גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד השפיעה הקורונה על הסביבה הטכנולוגית בארגון ולאן ממשיכים מכאן?

הקורונה הציבה בפני ארגונים אתגרים טכנולוגיים לא פשוטים ● היא האיצה עבורם את הצורך בשינוי מודלי הפעלה, בחשיבה מחדש על הארכיטקטורה הטכנולוגית בארגון, בשילוב מוגבר של מחשוב ענן, ובאימוץ גישה אג'ילית – התמודדות עם האתגרים הללו יכולה להוביל להצלחה טכנולוגית של הארגון וזו לצמיחה ולהתפתחות העסקית הכוללת

 אחד האתגרים בעת משבר הקורונה הוא מציאת פתרונות טכנולוגיים מהירים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
אחד האתגרים בעת משבר הקורונה הוא מציאת פתרונות טכנולוגיים מהירים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Deloitte

משבר הקורונה תפס ארגונים רבים ברמת מוכנות טכנולוגית חלקית - מעכשיו לעכשיו הם נאלצו לסגור את שעריהם הפיזיים ולעבור למודל עבודה מרחוק. הטכנולוגיה תמיד הייתה ותהיה בעתיד ה"נשק" של הארגונים להתמודדות עם משברים שכאלה. אך שכלול אותו ה"נשק", מהווה אתגר גדול למנהלי הטכנולוגיות ומערכות המידע בארגון. כיצד, אם כן, ניתן ללמוד מלקחי הקורונה כדי להתקדם אל הצעד הגדול הבא? איך ארגונים יוכלו לייצב את הפתרונות הטכנולוגיים שלהם, הן ברמה הפנים ארגונית והן ברמת הקשר עם הלקוח? כיצד הם יוכלו לעשות זאת במהירות הנדרשת ובאילו עלויות הדבר כרוך?

פתרונות טכנולוגיים קבועים ברמה הפנים ארגונית

אחד האתגרים שניצבו בפני מנהלי הטכנולוגיות ומערכות המידע בארגונים בעת משבר הקורונה הוא מציאת פתרונות מהירים, שיאפשרו לארגון להמשיך לתפקד בדגש על יכולות עבודה מרחוק - גם אם לא מדובר בפתרונות המיטביים או כאלה שיכולים להחזיק לאורך זמן, וזאת בהתחשב באופי העבודה של הארגון.

"היו חברות שמצאו את עצמן אפילו ללא מחשבים ניידים לעובדים ובלית ברירה ניתקו את המחשבים השולחניים וחיברו אותם לעובדים בבית. זה סוג של פלסטר ולא באמת פתרון בהסתכלות ארוכת טווח", אומר טובי כוכב, שותף ומנהל טכנולוגיות ראשי ב-Deloitte ישראל. "כמובן שהיו חברות ברמת מוכנות מעט יותר גבוהה, אבל גם הן נאלצו להסתפק בפתרונות שאינם אופטימליים. בחברות שהמערכות שלהן מותקנות על שרתים מקומיים-פנימיים - פתרונות העבודה מרחוק היו מוגבלים ודרשו, לדוגמה, את הפעלת המחשב מהמשרד או התפשרות על רמת אבטחת המידע של הפתרון", מסביר כוכב וטוען שכעת מנהלי הטכנולוגיות ומערכות המידע בארגונים צריכים לבחון מחדש את כל אותם פתרונות חלקיים ולהעניק לארגון מענה ארכיטקטוני כולל ולטווח רחוק; כזה הנשען בעיקר על היכולת של העובדים להתחבר למשאבי הארגון מרחוק באופן מלא - כמו למשל באמצעות שימוש בטכנולוגיות מבוססות ענן.

טובי כוכב, שותף ומנהל טכנולוגיות ראשי ב-Deloitte ישראל / צילום: שחר גלברמן, דלויט

פתרונות טכנולוגיים ברמת השירות ללקוח

לצד הצורך של ארגונים בחשיבה מחודשת על ערוצי התקשורת הפנימיים שלהם, והנגשתם לעבודה מרחוק, נושא נוסף שהדגיש משבר הקורונה הוא ניהול אינטראקציה מרחוק עם הלקוח. "בשיא משבר הקורונה הזמנו הכול מרחוק וקיבלנו הביתה; הפכנו להיות לקוחות גדולים מאוד של ה-e-Commerce. אבל בעוד שהמוצר הגיע אלינו הביתה עם שליח, הציפייה של הצרכנים שגם השירות של החברות עצמן יהיה מונגש מרחוק, לא תמיד התממשה", טוען כוכב.

לצפייה בכל הכלים, הטיפים וההצעות של Deloitte להתמודדות עם המשבר והיציאה ממנו>>

בתקופת הקורונה, חברות רבות נתקלו בקשיים במתן שירות ללקוחות שלהן מרחוק. בחלק מהמקרים, הסיבה לכך נעוצה במאגר המידע של הלקוחות שנותר על שרתי החברה, ללא גישה לנציגי שירות הלקוחות שעבדו מהבית. במקרים אחרים, הורגלו חברות להעניק בעיקר מענה טלפוני ללקוחות, וכשזה הפך מוגבל או לא ניתן לביצוע, הן לא היו ערוכות למתן השירותים הללו בערוצים הדיגיטליים. "המערכות שמאפשרות אינטראקציה עם לקוחות צריכות לעבוד בצורה מלאה גם בערוצים דיגיטליים שבהם מצופה מהארגון להפגין נוכחות כמו דף פייסבוק, אפליקציה ועוד - היכן שנמצא הלקוח", אומר כוכב.

פתרונות ענן מתאימים לכולם

אחת הדרכים להתמודד הן עם הגישה מרחוק למשאבים פנים ארגוניים, והן עם האינטרקציה מול הלקוח, היא מעבר לטכנולוגיות מבוססות מחשוב ענן. בעוד שלכל ארגון תשתיות, צרכים עסקיים ודרישות אבטחת מידע שונות, פתרונות הענן המתקדמים והמגוונים שקיימים כיום מאפשרים לכל חברה להטמיע את השירותים הללו. "לא משנה אם מדובר בגופים ציבוריים, כגון משרדי ממשלה ורשויות מקומיות או כל חברה עסקית אחרת שיש לה את החששות והמגבלות שלה, יש שירותי ענן המותאמים ומאפשרים מענה לצרכים שלה", מסביר כוכב.

"בתקופת המשבר ראינו שבארגונים בהם סביבות העבודה ומערכות הליבה נמצאו כבר בסביבת ענן, המעבר לעבודה מרחוק היה פשוט ואינטואיטיבי יותר ובהתאמה הפגיעה בתפעול וברמות השירות הייתה מינימלית", מדגישה מרב הכרי, שותפה ומובילת תחום IT Strategy and transformation ב-Deloitte ישראל. "ההערכה של Deloitte העולמית היא שבעטיה של הקורונה יעלה השימוש בטכנולוגיות ענן בכ-70 אחוזים מעבר לצמיחה הגבוהה שהייתה צפויה בלאו הכי לתחום. שינוי הארכיטקטורה שארגון עובד בה, הכוללת בחינה של מעבר להתבססות על יותר ויותר טכנולוגיות ענן, דורש ממנהל מערכות המידע הסתכלות רחבה על מודל ההפעלה של יחידת מערכות המידע. לא מדובר רק בשינוי טכנולוגי, אלא גם בתהליכי העבודה והתכנון, הגדרת תפקידים ותפיסת תפקיד יחידת ה-IT בארגון".

מרב הכרי, שותפה ומובילת תחום IT Strategy and transformation ב-Deloitte ישראל / צילום: אלמוג סוגבקר

אג'יליות ושינוי מדיניות השקעות

האם החברות ערוכות באמת לבצע את כל אותם שינויים נדרשים לעבודה מרחוק? והאם יוכלו לעשות זאת במהרה? אחת הדרכים להשגת היעדים הללו היא באמצעות ניהול אג'ילי של פרויקטים ומוצרים. המונח הזה מתאר תהליך עבודה המשלב את הצרכים העסקיים והמענה הטכנולוגי בהסתכלות אחידה ומבוצע בתכולות עבודה קטנות וממוקדות שמטרתן להביא ערך מיידי ללקוחות השונים (MVP - מוצר מינימלי המספק ערך ללקוח). "בשיטת עבודה אג'ילית הארגון מצליח לספק ערך ללקוחות ולעובדים בתוך זמן קצר ומאפשר לשנות ולתקן את המוצר תוך כדי תנועה, זאת במקום להתעסק חודשים ארוכים באפיון של כלל הצרכים ואז עוד חודשים ארוכים ואף שנים בפיתוח של המוצר הסופי, שיכול להפוך לא רלוונטי בחלוף הזמן", מסבירה הכרי. "כמו כן, המעורבות של המשתמשים העסקיים היא גבוהה במיוחד והם רואים את התוצר לאורך כל התהליך, מה שמאפשר לבצע שינויים ותיקונים במהלך הפרויקט ולהגיע לרמת התאמה גבוהה לדרישות העסקיות. אנחנו רואים ארגונים בעולם שמיישמים אג'יליות ארגונית כוללת ועוברים לתפיסה של ניהול מוצרים משותפים ליחידה העסקית וליחידת ה-IT ולא רק אג'יליות בתהליכי פיתוח טכנולוגי".

לאור כל זאת, מדגיש כוכב כי "מנהלי הטכנולוגיות ומערכות המידע יידרשו לבצע אופטימיזציה של עלויות ה-IT. חשוב להבין כי זהו מסע על פני זמן ולא אירוע חד פעמי או נקודתי. על הארגון לבחון את ההוצאות הקיימות שלו אל מול ההוצאות הנדרשות נוכח המצב הקיים, אלו השקעות צריך לעצור לטובת השקעות מיטביות יותר, מהם המהלכים הדרושים להוצאה לפועל ולממשם על פני זמן - מהטווח הקצר אל הארוך". הוא מציין כי מדובר בתהליך שדורש מומחיות במספר רב של תחומים - תשתיות ואבטחה, אפליקציות, דיגיטל ועוד. בהקשר לכך הוא מוסיף כי "יישום תפיסת אג'ייל בארגון יכול גם הוא לתמוך באופטימיזציה של העלויות".

"בסופו של דבר", מסכמת הכרי, "למנהלי הטכנולוגיות ומערכות המידע יש הזדמנות פז היום להעצים את תפיסת הטכנולוגיה בארגון ולהוביל אותו הן ברמת היכולות הדיגיטליות והעסקיות שלו והן ברמת ההתייעלות התפעולית באמצעות שינוי החשיבה האסטרטגית על מודל הפעלה חדש, ביחד עם בחינה של מעבר לארכיטקטורה מבוססת ענן".

לצפייה בכל הכלים, הטיפים וההצעות של Deloitte להתמודדות עם המשבר והיציאה ממנו>>

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; מיקרו־סטרטג'י יורדת ב-10%, שיאומי עולה ב-12%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"