גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 המיומנויות שכל עובד צריך כדי להצליח בעבודה מרחוק

בעולם העבודה החדש, האחריות להצלחת העבודה מהבית מוטלת גם על העובדים

למידה מהבית / צילום: שאטרסטוק
למידה מהבית / צילום: שאטרסטוק

עוד לפני התפרצות מגפת הקורונה, כנראה הייתה בארגון שלכם עבודה מרחוק. עבודה מבוזרת או מנוהלת מחוץ למשרד היא חלק טבעי מתהליכי העבודה. למעשה, היא כל התנהלות שבה אנשים חולקים מידע ורעיונות זה עם זה המתבצעת בכלים טכנולוגיים ולא בשיח פנים אל פנים. כך, כל אדם או צוות שעבודתם עוברת בטלפון, במחשב או במערכת אחרת, גם אם הם יושבים במשרד, מתנסים במיומנויות של עבודה מרחוק.

עברנו מזמן את השאלה אם לעבוד מהבית. עכשיו רובנו מנסים להבין איך הופכים אותה להצלחה. באופן טבעי, אנחנו פונים אל ארגונים ומנהלים ושואלים מה הם צריכים לעשות כדי לתת לעובדים את הכלים ואת התנאים הנדרשים להצלחה כזאת. אבל בעולם החדש, אי-אפשר להתייחס לעובד כאל גורם פסיבי, ולא כדאי - לא לארגון ולא ולעובד - להשאיר את כל האחריות להצלחת העבודה מהבית לארגון ולמנהלים.

אפשר לזהות את הגורמים שעוזרים לכל אחד ואחד לשלוט בהצלחה הזאת, וניתן להשפיע עליהם דרך הכשרות ופיתוח אישי. במחקר מ-2017 שפורסם במגזין Academy of Management מגדירות החוקרות ארין מקריוס וברברה לרסון את המונח "אינטליגנציה וירטואלית", אותו מנגנון קוגניטיבי שמאפשר לאנשים להסתגל לעבודה מרחוק בהצלחה.

כשמשווים בין מי שהצליחו בעבודה מרחוק לבין מי שלא הצליחו בכך, אפשר לזהות בבירור את ההבדלים בהתנהלות. שני אנשים עם אותה יכולת עבודה בארגון יכולים להפגין יכולת שונה בעבודה מרחוק, בהתאם ל"אינטליגנציה הווירטואלית" שהם מפעילים. אם נבין את התנאים האלה ונדע ללמד אותם, נוכל לעזור לאנשים להתנהל טוב יותר.

לפי מחקרים רבים שנעשו בתחום מזוויות שונות, אפשר לזהות ארבע יכולות מרכזיות שתורמות לעבודה מרחוק ומובילות לביצועים משופרים, אפקטיביות וגם שביעות רצון, ועוד אחת חמישית שהיא אולי החשובה מכולן.

  1. ניהול שונה של מערכות יחסים

אנשים שעובדים מרחוק באופן מוצלח מסגלים לעצמם כללי התנהלות מפורשים בכל הנוגע לעבודה עם אחרים - ביחסים בין-אישיים, במשימות עבודה ואפילו בסביבה האישית.

היחסים הבין-אישיים: עבודה מהבית צריכה לפצות על מגבלות הריחוק ועמעום הסימנים הלא מילוליים על ידי אימוץ של התנהלות אחרת. כדי לקדם מערכות יחסים אפקטיביות, יש להסדיר נהלים ותשתית נורמטיבית לתקשורת, ובהם קביעת תדירות ההתקשרות ואמצעי ההתקשרות. יש להתייחס באופן מפורש לכללי ההתנהלות הבין-אישית, כולל כללי נימוס, אופנים שונים של שיתוף פעולה, ניהול קונפליקטים, סגנונות ניהול שונים וכדומה. הדרכות והכשרות בתחום הזה הוכיחו שניתן להגיע לביצועים דומים לאלה של קשרי פנים אל פנים, דבר המרמז שאפשר לפתח את היכולות האלה.

ארגון העבודה: הצורך ליצור נורמות עבודה מחייב אותנו ללמוד לתכנן ולארגן את העבודה, לתאם מידע, לנהל צורות תקשורת. יש צורך לוודא שהמטרות בהירות ושכולם מינים מה נחשב הצלחה. לפיכך יש לעבוד עם המנהל ועם הצוות על הגדרת יעדים, קביעת אבני דרך ולוחות זמנים - גם לטווח קצר. כמו כן, יש ליצור שקיפות בהגדרות התפקידים וחלוקת המשימות, כך שכולם יבינו מי עושה מה, מתי ואיך הכול מתחבר יחד. אחרי כן, יש לנהל את התקשורת סביב זה, כולל מתן עדכונים ומשובים.

הסביבה האישית: בסביבת עבודה וירטואלית, ובטח בעבודה מהבית, יש לנו הסחות דעת, טכנולוגיות ואחרות, שונות מאלה שיש במשרד, ואנחנו נדרשים לכלים אחרים כדי לסנן מידע רלוונטי ולזהות מה חשוב. צריך לפתח את היכולת לנהל את מרחב העבודה ואת מרחב החיים באופן שונה מהמעבר הפיזי מהמשרד לבית.

  1. בניית אמון

זהו אחד התחומים הראשונים שעולים כשמדברים על עבודה מרחוק. באופן לא מפתיע, עבודה וירטואלית מאתגרת את הכלים שבעזרתם אנחנו רגילים לבנות אמון. המחקרים מראים שאנשים שמצליחים בעבודה וירטואלית מצליחים בשלב מוקדם יחסית לעורר את האמון ביכולת שלהם ובתחושת האמון שהם נותנים באחרים. תחושת האמון הזאת מתחילה בשיחה על המשפחה ופעילות הפנאי, למשל, וממשיכה בשיחה פתוחה על אתגרים בעבודה, חוסר ודאות ויוזמות אישיות.

בניית אמון מחייבת אותנו לשקיפות, לענווה ולחשיפה ברמה גבוהה יותר; ליכולת לשאול, להתייעץ, לוודא הבנה וגם לחשוף עמידה או אי-עמידה בלוחות זמנים ומשימות. לכן כשאנחנו מתארגנים לעבודה מהבית, כדאי לסקור את כל הדרכים לבניית אמון כזה, ובהן תקשורת שקופה, פתוחה ובזמן אמת, מתן וקבלת משוב איכותי והתנהלות של שיתוף פעולה.

  1. שיתוף מידע וידע

אפשר לומר שמידע הוא מטבע מאוד משמעותי בעולם הווירטואלי, ולכן היכולת להשיג ולספק אותו היא בעלת חשיבות להבנת התמונה הגדולה, ההקשרים, ההזדמנויות, השותפויות. בעבודה מרחוק צריך להקדיש הרבה יותר זמן ותשומת לב לעדכון מידע וידע. זה כולל ניטור ועדכון מתמיד של מידע וידע שמזינים אותנו, פנימי וחיצוני, מתוך הבנה שהסביבה משתנה כל הזמן. עובדים מצליחים לומדים לא רק איזה מידע לקבל ולהפיץ אלא גם איך לעשות זאת. יש להם היכולת לקרוא בין השורות, להיכנס לנעלי אחרים ולהבין את נקודת מבטם על העבודה, והם לומדים להבין טוב יותר את ההקשרים הרחבים יותר של העבודה.

כדי להגיע לכך, אפשר למפות באופן מסודר את מקורות הידע והמידע מהמרחב הארגוני, הדרושים לנו כדי לעשות את החיבורים החשובים. אלה יכולים להיות מקורות פורמליים ולא פורמליים. חישבו על מה שהייתם מקבלים לא בישיבת צוות אלא בעדכון חברה או בשיחות מסדרון או מפגשי קפה עם צוות אחר.

  1. שימוש נכון בכלים דיגיטליים

בשביל לעבוד מרחוק באופן יעיל, חייבים לעבוד היטב עם הטכנולוגיה ולדעת לבחור את הכלים המתאימים לכל מצב כדי לקדם תקשורת, קבלת החלטות ומערכות יחסים. מחקרים מראים שאוריינות דיגיטלית מגבירה את תחושת המסוגלות העצמית של העובדים מרחוק וזו משפיעה על תוצאות, כולל אפקטיביות, תפיסת פרודוקטיביות ושביעות רצון.

לימדו להשתמש בכלים השונים של הארגון, אבל יותר מזה, חשוב לפתח את היכולת לבחור את כלי התקשורת לפי ההקשר, לדעת מתי להשתמש במייל, בצ'אט או בטלפון. למשל, הודעות מורכבות דורשות כלי תקשורת פשוטים כמו טקסט, בעוד שמרחק בין אזורי זמנים, מרחק בין תרבויות ואפילו מרחק בדעות דורשים כלי תקשורת יותר מורכבים כמו שיחה או וידיאו.

  1. למידה עצמית

זה כבר כמה שנים שמדברים בעולמות הלמידה על המונח "מטה-קוגניציה", המתייחס לצורך לחשוב על החשיבה (thinking about thinking). מחקרים על הכשרה ולמידה מדברים על כך שהיכולת הזו מאפשרת לנו למידה עצמית במיוחד במצבים חדשים, בכך שהיא מאפשרת לנו להתבונן מבחוץ על מה שקורה לנו בסיטואציה בזמן שאנחנו גם פועלים בתוכה.

דמיינו שיש לכם עוד מוח, חיצוני, שתפקידו להתבונן על ההתנהלות שלכם, על מערכות היחסים, התקשורת, העשייה. ואז חזרו לתכנן את התוכנית שלכם, לבדוק איפה אתם ביחס אליה, מה עובד ומה לא, ומה צריך לשנות כדי שתעשו את זה טוב יותר. מה שחשוב כאן זה שהמוח החיצוני הזה הוא שלכם, לא של מנהל או בעל סמכות שמנחה אתכם או מפקח עליכם בתהליך. זוהי בעצם היכולת שמאפשרת לנו ללמוד את כל מה שאנחנו צריכים. ולכן היא אולי החשובה מכולן.

ברור שבמעבר לעבודה מרחוק יש אחריות גם לארגון ולמנהלים. אבל ממילא העובדים של העולם החדש נדרשים לסגל לעצמם מיומנויות התנהלות עצמית שאינן תלויות באחרים כדי להצליח. גם בלי קשר לקורונה, היינו כבר במסלול שינוי של עולם העבודה, שסימן לנו את הצורך לקבל אחריות על פיתוח מיומנויות שיגבירו את היכולת שלנו להתאים את עצמנו לשינויים ולהבטיח הצלחה ותעסוקה לאורך זמן.

נירית כהן, יועצת אסטרטגית, חוקרת ומרצה בעולם העבודה העתידי niritcohen.com

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.6% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר