גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפרקליט המדינה ועד יועמ"ש הכנסת: כל הפרטים על המרוץ לצמרת מערכת המשפט

צמרת המשפטנים במגזר הציבורי צפויה בחודשים הקרובים לרענן את שורותיה ● על הפרק מספר רב של מינויים שישפיעו על כיוונה של מערכת המשפט הישראלית בשנים הסוערות שצפויות לה ● "גלובס" עושה סדר בתפקידים שמתפנים ובמועמדים המובילים לכל תפקיד

למברגר, לימון, סומפולינסקי, יעקב, נעאמנה / צילום: דוברות משרד המשפטים, צילום מסך, שלומי יוסף
למברגר, לימון, סומפולינסקי, יעקב, נעאמנה / צילום: דוברות משרד המשפטים, צילום מסך, שלומי יוסף

צמרת המשפטנים במגזר הציבורי צפויה בחודשים הקרובים לרענן את שורותיה. על הפרק מספר רב של מינויים שישפיעו על ספינת מערכת המשפט הישראלית בשנים הסוערות שצפויות לה. "גלובס" עושה סדר בתפקידים שמתפנים ובמועמדים המובילים לכל תפקיד.

1. המינוי הבכיר: פרקליט המדינה

המינוי הבכיר ביותר שנמצא על הפרק הוא מינוי קבע של פרקליט המדינה, זאת לאחר ששי ניצן פרש עוד בתחילת דצמבר 2019, ואביחי מנדלבליט מכהן במקביל כבר חודשיים כיועץ המשפטי לממשלה וכמ"מ פרקליט המדינה בפועל מבחינה ניהולית. המועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר הוא המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים עו"ד שלמה (מומי) למברגר. נתמך ע"י היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, והוא בעל ניסיון רב.

למרות הבעייתיות המובנית בכך שהיועמ"ש הוא גם ממלא מקום פרקליט המדינה ולמרות החובה החוקית למנות בהקדם האפשרי, שר המשפטים אבי ניסנקורן לא הזדרז להוציא את מינוי פרקליט המדינה. על פי חוק, פרקליט מדינה ממונה על ידי הממשלה לאחר שנבחר על ידי ועדת איתור. במשרד המשפטים אומרים כי ניסנקורן מעוניין למנות קודם כל מנכ"ל מטעמו למשרד המשפטים שיישב בוועדת האיתור, ורק לאחר מכן להוציא לפועל את המינוי.

בראש ועדת האיתור יעמוד היועמ"ש מנדלבליט ויהיו חברים בה נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, מנכ"ל משרד המשפטים, נציג אקדמיה וכן נציג ציבור. 

2. המשנה ליועמ"ש בתחום הציבורי-מינהלי

בעוד חודש וחצי צפויה דינה זילבר לסיים את כהונתה בתפקיד המשנה ליועמ"ש בתחום "הייעוץ והחקיקה-משפט ציבורי-מינהלי". זילבר בת ה-50 כיהנה בתפקיד זה במשך שמונה שנים, ובסיום כהונתה היא תעזוב את משרד המשפטים. גם מינוי משנה ליועמ"ש כרוך בוועדת איתור ובהחלטת ממשלה.

לפי ההערכה, המועמד המוביל לתפקידה המתפנה של זילבר הוא העוזר המשפטי הבכיר של מנדלבליט, ד"ר גיל לימון. לימון שמונה לתפקידו במשרת אמון על ידי מנדלבליט לפני ארבע וחצי שנים, היה בכיר בייעוץ המשפטי של איו"ש וכיהן כיועץ המשפטי של פרויקט גדר ההפרדה. לאחר מכן, כיהן לימון כיועץ משפטי של משלחת ישראל לאו"ם.

מועמד בכיר נוסף שחושק בתפקיד המשנה ליועמ"ש-משפט ציבורי ומינהלי הוא עו"ד דני חורין. חורין ממונה בכיר במחלקת ייעוץ וחקיקה מזה שבע שנים תחת זילבר ונחשב יד ימינה. שם נוסף שעלה בבורסת השמות הוא ראש אשכול עבודת הממשלה-ייעוץ וחקיקה, עו"ד אורן פונו.

3. המשנה ליועמ"ש בתחום הציבורי-חוקתי

ל"גלובס" נודע כי במקביל להוצאת תפקיד משנה ליועמ"ש בתחום המשפט ציבורי-מינהלי לוועדת איתור, יוציא משרד המשפטים תפקיד נוסף של משנה ליועמ"ש לוועדת איתור. המדובר בתפקיד משנה ליועמ"ש בתחום "הייעוץ והחקיקה-משפט ציבורי-חוקתי". מדובר בתפקיד אותו ממלא עו"ד רז נזרי לצד היותו משנה ליועמ"ש לניהול ותפקידים מיוחדים. נזרי מחזיק כבר כשנתיים בשני הכובעים לאחר שעו"ד אבי ליכט התפטר מתפקידו כמשנה ליועמ"ש לניהול ותפקידים מיוחדים.

המועמדת המובילה לתפקיד היא עו"ד אביטל סומפולינסקי, המכהנת כממונה על ייצוג הכנסת בערכאות, ומומחית למשפט חוקתי. יש להעריך כי המועמדים שלא יזכו בתפקיד משנה ליועמ"ש-משפט ציבורי-מינהלי ינסו לזכות בתפקיד משנה ליועמ"ש-משפט ציבורי-חוקתי.

4. יועץ משפטי של הכנסת

ואקום משפטי נוסף קיים בייעוץ המשפטי של הכנסת. עו"ד איל ינון סיים את כהונתו כיועץ המשפטי של הכנסת באחד באפריל 2020 לאחר שתי קדנציות של חמש שנים כל אחת.

סעיף 22 לחוק הכנסת קובע כי "מינוי יועץ משפטי לכנסת ייעשה, ככל האפשר, לא מוקדם מ-90 ימים ולא יאוחר מ-30 ימים לפני תום תקופת כהונתו של היועץ המכהן; נתפנה מקומו של היועץ המשפטי לכנסת לפני תום תקופת כהונתו, ייעשה המינוי בתוך 45 ימים מהיום שבו נתפנה מקומו".

בשלהי כהונתו כיו"ר הכנסת מינה יולי אדלשטיין את היועצת המשפטית של ועדת הכספים בכנסת, עו"ד שגית אפק, כממלאת מקום יועמ"ש הכנסת לצד המשך עבודתה בוועדת הכספים. על פי חוק הכנסת, תפקיד יועמ"ש הכנסת ממונה על ידי יו"ר הכנסת באישור ועדת הכנסת ולאחר שצלח את ועדת האיתור.

על פי חוק, חובה על יו"ר הכנסת הנוכחי, יריב לוין, לזרז את מינוי ועדת האיתור לצורך איתור יועמ"ש כנסת קבוע. אולם לוין מעוניין ביועמ"ש בעל דעות שמרניות ולאומיות שיילחם נגד בג"ץ, ולכן משתהה במינוי הקבע. זאת, כיוון שהוא סבור שמועמד כרצונו לא ייבחר בשיטת הבחירה הנוכחית. עו"ד אפק תנסה להתמודד על התפקיד, אולם יו"ר הכנסת לוין ינסה כנראה להביא מועמד שמרן מבחוץ, כמו ד"ר אביעד בקשי מפורום קהלת.

מהכנסת נמסר בתגובה לשאלה מדוע טרם נפתח הליך המינוי כי "טרם הסתיימה כהונתו של עו"ד איל ינון כיועמ"ש לכנסת, שהתה הכנסת בפגרת בחירות ועל כן לא ניתן היה לפתוח בהליך מינוי חברי ועדה לאיתור יועץ משפטי חדש לכנסת. עם מינויו של ח"כ יריב לוין לתפקיד יו"ר הכנסת, הוחלט על ידו לבחון את הליך המינוי ליועץ משפטי קבוע לפרטיו, בטרם יחל במינוי חברי הוועדה.

"במקביל ולצורך שמירה על רצף ויציבות בעבודת הייעוץ המשפטי של הכנסת, קבע יו"ר הכנסת כי עו"ד שגית אפק, המשמשת כיום בתפקיד מילוי המקום ליועץ המשפטי לכנסת - תמשיך ותכהן בתפקיד זה עד למינוי היועץ המשפטי הקבוע". 

5. מנכ"ל משרד המשפטים

כאמור, בראש ובראשונה נדרש מינוי קבוע לתפקיד מנכ"ל משרד המשפטים שיושב בעצמו בוועדת האיתור ונחשב איש אמונו של שר המשפטים בוועדה היוקרתית. מנכ"ל משרד המשפטים ממונה על ידי השר כ"משרת אמון" שמביא את מועמדו לאישור הממשלה.

ההערכה היא שששר המשפטים ניסנקורן יעדיף למנות מנכ"ל חדש למשרד ולא ימנה את מ"מ המנכ"ל סיגל יעקבי למינוי קבע. אולם ניסנקורן עצמו שומר על הקלפים קרוב לחזה ומסרב להתייחס לכך. בלשכתו של השר ניסנקורן אומרים כי הוא טרם החליט, והפור ייפול בקרוב.

6. נציג הלשכה בוועדה לבחירת שופטים

מינוי נוסף שמסעיר כיום את עולם המשפט נוגע לוועדה לבחירת שופטים שעלתה בשנתיים האחרונות לכותרות מסיבות לא מחמיאות, בין היתר בשל התנהלותו של ראש הלשכה הקודם, אפי נוה. בוועדה חברים: נשיאת ביהמ"ש העליון ושני שופטים נוספים מהעליון, הנבחרים לפי ותק; שר המשפטים העומד בראש הוועדה ושר נוסף לפי בחירת הממשלה; שני ח"כים שהכנסת בוחרת; ושני חברי לשכת עוה"ד.

מטעם הלשכה מכהנת בוועדה עו"ד אילנה סקר, ויש לבחור את נציג הלשכה השני בוועדה. הגוף האחראי לבחירה הוא המועצה הארצית של הלשכה, שבו חברים 44 עורכי דין. הבחירות יתקיימו ב-28 ביולי.

לדברי בכירים בלשכה, המועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר בשלב זה הוא ראש מחוז צפון בלשכה, עו"ד מוחמד נעאמנה, שזוכה לבלוק של 12 חברי מועצה. במקביל קיימת אינפלציה של שמות מועמדים באגף הימני והדתי. 

בהודעה שפרסם היום כתב חימי כי "חברי הוועדה לבחירת שופטים נושאים בתפקיד רגיש ואחראי אליו נשואות עיני הציבור, ופעילות הוועדה מקרינה על האמון הציבורי במערכת בתי המשפט ובשלטון החוק. כראש לשכת עורכי הדין, שאמון על ייצוג עורכי הדין אל מול ראשי מערכת המשפט, גורמי הרשות המחוקקת והמבצעת, ומתוך כבוד ורגישות לתפקיד חבר בוועדה, בחרתי שלא להתמודד בעצמי על התפקיד".

לדבריו, "ראוי שאדם אחר, שאינו מצוי בקשרי עבודה עם גורמים רלוונטיים, ייטול על עצמו את התפקיד", וכי "ביזור והאצלת סמכויות גם בתוך תפקידי הלשכה, תוך הגבלת הכוח, יאפשר לכולנו להתנהל טוב יותר, להעמיק בתחומי הפעילות ולשמור על מינהל תקין ושקיפות, שהכרחיים לפעילות הלשכה, ולתפקידים הרגישים שאנו מבצעים". 

את הודעתו סיים חימי באמירה כי אין בכוונתו לקדם מועמד מטעמו לתפקיד. לפני שנבחר לתפקיד ראש הלשכה, הבטיח עו"ד חימי כי יפעל למינוי שופט ביהמ"ש העליון לשעבר, יורם דנציגר, כנציג הלשכה בוועדה. 

עוד כתבות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה