גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך להנפקה: למונייד צריכה את הבורסה כדי לשנות את עולם הביטוח

עם שווי עצום ומודל שמייצר בינתיים רק הפסדים, חברת הביטוח הדיגיטלי הישראלית פרסמה תשקיף לקראת הנפקה • האם מדובר בעוד חברה דוגמת WeWork, שרק מנסה לשייך לעצמה ארומה טכנולוגית - או בחברת ביטוח אמיתית ועצמאית שתשנה סדרי עולם?

שי וינינגר (מימין) ודניאל שרייבר, מייסדי למונייד / צילום: שלומי יוסף, גלובס
שי וינינגר (מימין) ודניאל שרייבר, מייסדי למונייד / צילום: שלומי יוסף, גלובס

חברת הביטוח הדיגיטלי למונייד פרסמה תשקיף פומבי לקראת הנפקה ראשונית לציבור שתיערך בשבועות הקרובים. החברה הישראלית, שהוקמה ב-2015 ושהחלה לפעול בסוף 2016, גייסה מאז ועד היום סכום של 480 מיליון דולר.

הפרט היותר מעניין הוא זהות המשקיעה הגבוה בה - סופטבנק היפנית, שהייתה ועודה מושקעת בגדול ב-WeWork, שלרגע היה נראה כי נגעה בשמיים ומבטיחה לשנות את עולם הנדל"ן לעסקים עם ניחוח טכנולוגי שהביאה, עד שהנפקתה התפוצצה בקול גדול.

ההווה: עדיין ללא קבלות, כצפוי

על פי דיווחים, למונייד מבקשת לגייס לפחות 100 מיליון דולר שנדרשים להמשך צמיחה ופעילות, אולם ייתכן כי בסיכום תצא עם סכום גבוה פי שלושה.

למונייד הוא סטארט-אפ פיננסי מהמעניינים בתחום הביטוח. החברה זוכה לתג מחיר אדיר, שמוערך ב-2 מיליארד דולר, שמשקף לה שווי שמוצמד לחברות ביטוח מבוססות ומרוויחות בשווקים גדולים ובשלים בארה"ב.

מדובר בשווי שעל פניו נמוך אך במקצת מהשווי של שתי קבוצות הביטוח הגדולות והרווחיות בישראל, הראל והפניקס, שיחדיו שוות היום כ-2.4 מיליארד דולר, כששתיהן יחדיו רשמו ב-2019 פרמיות בהיקף כולל של יותר מ-7.6 מיליארד דולר, בשלל תחומי הביטוח.

איפה למונייד מולן? ברבעון הראשון של 2020 רשמה חברת הביטוח הדיגיטלי פרמיות בהיקף כולל של כ-38 מיליון דולר, שמשקפות קצב שנתי גבוה ב-30% מ-2019, וזאת בצל משבר הקורונה. ב-2019 רשמה למונייד פרמיות שנתיות של 116 מיליון דולר, שהיוו גידול של כ-150% ביחס ל-2018. כלומר, למונייד שהניבה ב-2019 כ-1.5% בלבד מהפרמיות של הראל והפניקס ביחד, שווה לכאורה כמותן. האם יש בזה היגיון? ימים יגידו, אך ברור ששוקי ההון נותנים פרמיה אדירה, לעתים מדי, לחברות טכנולוגיה.

מדובר עדיין בחברה שלא רשמה רווח מהיווסדה, כשמהתשקיף (ר’ הרחבה בצד) עולה כי בסוף הרבעון הראשון של השנה היא מחזיקה בגירעון של 234.8 מיליון דולר, לעומת 198.3 מיליון בסוף 2019, במקביל לשיפור במדדי הרווחיות החיתומית בביטוח.

היתרון: ממשק חווייתי וייחודי

אלא שבניגוד לחברות ביטוח מסורתיות, בלמונייד ישנו חלום - שהוא בהחלט ניתן להשגה, כל עוד יצליחו בחברה להגיע למצב שבו הלקוח לבדו, מיוזמתו, יקנה מהם ביטוח. זה אפשרי בעולם האינטרנטי שמשנה סדרי עולם ויוצר ממשקים חדשים עם לקוחות, לא בהכרח עם יתרון לגודל.

או אז תבוא לידי ביטוי היעילות הרבה שיש לחברה שמושתתת באופן משמעותי יותר על טכנולוגיה בהשוואה לחברת ביטוח מסורתית "רגילה".

כדי להגיע ליעד הזה בלמונייד הולכים על מוצרי ביטוח פשוטים, ולא על מוצרי "דחיפה" שמטבעם כוללים לא אחת שולי רווח גבוהים יותר. המודל של למונייד מצריך את החברה להיות נישתית, לפחות לפי שעה.

האם המודל של למונייד יכול לעבוד? כאן עולה הדוגמה של WeWork. למונייד בדומה ל-WeWork הצליחה ליצור לעצמה תדמית של סטארט-אפ טכנולוגי, ולכן מתייחסים אליה אחרת מחברות אחרות בשוק הביטוח. העניין הזה נותן לה פרמיה אדירה, גם בצל הפסדים גדולים וצפויים (ואף מתבקשים) בפעילותה עד כה.

אולם, על פניו הייחודיות הטכנולוגית של למונייד אינה משקפת את כל המציאות העסקית שלה, משום שבסופו של יום מדובר בחברת ביטוח שמוכרת ביטוח ושנסמכת על שכיחות תביעות, על התנהגות לקוחות וחברות ביטוח מתחרות, על עלות סילוק התביעות, ועל ביטוחי משנה, כמו ששאר הענף עושה. לצד כל אלו היא מביאה עמה ניסיון לשנות את הממשק עם לקוח הקצה, תוך רתימת ביג דאטה למערכות התמחור שלה, וייעול המערכת.

במלים אחרות, ללמונייד ו-WeWork יש קצת מן המשותף והוא מתמקד בכך ששתיהן נכנסו לפעילות בתחומים מסורתיים רוויים במתחרים מנוסים ומבוססים, עם מחירי שוק מוכרים, מתוך זווית שמדגישה את ההקשר הטכנולוגיה.

אבל בעוד שב-WeWork זה ממש לא עבד, בלמונייד יש אמת במיצוב הטכנולוגי. היא חברה עם בשורה טכנולוגית אמיתית, שמייצרת לה מעמד עצמאי וקונקרטי בשוק התחרותי ושנותן סיכוי להבטחה שטמונה בשווי שמוצמד לה. זאת, גם אם לפי שעה, אין לה פרמיות שמעידות או מרמזות על כך שהיא כבר מייצרת מהפיכה בעולם הביטוח. וכאמור, היא עדיין הפסדית ותלויה בהמשך השקעות מבחוץ.

למונייד היא חברת ביטוח דיגיטלית עם ממשק מיידי לדאטה נרחב וסטטיסטיקות שלא קיימות בישראל. היא מאפשרת שימוש ייחודי במידע, ופועלת בנישה של ביטוחי דירות לקהלים ספציפיים בשווקים גדולים.

המודל מדבר על מכירת ביטוח שכל כולו מושתת על הצעה אינטרנטית. המודל קורץ לא רק לסטודנטים ומיליניאלז ללא נכסים, אלא גם ללקוחות מבוססים ובוגרים יותר המחזיקים בנכסים, ושבהשגתם היא תלויה - כשהיא טרם הגיעה למסה קריטית דיו כדי להרוויח עצמאית.

כך מנסה למונייד לייצר שינוי בעולם הביטוח

סימני השאלה: התגובה של המתחרים

אלא שהבשורה שלמונייד מביאה לא מבטיחה שתישאר ייחודית רק לה. למעשה, כל חברות הביטוח הגדולות בעולם, וגם בישראל, עמלות על שינוי בהפצה ובממשק מול הלקוח, תוך יצירת פלטפורמות לדילוג על המפיצים החיצוניים, בעיקר סוכני ביטוח, והגדלת המכירה הישירה בהסתמך על מערכי ביג דאטה וייעול פנימי.

לחברות המסורתיות יש גם יתרון של רווחיות מהבית והון אדיר, שמאפשר השקעות עתק תוך הסתמכות על דאטה ייחודית להן שנצברה לאורך שנים.

בנוסף, בענף הביטוח בכללותו ישנה חשיבות רבה למשך החיים של הלקוח בחברה, עד שהיא מחזירה את הוצאות הרכישה בגינו. במובן זה למונייד צריכה להראות שהלקוחות נשארים מספיק זמן - הגם שהיא מציינת כי חיי הלקוח גבוה משמעותית מהוצאות השיווק שלהם, וכי בחברה מאמינים כי הם יחזירו את הוצאות רכישת הלקוח בתוך שנתיים.
יחד עם זאת, בביטוחי רכב ודירות הביטוח מתחדש מדי שנה כשלא אחת הלקוחות מבצעים סקר שוק כדי להיטיב את תנאיהם.

בהקשר זה מדגישים בלמונייד בתשקיף, כי על כל דולר שהחברה מוציאה היא רושמת הכנסה בפרמיות בהיקף 2 דולר - כך שהמגמה טובה והעתיד ורוד. ואולם, החברה עצמה מדגישה שהיא עדיין נזקקת להשקעות ניכרות כדי להמשיך ולצמוח, ושהיא חייבת להגדיל את היקף לקוחותיה כדי לבסס את המודל העסקי. בינתיים היא מציגה כי מספר לקוחותיה גדל, הגם שהוא עדיין מינורי ונישתי: על-פי התשקיף היו לחברה 729.3 אלף לקוחות בסוף הרבעון הראשון השנה, גידול של כ-13.4% ביחס לסוף 2019.

ומה לגבי ישראל? ישראל לא מעניינת את למונייד בשלב זה - השוק פה תחרותי מאוד אך בעיקר קטן, כשנישה לבדה לא מאפשרת להרוויח מספיק. בנוסף, בישראל חסר הרבה מהמידע הסטטיסטי הנגיש שלמונייד שואבת לצרכיה בארה"ב, כשרוב המידע הרלבנטי בישראל שמור בידי החברות המסורתיות. 

למונייד

החברה הוקמה בשנת 2015 על ידי שי וינינגר ודניאל שרייבר, ועובדים בה נכון להיום 329 איש, מתוכם 130 בישראל והיתר בניו יורק, פיניקס, ואמסטרדם ● עד היום גייסה החברה 480 מיליון דולר, מרשימת משקיעים הכוללת בין היתר את סופטבנק

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי