גם מה הן עשו כדי להתאושש. הקרן ממליצה לחברות הפורטפוליו הנוכחיות שלה לנקוט בצעדים דומים כדי להתמודד עם משבר הקורונה. ראשית, כדי להתמודד עם הירידה בביקושים, חברות חתכו בהוצאות בכל תחומי הפעילות שלהן. הקרן בחנה את צמצום ההוצאות של חברות תוכנה ציבוריות (כשיעור מההכנסה השנתית שלהן) בשנים 2008-2010. המסקנה שלה שהוצאות השיווק והמכירות ירדו ב-24% - משיעור של 51% מההכנסות בתקופה של לפני המשבר ל-39% אחריו; הוצאות המחקר והפיתוח ירדו גם כן בקצב דומה, והמשקל שלהן בהכנסות ירד מ-21% ל-16%; הוצאות הנהלה וכלליות ירדו ב-17% ולאחר המשבר היוו 15% מההכנסות השנתיות.

אינסייט זיהתה גם דרך התמודדות פרואקטיבית עם המשבר בקרב חברות הצמיחה בהן השקיעה: מסתבר שחברות צמיחה רבות זיהו את ההזדמנות בשוק ופנו לאסטרטגיה של מיזוגים ורכישות, כדרך לחזק את הצמיחה שלהן בשוק המשברי. לפי אינסייט, הרכישות תרמו לחיזוק מצבת כוח-האדם, רכישה של לקוחות והרחבת היצע המוצרים שלהן.

כאשר הערכות השווי של חברות אחרות ירדו, והיה להן קשה להשיג מימון, הן הפכו ליעד מוצלח לרכישה עבור חברות צמיחה לפני שלב ההנפקה הראשונית לציבור. כך, חברות כמו Cvent, פורטינט, האבספוט, רילפייג' ואחרות, שיצאו להנפקה בין השנים 2009-2014, רכשו כל אחת בין שלוש לתשע חברות בתקופה זו. גם רכישות שהתבצעו על ידי חברות ציבוריות היו נפוצות באותה התקופה, מציינת הקרן. כך למשל, אורקל רכשה 53 חברות ומיקרוסופט רכשה 36 חברות בחמש השנים הללו.

אי אפשר לעצור את השינויים הטכנולוגיים

מן הנתונים הללו אינסייט מסיקה שלוש מסקנות המתייחסות לשוק התוכנה במשבר הנוכחי: ראשית, הצמיחה של שוק התוכנה צפויה להאט, אך לא להיעצר; שנית, תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית יאיצו ולכן הערך של מוצרי תוכנה יעלה; ושלישית, התוכנה תהיה בליבו של ה"נורמלי החדש", ותאפשר את החיים במצב הזה.

אינסייט מצטטת מחקר של חברת הייעוץ מקינזי, לפיו, בעוד שהצמיחה בהוצאות על טכנולוגיות מידע צפויה להאט בקרוב ל-3% השנה, ההוצאות על מוצרי תוכנה דווקא צפויות לצמוח ב-2%. שיעור הצמיחה משנה לשנה יהיה חמישית בכל הסקטור בהשוואה לשיעור הצמיחה בשנה שעברה. עם זאת, באינסייט מעודדים מכך שהשוק במשבר הנוכחי גדול פי שניים משהיה במשבר הקודם. ההשוואה לגודל השוק ב-2008 נועדה כי לשקף את היכולת של חברות לשרוד את המשבר.

עוד נכתב בניתוח כי תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית התחזקו בשנת 2020 - לפי הסקר, סמנכ"לים של טכנולוגיות מידע בארגונים הגדולים מאמצים טכנולוגיות רלוונטיות בשיעור של 66%, ביחס ל-43% בשנת 2018. לכן, הקרן צופה שחברות המפתחות מוצרי תוכנה קלים להטמעה ודינאמיים, שמסוגלים לענות על צרכים המשתנים באופן תדיר, יזכו לביקושים גבוהים. 

הסבלנות של אינסייט במשבר הדוט-קום התבררה כהצלחה

משברים כלכליים לא זרים לקרון אינסייט האמריקאית - היא הוקמה על ידי ג'ף הורינג וג'רי מורדוק ב-1995, התקופה שלפני התפוצצות בועת הדוט-קום. בתחילת דרכה נהנתה אינסייט מאקזיטים רבים ועד שנת 2000 היא גייסה ארבע קרנות. התפוצצות הבועה הביאה להפסדים כבדים בכמה מההשקעות הראשונות של הקרן הרביעית, אבל באינסייט גילו סבלנות ו"משכו" את הקרן לאורך 3-4 שנים.

ההמתנה להתאוששות של השוק איפשרה להם לבצע מספר השקעות מוצלחות בשנים 2003-2004 וכך לגייס קרן נוספת. את המשבר של 2008 הקרן צלחה עם השקעה בכמה מהפלטפורמות האינטרנטיות המבטיחות שצמחו מהמשבר כמו טוויטר, טאמבלר ו-Wix הישראלית.

כיום אינסייט מנהלת סכום אדיר של 34 מיליארד דולר. מתוכם, למעלה כ-11 מיליארד דולר מנוהלים בקרן האחרונה שנסגרה באפריל, הקרן ה-11 של החברה. הקרן מעורבת מאוד בחברות בהן היא משקיעה, והיא מחזיקה צוותי מכירות, תמיכה, שיווק, תוכנה, מוצר, כספים, ועוד - כולם עומדים לשירות חברות הפורטפוליו שלה. 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן