גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנובה כמשל: איך קובעים שקוטג' נמכר במחיר מופרז?

כמעט עשור לאחר המחאה, נקבע לאחרונה בפסק דין תקדימי כי על תנובה לפצות את הצרכנים ב־20 מיליון שקל בגין מחיר הקוטג' ● המבחנים והגבולות שקבע ביהמ"ש ילוו אותנו עוד שנים ארוכות ● שני הצדדים מתכוונים לערער לעליון

קוטג' תנובה על מדפי הסופר / צילום: shutterstock
קוטג' תנובה על מדפי הסופר / צילום: shutterstock

כמעט עשור אחרי מחאת הקוטג' - תנובה תפצה את הציבור בכ-20 מיליון שקל בגין גבייה של מחיר מופרז על הגבינה הידועה שלה בשנים שאחרי שהוצאה מפיקוח מחירים - כך על-פי פסק הדין חדשני ותקדימי שקיבל בית המשפט המחוזי מרכז-לוד, אשר קבע כי ענקית מוצרי החלב רשמה לאורך כשנתיים וחצי "רווח בלתי הוגן" בהיקף של 16 מיליון שקל בגין העלאות מכוונות ונמשכות של מחירי הקוטג', וזאת מתחילת 2009 ועד סוף יוני 2011.

השופטת אסתר שטמר קיבלה את התביעה הייצוגית שהוגשה נגד תנובה לפני מספר שנים, תוך שפסקה כי "מדובר בתובענה תקדימית, בנושא שטרם נפסק בישראל, שהעלה שאלה משפטית מורכבת שטרם הוכרעה בישראל".

תנובה כבר הצהירה כי בכוונתה לערער לבית המשפט העליון. גם התובע הודיע כי בכוונתו לערער על סכום הפיצוי שישולם לקבוצה, ש"התייחס רק לחלק ממוצרי הקוטג'" ביחס לאופן חישוב הרווח המופרז וכתוצאה מכך גובה הפיצוי.

מהדיון בתביעה עולה כי שיעור הרווח התפעולי של תנובה על הקוטג' הלך וטיפס לאורך סוף העשור הראשון של שנות ה-2000. ב-2009 עמד הרווח התפעולי של תנובה על גבינת הקוטג' על 19.8%, ב-2009 הוא טיפס ל-22%, ובמחצית הראשונה של שנת 2011, ערב המחאה החברתית, עמד הרווח התפעולי של תנובה על 20.9%. 

הרווחיות על הקוטג'

התביעה שהגיש אופיר נאור, באמצעות עורכי הדין שחר בן מאיר ודוד דנינו, נגד תנובה נולדה סמוך למה שכונה "מחאת הקוטג'" בקיץ 2011, אז נטען כי "מחירי גבינת הקוטג' בישראל נסקו באופן בלתי סביר".

התביעה אושרה כתובענה ייצוגית באפריל 2016, ובמסגרתה טען התובע כי בתקופה האמורה תנובה קבעה מחיר בלתי הוגן לגבינת הקוטג', תוך ניצול מעמדה של תנובה כמונופול בשוק מוצרי החלב והקוטג'.

התייקרות לאחר הסרת הפיקוח

בעבר הרחוק היה מחירו של קוטג' תחת פיקוח ממשלתי, בדומה לגבינה לבנה או חלב טרי. ב-2006 פסק הפיקוח על מחיר הקוטג'. באותן שנים תנובה נשלטה בידי אייפקס בראשות זהבית כהן. לאחר שהפיקוח הוסר, מחירו של הקוטג', בקטגוריה הנשלטת בידי תנובה, החל לטפס, כך שבשנות התביעה מחירו לצרכן הגיע לשיא של קרוב ל-7 שקלים. היום המוצר נמכר בטווח שבין כ-5-6 שקלים.

כדי לטעון כי מדובר במחיר מופרז, הציגה התביעה מספר השוואות, בהן הרווחיות התפעולית של תנובה על הקוטג' לעומת הרווחיות התפעולית שלה על כלל חטיבת החלב. השוואה נוספת, שבסופו של דבר הכריעה בנוגע להיקף הנזק, הראתה את הרווחיות התפעולית של שש חברות זרות שעוסקות בתחום החלב.

השופטת שטמר קובעת כי במבחני ההשוואה הללו, נקבע כי קיים פער ברווח התפעולי, ש"הינו גדול ומשמעותי ללא הסבר". כך, התוצאה במבחן ההשוואה בין מחיר הקוטג' בתקופת התביעה לבין זה שש החברות הזרות, היא שהפער ברווח התפעולי "גדול ומשמעותי ללא הסבר". גם בהשוואה לרווחיות של תשלובת החלב של תנובה, "ניכר כי שיעורי הרווח מן הקוטג' גבוהים בהרבה מאלה של תשלובת החלב של תנובה, שצמח מדי שנה".

השופטת שטמר כותבת כי "הפערים גדולים ומשמעותיים, והם הולכים וגדלים לאורך כל תקופת התביעה"; וכי "רווחי תנובה מן הקוטג' עולים בהרבה על רווחיה מכלל מוצרי החלב". 

המספרים מאחורי גביית היתר של תנובה

המבחנים לקביעת מחיר מופרז

תנובה טענה בין היתר כי היא לא האשמה היחידה בעליית המחירים, כש"גם רשתות המזון תרמו לעליית מחיר הקוטג'". פסק הדין מצטט גם את עדותו של מנכ"ל תנובה דאז, אריק שור, לפיה "המחיר לקמעונאי היה מחיר מומלץ, שאין ללמוד את המחיר האמיתי שבו נמכר המוצר. ממחיר זה ניתנו הנחות, אין כמעט מי שקונה במחיר הזה". אלא שהתביעה לא הצליחה לאסוף מספיק נתונים על חלקה של תנובה בשרשרת של יצרן-קמעונאי-צרכן.

לאחר שהוצג מחיר גבוה באופן משמעותי של הקוטג' בתקופת התביעה, ולאחר שהוצג פער משמעותי ברווח התפעולי של תנובה מן הקוטג' בתקופת התביעה, קובעת השופטת שטמר כי נתמלאו שלושה מבחני השוואה שונים לקביעה כי המחיר שגבתה תנובה עבור הקוטג' בתקופת התביעה היה מופרז ובלתי הוגן.

האחד - השוואת שיעורי הרווח של תנובה מן הקוטג' לשיעורי הרווח של החברות הזרות, מהשוואה זו עולה כי תנובה גבתה עבור הקוטג' בתקופת התביעה מחיר גבוה יותר מהמחיר הממוצע השנתי העליון של אחת החברות באחת השנים, וכי לא ניתן לכך כל הסבר.

בנוגע למבחן השני קובעת השופטת כי השוואת המחיר בתקופת התביעה למחיר שתנובה בחרה לגבות ב-7-8 שנים שחלפו מאז, מלמדת גם היא על הפרזה משמעותית בשנות התביעה, שאין לה הסבר.

והמבחן השלישי - השוואת רווחי תנובה מן הקוטג' לרווחיה מתשלובת החלב מעלה הפרש משמעותי. גם לכך לא ניתן כל הסבר לפי החלטת השופטת.

השוואה בינלאומית לחישוב הנזק

וכך קובעת השופטת: "בנסיבות ענייננו, כאשר מדובר ביצרן מונופוליסטי שמחזיק בכוח שוק גדול, שמועצם עוד יותר על-ידי הביקוש הקשיח למדי למוצר המדובר - יש בכל אלה כדי לענות על מבחן הוגנות המחיר, או לשם הדיוק, להיכשל בו".

הסוגיה המעניינת הנוספת שעולה מפסק הדין היא האופן בו חושבה גביית היתר של תנובה מהציבור.

השופטת מבססת את החלטתה בנוגע להיקף הנזק באמצעות השוואה לרווחי החברות הזרות שהציגה התביעה. "אני סבורה כי תנובה אכן חצתה את הגבול הלא נראה של המחיר המופרז הבלתי הוגן. בהתחשב בכך שמדובר בהצבת קו גבול לראשונה בישראל, ועל-מנת שלא לחטוא בקביעת מחיר בדיעבד... בחרתי לקבוע את קו הגבול שממנו ואילך המחיר ייחשב מופרז בלתי הוגן".

את הנזק בתביעה מבססת השופטת בהשוואה לרווחיות התפעולית של מוצרי ענקית המזון האמריקאית קראפט פודס באותן שנים. כך, השופטת קובעת כי הרווח הבלתי הוגן שגבתה תנובה על מוצרי הקוטג' בתקופת התביעה יחושב באופן יחסי לנתונים שסיפקה תנובה בתצהיר, לעומת הפער בשיעור הרווח התפעולי של קראפט פודס.

כך נקבע רווח בלתי הוגן של 1% לשנת 2009, שהסתכם בכ-2.8 מיליון שקל; רווח בלתי הוגן של 3.5% ל-2010 של כ-9.5 מיליון שקל; ורווח בלתי הוגן של 2.5% למחצית הראשונה של 2011, ערב המחאה הציבורית, בסך של כ-3.5 מיליון שקל. באופן הזה קובעת השופטת כי גובה הנזק לציבור עומד על סך כולל של כ-16 מיליון שקל.

מתנובה נמסר בתגובה כי בכוונת החברה להגיש ערעור לעליון: "בית המשפט המחוזי קבע כי רווח תפעולי של יותר מ־18.5% מעיד על מחיר מופרז ובלתי הוגן. אך באותה נשימה הבהיר: אין שיעור רווח ראוי, מעין קו גבול אוניברסלי שממנו והלאה מדובר במחיר מופרז ובלתי הוגן, וכל מקרה ייבחן לגופו. גם לשיטתו של בית המשפט, תנובה חרגה רק ב־2% מאותו רף רווחיות.

"לאחר החלטת בית המשפט שניתנה עוד במרץ, והודעת תנובה כי תערער על פסק הדין. לאחרונה, במסגרת בקשת רשות ערעור שהוגשה על-ידי קוקה-קולה לבית המשפט העליון, הביע היועמ"ש את דעתו בנוגע לעילת מחיר מונופוליסטי מופרז. הוא קבע כי יש להחיל את העילה של מחיר מונופוליסטי מופרז בזהירות ובריסון ורק באותם מקרים מובהקים וברורים בהם התועלת עולה על העלויות והנזקים הכרוכים בה". 

עוד כתבות

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית