גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בענף הרכב מקווים שהלקוחות הפרטיים יצילו את המכירות של 2020

שוק הליסינג מקרטע, המחירים לא יורדים, ובתעשיית הרכב מקווים שהלקוחות הקטנים יחזירו את מכירות הרכב למסלול ● נתוני המאקרו בישראל ובעולם – זינוק באבטלה וגידול נוסף בגירעון – לא תומכים בתרחיש הזה

סוכנות רכב של דלק מוטורס. האשראי בענף הרכב מתכווץ  / צילום: כדיה לוי, גלובס
סוכנות רכב של דלק מוטורס. האשראי בענף הרכב מתכווץ / צילום: כדיה לוי, גלובס

בסוף השבוע שעבר נקלענו לאולם תצוגה של מותג רכב יוקרתי, בעיצומו של מבצע מכירות. המקום היה פעיל והומה ואנשי המכירות היו עסוקים בסגירת עסקאות למכירת מכוניות בשווי של רבע עד חצי מיליון שקל ליחידה. האינדיקציה היחידה למשבר הייתה שלטים גדולים ועליהם הנחיות משרד הבריאות, שכובדו באופן רופף למדי.

גם סוכנויות רכב עממיות יותר החלו לשדר בשבועיים-שלושה האחרונים מסרים של חזרה לשגרה ודיווחו על התעוררות בביקוש לרכב מצד לקוחות פרטיים, בהיקף של 50%-70% מהביקוש לפני המשבר.

רבים בענף טוענים ששוק הרכב בישראל נמצא בעיצומה של התאוששות בתצורת V - עלייה חדה ומהירה מהשפל של מרץ-אפריל לרמות דומות לאלה של טרום משבר הקורונה. אפשר לתהות האם מדובר בתיקון זמני, שמפצה במידת מה על חודשיים של מכירות מזעריות, ושבסופו יתייצב השוק בחודשים הקרובים על רמת מכירות נמוכה יותר משמעותית.

בעבר שללנו מעל דפים אלה את האפשרות שההתאוששות של שוק הרכב תגיע במחצית השנייה של 2020 משוק הליסינג וההשכרה, שנמצא במשבר עמוק וכנראה יתקשה לחזור לרמות הביקוש לרכב של 2019 לפחות עד הרבעון הראשון או השני של 2021; בהמשך ניסינו להסביר מדוע קלושים הסיכויים, שהשוק יותנע ויתומרץ מירידה חדה במחירי הרכב. היום ננסה להבין האם הביקוש של הלקוחות הפרטיים חזק מספיק כדי לייצב את השוק ולהתגבר על נתוני המאקרו.

הפסיכולוגיה מול נתוני הגירעון

הרבה צרכנים בישראל נמצאים כרגע בעיצומו של תהליך הדחקה פוסט-טראומטי, שדוחף בין השאר לצריכה מוגברת, גם של רכב, כפיצוי פסיכולוגי. אבל ספק אם לאורך זמן הפסיכולוגיה יכולה לגבור על תנאי הרקע הכלכליים הבעייתיים של המשק.

בתחילת השבוע פרסם האוצר דוח שנקרא "ביצוע תקציב ההוצאות, גירעון הממשלה ומימונו לתקופה ינואר-מאי 2020". מהמסמך עולה שלמרות חזרה הדרגתית של המשק לעבודה, בחודש מאי נמדד בפעילות התקציבית של הממשלה גירעון של 17.9 מיליארד שקל לעומת כ-1 מיליארד שקל במאי אשתקד. הגירעון המצטבר בחודשים ינואר-מאי בלבד עמד על 46.2 מיליארד שקל, כמעט כמו בכל שנת 2019, שגם היא הסתיימה עם בור תקציבי עמוק בהיקף 52.2 מיליארד)

גביית המסים צנחה מתחילת השנה בשיעור נומינלי של 7.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר במאי בלבד נרשמה ירידה ריאלית חדה בגבייה של 23%. ההכנסות ממס הקנייה על יבוא, שרובו מורכב ממס קנייה על יבוא רכב, צנחו בחודש מאי בשיעור ריאלי של 9% לעומת מאי אשתקד. מתחילת השנה צנחו ההכנסות בסעיף מס קנייה יבוא בשיעור של 17.5%, מחיקה של כ-1.3 מיליארד שקל לעומת השנה שעברה. ירידה משמעותית נרשמה גם בסעיף גביית אגרות, שאף הוא נגזר במידה ניכרת מהירידה ברישוי רכב חדש.

על פי הדוח האוצר מנסה כרגע לסגור את הגירעון העמוק באמצעי חירום מקובלים - גיוס אשראי בין לאומי כזה או אחר. אבל העלאה קרובה של מסים בטווח הזמן הנראה לעין, ביניהם גם מיסי רכב, היא כמעט בלתי נמנעת.

לאחרונה שמענו בענף הרכב תיאוריה, שהביקוש הפרטי לרכב חדש ימשיך להיות יציב ואף יעלה בטווח הזמן הקצר והבינוני בשל העובדה, שהתחבורה הציבורית בישראל פוסט-קורונה עדיין לא מסוגלת לספק פתרון יעיל ובטוח בריאותית למאות אלפי עובדים, שתלויים בה בשגרה. לפיכך רכישת רכב פרטי, חדש או משומש, תהיה אלטרנטיבה מתבקשת גם למי שלא היה ברשותו רכב עד כה.

אבל נתון הגבייה של הבלו על הדלק בדוח החודשי של מאי, שמהווה אינדיקציה ישירה להיקף הנסועה, לא תומך בתיאוריה הזו. גביית הבלו על דלק צנחה במאי ב-20.6% לעומת מאי אשתקד למרות הסרת מגבלות התנועה, למרות הירידה החדה במחירי הדלק ולמרות, שהתחבורה הציבורית המשיכה וממשיכה להיות (עוד) פחות אפקטיבית מכרגיל. לא מעט עובדים במגזרים שונים ממשיכים לעבוד מהבית, רבים עדיין בחל"ת ונראה שהישראלים לא ממהרים לחזור לכבישים, מבחירה או מחוסר ברירה.

תחזית המאקרו: שנה אבודה

הדוח החודשי של משרד האוצר אמנם מצלם תמונת מצב של העבר אבל גם תחזיות המאקרו לחודשים הבאים לא נוסכות יותר מדי ביטחון לגבי חוסן המשק והמוטיבציה של משקי הבית לבצע בקרוב רכישה כבדה דוגמת רכישת רכב.

בשלהי חודש מאי פרסמה חטיבת המחקר בבנק ישראל תחזית מאקרו-כלכלית עדכנית, שכבר לקחה בחשבון מתווה מואץ יחסית של חזרה לפעילות משקית תקינה. התחזית צופה שהתוצר יתכווץ השנה בשיעור של 4.5% וב-2021 הוא צפוי לצמוח ב-6.8%. הבנק מעריך גם שהתוצר במשקים המפותחים בעולם יתכווץ השנה בכ-6% ובשנת 2021 הוא צפוי לצמוח בשיעור מתון של 4%. כל זה, כמובן, תחת הנחת יסוד שלא תהיה התפרצות מחודשת של הנגיף.

הבנק צופה, שהחל מהמחצית השנייה של השנה המשק ייכנס לתהליך התאוששות הדרגתי, אולם ההתאוששות צפויה להיות ממושכת יותר מההערכה הראשונית. בכל הנוגע לתעסוקה כותבת מחלקת המחקר כי "על בסיס ניתוח הענפים שצפויים בסבירות גבוהה להישאר במצב פגיע גם אחרי הסרת המגבלות (תיירות ואירוח, תעשייה מייצאת, חברות הזנק), אנו צופים כי האבטלה במחצית השנייה של 2020 תעלה ל-5.8% ובמהלך 2021 תחול ירידה, כך שלקראת סוף אותה השנה האבטלה תעמוד על 5.5%. גם בסוף 2021 המשק לא צפוי לחזור לתעסוקה מלאה".

בנק ישראל מעריך כי הגירעון בתוצר יעמוד על כ-5.1% מהתוצר בשנת 2020. זה אמנם נתון נמוך משמעותית מהגירעון המצטבר בחמשת החודשים הראשונים שהוזכר לעיל ועדיין, מיתון משמעותי.

לא מדובר בהתקף של פסימיות, שפקד את אנשי בנק ישראל לאחר שהיה ממושכת בבית. ביום שני השבוע העריך גם הבנק העולמי כי התוצר הגולמי הגלובלי יתכווץ השנה ב-5.2%, הנתון הגרוע ביותר מאז מלחמת העולם השנייה ובערך פי שלושה יותר חמור מהמיתון הגלובלי של 2009. על פי הערכת הבנק, התכווצות התוצר הריאלי בגוש היורו עשויה להגיע השנה ל-9.1% ובארצות-הברית ויפן ל-6.1%. הבנק העולמי אמנם העריך שב-2021 התוצר יזנק ב-4.2% אבל הזהיר כי "ייתכן תרחיש גרוע יותר" אם המשבר הבריאותי יהיה ממושך יותר מהתחזיות.

האשראי יציל את רכישות הרכב?

עוד זרז מסורתי של הרכישות הפרטיות בשוק הרכב הוא האשראי לרכישת רכב כנגד שיעבודו. האשראי הבנקאי למטרה זו, כולל חברות כרטיסי האשראי, נאמד בישראל בסביבות 12 מיליארד שקל. בכבישי ישראל נעים בסביבות 100 אלף כלי רכב פרטיים חדשים, יחסית, שמשועבדים לטובת מימון בנקאי. תקופת המימון הטיפוסית היא לשלוש שנים, ובשוק קיים גם אשראי חוץ בנקאי בהיקפים לא מבוטלים שמגיע מיבואני רכב, חברות ליסינג, חברות מימון חוץ בנקאיות וכעוד. לפיכך אפשר להעריך באופן די כללי, שבסביבות 40-50 אלף כלי רכב חדשים בשנה נרכשים בישראל בסיוע מימון כזה או אחר.

משבר הקורונה הכניס לשוק האשראי לרכב מרכיב גדול של אי ודאות, הן בכל הנוגע לדירוג האשראי של הלקוחות בעקבות הזינוק באבטלה והן לגבי ערכי הביטחונות הריאליים בשוק היד השנייה.

אין כרגע בשוק נתונים קונקרטיים על היקף התכווצות זמינות האשראי לרכב אבל אינדיקציה לחומרת המצב אפשר למצוא בהנחיות להתמודדות עם השלכות הקורונה, שפרסם הממונה על האשראי בבנק ישראל בסוף מאי.

על פי ההודעה, "משבר הקורונה מייצר נטל כלכלי על רבים מאזרחי המדינה, דבר שצפוי לקבל ביטוי בנתונים שידווחו למערכת נתוני אשראי, אשר משמשים נותני אשראי שונים לשם הערכת הסיכון שבמתן הלוואות ללווים. השינוי בנתונים עלול להשפיע לרעה על דירוגי הלווים, על היכולת שלהם לקבל אשראי ועל תנאי האשראי".

הממונה הנחה את המלווים "לאפשר שיקוף נכון של רמת הסיכון של הלקוח על מנת לתת ללקוחות להמשיך להתנהל ולהתגבר על תקופה קשה זו". בהודעה אין התייחסות ספציפית לסוגיית האשראי לרכב, אבל די ברור שהפרסום נועד לייבש את מקורות האשראי של משקי בית רבים.

בשורה התחתונה מדובר בנתוני רקע לא קלים לעיכול עבור ענף הרכב הישראלי, שבמשך שנים רבות התרגל לבצע את התכנון והחיזוי כלכלי על פי נתוני לוקסוס של צמיחה יציבה ועקבית, גירעון נשלט ואבטלה שואפת לאפס.

אמנם בעבר ראינו כיצד שוק הרכב הישראלי מצליח לבצע נס ולשמור על יציבות, ואף לרשום עלייה, בשנים בעייתיות מאד מבחינה ביטחונית (כולל מטחי טילים על העורף, למשל) ולהתאושש מהר יותר משאר העולם ממשברים כלכליים. ליבואני הרכב עצמם יש עדיין מספיק משאבים לנטרל בטווח הקצר את ההשפעות של נתוני המאקרו המקומיים. אבל בהתחשב באופי הגלובלי של המשבר הנוכחי לא ברור עד כמה המשאבים הפרטיים הללו יצליחו להמריץ את הביקוש ולחפות על הכלכלה בחודשים הבאים. ובמאבק בין הפסיכולוגיה לכלכלה, די ברור מי מנצח. 

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר