גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך להנפקה: למונייד צריכה את הבורסה כדי לשנות את עולם הביטוח

עם שווי עצום ומודל שמייצר בינתיים רק הפסדים, חברת הביטוח הדיגיטלי הישראלית פרסמה תשקיף לקראת הנפקה • האם מדובר בעוד חברה דוגמת WeWork, שרק מנסה לשייך לעצמה ארומה טכנולוגית - או בחברת ביטוח אמיתית ועצמאית שתשנה סדרי עולם?

שי וינינגר (מימין) ודניאל שרייבר, מייסדי למונייד / צילום: שלומי יוסף, גלובס
שי וינינגר (מימין) ודניאל שרייבר, מייסדי למונייד / צילום: שלומי יוסף, גלובס

חברת הביטוח הדיגיטלי למונייד פרסמה תשקיף פומבי לקראת הנפקה ראשונית לציבור שתיערך בשבועות הקרובים. החברה הישראלית, שהוקמה ב-2015 ושהחלה לפעול בסוף 2016, גייסה מאז ועד היום סכום של 480 מיליון דולר.

הפרט היותר מעניין הוא זהות המשקיעה הגבוה בה - סופטבנק היפנית, שהייתה ועודה מושקעת בגדול ב-WeWork, שלרגע היה נראה כי נגעה בשמיים ומבטיחה לשנות את עולם הנדל"ן לעסקים עם ניחוח טכנולוגי שהביאה, עד שהנפקתה התפוצצה בקול גדול.

ההווה: עדיין ללא קבלות, כצפוי

על פי דיווחים, למונייד מבקשת לגייס לפחות 100 מיליון דולר שנדרשים להמשך צמיחה ופעילות, אולם ייתכן כי בסיכום תצא עם סכום גבוה פי שלושה.

למונייד הוא סטארט-אפ פיננסי מהמעניינים בתחום הביטוח. החברה זוכה לתג מחיר אדיר, שמוערך ב-2 מיליארד דולר, שמשקף לה שווי שמוצמד לחברות ביטוח מבוססות ומרוויחות בשווקים גדולים ובשלים בארה"ב.

מדובר בשווי שעל פניו נמוך אך במקצת מהשווי של שתי קבוצות הביטוח הגדולות והרווחיות בישראל, הראל והפניקס, שיחדיו שוות היום כ-2.4 מיליארד דולר, כששתיהן יחדיו רשמו ב-2019 פרמיות בהיקף כולל של יותר מ-7.6 מיליארד דולר, בשלל תחומי הביטוח.

איפה למונייד מולן? ברבעון הראשון של 2020 רשמה חברת הביטוח הדיגיטלי פרמיות בהיקף כולל של כ-38 מיליון דולר, שמשקפות קצב שנתי גבוה ב-30% מ-2019, וזאת בצל משבר הקורונה. ב-2019 רשמה למונייד פרמיות שנתיות של 116 מיליון דולר, שהיוו גידול של כ-150% ביחס ל-2018. כלומר, למונייד שהניבה ב-2019 כ-1.5% בלבד מהפרמיות של הראל והפניקס ביחד, שווה לכאורה כמותן. האם יש בזה היגיון? ימים יגידו, אך ברור ששוקי ההון נותנים פרמיה אדירה, לעתים מדי, לחברות טכנולוגיה.

מדובר עדיין בחברה שלא רשמה רווח מהיווסדה, כשמהתשקיף (ר’ הרחבה בצד) עולה כי בסוף הרבעון הראשון של השנה היא מחזיקה בגירעון של 234.8 מיליון דולר, לעומת 198.3 מיליון בסוף 2019, במקביל לשיפור במדדי הרווחיות החיתומית בביטוח.

היתרון: ממשק חווייתי וייחודי

אלא שבניגוד לחברות ביטוח מסורתיות, בלמונייד ישנו חלום - שהוא בהחלט ניתן להשגה, כל עוד יצליחו בחברה להגיע למצב שבו הלקוח לבדו, מיוזמתו, יקנה מהם ביטוח. זה אפשרי בעולם האינטרנטי שמשנה סדרי עולם ויוצר ממשקים חדשים עם לקוחות, לא בהכרח עם יתרון לגודל.

או אז תבוא לידי ביטוי היעילות הרבה שיש לחברה שמושתתת באופן משמעותי יותר על טכנולוגיה בהשוואה לחברת ביטוח מסורתית "רגילה".

כדי להגיע ליעד הזה בלמונייד הולכים על מוצרי ביטוח פשוטים, ולא על מוצרי "דחיפה" שמטבעם כוללים לא אחת שולי רווח גבוהים יותר. המודל של למונייד מצריך את החברה להיות נישתית, לפחות לפי שעה.

האם המודל של למונייד יכול לעבוד? כאן עולה הדוגמה של WeWork. למונייד בדומה ל-WeWork הצליחה ליצור לעצמה תדמית של סטארט-אפ טכנולוגי, ולכן מתייחסים אליה אחרת מחברות אחרות בשוק הביטוח. העניין הזה נותן לה פרמיה אדירה, גם בצל הפסדים גדולים וצפויים (ואף מתבקשים) בפעילותה עד כה.

אולם, על פניו הייחודיות הטכנולוגית של למונייד אינה משקפת את כל המציאות העסקית שלה, משום שבסופו של יום מדובר בחברת ביטוח שמוכרת ביטוח ושנסמכת על שכיחות תביעות, על התנהגות לקוחות וחברות ביטוח מתחרות, על עלות סילוק התביעות, ועל ביטוחי משנה, כמו ששאר הענף עושה. לצד כל אלו היא מביאה עמה ניסיון לשנות את הממשק עם לקוח הקצה, תוך רתימת ביג דאטה למערכות התמחור שלה, וייעול המערכת.

במלים אחרות, ללמונייד ו-WeWork יש קצת מן המשותף והוא מתמקד בכך ששתיהן נכנסו לפעילות בתחומים מסורתיים רוויים במתחרים מנוסים ומבוססים, עם מחירי שוק מוכרים, מתוך זווית שמדגישה את ההקשר הטכנולוגיה.

אבל בעוד שב-WeWork זה ממש לא עבד, בלמונייד יש אמת במיצוב הטכנולוגי. היא חברה עם בשורה טכנולוגית אמיתית, שמייצרת לה מעמד עצמאי וקונקרטי בשוק התחרותי ושנותן סיכוי להבטחה שטמונה בשווי שמוצמד לה. זאת, גם אם לפי שעה, אין לה פרמיות שמעידות או מרמזות על כך שהיא כבר מייצרת מהפיכה בעולם הביטוח. וכאמור, היא עדיין הפסדית ותלויה בהמשך השקעות מבחוץ.

למונייד היא חברת ביטוח דיגיטלית עם ממשק מיידי לדאטה נרחב וסטטיסטיקות שלא קיימות בישראל. היא מאפשרת שימוש ייחודי במידע, ופועלת בנישה של ביטוחי דירות לקהלים ספציפיים בשווקים גדולים.

המודל מדבר על מכירת ביטוח שכל כולו מושתת על הצעה אינטרנטית. המודל קורץ לא רק לסטודנטים ומיליניאלז ללא נכסים, אלא גם ללקוחות מבוססים ובוגרים יותר המחזיקים בנכסים, ושבהשגתם היא תלויה - כשהיא טרם הגיעה למסה קריטית דיו כדי להרוויח עצמאית.

כך מנסה למונייד לייצר שינוי בעולם הביטוח

סימני השאלה: התגובה של המתחרים

אלא שהבשורה שלמונייד מביאה לא מבטיחה שתישאר ייחודית רק לה. למעשה, כל חברות הביטוח הגדולות בעולם, וגם בישראל, עמלות על שינוי בהפצה ובממשק מול הלקוח, תוך יצירת פלטפורמות לדילוג על המפיצים החיצוניים, בעיקר סוכני ביטוח, והגדלת המכירה הישירה בהסתמך על מערכי ביג דאטה וייעול פנימי.

לחברות המסורתיות יש גם יתרון של רווחיות מהבית והון אדיר, שמאפשר השקעות עתק תוך הסתמכות על דאטה ייחודית להן שנצברה לאורך שנים.

בנוסף, בענף הביטוח בכללותו ישנה חשיבות רבה למשך החיים של הלקוח בחברה, עד שהיא מחזירה את הוצאות הרכישה בגינו. במובן זה למונייד צריכה להראות שהלקוחות נשארים מספיק זמן - הגם שהיא מציינת כי חיי הלקוח גבוה משמעותית מהוצאות השיווק שלהם, וכי בחברה מאמינים כי הם יחזירו את הוצאות רכישת הלקוח בתוך שנתיים.
יחד עם זאת, בביטוחי רכב ודירות הביטוח מתחדש מדי שנה כשלא אחת הלקוחות מבצעים סקר שוק כדי להיטיב את תנאיהם.

בהקשר זה מדגישים בלמונייד בתשקיף, כי על כל דולר שהחברה מוציאה היא רושמת הכנסה בפרמיות בהיקף 2 דולר - כך שהמגמה טובה והעתיד ורוד. ואולם, החברה עצמה מדגישה שהיא עדיין נזקקת להשקעות ניכרות כדי להמשיך ולצמוח, ושהיא חייבת להגדיל את היקף לקוחותיה כדי לבסס את המודל העסקי. בינתיים היא מציגה כי מספר לקוחותיה גדל, הגם שהוא עדיין מינורי ונישתי: על-פי התשקיף היו לחברה 729.3 אלף לקוחות בסוף הרבעון הראשון השנה, גידול של כ-13.4% ביחס לסוף 2019.

ומה לגבי ישראל? ישראל לא מעניינת את למונייד בשלב זה - השוק פה תחרותי מאוד אך בעיקר קטן, כשנישה לבדה לא מאפשרת להרוויח מספיק. בנוסף, בישראל חסר הרבה מהמידע הסטטיסטי הנגיש שלמונייד שואבת לצרכיה בארה"ב, כשרוב המידע הרלבנטי בישראל שמור בידי החברות המסורתיות.

למונייד

החברה הוקמה בשנת 2015 על ידי שי וינינגר ודניאל שרייבר, ועובדים בה נכון להיום 329 איש, מתוכם 130 בישראל והיתר בניו יורק, פיניקס, ואמסטרדם ● עד היום גייסה החברה 480 מיליון דולר, מרשימת משקיעים הכוללת בין היתר את סופטבנק

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה הן: מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, האם משרד הבריאות היה יכול לאתר את הרעלן מהר יותר, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר 

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו