גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיכונים, ההרגלים והדרכים לשמור על עצמכם: כל מה שצריך לדעת על החיים בצל הגל השני של הקורונה

השפעת הורגת יותר מאשר הקורונה? האם יתוש יכול להדביק בני אדם בנגיף? והאם  יש סיכון בהזמנת עוזר בית? ● השאלות שמלוות אותנו עם ההתפרצות הראשונה של מגפת הקורונה, והשאלות החדשות שצצו בעקבות הגל השני ● "גלובס" עושה סדר

החיים בצל הקורונה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, אייל אונגר
החיים בצל הקורונה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, אייל אונגר

חזרתו של נגיף הקורונה לחיינו, בעוצמה ובמספרים גבוהים שהולכים ומאמירים כמעט מדי יום, מחזירה לקדמת הבמה שאלות חדשות וכאלו שמלוות אותנו כבר חודשים, שהניסיון הרפואי הבינלאומי שנצבר בגל הראשון נותן עליהן עתה תשובות חדשות. חלקן מפתיעות. כדי לנסות לענות על שאלות רבות, "גלובס" מנסה לעשות סדר.

מדוע יש עלייה כל כך דרמטית במספר הנדבקים, אך לא במספר המתים?

בתחילת יולי היו דיווחים בארה"ב על המספר היומי הגבוה ביותר של חולי קורונה, וניפצה בכך את השיא היומי שנקבע רק שבוע קודם לכן.

לפי רופאים, קצב ההידבקות עולה על העלייה במספר הבדיקות. לדבריהם, העלייה הנוכחית הייתה צפויה והיא עולה בקנה אחד עם מה שקרה לפני כמה שבועות - כאשר מדינות התחילו להיפתח, ואנשים רבים החלו לוותר על אמצעי הבטיחות, כמו ריחוק חברתי. אלא ששיעורי התמותה היומיים ירדו באופן כללי, ומומחים אומרים שהם צופים שמספר המתים ימשיך לרדת לפני שיעלה שוב בצורה תלולה.

יש כמה סיבות לירידה הנוכחית במספר מקרי המוות על רקע העלייה במקרי ההידבקויות: ראשית, מוות מהנגיף מתרחש במקרים רבים אפילו שבועות אחרי ההידבקות. אפילו התסמינים עשויים להופיע רק אחרי 14 יום. לאחר מכן נחוצים ימים או שבועות עד למקרה של אשפוז או מוות.

שנית, רבים מהנדבקים החדשים הם צעירים שחזרו למקומות העבודה והבילוי, בעוד שהמבוגרים יותר עדיין המשיכו לשמור על ריחוק מסוים. הצעירים, כאמור, צפויים פחות למות מהנגיף אבל הם יכולים בקלות להדביק אחרים רק באמצעות ניהול שיחה או נשימה באותו חלל.

המחקרים מלמדים שאדם אחד מדביק בממוצע שלושה אנשים. לכן, גם אם אתה נדבק ולא מרגיש רע במיוחד, אתה עלול להדביק אחרים, שידביקו אחרים בתורם.

האם זה נכון שהשפעת הורגת יותר מאשר הקורונה?

חד משמעית, לא. זו טעות שהשתרשה בתחילת המגפה, כאשר ידעו פחות על המחלה. כעת עולם הרפואה יודע הרבה יותר מאשר לפני 5-6 חודשים. בארה"ב, לדוגמה, הרבה יותר אנשים מתו מהקורונה מאז פברואר מאשר מהשפעת מאז אוקטובר.

במילים אחרות, הקורונה לא רק הורגת יותר מאשר מן השפעת, אלא גם הורגת אותם בקצב מהיר בהרבה. מ-1 באוקטובר עד 4 באפריל, 24 אלף עד 62 אלף אמריקאים מתו משפעת, כך לפי ה-CDC (מרכזי בקרת המחלות ומניעתן).

מקרה המוות הידוע הראשון מהקורונה היה בפברואר. עד 3 ביולי מתו יותר מ־128 אלף בני אדם, כך לפי נתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

על פי נתוני משרד הבריאות, בעונת השפעת הנוכחית (2020-2019) נפטרו בישראל כעשרה אנשים מסיבוכי השפעת, כאשר 98 אנשים מאושפזים ומוגדרים כחולים קשים. זאת, לעומת 17 שנפטרו בעונה שעברה (2019-2018) ו־54 חולים קשים, ולעומת 37 שנפטרו בישראל בעונת השפעת שבשנים 2018-2017, שבה היו 77 חולים קשים.

קיימות סיבות נוספות לכך שהקורונה מסוכנת אולי יותר מהשפעת: הקורונה מדביקה פי שניים מהשפעת. לפי החוקרים, אדם עם שפעת מדביק בממוצע 1.28 אנשים אחרים. בקורונה, ההדבקה היא של 2-3 בני אדם. אמצעים כמו סגר בבתים יכולים להפחית זאת בצורה דרסטית.

הקורונה יכולה להתפשט ללא ידיעה במשך ימים רבים יותר מהשפעת. נשאי קורונה עלולים לזהות תסמינים רק אחרי 14 יום, וחלקם עלולים להיות לגמרי ללא תסמינים. לאורך כל הזמן הזה הם ידביקו אחרים ללא ידיעתם. תקופת הדגירה של השפעת קצרה בהרבה, ורוב החולים רואים תסמינים בתוך יומיים מההידבקות, ומסתגרים בבית במקרים רבים עד שהשפעת עוברת.

לשפעת יש חיסון, מה שאין לקורונה. מומחים אומרים שאפשר להפחית במידה דרסטית את התמותה משפעת על ידי חיסונים.

מסך עם הנחיות למניעת הידבקות בנגיף קורונה בסיאול, בירת קוריאה הדרומית  / צילום: Lee Jin-man, AP

באיזה שלב אנשים שחלו בקורונה הכי מדבקים?

אנשים יכולים להדביק ללא תסמינים. למעשה - וזה קצת מוזר - חולים מדביקים ביותר לפני שהם מפתחים את התסמינים, אם בכלל יפתחו כאלה. לאנשים יש כנראה יותר נגיפים באף ובפה בשלב זה. כך, לפני שהם נעשים חולים, הם מפזרים את הנגיף בסביבה.

האם ישנה הערכה מתי יהיה חיסון לקורונה?

יש כעת יותר מ־140 חיסונים בשלבי פיתוח מתקדמים שונים. לפחות 30 אמורים להגיע לניסויים קליניים ב־2020, ו־16 מועמדים מובילים כבר נבחנים על בני אדם בניסויים קליניים.

ייתכן והחיסון המבטיח ביותר הוא mRNA, שמפותח על ידי חברת הביוטק מודרנה. היא היתה הראשונה שפרסמה תוצאות מוקדמות של ניסויים אחרי הניסוי הראשון ב־16 במרץ. מודרנה מתכננת ניסוי יעילות של שלב מאוחר על 30 אלף בני אדם החודש.

מועמדים מבטיחים נוספים כוללים "חיסוני וקטור" - שמשתמשים בנגיפים חיים כדי ללמד את מערכי החיסון איך להילחם בפתוגנים - שמפותחים על ידי אוניברסיטת אוקספורד וחברת "ג'ונסון אנד גונסון" (J&J). החיסון של אוקספורד הוא בהובלת חברת הפארמה הבריטית אסטרה-זנקה, שצפויה להתחיל את ניסוי היעילות שלה באוגוסט. J&J מתכננת לגייס יותר מאלף מתנדבים בריאים לניסוי קליני שייערך החודש.

חשוב לומר שיש לא מעט מומחים שמטילים ספק בכך שחיסון יהיה מוכן לפני 2022 או 2023.

חוקר במעבדת ביוטכנולוגיה בארה"ב עובד במסגרת חיפוש אחר חיסון לנגיף הקורונה / צילום: Jessica Hill, Associated Press

האם הנגיף פיתח מוטציות מדאיגות עד כה?

כל הנגיפים מפתחים מוטציות כשהם מדביקים בני אדם, ונגיף הקורונה החדש לא יוצא מהכלל הזה. מומחי מגפות מולקלרים משתמשים במוטציות הללו כדי לעקוב אחרי ההתפשטות העולמי של הנגיף. אבל מדענים מחפשים גם שינויים שמשפיעים על תכונות הנגיף, למשל יותר הדבקה או יכולת העברה.

גרסאות של הקורונה שזוהו בתחילת המגפה במקומות כמו לומברדיה באיטליה או מדריד, נראות אולי קטלניות יותר מאלו שנמצאו במקומות אחרים מאוחר יותר, אך ההשוואה הזו כנראה כוזבת, כך לדברי וויליאם הנג', אפידמיולוג בהרווארד.

הקיץ הגיע ואיתו היתושים. האם יתוש יכול להדביק בני אדם בנגיף?

לפי ארגון הבריאות העולמי, עד כה אין כל מידע או ראייה לכך שנגיף הקורונה מועבר בעקיצת יתושים.

האם נכון שצעירים שנושאים את נגיף הקורונה סובלים מקרישי דם ושבץ מוחי?

זו טענה נכונה. כמה צעירים סבלו משבץ מוחי בעקבות קורונה. "הנגיף גורם כנראה לקרישת דם מוגברת בעורקים הגדולים, שמובילה לשבץ חמור", אמר ל־CNN ד"ר תומאס אוקסלי, מנתח מוח בבית החולים מאונט סיני בניו יורק.

"הדוח שלנו מראה עלייה של פי שבעה במקרי שבץ פתאומי בחולים צעירים בשבועיים האחרונים", הוא אמר. "לרוב החולים הללו לא היה רקע רפואי קודם, והם שהו בבית עם תסמינים קלים בלבד, ובשני מקרים ללא תסמינים".

לפחות חולה אחד כזה מת, ואחרים נמצאים במתקני שיקום, טיפול נמרץ או יחידת השבץ, אמר אוקסלי. רק חלה אחד שוחרר לביתו, אך הוא יזדקק לטיפול נמרץ.

"חשוב שתהיה תקווה, אבל חשוב גם לדרוש איכות ובטיחות" / צילום: Dado Ruvic, רויטרס

האם אפשר להידבק שוב בקורונה לאחר שכבר נדבקנו בעבר והחלמנו?

עדיין לא ידוע אם אנשים שהחלימו מקורונה יכולים להידבק שוב בנגיף. השאלה תלויה בנוגדנים, ובחיסון שהם יכולים או לא לספק. מקרים של סוגי קורונה אחרים כמו סארס הראו שאנשים מחוסנים בפני הנגיף לזמן מה אחרי ההידבקות הראשונית - אך החיסון אינו לצמיתות. מאחר שלקורונה יש מאפיינים זהים לנגיפים הללו, המדענים מתבססים עליהם, איך התשובות אינן החלטיות. רק עם הזמן נדע איזה סוג חיסון אנשים מפתחים אליו.

מחקר בדרום קוריאה הראה שלאנשים שנדבקו בקורונה היו תוצאות חיוביות בבדיקות אף כמה שבועות אחרי שהם קיבלו את הנגיף, אבל לא ברור אם הן היו מנגיף חדש, או משאריות של הנגיף המקורי.

התפרצות מגפת הקורונה: בית חולים במקסיקו / צילום: AP

אחרי ניסיון של חצי שנה, האם יודעים איזה סוג של מסכות עובד הכי טוב?

מומחי בריאות ממליצים על מסכות בד שיש לעטות בציבור, בכל פעם שיש מגע עם אחרים. לסוגים שונים יש אפקטיביות שונה, לפי חוקרים באוני' האטלנטית בפלורידה:

המסכה התפורה עם שתי שכבות בד משיגה את הביצוע הטוב ביותר - רסיסי הרוק שמגיעים רק למרחק של 6.35 ס"מ. במסכת נייר עם פסים, רסיסי הרוק מגיעים למרחק של 20.3 ס"מ.

מטפחת מקופלת גרועה יותר - רסיסי הרוק שנבדקו הגיעו עד למרחק של 40 ס"מ.
בנדנה על הפה התגלתה כגרועה ביותר מבין מסכות הבד, עם רסיסים שמגיעים לכמעט מטר.

התפרצות מגפת הקורונה בקולומביה / צילום: AP

יחד עם זאת, לפי חוקרים ברור שחבישת כל מסכת בד טובה יותר מאי־עטיית מסכה. ללא כל כיסוי, רסיסי הרוק ניתזים למרחק של 2.44 מטר. "אנשים צריכים לדעת שמסכה יכולה להפחית את העברת הנגיף ב־50%, ואלו שמסרבים לעטות מסכה מעמידים את חייהם, חיי בני המשפחה, החברים והקהילות שלהם בסכנה", אמר לאחרונה מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.

האם אפשר לחטא את המסכה במיקרוגל?

"זה לא רעיון טוב", אמר ל-NBC ד"ר ג'וזף ווינץ, פרופסור למחלות מידבקות באוניברסיטת ייל. "אין לנו כל ראיות לכך". קודם כל, אם יש חוט מתכת במסכה, או אפילו מהדקי מתכת, הם יתפוצצו במיקרוגל. מסכות בד לעומת זאת אפשר לכבס ולהשתמש בהן שוב.

יחד עם זאת, גם מסכות נייר מתרעננות אחרי כמה ימים של אי־שימוש. כדי לחטא אותן, אפשר להשאיר אותן במקום נקי ובטוח בבית לכמה ימים, שכן הנגיף יכול לחיות על משטחים קשים עד שלושה ימים.

מגפת הקורונה: תצוגת מסכות למכירה בוושינגטון  / צילום: AP

האם סוגי דם מסוימים נלחמים בנגיף טוב יותר מאחרים?

מחקר שהתפרסם בכתב העת הרפואי של ניו אינגלנד מצא שלאנשים עם סוג דם A יש סיכוי גבוה יותר של הידבקות בקורונה ופיתוח תסמינים חריפים, ואילו לאנשים עם סוג דם O יש סיכון נמוך יותר - אבל למחקר הזה יש סייגים. החוקרים לא יכולים לומר אם סוג הדם הוא הסיבה הישירה לסיבוכי הידבקות. יכול להיות ששינויים גנטיים שמשפיעים על הסיכון הם שקשורים לסוג הדם.

אחות מבצעת בדיקת קורונה לאדם על אופנוע בפרגוואי / צילום: AP

ד"ר רוי סילברסטין, המטולוג וראש הפקולטה לרפואה במכללת וויסקונסין, אמר ל־CNN שההבדל המוחלט בדרגת הסיכון קטן מאד. יתכן שהוא מובהק מבחינה סטטיסטית, אבל זהו שינוי קטן בסיכון הממשי. בשורה התחתונה, הוא אומר, "אתה לא יכול לומר לבעלי דם O שהסיכוי שלהם להידבק קטן".

האם יש סיכון בהזמנת עוזר בית, אם יוצאים מהבית ומשאירים אותו לנקות?

כנראה שזה בטוח יותר אם אתם יוצאים מהבית בזמן הזה. בכל מקרה כדאי להשאיר חלונות פתוחים כדי לשפר את האוורור, ולבקש מהעוזר להשתמש בחומרי הניקוי שלכם, כדי לא להביא חומרים שהיו בבתים אחרים.

החופש הגדול הגיע. האם יש סכנה לחלות בקורונה משחייה בים, אגם, נחל? ומה לגבי ברכה?

לא מהמים צריך לחשוש, כי אם מהקרבה לאנשים אחרים במים. "מי ברכה שמתוחזקים כראוי לא יהיו כנראה מקור להפצת הנגיף. הכלור במים ינטרל את הנגיף במהירות", אומרת האימונולוגית ארין ברומאג' ל-CNN. "רמת הדילול של מי הברכה או הים או מקור מים גדול לא תוביל למספיק נגיפים שיגרמו הידבקות. בכל מקרה, צריך לשמור גם במים על מרחק פיזי".

התפרצות מגפת הקורונה: רוחצים בים בחוף קוני איילנד בניו יורק / צילום: AP

האם יש קשר לכמות ויטמין D עם המחלה?

"עד כה אין כל ראייה לכך שרמת ויטמין D גבוהה מגינה מפני הנגיף, וההנחיה הרפואית היא שאנשים לא צריכים להגדיל את מינון הוויטמין הזה מעבר למה שמומלץ כרגיל", כתב רובין מיי, מנהל המכון למיקרוסיולוגיה והידבקויות באוניברסיטת ברמינגהם בבריטניה.

איך להתנהג במעלית עם אנשים אחרים?

עדיף לעלות במדרגות במידת האפשר. אם אי אפשר להלן כמה טיפים: לעטות מסכה. זה כלל שנכון תמיד ולכול סיטואציה; להשתמש בטישו כדי ללחוץ על כפתורי המעלית. אם אין טישו, למשתמש במרפק, ואחר כך לחטא אותו; לשמור מרחק כמובן עד כמה שאפשר מהאחרים במעלית.

התפרצות מגפת הקורונה: אנשים ממתינים למעלית בקליפורניה  / צילום: AP

אנחנו רואים מדינות בחו"ל שחיטאו מדרכות וכבישים. למה לא עושים את זה בישראל?

ריסוס אקראי של מרחבים פתוחים הוא בזבוז זמן, אומרים מומחי בריאות. למעשה, הוא עלול להזיק יותר מאשר להועיל. ריסוס כזה עלול לפגוע בעיניים, בדרכי הנשימה או בעור הגוף, לפי ארגון הבריאות העולמי.

האם קרינת אולטרה-סגול הורגת את הנגיף?

כמה מכשירי קרינה של UV משמשים לחיטוי בבתי חולים, אך קרני UV מחסלים חיידקים רק בתנאים ספציפיים מאד - כולל מינונים מסוימים וזמני חשיפה, לפי ארגון הבריאות העולמי. מצד שני, הקרנת UV עלולה להזיק לגוף.

שני גורמים נחוצים לקרינה כזו כדי להרוס נגיף: עוצמה וזמן. אם הקרן חזקה מספיק כדי להרוס נגיף בזמן קצר, היא תהיה מסוכנת לבני אדם. קרינת UVA ו-UVB מזיקה לעור הגוף. UVC בטוחה יותר לעור, אך מזיקה לרקמות רכות כמו עיניים.

עוד כתבות

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מי מנסה לפתות אותנו למשוך את כספי קרן הפנסיה שלנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

"אין שום סיבה להשאיר שם את הכסף": כך מנסים לפתות אנשים לשבור את החיסכון הכי גדול שלהם

נציגי החברות לאיתור כספים לא בוחלים בשום נימוק כדי לשכנע אתכם להוציא כספי חיסכון - החל מ"אין שם תשואה", דרך "עדיף להשקיע בזהב" ועד "מי מבטיח שתגיע לגיל 65" ● הם לא מספרים על הפגיעה שתיגרם לכם בפנסיה ובכיסויים הביטוחיים, ועל העמלה השמנה שתצטרכו לשלם להם ● כיצד המדינה מנסה לטפל בתופעה, וגם: הדרך בה תוכלו לאתר את הכסף בעצמכם

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב