גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באפט משחרר את הניצרה: השקעת ענק לברקשייר בכ-9.7 מיליארד דולר

הניסיונות להרחיב את רשתות צינורות הנפט והגז בארה"ב נמשכים יותר מעשור, אבל רבים מהמיזמים האלה נתקלים בהתנגדות עזה של בעלי קרקעות, קבוצות ילידים ופעילי איכות סביבה ● כל זה לא מרתיע את וורן באפט, שרוכש עכשיו את מתקני העברת הגז הטבעי והאחסון של דומיניון אנרג'י

באפט, באספה השנתית בשנה שעברה. אירוע שמשך אלפי בני אדם בימי שיגרה / צילום: Associated Press
באפט, באספה השנתית בשנה שעברה. אירוע שמשך אלפי בני אדם בימי שיגרה / צילום: Associated Press

האורקל מאומהה וורן באפט רושם השקעה משמעותית ראשונה בתקופת משבר הקורונה, באמצעות חברת ההחזקות שלו, ברקשייר האתאווי. החברה, שיושבת על הר מזומנים של 137 מיליארד דולר, חתמה על הסכם לרכישת חטיבת האחסון והובלת הגז הטבעי של דומיניון אנרג'י, חברת חשמל וגז טבעי הפועלת בדרום ארה"ב, תמורת 9.7 מיליארד דולר. סכום הרכישה כולל 4 מיליארד דולר במזומן, והיתרה בחוב. בנוסף, ברקשייר תרכוש מדומיניון כ-25% מחברת קוב פוינט LNG, העוסקת בהפקת גז טבעי מונזל במרילנד.

המהלך נובע על רקע החלטתה של דומיניון אנרג'י, יחד עם שותפתה, חברת דיוק אנרג'י, לבטל את פרויקט צינור הגז של החוף האטלנטי, בעקבות ההתנגדות הסביבתית הגוברת לצינור נוסף של אנרגיה פוסילית (נפט, פחם וגז). מדובר בפרויקט שהחל ב-2014, והיה אמור להוביל גז טבעי לאורך כ-1,000 ק"מ דרך מערב וירג'יניה, וירג'יניה וצפון קרוליינה. עד היום השקיעו בו השתיים, לפי הערכות, 3.4 מיליארד דולר, כאשר עלות ההשקעה הכוללת היא 8 מיליארד דולר.

בעשור האחרון מנסות חברות חשמל וצינורות הובלה להרחיב את רשתות צינורות הנפט והגז בארה"ב, כדי לנצל את שפע הנפט והגז הטבעי שיצרה מהפכת הפקת הפצלים. אלא שרבים מהמיזמים האלו נתקלים בהתנגדות עזה של בעלי קרקעות, קבוצות ילידים (אינדיאנים) ופעילי איכות סביבה, שחוששים משינויים האקלים ומעוניינים שהדלקים הפוסיליים יישארו מתחת לאדמה.

כך, למשל, הארכת צינור קיסטון XL על מנת שיוביל נפט מקנדה לחוף מפרץ מקסיקו, לא הושלמה יותר מעשור. במקרה אחר, חברת ההפעלה של צינור דקוטה אקסס השלימה את העבודה עליו רק ב-2017, אחרי שנים של מחאות ועיכובים. אמנם ממשל טראמפ ניסה להקל על חברות הנחה של צינורות אנרגיה ותשתיות נוספות, אך מאמציו לא הצליחו לזרז פרויקטים, על רקע ההסתייגויות המשפטיות והרגולטוריות של המתנגדים.

בחודש שעבר זכו דיוק ודומיניון בניצחון משפטי משמעותי, כאשר בית המשפט העליון פסק שהצינור שעליו הן עבדו יוכל לעבור מתחת לנתיב האפלצ'י ההיסטורי מג'ורג'יה למיין. בכך התבטלה פסיקה של בית משפט בערכאה נמוכה יותר, שסבר כי לשירות היערות האמריקני אין את הסמכות להעניק היתר מיוחד לפיתוח הקטע הזה של הצינור. עם זאת, בשתי החברות טוענים כי הפסיקה אינה מסירה "שכבה בלתי מתקבלת על הדעת של אי ודאות ועיכובי רגולציה" בפרויקט.

עם מכירת נכסיה לברקשייר האתאווי תצא דומיניון כמעט לחלוטין מעסקי הובלת הגז, ותתמקד בייצור אנרגיה נקייה מרוח, שמש וגז טבעי. החברה צופה כי לאחר המכירה 90% מהרווחים התפעוליים העתידיים יגיעו מחברות השירות שלה, המספקות אנרגיה ליותר מ-7 מיליון לקוחות ב-20 מדינות בארה"ב.

בלי חברות תעופה

באפט, 89, החל את פעילותו בברקשייר האתאווי כבר לפני כ-55 שנים. הוא משמש כיו"ר ומנכ"ל החברה, שיש לה החזקות בתחומים כמו ביטוח, תשתיות ואנרגיה. החברה מחזיקה בבעלות מלאה או בשליטה על מספר רב של חברות, בהן החברה הישראלית ישקר שנרכשה מידי משפחת ורטהיימר.

במקביל, ברקשייר האתאוויי גם מבצעת השקעות שבהן היא רוכשת מניות בחברות נסחרות. כך, למשל, בשנתיים האחרונות היא מחזיקה בכ-4% ממניות חברת התרופות הישראלית טבע (השקעה שעד כה הניבה לה תשואה שלילית).

חברת ההחזקות נסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 434 מיליארד דולר, לאחר ירידה של 21% במחיר המניה מתחילת השנה. משבר הקורונה היכה גם בה, וברבעון הראשון של 2020 היא רשמה הפסד עצום של 49.7 מיליארד דולר, לעומת רווח נקי של 21.7 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב-2019. במהלך אפריל היא מכרה מניות תמורת כ-6.5 מיליארד דולר, רובן של חברות תעופה: יונייטד, אמריקן איירליינס, דלתא וסאות'ווסט. למעשה, היא מכרה את כל ההחזקות שלה בכל אחת מהן.

כנהוג, גם השנה באפט הופיע בחודש מאי באסיפה השנתית של בעלי מניות החברה באומהה, אך בניגוד לשנים קודמות ובצל מגפת הקורונה, משקיעים לא הורשו להיכנס לאולם והאירוע הועבר בשידור ישיר אונליין. בנאומו שידר באפט אופטימיות, ואמר כי "בעבר ניצבנו בפני בעיות קשות יותר, והנס האמריקאי תמיד יצא מנצח". עם זאת הוא הוסיף כי קשה להעריך את השפעת המגפה על השווקים, והדגיש את העיקרון שלו - לא ללוות כספים לצורך השקעות.

עוד אמר באפט באסיפה, כי לאחרונה "לא רכשנו שום דבר, כיוון שאנחנו לא רואים משהו אטרקטיבי. אם באמת היינו רואים משהו שאנחנו אוהבים, היינו עושים זאת, וזה יקרה ביום מן הימים". והנה, היום הזה הגיע, ובאפט זיהה הזדמנות בשוק האנרגיה.

החלטות לא נכונות

המהלך של באפט בשוק האנרגיה בא זמן קצר לאחר שהוכרז כלוזר הגדול בין המיליארדרים של 2020, בשל התכווצות הונו ב-19 מיליארד דולר (הוא עדיין במקום השישי בעולם, עם הון של כ-70 מיליארד דולר). הסיבות לכך הוגדרו כ"קבלת החלטות לא נכונות". אחת מהן קשורה לעסקה שביצע לפני שלוש שנים.

באפט רכש אז באמצעות ברקשייר האתאווי את "וילהלם שולץ", יצרנית צינורות פלדה באיכות גבוהה, תמורת 800 מיליון אירו. בחודש מאי האחרון התגלה כי המחיר היה מנופח לפחות פי ארבעה מהשווי האמיתי של החברה. המידע נחשף בהליך בוררות שהתנהל בניו יורק, ובו הואשמה החברה בכך שזייפה באופן שיטתי, ובעזרת פוטושופ, את צבר ההזמנות השוטף שלה, כדי להציג מחזור משמעותי הרבה יותר מזה שהיה לה באמת.

הכול התחיל אחרי שהמנהלים הבכירים של ברקשייר האתאווי התגאו ברכישה המוצלחת. אחד מהם, שהתראיין על הנושא בתחילת 2017, קיבל לאחר מכן אימייל אנונימי שבו נכתב כי "צוות קטן בחברה הזין הזמנות מזויפות לתוך המערכת שלנו, כדי להגדיל את מספר ההזמנות הכולל ולהציג תמונה טובה יותר לגבי החברה מאשר זו הקיימת במציאות".

בעקבות המייל ברקשייר האתאווי שכרה חברת רואי חשבון כדי לעבור על הנתונים. הממצאים היו עגומים: הכנסות החברה לאותה השנה נופחו בלפחות 90 מיליון אירו. בהליך הבוררות נקבעה אשמתה של החברה הגרמנית, אולם היא הכחישה כל אשמה והודיעה כי תערער על ההחלטה. 

השתתפה בהכנת הכתבה שירי חביב ולדהורן

עסקאות בולטות של ברקשייר האתאווי בשנים האחרונות

37 מיליארד דולר
Precision Castparts ספקית ציוד לתחומי התעופה, נרכשה ב-2015

34 מיליארד דולר
Burlington Northern Santa Fe, מפעילת רכבות, נרכשה ב-2009, כולל חוב של 10 מיליארד דולר

28 מיליארד דולר
Kraft Heinz, ענקית מזון אמריקאית, נרכשה ב-2013 בעסקת מניות

9.7 מיליארד דולר
Lubrizol, חברת כימיקלים, נרכשה ב-2011

800 מיליון אירו
וילהלם שולץ, יצרנית צינורות פלדה גרמנית, נרכשה ב-2017, תמורת שווי שהתגלה כמנופח פי ארבעה

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט