גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיכונים, ההרגלים והדרכים לשמור על עצמכם: כל מה שצריך לדעת על החיים בצל הגל השני של הקורונה

השפעת הורגת יותר מאשר הקורונה? האם יתוש יכול להדביק בני אדם בנגיף? והאם  יש סיכון בהזמנת עוזר בית? ● השאלות שמלוות אותנו עם ההתפרצות הראשונה של מגפת הקורונה, והשאלות החדשות שצצו בעקבות הגל השני ● "גלובס" עושה סדר

החיים בצל הקורונה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, אייל אונגר
החיים בצל הקורונה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, אייל אונגר

חזרתו של נגיף הקורונה לחיינו, בעוצמה ובמספרים גבוהים שהולכים ומאמירים כמעט מדי יום, מחזירה לקדמת הבמה שאלות חדשות וכאלו שמלוות אותנו כבר חודשים, שהניסיון הרפואי הבינלאומי שנצבר בגל הראשון נותן עליהן עתה תשובות חדשות. חלקן מפתיעות. כדי לנסות לענות על שאלות רבות, "גלובס" מנסה לעשות סדר.

מדוע יש עלייה כל כך דרמטית במספר הנדבקים, אך לא במספר המתים?

בתחילת יולי היו דיווחים בארה"ב על המספר היומי הגבוה ביותר של חולי קורונה, וניפצה בכך את השיא היומי שנקבע רק שבוע קודם לכן.

לפי רופאים, קצב ההידבקות עולה על העלייה במספר הבדיקות. לדבריהם, העלייה הנוכחית הייתה צפויה והיא עולה בקנה אחד עם מה שקרה לפני כמה שבועות - כאשר מדינות התחילו להיפתח, ואנשים רבים החלו לוותר על אמצעי הבטיחות, כמו ריחוק חברתי. אלא ששיעורי התמותה היומיים ירדו באופן כללי, ומומחים אומרים שהם צופים שמספר המתים ימשיך לרדת לפני שיעלה שוב בצורה תלולה.

יש כמה סיבות לירידה הנוכחית במספר מקרי המוות על רקע העלייה במקרי ההידבקויות: ראשית, מוות מהנגיף מתרחש במקרים רבים אפילו שבועות אחרי ההידבקות. אפילו התסמינים עשויים להופיע רק אחרי 14 יום. לאחר מכן נחוצים ימים או שבועות עד למקרה של אשפוז או מוות.

שנית, רבים מהנדבקים החדשים הם צעירים שחזרו למקומות העבודה והבילוי, בעוד שהמבוגרים יותר עדיין המשיכו לשמור על ריחוק מסוים. הצעירים, כאמור, צפויים פחות למות מהנגיף אבל הם יכולים בקלות להדביק אחרים רק באמצעות ניהול שיחה או נשימה באותו חלל.

המחקרים מלמדים שאדם אחד מדביק בממוצע שלושה אנשים. לכן, גם אם אתה נדבק ולא מרגיש רע במיוחד, אתה עלול להדביק אחרים, שידביקו אחרים בתורם.

האם זה נכון שהשפעת הורגת יותר מאשר הקורונה?

חד משמעית, לא. זו טעות שהשתרשה בתחילת המגפה, כאשר ידעו פחות על המחלה. כעת עולם הרפואה יודע הרבה יותר מאשר לפני 5-6 חודשים. בארה"ב, לדוגמה, הרבה יותר אנשים מתו מהקורונה מאז פברואר מאשר מהשפעת מאז אוקטובר.

במילים אחרות, הקורונה לא רק הורגת יותר מאשר מן השפעת, אלא גם הורגת אותם בקצב מהיר בהרבה. מ-1 באוקטובר עד 4 באפריל, 24 אלף עד 62 אלף אמריקאים מתו משפעת, כך לפי ה-CDC (מרכזי בקרת המחלות ומניעתן).

מקרה המוות הידוע הראשון מהקורונה היה בפברואר. עד 3 ביולי מתו יותר מ־128 אלף בני אדם, כך לפי נתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

על פי נתוני משרד הבריאות, בעונת השפעת הנוכחית (2020-2019) נפטרו בישראל כעשרה אנשים מסיבוכי השפעת, כאשר 98 אנשים מאושפזים ומוגדרים כחולים קשים. זאת, לעומת 17 שנפטרו בעונה שעברה (2019-2018) ו־54 חולים קשים, ולעומת 37 שנפטרו בישראל בעונת השפעת שבשנים 2018-2017, שבה היו 77 חולים קשים.

קיימות סיבות נוספות לכך שהקורונה מסוכנת אולי יותר מהשפעת: הקורונה מדביקה פי שניים מהשפעת. לפי החוקרים, אדם עם שפעת מדביק בממוצע 1.28 אנשים אחרים. בקורונה, ההדבקה היא של 2-3 בני אדם. אמצעים כמו סגר בבתים יכולים להפחית זאת בצורה דרסטית.

הקורונה יכולה להתפשט ללא ידיעה במשך ימים רבים יותר מהשפעת. נשאי קורונה עלולים לזהות תסמינים רק אחרי 14 יום, וחלקם עלולים להיות לגמרי ללא תסמינים. לאורך כל הזמן הזה הם ידביקו אחרים ללא ידיעתם. תקופת הדגירה של השפעת קצרה בהרבה, ורוב החולים רואים תסמינים בתוך יומיים מההידבקות, ומסתגרים בבית במקרים רבים עד שהשפעת עוברת.

לשפעת יש חיסון, מה שאין לקורונה. מומחים אומרים שאפשר להפחית במידה דרסטית את התמותה משפעת על ידי חיסונים.

מסך עם הנחיות למניעת הידבקות בנגיף קורונה בסיאול, בירת קוריאה הדרומית  / צילום: Lee Jin-man, AP

באיזה שלב אנשים שחלו בקורונה הכי מדבקים?

אנשים יכולים להדביק ללא תסמינים. למעשה - וזה קצת מוזר - חולים מדביקים ביותר לפני שהם מפתחים את התסמינים, אם בכלל יפתחו כאלה. לאנשים יש כנראה יותר נגיפים באף ובפה בשלב זה. כך, לפני שהם נעשים חולים, הם מפזרים את הנגיף בסביבה.

האם ישנה הערכה מתי יהיה חיסון לקורונה?

יש כעת יותר מ־140 חיסונים בשלבי פיתוח מתקדמים שונים. לפחות 30 אמורים להגיע לניסויים קליניים ב־2020, ו־16 מועמדים מובילים כבר נבחנים על בני אדם בניסויים קליניים.

ייתכן והחיסון המבטיח ביותר הוא mRNA, שמפותח על ידי חברת הביוטק מודרנה. היא היתה הראשונה שפרסמה תוצאות מוקדמות של ניסויים אחרי הניסוי הראשון ב־16 במרץ. מודרנה מתכננת ניסוי יעילות של שלב מאוחר על 30 אלף בני אדם החודש.

מועמדים מבטיחים נוספים כוללים "חיסוני וקטור" - שמשתמשים בנגיפים חיים כדי ללמד את מערכי החיסון איך להילחם בפתוגנים - שמפותחים על ידי אוניברסיטת אוקספורד וחברת "ג'ונסון אנד גונסון" (J&J). החיסון של אוקספורד הוא בהובלת חברת הפארמה הבריטית אסטרה-זנקה, שצפויה להתחיל את ניסוי היעילות שלה באוגוסט. J&J מתכננת לגייס יותר מאלף מתנדבים בריאים לניסוי קליני שייערך החודש.

חשוב לומר שיש לא מעט מומחים שמטילים ספק בכך שחיסון יהיה מוכן לפני 2022 או 2023.

חוקר במעבדת ביוטכנולוגיה בארה"ב עובד במסגרת חיפוש אחר חיסון לנגיף הקורונה / צילום: Jessica Hill, Associated Press

האם הנגיף פיתח מוטציות מדאיגות עד כה?

כל הנגיפים מפתחים מוטציות כשהם מדביקים בני אדם, ונגיף הקורונה החדש לא יוצא מהכלל הזה. מומחי מגפות מולקלרים משתמשים במוטציות הללו כדי לעקוב אחרי ההתפשטות העולמי של הנגיף. אבל מדענים מחפשים גם שינויים שמשפיעים על תכונות הנגיף, למשל יותר הדבקה או יכולת העברה.

גרסאות של הקורונה שזוהו בתחילת המגפה במקומות כמו לומברדיה באיטליה או מדריד, נראות אולי קטלניות יותר מאלו שנמצאו במקומות אחרים מאוחר יותר, אך ההשוואה הזו כנראה כוזבת, כך לדברי וויליאם הנג', אפידמיולוג בהרווארד.

הקיץ הגיע ואיתו היתושים. האם יתוש יכול להדביק בני אדם בנגיף?

לפי ארגון הבריאות העולמי, עד כה אין כל מידע או ראייה לכך שנגיף הקורונה מועבר בעקיצת יתושים.

האם נכון שצעירים שנושאים את נגיף הקורונה סובלים מקרישי דם ושבץ מוחי?

זו טענה נכונה. כמה צעירים סבלו משבץ מוחי בעקבות קורונה. "הנגיף גורם כנראה לקרישת דם מוגברת בעורקים הגדולים, שמובילה לשבץ חמור", אמר ל־CNN ד"ר תומאס אוקסלי, מנתח מוח בבית החולים מאונט סיני בניו יורק.

"הדוח שלנו מראה עלייה של פי שבעה במקרי שבץ פתאומי בחולים צעירים בשבועיים האחרונים", הוא אמר. "לרוב החולים הללו לא היה רקע רפואי קודם, והם שהו בבית עם תסמינים קלים בלבד, ובשני מקרים ללא תסמינים".

לפחות חולה אחד כזה מת, ואחרים נמצאים במתקני שיקום, טיפול נמרץ או יחידת השבץ, אמר אוקסלי. רק חלה אחד שוחרר לביתו, אך הוא יזדקק לטיפול נמרץ.

"חשוב שתהיה תקווה, אבל חשוב גם לדרוש איכות ובטיחות" / צילום: Dado Ruvic, רויטרס

האם אפשר להידבק שוב בקורונה לאחר שכבר נדבקנו בעבר והחלמנו?

עדיין לא ידוע אם אנשים שהחלימו מקורונה יכולים להידבק שוב בנגיף. השאלה תלויה בנוגדנים, ובחיסון שהם יכולים או לא לספק. מקרים של סוגי קורונה אחרים כמו סארס הראו שאנשים מחוסנים בפני הנגיף לזמן מה אחרי ההידבקות הראשונית - אך החיסון אינו לצמיתות. מאחר שלקורונה יש מאפיינים זהים לנגיפים הללו, המדענים מתבססים עליהם, איך התשובות אינן החלטיות. רק עם הזמן נדע איזה סוג חיסון אנשים מפתחים אליו.

מחקר בדרום קוריאה הראה שלאנשים שנדבקו בקורונה היו תוצאות חיוביות בבדיקות אף כמה שבועות אחרי שהם קיבלו את הנגיף, אבל לא ברור אם הן היו מנגיף חדש, או משאריות של הנגיף המקורי.

התפרצות מגפת הקורונה: בית חולים במקסיקו / צילום: AP

אחרי ניסיון של חצי שנה, האם יודעים איזה סוג של מסכות עובד הכי טוב?

מומחי בריאות ממליצים על מסכות בד שיש לעטות בציבור, בכל פעם שיש מגע עם אחרים. לסוגים שונים יש אפקטיביות שונה, לפי חוקרים באוני' האטלנטית בפלורידה:

המסכה התפורה עם שתי שכבות בד משיגה את הביצוע הטוב ביותר - רסיסי הרוק שמגיעים רק למרחק של 6.35 ס"מ. במסכת נייר עם פסים, רסיסי הרוק מגיעים למרחק של 20.3 ס"מ.

מטפחת מקופלת גרועה יותר - רסיסי הרוק שנבדקו הגיעו עד למרחק של 40 ס"מ.
בנדנה על הפה התגלתה כגרועה ביותר מבין מסכות הבד, עם רסיסים שמגיעים לכמעט מטר.

התפרצות מגפת הקורונה בקולומביה / צילום: AP

יחד עם זאת, לפי חוקרים ברור שחבישת כל מסכת בד טובה יותר מאי־עטיית מסכה. ללא כל כיסוי, רסיסי הרוק ניתזים למרחק של 2.44 מטר. "אנשים צריכים לדעת שמסכה יכולה להפחית את העברת הנגיף ב־50%, ואלו שמסרבים לעטות מסכה מעמידים את חייהם, חיי בני המשפחה, החברים והקהילות שלהם בסכנה", אמר לאחרונה מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.

האם אפשר לחטא את המסכה במיקרוגל?

"זה לא רעיון טוב", אמר ל-NBC ד"ר ג'וזף ווינץ, פרופסור למחלות מידבקות באוניברסיטת ייל. "אין לנו כל ראיות לכך". קודם כל, אם יש חוט מתכת במסכה, או אפילו מהדקי מתכת, הם יתפוצצו במיקרוגל. מסכות בד לעומת זאת אפשר לכבס ולהשתמש בהן שוב.

יחד עם זאת, גם מסכות נייר מתרעננות אחרי כמה ימים של אי־שימוש. כדי לחטא אותן, אפשר להשאיר אותן במקום נקי ובטוח בבית לכמה ימים, שכן הנגיף יכול לחיות על משטחים קשים עד שלושה ימים.

מגפת הקורונה: תצוגת מסכות למכירה בוושינגטון  / צילום: AP

האם סוגי דם מסוימים נלחמים בנגיף טוב יותר מאחרים?

מחקר שהתפרסם בכתב העת הרפואי של ניו אינגלנד מצא שלאנשים עם סוג דם A יש סיכוי גבוה יותר של הידבקות בקורונה ופיתוח תסמינים חריפים, ואילו לאנשים עם סוג דם O יש סיכון נמוך יותר - אבל למחקר הזה יש סייגים. החוקרים לא יכולים לומר אם סוג הדם הוא הסיבה הישירה לסיבוכי הידבקות. יכול להיות ששינויים גנטיים שמשפיעים על הסיכון הם שקשורים לסוג הדם.

אחות מבצעת בדיקת קורונה לאדם על אופנוע בפרגוואי / צילום: AP

ד"ר רוי סילברסטין, המטולוג וראש הפקולטה לרפואה במכללת וויסקונסין, אמר ל־CNN שההבדל המוחלט בדרגת הסיכון קטן מאד. יתכן שהוא מובהק מבחינה סטטיסטית, אבל זהו שינוי קטן בסיכון הממשי. בשורה התחתונה, הוא אומר, "אתה לא יכול לומר לבעלי דם O שהסיכוי שלהם להידבק קטן".

האם יש סיכון בהזמנת עוזר בית, אם יוצאים מהבית ומשאירים אותו לנקות?

כנראה שזה בטוח יותר אם אתם יוצאים מהבית בזמן הזה. בכל מקרה כדאי להשאיר חלונות פתוחים כדי לשפר את האוורור, ולבקש מהעוזר להשתמש בחומרי הניקוי שלכם, כדי לא להביא חומרים שהיו בבתים אחרים.

החופש הגדול הגיע. האם יש סכנה לחלות בקורונה משחייה בים, אגם, נחל? ומה לגבי ברכה?

לא מהמים צריך לחשוש, כי אם מהקרבה לאנשים אחרים במים. "מי ברכה שמתוחזקים כראוי לא יהיו כנראה מקור להפצת הנגיף. הכלור במים ינטרל את הנגיף במהירות", אומרת האימונולוגית ארין ברומאג' ל-CNN. "רמת הדילול של מי הברכה או הים או מקור מים גדול לא תוביל למספיק נגיפים שיגרמו הידבקות. בכל מקרה, צריך לשמור גם במים על מרחק פיזי".

התפרצות מגפת הקורונה: רוחצים בים בחוף קוני איילנד בניו יורק / צילום: AP

האם יש קשר לכמות ויטמין D עם המחלה?

"עד כה אין כל ראייה לכך שרמת ויטמין D גבוהה מגינה מפני הנגיף, וההנחיה הרפואית היא שאנשים לא צריכים להגדיל את מינון הוויטמין הזה מעבר למה שמומלץ כרגיל", כתב רובין מיי, מנהל המכון למיקרוסיולוגיה והידבקויות באוניברסיטת ברמינגהם בבריטניה.

איך להתנהג במעלית עם אנשים אחרים?

עדיף לעלות במדרגות במידת האפשר. אם אי אפשר להלן כמה טיפים: לעטות מסכה. זה כלל שנכון תמיד ולכול סיטואציה; להשתמש בטישו כדי ללחוץ על כפתורי המעלית. אם אין טישו, למשתמש במרפק, ואחר כך לחטא אותו; לשמור מרחק כמובן עד כמה שאפשר מהאחרים במעלית.

התפרצות מגפת הקורונה: אנשים ממתינים למעלית בקליפורניה  / צילום: AP

אנחנו רואים מדינות בחו"ל שחיטאו מדרכות וכבישים. למה לא עושים את זה בישראל?

ריסוס אקראי של מרחבים פתוחים הוא בזבוז זמן, אומרים מומחי בריאות. למעשה, הוא עלול להזיק יותר מאשר להועיל. ריסוס כזה עלול לפגוע בעיניים, בדרכי הנשימה או בעור הגוף, לפי ארגון הבריאות העולמי.

האם קרינת אולטרה-סגול הורגת את הנגיף?

כמה מכשירי קרינה של UV משמשים לחיטוי בבתי חולים, אך קרני UV מחסלים חיידקים רק בתנאים ספציפיים מאד - כולל מינונים מסוימים וזמני חשיפה, לפי ארגון הבריאות העולמי. מצד שני, הקרנת UV עלולה להזיק לגוף.

שני גורמים נחוצים לקרינה כזו כדי להרוס נגיף: עוצמה וזמן. אם הקרן חזקה מספיק כדי להרוס נגיף בזמן קצר, היא תהיה מסוכנת לבני אדם. קרינת UVA ו-UVB מזיקה לעור הגוף. UVC בטוחה יותר לעור, אך מזיקה לרקמות רכות כמו עיניים.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר. בשבוע שעבר בטהרן / צילום: Associated Press

להגיע לים התיכון, זה מה שהם תמיד רצו

ניחושים על מצב הדעת האיראני: האם רגשי עליונות אתנית בני 2,500 שנה משתפים פעולה עם משיחיות אסלאמית?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

היישר מרוסיה: איראן תקבל השבוע נשק חדש

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה