גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא קרא את המפה? מה עומד מאחורי ההסתבכות הפיננסית של חיים כצמן

ירידה של 60% במניית ענקית הנדל"ן הגלובלית גזית גלוב בחודשים האחרונים הובילה את בעלת השליטה בה, נורסטאר של כצמן, למצב פיננסי מאתגר ● כעת מוציא כצמן לפועל "תוכנית חילוץ" שתמומן מקופת גזית גלוב ● אפשר היה לחשוב על אפשרויות  אחרות לשימוש בכספי החברה

לפני כשנתיים הופיעה במוסף השבועי של עיתון זה שאלה בחידון "בקיא בפרטים": מי היא חברת הנדל"ן הגדולה בישראל? נכתב שם. בתשובות לחידון (המופיעות בתחתית הדף), נכתב: גזית גלוב.

זו הייתה, למרבה הצער, תשובה שגויה. מאז הנפקתה של  קבוצת עזריאלי בבורסה בת"א לפני כעשור היא חברת הנדל"ן הגדולה בישראל, ללא עוררין. עזריאלי  הונפקה לפי שווי שוק של כ-10 מיליארד שקל ונסחרת כיום לפי שווי כפול (לאחר שאיבדה כ-40% מערכה מאז השיא של אמצע פברואר השנה).

עם זאת, היה בכל זאת גרעין של אמת בתשובה שסיפק החידון, משום שבחלקים מסוימים מהעשור הקודם גזית גלוב באמת הייתה חברת הנדל"ן הישראלית הגדולה ביותר. מייסדיה ומנהליה, חיים כצמן ודורי סגל, הציגו הצלחות מרשימות בפיתוח פעילות ענפה בתחום המרכזים המסחריים בארה"ב ובקנדה, והפכו לאורים ותומים של משקיעי הנדל"ן הישראלים בחו"ל.

בשיאה (מרץ 2015) נסחרה גזית גלוב סביב שווי של 9.5 מיליארד שקל. אלא  שהיום היא נסחרת לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל בלבד - לאחר שמנייתה איבדה כ-60% מערכה מאז אמצע פברואר. השווי הנמוך הזה צפוי לגרור בחודש הבא את גזית גלוב אל מחוץ למדד ת"א-35 היוקרתי, לראשונה זה שנים ארוכות, ועניין זה לבדו מעיד על הפיחות הדרמטי במעמדה בשנים האחרונות.

מדובר בתקופה שבה השתנתה התמונה בענף לגמרי, כאשר חברות הנדל"ן המניב שזכו להציג את עיקר הצמיחה בשווי השוק שלהן בבורסה בת"א היו דווקא אלו ששמו את עיקר יהבן על המשק המקומי. היו לכך מספר סיבות, ובראשן השגשוג בענף ההייטק והצמיחה הכלכלית הממושכת בישראל, שהובילו לעלייה ברמת החיים ולהתחזקות השקל מול המטבעות הזרים (למרות מלחמה עיקשת של בנק ישראל).

מי שהזניח את פעילות הנדל"ן המקומית באותה תקופה נותר מאחור, ומי שריכז את עיקר השקעותיו בחו"ל גם סבל מהפסדי מטבע כבדים בשל גיוס עיקר התחייבויותיו בשקלים, שרק הלכו והתייקרו כאמור.

כל אלו הותירו כעת את גזית גלוב בצלן של חברות שנחשבו בעבר קטנות ממנה בהרבה, כדוגמת מליסרון ואמות השקעות (שווי שוק של כ-6.5 מיליארד שקל כל אחת), מבנה נדל"ן (שווי של כ-5.5 מיליארד שקל) וכן גב-ים וביג (כ-4 מיליארד שקל כל אחת).

בגזית גלוב חשבו כנראה גם על נורסטאר

השבוע, בעקבות הירידה החדה במחיר המניה, החליט דירקטוריון גזית גלוב  להגיש הצעת רכש ל-11.7% ממניותיה במחיר השוק, תמורת סכום עתק של 346 מיליון שקל. לדעת הדירקטוריון, מדובר בהזדמנות השקעה ראויה של חלק מיתרות המזומנים הפנויות של החברה, על רקע מחיר המניה בשוק.

היה אפשר למשל לחשוב על אפשרויות אחרות לשימוש בכספי החברה, כמו רכישת נכסים שבעליהם נקלעו לקשיים. או לחילופין, הגשת הצעת רכש לאיגרות החוב הארוכות של החברה, שמחיריהן נפלו בשיעורים של עד 21% מתחילת השנה, ושמשקפים כעת תשואה שנתית לפדיון גבוה יחסית לדירוג (AA מינוס) של עד 6.4% בתוספת הצמדה למדד המחירים לצרכן.

אלא שבגזית גלוב חשבו כנראה גם על החברה האם, נורסטאר (שבאמצעותה שולט כצמן בחברה) שאיגרות החוב שלה נפלו ב-37% מתחילת השנה ומשקפות תשואה שנתית לפדיון של 17%. מהלך הצעת הרכש, אם יושלם במלואו, אמור להניב לנורסטאר, שתמכור בו מניות החברה הבת, סכום של כ-202 מיליון שקל במזומן (אם יושלם במלואו) ולספק את עיקר צורכי נזילותה בשנה הקרובה.

נורסטאר היא חברה ללא פעילות, שמחזיקה כיום ב-58.4% ממניות גזית גלוב וכנגדן מנפיקה איגרות חוב, שאותן היא פורעת באמצעות דיבידנדים מגזית גלוב והנפקה של איגרות חוב חדשות (מה שקרוי בשפה המקצועית מיחזור חוב). לכאורה, היא הייתה אמורה לוותר על מכירת מניות גזית גלוב במחיר כה נמוך, אולם בהחלטתה להשתתף במהלך לפי שיעור החזקתה, אותתה נורסטאר כי הוא מיועד לכאורה גם לשירות החוב שלה.

לנורסטאר חוב של כ-1.1 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה. לפני כחמישה חודשים עמד שווי החזקתה בגזית גלוב על כ-4.3 מיליארד שקל, כלומר פי ארבעה מגובה החוב. עם זאת, בעקבות הנפילה החדה במניית גזית גלוב, שווה החזקה זו רק 1.7 מיליארד שקל - גבוה מהיקף החוב, אולם ב-55% בלבד.

הנפילה הזאת הכניסה את נורסטאר לאזור המסוכן, שאליו יש להתייחס בכובד ראש. אומנם שווי הנכס עדיין גבוה מהותית מהיקף החוב, אלא שנפילה נוספת עלולה לצמצם את הפער עוד יותר, ולחייב את נורסטאר לצאת בגיוס הון דחוף, בתנאים שאינם מיטביים עבורה.

הסיבה לכך היא שנפילת מניית גזית גלוב גם הפילה את מניית נורסטאר ב-76% מתחילת השנה (וב-82% מאמצע פברואר). כצמן שולט בגזית גלוב באמצעות החזקה (ישירה ועקיפה) של כ-48% במניות נורסטאר, ששווייה הנוכחי עומד על כ-220 מיליון שקל בלבד, לאחר הנפילה החדה בחודשים האחרונים.

כצמן, אגב, מחזיק בשנתיים האחרונות בתפקידי המנכ"ל וסגן היו"ר של שתי החברות, לאחר שקודם לכן העדיף לשלוט בפעילות מכיסא היו"ר. תפקיד היו"ר אומנם מקנה את האחריות המרכזית לפעילות החברה, אולם תפקיד המנכ"ל מקנה את הסמכות המרכזית לניהול הפעילות השוטפת, וגם מאפשר להביא את המלצות ההנהלה לדירקטוריון.

אבל כל זה לא מעניין ולא צריך לעניין את בעלי מניות גזית גלוב, ובעיקר את מחזיקי איגרות החוב שלה, שהיקפן הנוכחי עומד על סכום עתק של 7.5 מיליארד שקל. אלו וגם אלו רוצים לראות את החברה צומחת, משגשגת ומשרתת את חובותיה, ובוחרת במהלכים העסקיים שיביאו אותה לכך. 

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות