גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשבר הנוכחי הוא ייחודי, השווקים התאימו עצמם למצב החדש"

לדברי צביקה ברגמן, סופר ומו"ל בתחום הפיננסי, ההפנמה כי המשבר הבריאותי פחות חמור משחשבנו יחד עם מאמצי הפד ושנת הבחירות בארה"ב, מתדלקים את השווקים ● בפודקאסט "בורסה והשקעות" שהשיק לאחרונה, הוא מנתח את שוק ההון בגובה העיניים מנקודת מבטו של המשקיע הפרטי

הפודקאסט "בורסה והשקעות" מנתח את השוק מכל כיוון / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
הפודקאסט "בורסה והשקעות" מנתח את השוק מכל כיוון / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף צביקה ברגמן

את התחושה הזו כולנו מרגישים היטב: "השערים נפתחו", הדברים חוזרים אט-אט למסלול הרגיל, והנה אנחנו שבים לשגרה מסוימת, "שגרת קורונה" כפי שרבים קוראים לה. ההתפרצות, המגבלות, החששות - נראה שהכול כבר נמצא מאחורינו, לא? בפועל דבר לא נותר כפי שהיה, לכל הפחות במישור הכלכלי: עסקים רבים, וענפים רבים, שרויים עדיין באי-ודאות רבה, או לכל הפחות בערפל כלכלי מסוים, גם אם הקורונה כבר אינה מפחידה כמו שהייתה.

אז כיצד דווקא במציאות המוזרה הזאת, שבה יציבות כלכלית היא מצב שכולנו מחכים לו אך לא ממש חשים אותו, שוק ההון מציג התאוששות מהירה? "חשוב להבין שאנחנו נמצאים בימים אלו במשבר מיוחד", אומר צביקה ברגמן, איש עסקים, סופר ומו"ל בתחום הפיננסי, המוביל כיום את הפודקאסט "בורסה והשקעות", העוסק בשוק ההון מנקודת מבטו של המשקיע הפרטי. "ומדוע הוא מיוחד? משום שזה אינו משבר כלכלי. הוא החל כמשבר בריאותי, וכולם צעקו 'יש כאן אריה!' - צעקה שגרמה לכולם לברוח. היום, שלושה חודשים אחרי, אנחנו רואים שזה לא היה בדיוק אריה, אבל בגלל צעדים שננקטו, דוגמת סגירת העולם העסקי, רבים הלכו לאחור.

"אבל מאמצע אפריל, פחות או יותר, הדברים התחילו להיראות אחרת, ולכן השווקים החלו לעלות. אנשים מבינים שאולי לא מדובר באירוע נורא כמו שחשבנו שהוא: מספר המחלימים גדול, אין תמונות כמו שהיו באיטליה, ופסיכולוגית זה עושה את שלו. מה גם שהתרגלנו לסיטואציה, והתאמנו את עצמנו למצב. האדם הוא יצור סתגלן. נראה שהשוק יחזור לפעילות מלאה, עם התאמות למצב החדש".

המצב החדש יצר שוק ייחודי - שגם הוא תורם בינתיים לעליות

החזרה לשגרה כזו או אחרת תורמת הרבה מאוד לסנטימנט החיובי שבו נמצאים השווקים כרגע, בכך אין בכלל ספק. ובכל זאת, יש כאן עוד משהו: הרי שוק ההון של היום לא דומה לשוק ההון של לפני המשבר. מתברר שגם לעניין הזה יש השפעה על 'מצב הרוח' בשווקים השונים.

צביקה ברגמן, איש עסקים, סופר ומו"ל בתחום הפיננסי / צילום: הילה ברגמן

"בגלל אותו פחד ואותה בהלה של מרץ-אפריל האחרונים, אנשים 'זרקו' את כל הסחורה בחזרה אל השוק, מכרו מכל הבא ליד, יצאו ממנו בהיסטריה", סבור ברגמן. "מנגד, מי שנשאר בפנים הפסיד, בגלל הירידות החזקות, והוא כבר לא מוכר - ורבים אחרים נכנסו בחזרה כשהחלו העליות. מצב עניינים שכזה - זירה שבה יש מעט מוכרים והרבה קונים, מאפיין שוק של עליות".

ברגמן, גם מתייחס לשיקולים הכלכליים הפנים אמריקאים, המשפיעים לדעתו על המצב. ראשית, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יודע שאם הבורסות באמריקה עולות, יש לו סיכוי להיבחר השנה שוב, וזה תמריץ חזק מאוד לשווקים: מדובר באמן תקשורת, הוא משתמש בה כדי להשפיע על הכלכלה האמריקאית. רק לשם המחשה, בעקבות מסיבת עיתונאים שערך טראמפ לא מכבר, ובה בישר על נתוני אבטלה טובים מהצפוי, השוק עלה ב-3.5%. טראמפ יודע להכניס אופטימיות לשווקים, והרי הוא חייב אותה כדי לשרוד.

הקליקו כאן כדי להאזין לפודקאסט בורסה והשקעות>>

"לתמונה הזאת צריך להכניס גם את הפד, הבנק המרכזי של ארה"ב, שהצהיר שלא ייתן לשווקים ליפול. להכרזה שכזו יש השפעה פסיכולוגית גדולה וחיובית כמובן, זו עוד סיבה שהשוק עולה. אזכיר גם את העובדה שהריבית שואפת לאפס, ושבארה"ב לא מפחדים כרגע להדפיס כסף - כך שיש הרבה מאוד כסף בשוק, עם תשואה אפסית על פיקדונות, והדבר הזה מושך את הציבור אל שוק המניות, וכך את השוק לעליות".

ומה קורה כאן, בבורסה הישראלית? אומנם העליות אינן משמעותיות כמו באמריקה, אך גם אצלנו, באחוזת בית, הכיוון הכללי חיובי. מצד שני, זה ממש לא אומר שהמשק עצמו במצב טוב. "אנחנו מעין בבואה קטנה של ארה"ב", מסביר ברגמן. "אם וול סטריט עולה - גם השווקים בישראל יעלו קצת, בעיקר כי המניות הישראליות החזקות הן דואליות ונסחרות כאן ושם במקביל. לכן אם בארה"ב המדדים עולים, זה משליך עלינו.

"אבל צריך לזכור שיש פה המון חברות במצב לא טוב. השוק הישראלי די שברירי, ויש כאן כרגע כמיליון מובטלים", ממשיך ואומר ברגמן. "לוורן באפט יש משפט שאומר: 'כשמוציאים את המים מהבריכה, רואים מי שחה עירום'. ושים לב מה קרה כאן? היו פה חודשיים שהעסקים לא פעלו, ובעקבות זאת פרצה מחאת העצמאים, מסעדות נסגרו לצמיתות, ויש המון מובטלים, אז נשאלת השאלה - עסק שעובד עשר שנים, 12 שנים, 15 שנים - אין לו רזרבות לחיות חודש? חודשיים? הוא לא שמר כסף בצד, שיאפשר לו לשרוד כמה חודשים בלי עבודה? המסקנה ברורה: יש פה הרבה עסקים שלא היו בריאים מלכתחילה, שחיו רק על תזרים. עכשיו, כשהגיעה הקורונה והכול עצר לחודשיים - פתאום רואים שכולם שוחים עירומים, כמו שאמר באפט".

לאן השוק הולך מכאן?

כעת, כשברור לנו מדוע השוק עלה בתקופה רגישה כל כך, נותרת שאלה אחת חשובה: מהו העתיד של שוק ההון? לאן הוא ממשיך מכאן והאם השיאים של היום הם רק המתאבן לקראת עליות גדולות עוד יותר?

"אנחנו לא יכולים לראות רחוק כרגע, אלא רק כמה צעדים קדימה", מבהיר ברגמן. "העיניים נשואות לבחירות בארה"ב בנובמבר, ונכון לעכשיו אף אחד לא יודע מה הולך לקרות. ניקח לדוגמה שוב את באפט הגדול, אדם בן יותר מ-90, שמכיר את השוק אולי יותר טוב מכולם: כשפרץ המשבר הוא מכר את כל מניות התעופה שלו, ואמר שאין לשוק הזה סיכוי. מאז שהוא מכר, השוק הזה עלה ב-100%. לכן, המסקנה ברורה: 'והמשכיל בעת ההיא יידום'. אנחנו ממש הולכים צעד אחר צעד, ויכולים להסתכל בקושי כמה ימים קדימה".

נראה כי הדרך הנכונה כעת היא להתבונן על השוק, לעקוב אחר ההתנהלות שלו ולהקשיב לניתוחים, גם ברמה יומיומית. כיצד? באמצעות פלטפורמות כמו הפודקאסט החדש של ברגמן, "בורסה והשקעות", שעלה לאוויר ממש לאחרונה, ומנסה לסייע למשקיעים להבין את השוק בגובה העיניים.

"חשוב לזכור כי בהשקעה בשוק ההון יש הרבה מאוד התמודדות מנטלית, הרבה פסיכולוגיה", מסביר ברגמן על הצורך בהבנת התהליכים בתחום. "אדם שהשקיע סכום מסוים בשוק נע לא פעם בין קיצון אחד לשני: יום אחד השוק עולה, אז הוא הולך לקניון וקונה כאילו הרוויח מאות אלפים, ויום למחרת השוק יורד - והוא מרגיש שכל עולמו חרב עליו. יש איזשהו תהליך מנטלי שכל משקיע צריך לעבור כדי להצליח באמת בשוק הזה, והרבה דברים שצריך להבין. אלו דברים שאני מדבר עליהם בפודקאסט שלי, בשאיפה להגיע לכמה שיותר משקיעים. אני מתכוון לתת סקירות עדכניות על המצב בשוק ההון, לדבר על טעויות קלאסיות של משקיעים, לעסוק בהשלכות השונות של ההשקעה על מי שמבצע אותה ועוד, ובגדול - להעניק למאזינים זוג עיניים נוסף שיסתכל על השוק.

עם ניסיון רב שנים בשוק ההון, כולל בזמן שניים מהמשברים הכלכליים הגדולים, זה של 2000 (התפוצצות בועת הדוט.קום) וזה של 2008 ואחרי שכתב כחמישים ספרים בנושאי כלכלה ופיננסים, מתעתד ברגמן להותיר חותם בפלטפורמה החדשה שייסד: "אביא את נקודת המבט שלי ואת הניסיון המצטבר שלי בשוק ההון. והכול בגובה העיניים, על מנת לאפשר למשקיע להרחיב את הפרספקטיבה על שוק ההון ולהחכים".

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

"בורסה והשקעות" - הכל על שוק ההון. להאזנה לפודקאסט הקליקו כאן>>

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה