גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיצוי מאוחר: הקרקע הופקעה לפני 58 שנה, היורשים יקבלו 15 מיליון שקל

שני אחים הגישו תביעה לקבל פיצוי על קרקע בחיפה שהופקעה בשנות ה-50 ● לאחר מחלוקת על שיטת החישוב, ביהמ"ש קבע כי הפיצוי הראוי הוא 6% משווי הקרקע לכל שנה שחלפה

בית העלמין "שדה יהושע" בחיפה, שנבנה על חלק מהקרקע שהופקעה. פיצוי לאחר 58 שנה / צילום: shutterstock
בית העלמין "שדה יהושע" בחיפה, שנבנה על חלק מהקרקע שהופקעה. פיצוי לאחר 58 שנה / צילום: shutterstock

בשלהי שנות ה-50 הפקיעה המדינה מבעלי קרקעות בחיפה 14 דונם בייעוד חקלאי במורדות הכרמל (מדרום לשכונת נווה דוד וממערב לשכונות כרמליה וכבאביר). השטח נועד לבניית בתי דירה ובנייני שיכון, מוסדות חינוך, חנויות ומסעדות מאושרות, משרדים ותעשיות ביתיות. לבעלי החלקות לא ניתן שום פיצוי בגין ההפקעה.

כ-60 שנה מאוחר יותר הגישו יורשיהם של בעלי הקרקעות תביעה לפיצוי בגין ההפקעה ואובדן דמי חכירה. מומחה מטעם היורשים העריך את שווי הפסדם בסך כ-24 מיליון שקל, מומחה מטעם המדינה קבע כי ההפסד לא עולה על 4 מיליון שקל. בכל מקרה, טענה המדינה, התביעה הוגשה בשיהוי רב, לאחר יותר מ-50 שנה, ולכן יש לדחותה.

לפני כחודש, בעיצומו של משבר הקורונה, קיבלו היורשים בשורה: בית המשפט קבע כי המדינה תשלם להם כ-15 מיליון שקל בעבור הקרקעות.

רקע: חצי מאה של הפקעה

הסיפור הזה מתחיל לפני יותר מחצי מאה, בשנים 1958-1959, אז הפקיעה המדינה משני אחים, טייב וסעיד, חלקות סמוכות שהיו בבעלותם במורדות הכרמל. החלקות הללו נמצאות כיום בתחום מתקן צבאי מצדו המערבי של כביש 4 וממזרח למסילת הברזל, בתחום בית הקברות "בית יהושע" שבמבואות הדרומיים של חיפה.

בחלוף 58 שנה, בשנת 2016, הגישו יורשיהם של טייב וסעיד תביעות לפיצויי הפקעה נגד רשות מקרקעי ישראל. במסגרת תביעותיהם ביקשו היורשים, באמצעות עו"ד איימן אבוריא, כי בית המשפט יפסוק להם פיצויי הפקעה בגין אובדן דמי חכירה מכוח סעיף 13 לפקודת הקרקעות. פיצוי זה מחושב ממועד תפיסת החזקה ועד למועד תשלום דמי הפיצוי בפועל.

סעיף 13 בוטל במסגרת תיקון פקודת הקרקעות משנת 2010, אולם הסעיף אכן חל על התביעה של סעיד וטייב לאור מועד ההפקעה.

עיקר המחלוקת: איך לחשב את הפיצוי

עיקר המחלוקת בין הצדדים לתביעה היה שאלת השווי של החלקות בכל שנה של הפקעה, ומכאן שיעור הפיצוי שיש לגזור מהשווי המשתנה בכל שנה.

מטעם התובעים הוגשה חוות-דעת שמאית שנערכה על-ידי השמאי יוסף דאוד, שקבע כי את שיעור דמי החכירה האבודים יש לחשב כנגזרת משווי המקרקעין משנה לשנה, ולא על-פי דמי השכירות שניתן היה לקבל בפועל עבור המקרקעין בכל שנה.

את שיעור דמי החכירה האבודים, קבע, יש לחשב לפי 6% מהשווי המשתנה של החלקה בכל שנה, בהתאם לפסיקה. בשורה התחתונה, קבע השמאי דאוד, פיצויי ההפקעה הראויים בגין ההפקעה הם בגובה 24.24 מיליון שקל.

המדינה הגישה חוות-דעת נגדית, שנערכה על-ידי השמאי יצחק רוגובין, שקבע כי שיעור דמי החכירה השנתיים נע בין 2% עד 2.5% משווי הקרקע, והעמיד את הפיצוי בגין אובדן דמי חכירה בעקבות הפקעת החלקות על כ-4 מיליון שקל בלבד.

נוכח הפערים המשמעותיים בין חוות-דעת שמאי הצדדים, מונתה כמומחית מטעם בית משפט השמאית איילת אלזנר, שחישבה את דמי החכירה האבודים לפי 6% והעריכה את שווי הפיצוי בגין הפקעת החלקות בסכום של כ-14.7 מיליון שקל.

בית המשפט: התביעה לא התיישנה

שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה, בטינה טאובר, דחתה תחילה את טענת המדינה בעניין השיהוי. "אין לשלול מהתובעים פיצויים בגין הפקעת שלוש החלקות בשל טענת השיהוי", קבעה השופטת, וציינה כי התביעה הוגשה במסגרת ההתיישנות המותרת על-פי חוק. "אין ספק כי פרק זמן של 58 שנה להגשת התביעות הוא ארוך, אולם הלכה היא כי רק במקרים חריגים ונדירים יקבל בית המשפט טענת שיהוי, שעה שקצובה בחוק תקופת התיישנות".

באשר לגובה הפיצוי ציינה השופטת כי "דרך המלך לקביעת הפיצוי בגין אובדן דמי חכירה היא קביעת האחוז שיש לגזור משווי הקרקע בהתאם להוכחת התמורה שניתן היה לקבל בעסקת חכירה רצונית".

נוסף לכך, ציינה השופטת, דמי החכירה שרשות מקרקעי ישראל נוהגת לחייב בהם, עשויים לשמש כאמת מידה לקביעת הפיצוי בגין אובדן דמי חכירה, מכוח סעיף 13 לפקודת הקרקעות.

במחלוקת בין השמאי של המדינה לשמאית מטעם בית המשפט - בחרה השופטת טאובר לאמץ את חוות-הדעת הגבוהה יותר של מומחית בית משפט. השופטת ציינה כי השמאי רוגובין מטעם המדינה נימק את קביעתו ביחס לחישוב הפיצוי לפי 2.5% משווי המקרקעין מדי שנה, בכך שלא קיים שוק ממשי להשכרת קרקעות למגורים בין פרטיים, ולכן בוצעה ההשוואה בהתאם לניתוח דמי השכירות בשוק הדירות למגורים, ממנו הפחית השמאי רוגובין: פחת, ניהול, תקרה ויזמות.

ואולם השופטת קבעה כי השמאי רוגובין התעלם מן העובדה כי נתוני שכירות דירות אינם משקפים את השיעור הראוי לקרקע, שכן אלה אינם מביאים לידי ביטוי את מלוא השימושים האפשריים המותרים לפי התוכנית של הקרקע, לרבות בתי דירה ובנייני שיכון, מוסדות חינוך, חנויות ומסעדות, משרדים ותעשיות ביתיות.

כמו כן, קבעה השופטת, לא ניתן בחוות-דעת השמאי רוגובין ביטוי לכך ששכר דירה שמקורו בדירת מגורים הוא רק חלק מההנאות שצומחות לבעל הנכס, כגון יתרונות מיסוי, כפי שקבעה מומחית בית משפט.

מנגד ציינה השופטת כי מומחית בית המשפט הבהירה, הן בחוות-דעתה והן בחקירתה הנגדית, כי קביעותיה בעניין שיעור דמי החכירה האבודים, תואמות את שיעור דמי החכירה שרשות מקרקעי ישראל נוהגת לחייב בו (בין 5%-6%), ומכך ניתן ללמוד כי שיעור זה ראוי אף בעיני המדינה.

על רקע זה דחתה השופטת את טענת המדינה שלפיה יש להעמיד את דמי החכירה לקרקע בייעוד מגורים בשיעור של 2.5%, וקבעה כי על המדינה לפצות את יורשי בעלי הקרקעות המופקעות בסכום של כ-15 מיליון שקל, בתוספת הצמדה וריבית וכן בתשלום הוצאות ההליך בסכום כולל של 150 אלף שקל. 

עוד כתבות

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

דקות אחרי ששני כלי הטיס התפוצצו - בלבנון דיווחו על רכב שהותקף בדרום המדינה • באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • עדכונים שוטפים

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?