גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: נתניהו מטיף לשקיפות? נאה דורש נאה מקיים!

אם בנימין נתניהו באמת מבקש להחזיר את אמון הציבור בו, אדרבא, שיורה לעורכי דינו לחשוף את כל המידע הרלוונטי באינטרנט, באופן שיאפשר לציבור לשפוט אם אכן מדובר ברדיפה או בהאשמות מוצדקות

בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בנאומו בשבוע שעבר בפתיחת משפטו בבית המשפט המחוזי בירושלים דרש בנימין נתניהו "לחשוף הכל, כדי שהציבור יראה את כל התמונה". שהציבור "יידע את כל האמת". תוך שהוא מדגיש את דרישתו ל"שקיפות מלאה". "לפרסם את התמלילים של החקירות... מלא מלא... בלי עריכה, שהכל ייחשף" כי "אין מחטא טוב יותר מאשר אור קרני השמש", "להסיר עכשיו את כל צווי איסור הפרסום" כדי ש"הציבור יידע את כל האמת".

על כל הדברים הללו ראוי לאמר נאה דורש נאה מקיים! נתניהו מטיף לשקיפות? מדוע, אם כן, הוא מסתיר מהציבור מידע? יש לדרוש עתה מנתניהו לחשוף בפני הציבור, ולעייני השמש, מסמכים רבים אותם הוא מסתיר ביחס לחשדות נגדו.

במה דברים אמורים? בעיקר בפרשות נוספות, החמורות לא פחות מאלו שבכתב האישום הנוכחי, בהן צפוי נתניהו להיחקר בחודשים הקרובים, ובהן פרשת המיליונר העבריין ארנו מימרן (אשר העיד בבית משפט בצרפת כי מסר לידי נתניהו מיליון אירו או פרנק), ופרשת מניות "סידריפט" שעניינה במערכת היחסים הכלכלית של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם בן דודו, תעשיין הפלדה נתן מיליקובסקי. מערכת היחסים הזו העשירה את נתניהו במיליוני דולרים לפחות לאורך העשור וחצי האחרונים, וכל זאת כאשר זמן קצר לפני מכירת מניות נתניהו, נרכש המפעל על ידי חברת "גרפטק", שהיא ספקית של "טיסנקרופ"  - התאגיד הגרמני שזכה לייצר ולמכור לישראל ללא מכרז צוללות וספינות במיליארדי דולרים (פרשה שאף בה אולי יחקר נתניהו לאור הגילויים החדשים בעניין המניות).

עד כה נתניהו התקשה מאוד לספק הסברים הגיוניים לגילויים בפרשות אלו, והִרבה לשנות גרסאות בהופעותיו הציבוריות. כחשוד, הוא אכן חייב לספק מיוזמתו הסברים אלא אם הוא נדרש לעשות זאת בחקירה, אולם כאיש ציבור החי ב"אקווריום" הוא אכן חייב לציבור הסברים.

על פי הדין בישראל, מחייבים שרים וסגני שרים בדיווח מפורט מדי שנה למבקר המדינה על פי כללי ועדת אשר. דיווחים אלה נבדקים על ידי המבקר ומשמשים לעריכת הסדרי ניגודי עניינים. חברי כנסת מחויבים לעומת זאת רק בהפקדת הצהרת הון במעטפה חתומה, שאיש אינו פותח, ונמצאת בכספת במשכן הכנסת. בדיקותיו של משרד מבקר המדינה הן יסודיות והולידו בעבר אף חקירות פליליות, אולם בהיעדר חשד לפלילים, הן אינן כוללות הצלבה עם רשויות המס (שהמידע אצלן נחשב חסוי) או עם הרשות לאיסור הלבנת הון, מה שמונע בחינה מעמיקה ומספקת של ניגודי עניינים פוטנציאלים במקרים רבים.

הסנקציה על דיווח חסר או שגוי מצדו של שר מוגבלת ביותר. בעבר נקבע כי הצהרה שקרית המביאה להנחת דעתו של מבקר המדינה עולה כדי עבירה פלילית של קבלת דבר במרמה, אולם לא כל הפרה של כללי ועדת אשר, או דווח חסר או מטעה מצד שר מביאה בהכרח לסנקציה, וזאת בעיקר משום שאין בנמצא כללי אתיקה ואין דין משמעתי לשרים. והכל הוא בבחינת או פלילי או כלום. המלצות מפורטות ומפורשות בעניין זה הונחו על שולחן הממשלה על ידי ועדת שמגר עוד בשנת 2008 ומאז הן מונחות כאבן שאין לה הופכין בממשלה - המסרבת לאשרן.

במצב דברים זה פעולותיו של נתניהו בשנות כהונתו כראש ממשלה נעדרות את השקיפות הנדרשת על ידי ראש הממשלה עצמו בנאומו! מה הם מהות קשריו עם עשירי עולם כמו ארנו מימרן? או עם בני משפחתו שלו שהם בעלי ממון? כיצד קשרים אלה לעסקים ולאינטרסים בישראל? מה מכל זה דווח בזמן אמת למבקר המדינה? ולרשויות מס הכנסה?בהעדר שקיפות אין לציבור, ובעיקר לא לתקשורת, אפשרות לעקוב אחרי פעולתו, והחלטותיו ובמיוחד בכל הנוגע לאינטרסים פוטנציאליים שלו, הן כבעל הון או כבעל קשרים אחרים.

נתניהו מתלונן על רדיפה מצד רשויות אכיפת החוק, אולם אם אין לו מה להסתיר כאיש ציבור. מדוע הוא מתנהג כאחרון החשודים, ואינו חושף לציבור את כל קשריו העסקיים והחברתיים כאמור, את פירוט הונו ומקורו של הון זה, ומדוע אינו מראה לנו כי הכל דווח כדין בזמן אמת למבקר המדינה ולרשויות המס?

אם נתניהו באמת מבקש להחזיר את אמון הציבור בו, אדרבא, שיורה לעורכי דינו לחשוף את כל המידע הרלוונטי באינטרנט, באופן שיאפשר לציבור לשפוט אם אכן מדובר במנהיג פופולרי הנרדף על ידי רשויות החוק, כטענתו (ההזויה בעייני), או בפוליטיקאי שבהתנהלותו לאורך השנים נפלו פגמים רבים משמעותיים המבססים חשדות בפלילים.

ראוי גם כי נתניהו יביא לאישור הממשלה את כללי ועדת שמגר ולקבוע כלי אתיקה ודין משמעתי לשרים, יש להרחיב את חובת הדיווח, הן של שרים והן של חברי כנסת לא רק על נכסים אלא גם לחייבם בהצגת מפה של אינטרסים וקשרים (כולל קשרים "חבריים") עסקיים עם בעלי הון וחברות כמקובל בחלק ממדינות העולם. והחשוב מכל יש לקבוע ששקיפות מלאה של דווחים אלה, ולהקים לצורך כך אתר באינטרנט, כדי לאפשר לציבור לבחון בזמן אמת ניגודי עניינים פוטנציאליים.

רק כך יביא גם נתניהו לצמצום השחיתות ולהשבת אמון הציבור בו וביתר נבחרי הציבור. הישגים שהם נדרשים לא רק מבחינת שלטון החוק, כי אם גם להמשך שגשוגה הכלכלי של מדינת ישראל. 

הכותב שימש בעבר כראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור וכמשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית)

***חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו