גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חללי העבודה חטפו מכה קשה מהקורונה. כך הם מנסים להמציא את עצמם מחדש

שולחן לפרילנסרים במאות בודדות של שקלים לחודש, משרדים מחוץ לתל אביב כדי לחסוך בפקקים, ומשרד פרטי כדי לא להתחכך בלקוחות האחרים ● חברות חללי העבודה יוצאות מהסגר

רומן לוי הוא הבעלים של חברת חללי העבודה המשותפים אורבן פלייס, המחזיקה שני סניפים בתל אביב, בסביבת רוטשילד, וסניף בירושלים. שלושתם יחד כוללים שטח של 7,000 מ"ר במצטבר ו-1,000 עמדות עבודה.

בתקופת הקורונה, מספר לוי, כמחצית הלקוחות רצו לבטל את החוזים עם החברה, אך לאחר מאמצים, הוא הצליח להשאיר את חלקם, וספג ביטולים בפועל של 30% בלבד מהלקוחות. בין לקוחות החברה חברות הייטק, תיירות, דיגיטל וגם הבנק הדיגיטלי פפר, ש-50 מעובדיו יושבים בחללי החברה.

כיום, הוא אומר, למרות שהחברה שלו ודומות לה, ספגו פגיעה, לטווח הארוך הוא דווקא אופטימי. "אחרי הקורונה", הוא אומר, "אנשים ירצו לעבוד קרוב לבית. לעבוד מהבית זה לא פתרון, מצד שני אנשים יפסיקו לנסוע שעה וחצי בפקק למקום העבודה, כך שחברות ומנהלים יצטרכו למצוא פתרונות איך להביא את מקום העבודה קרוב לעובדים. לכן, כמנכ"ל של חברת חללי עבודה משותפים, אני מחפש עכשיו נדל"ן בפתח תקוה, ראשון לציון, רעננה, בת ים".

השפעה נוספת של הקורונה על הביקוש לחללי עבודה, אומר לוי, היא דווקא גידול בביקוש מצד חברות גדולות. "אנחנו רואים את זה עכשיו. לשכור חלל בחברות כמונו, זה פשוט יותר".

מאיזו בחינה?
"תארי לך שיש לך חברה שיש לה שטח של 100 מ"ר וקורה דבר כזה כמו הקורונה, שגורם לך לרצות לצמצם את השטח של החברה. אם את יושבת בבניין משרדים רגיל, את צריכה לדבר עם המשכירים ועם חברת הניהול ועם עוד גורמים, בעוד שאצלנו יש לך איש קשר אחד שמולו את מתנהלת. אנחנו גם מאפשרים ללקוחות חוזים ללא התחייבות, ואלה שנשארו איתנו בתקופת הקורונה, ולא עזבו, קיבלו הנחה".

מי שאם כן מיהר להספיד עם פרוץ הקורונה, את קונספט חללי העבודה המשותפים, הלך כנראה רחוק מדי. המציאות היא קצת יותר מורכבת, ובצד לקוחות העוזבים את חללי העבודה המשותפים בשל קושי כלכלי - בעיקר פרילנסרים ועסקים קטנים, הרי שמנגד יש תנועה של לקוחות חדשים.

ולא רק זאת: בעקבות הקורונה חברות שונות משנות את מודל העסקת העובדים שלהן, בדרכים מגוונות, ומתאימות אותו למציאות החדשה, מציאות של פוסט הקורונה.

אלי ברק הוא הבעלים והמנכ"ל של מתחם ירוק בכפר בכפר מונאש שבשרון - מתחם המציג עצמו כבית ליזמים, המספק, מלבד תכנים של קורסים, סדנאות, וליווי לחברות יזמיות, גם חללי עבודה משותפים. ברק מספר שבחסות הקורונה התקבל אצלו לקוח חדש: משרד רואי חשבון הפועל בתל אביב, שביקש לספק חלל עבודה לעובדיו המתגוררים באזור, כתחליף לנסיעה היומיומית בפקקים, וכתחליף לעבודה מהבית, שלא בהכרח נוחה לכולם.

בפברואר האחרון, אומר ברק, מתחם ירוק, הכולל 55 חדרים, עמד על תפוסה של 100% עם רשימת המתנה. בשיא הקורונה, הם ירדו לסביבות 80% תפוסה. "מלבד החללים המשותפים", מסביר ברק, "מי ששכרו חדרים, המשיכו להגיע גם בתקופת הקורונה".
הלקוחות העוזבים, הוא מספר, הן בעיקר "חברות שנפחו את נשמתן". אז יש כחמישה לקוחות כאלה, אך לעומת זאת, יש גם לקוחות חדשים: "חבר'ה שהתרגלו לעבוד מהבית בימי הקורונה וכבר קשה להם. הילדים מגיעים מוקדם מהמסגרות, אין להם פינה מתאימה לעבודה בבית, והם ממש משתוקקים כבר לצאת לעבוד מחוץ לבית".

כרגע, הוא אומר, המתחם בתפוסה של יותר מ-90%, ושלושה חדרים בלבד עומדים ריקים. עם תחילת הקורונה, הוא מספר, הודיע לדיירי המתחם שיחלוק איתם את שכר הדירה, והמהלך, הוא אומר היום, "הוכיח את עצמו", ורק מעטים עזבו. היו כאלה שהקפיאו, אך רוב הדיירים (מבין אלה שהקפיאו), חזרו. בסופו של דבר, הוא מציין, "המחירון שלנו בנוי על תחשיב של עלות ישיבה יומיומית בבית קפה ושני ספלי קפה ביום. את מגיעה ל-900 שקל בחודש, וזו גם העלות אצלנו".

ואם אתה מסתכל קדימה, איך אתה רואה את העתיד של חללי העבודה המשותפים?
"אני חושב שזה העתיד. זה לא טוטאלי, לא שחור לבן. המשרדים לא ייעלמו: יש גיוון ויש גוונים לפי הצרכים של כל עסק. סטארט-אפים למשל, צריכים דברים שונים בשלבים השונים של החיים. בשלב מתקדם, הם ירצו אולי כבר לסגור שטח ודסק מזכירות בחזית. חללי עבודה משותפים הם עוד חוליה בשרשרת, שלא יכולה להחליף הכול, אבל נותנת יתרון לעסקים מסוימים עם צרכים מסוימים".

"כרגע רוב השוק יושב על הגדר"

בנג'י זינגר, מנכ"ל Wework ישראל, מספר בבדיחות, שלא אחת הוא "מואשם" באופטימיות יתר.

על אירוע הקורונה וההשלכות שלו על חללי העבודה המשותפים, זינגר מסתכל במבט על: "למעשה", הוא אומר, "אין היום חברה בארץ שלא חושבת לעשות שינוי כלשהו בסביבת העבודה שלה, בכמה קטגוריות: מספר האנשים שיעבדו מהמשרד, העובדה שחלק מהאנשים יעבדו מהבית, והדבר הכי חשוב, זה שהחברות הבינו שאם הן לא מייצרות איזו חוויה משמעותית במשרד, אין לעובדים טעם להגיע. עובד לא ייסע שעה וחצי בפקק בשביל להגיע לסתם משרד. עדיף לו לשבת בבית".

מה קורה עכשיו בשוק חללי העבודה המשותפים?
"כרגע, רוב השוק יושב על הגדר, כי רבים מעריכים שמחירי הנדל"ן יירדו, אבל בעיקר בגלל שלא יודעים איך להכיל את הדבר הזה.

"הקורונה היא חתיכת אירוע והיא יצרה שינוי בעולם העבודה. כל מה שנוגע לשאלה איך בונים משרדים, ואיך צורכים את הדבר הזה, נבחן עכשיו מחדש. הדבר הכי מרתק שקרה כאן, שחברות הענק האלה, בתוך 72 שעות, בגלל הקורונה, העבירו את כל העובדים שלהן לעבוד מהבית. זה אירוע מכונן. הקורונה היא כמו איזה 'מכתב' שאומר לחברות: אתן כבר עשר שנים באותה מתכונת של עבודה, והגיע הזמן לבחון שינוי. ברור שאף חברה לא יכולה להישאר באותה מתכונת: מצד אחד אין אף חברה שיכולה להתנהל רק בעבודה מהבית, וגם הפוך".

בנג'י זינגר, מנכ"ל WEWORK ישראל / צילום: שלומי יוסף, גלובס

זינגר מזכיר שכל חברות הענק בניו יורק, הודיעו שעובדיהן לא יחזרו למשרדים בשלב זה, לפחות עד סוף השנה. "למה הן אמרו את זה?", הוא אומר-שואל. "סיבה אחת היא בטיחותית. הם לא רוצים שתהיה חשיפה לחולים. סיבה שנייה, זה שהן לא יודעות איך להכיל את האירוע. אלה חברות שיושבות על נדל"ן בהיקף של מאות אלפי מטרים בחודש, וכעת הן בוחנות את זה מחדש - כמה הם צריכות ואיך לחלק את השטח כך שייצר חוויה".

גם זינגר מציין שאם בעבר המחשבה הייתה לרכז את המשרדים בתל אביב, הרי שכיום החברות מעדיפות דווקא לבזר את המשרדים שלהן ולמקם אותם במקומות שונים.
זינגר אינו חושף את שיעורי התפוסה במשרדים בימי הקורונה וכעת, ולא את שיעור הביטולים. בכל מקרה, הוא מתאר עסקים כרגיל: בפתח תקווה החברה עומדת לפתוח משרדים בעזריאלי, בנוסף לאלה הקיימים, שנמצאים בהקמה. בינתיים, Wework הודיעה על תוכנית לטובת הפרילנסרים: חללי עבודה החל מעלות של 300 שקל לחודש בכל מתחמי החברה, למשך ארבעה חודשים, הכוללת את כל השירותים הרגילים שמציעה החברה. זה נעשה על רקע המשבר הכלכלי, ובמטרה לאפשר לפרילנסרים (שחלקם הם הנפגעים העיקריים של משבר הקורונה) "לעבוד בתוך קהילה, לפתח קשרים חברתיים ועסקיים, ולמנף את העסק שלהם דרך שיתופי פעולה".

בדומה ל-Wework, גם רשת מתחמי העבודה המשותפים, SOK המאכלסת בעיקר הייטקיסטים, משנה את עלויות השכירות לעלות של 400 שקל בלבד לחודש. לדברי אלכסיי ברפנוב, מנהל הפעילות של SOK בישראל, "אנו מציעים לעובדים משרד בעלות מינימלית שתאפשר להם להגביר את התפוקה ולצלוח את התקופה הקשה שאנחנו נכנסים אליה כעת.

חלל עבודה של SOK ברחוב המסגר בתל אביב. שולחן ב־400 שקל / צילום: Teya Bardakh

הרשת, בבעלותו של היזם איגור ריבקוב, היא השנייה בגודלה ברוסיה. מתחם העבודה שהוקם בתל אביב הוא הראשון בבעלות החברה מחוץ לגבולות רוסיה. הוא מתפרס על שלוש קומות בשטח כולל של 3000 מ"ר ומתאים בימי שגרה ל-500 משתמשים. הרשת מתכננת לפתוח בשלוש השנים הקרובות חמישה מתחמי עבודה בישראל בשטח כולל של 20 אלף מ"ר.

"משרדים לשלושה-ארבעה אנשים"

רון פדרמן, שאחראי על הקונספט של מלון לינק מרשת מלונות דן בבניין הדר דפנה, רואה את הדברים אחרת. מתחם המשרדים שהרשת משווקת כעת כולל כ-15 משרדים המתאימים לשלושה עד ארבעה אנשים, בעלות של כ-5,000 שקל לחודש. השוכרים נהנים משירות משרד, כיבוד, וכן יכולים להשתמש בפסיליטיס של המלון, הצמוד למתחם, כמו חדרי הישיבות (בעלות מוזלת), וכן חדר כושר (ללא עלות).

רון פדרמן, מנכ"ל דן לינק / צילום: סיון פרג'

"גילינו", הוא אומר, "שהקונספט שלנו מדבר היום יותר מאשר בעבר, לצרכים של הקהל. אתה יושב במשרד שלך בלי להתערבב בקהל אחר. אנשים היום חוששים יותר ורוצים קצת אינטימיות, פחות רוצים לעבוד באופן ספייס, כשחלק מהאנשים מגיעים בכלל על בסיס שעתי, ואתה לא יודע איפה היו ועם מי נפגשו".

מצד שני, מי ישלם כיום 5,000 שקל על משרד?
"זה מחיר תחרותי בהשוואה למתחרים שלנו, בין אם זה משרד רגיל בבניין משרדים, ובין אם זה במתחם של חלל עבודה משותף. מי שרוצה משרד פרטי, בגודל כזה גם בחברות כמו Wework, משלם הרבה יותר מ-1,000 שקל, שזה המחיר לעמדה באופן ספייס".

פרופיל המתעניינים, אומר פדרמן, כולל גם חברות שמצמצמות שטחים במשרדיהן, אך עדיין רוצות להוסיף שטח משרדי בעלות נמוכה יחסית, שישמש את עובדיהן בשיטת הכיסא החם. 

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן