גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיחה והמניה דורכות במקום ומאות עובדים הולכים הביתה: מה עובר על אמדוקס?

הפיטורים הצפויים באמדוקס מספקים תזכורת לגבי אופי הפעילות של החברה: פרויקטאלי, עתיר כוח אדם עם שיעורי רווחיות הרחוקים מאלו של תעשיית ההייטק ● למה החברה לא נהנית ממהפכת הדאטה, ואיך קרה שאין לה שום מנוע צמיחה משמעותי

אמדוקס ברעננה / צילום: איל יצהר
אמדוקס ברעננה / צילום: איל יצהר

בחברת אמדוקס לא נוהגים להתראיין. זאת לא החלטה של מנכ"ל כזה או אחר, אלא הדנ"א של החברה במשך שנים ארוכות. בחודשים האחרונים החליטו בחברה להיחשף קצת יותר, דיברו על אחריות תאגידית וניסו לשווק את עצמם כחדשניים מבחינת תעסוקה (למשל ההחלטה לעבוד יום אחד מהבית - עוד לפני הקורונה).

אולם על הפעילות העסקית שלה מדברים באמדוקס רק דרך שיחות הוועידה עם האנליסטים. אין לזה אח ורע; בצ'ק פוינט, ב-Wix, בנייס ובעצם כמעט בכל חברה - בטח בסדר הגודל הזה - מדברים עם עיתונאים, מסבירים לציטוט מהן ההזדמנויות ומהם האתגרים, מספרים על מנועי הצמיחה ועונים לשאלות קשות. 

וכאלו לא חסרות באמדוקס, המספקת מערכות ופתרונות IT לחברות טלקום: החברה לא צומחת, המניה דורכת במקום כבר כמה שנים בזמן שהנאסד"ק מזנק, וכעת - בחברה מגבשים תוכנית קיצוצים של מאות עובדים לפחות בעולם (לפי דיווחים שונים המספר יכול גם להגיע ל-1,000-1,500 עובדים ברחבי העולם). באמדוקס, חברה שמעסיקה בישראל 4,500 עובדים, לא חושבים שהם צריכים לספק תשובות.

אז מה מצבה של אמדוקס? אפשר להגיד שיציב, לא בהכרח במשמעות החיובית של המילה. החברה - פעם ענקית בילינג והיום מתעסקת בצדדים נוספים הקשורים לניהול לקוחות - מוכרת את הפתרונות שלה לחברות טלקום.

אלו התמקדו בעבר בעולם הטלפוניה והסלולר, והיום מחזיקות גם בפעילות מדיה ואינטרנט. מחברות שמתחרות בינן לבין עצמן, הן מצאו את עצמן מתחרות בשירותים חדשניים כמו נטפליקס ואמזון פריים, שמבוססים דאטה ומכירים את הלקוחות לא רע בכלל.

בעבור אמדוקס דווקא מדובר בהזדמנות - היא הייתה יכולה לנצל את מהפכת הדאטה, לספק לחברות המסורתיות את ההזדמנות להכיר את הלקוחות שלהן טוב יותר, ולהתחרות באותן חברות חדשניות.

האם זה קורה? במידה מסוימת כן, אך מעט מדי. בחמש השנים האחרונות צמחו הכנסות אמדוקס ב-13% בסך הכול. האנליסטים צופים כי בשנת הכספים שתסתיים בספטמבר הקרוב, הכנסות החברה יעמדו על 4.1 מיליארד דולר, עלייה של 1% לעומת ההכנסות בשנה שעברה. בשנים קודמות עמד שיעור הצמיחה על 2%-3%.

אמדוקס נשארה מאחור

פרויקטים עתירי כוח אדם

כשני שלישים מההכנסות של אמדוקס מגיעים מעשרה לקוחות גדולים, בראשם חברת AT&T. התלות בחברה האמריקאית ירדה בתוך שנתיים מ-32% ל-23%, שזאת בשורה טובה של אמדוקס (שיעור הצמיחה של החברה בנטרול AT&T גבוה יותר). עם זאת, חברות הטלקום הן חברות מסורתיות, איטיות, שלא בהכרח הפנימו כי הן מתחרות בחברות הטכנולוגיה. קונסולידציה בשוק היא עוד גורם לאי-ודאות, למרות שהיא יכולה להיטיב עם אמדוקס, אם מיזוג בין שתי חברות ייצור חברה חזקה יותר.

אמדוקס מבצעת עבורן פרויקטים ארוכי טווח, של 5-6 שנים. פרויקטים כאלו נוהגים לבחון במספר חודשי אדם שלוקח לבצע אותם. כך, אדם שמכיר את אמדוקס מקרוב, מעריך כי פרויקט קטן הוא בהיקף של 1,500-2,500 חודשי אדם ואילו פרויקט יחסית גדול מגיע ל-4,000-5,000 חודשי אדם (כלומר סביב 400 שנה). החברה היא גם סוג של חברת מיקור-חוץ. פעמים רבות אמדוקס מציעה ללקוחותיה לקחת על עצמה תפעול של מערך מסוים, למשל הבילינג - ולהחליף אותו. בעזרת הניסיון, המומחיות שלה, שימוש בטכנולוגיה והיכולת להעסיק עובדים במדינות שבהן כוח האדם זול יותר, היא מסוגלת לצמצם את ההוצאות בהשוואה ללקוח.

ללקוחות קיימים קשה מאוד להחליף את אמדוקס מפני שהיא נמצאת בליבה של הפעילות. היתרון של אמדוקס הוא שבדרך כלל הלקוחות לא מבקשים ממנה בלעדיות, כלומר אם היא מפתחת משהו ל-AT&T או ספרינט, היא יכולה להשתמש בו גם אצל לקוחות אחרים, וככה שיעורי הרווחיות שלה משתפרים.

אמדוקס גם אמורה ליהנות מהמגמות בשוק הטלקום, כמו פריסת הדור החמישי ווירטואליזציה של הרשת (מעבר לענן), אך גם זה לא צפוי להשפיע באופן דרסטי על ההכנסות. אינדיקציה לכך ניתן לראות בהוצאות ההון (Capex) של חברות הטלקום. לפי אתר סטטיסטיקה, ההוצאות האלו נשארו יציבות בארבע השנים האחרונות, ולפני כן ירדו.

אמדוקס מפטרת עובדים מפעם לפעם, כשפרויקטים נגמרים, וככל הנראה הפיטורים הפעם רחבים מהרגיל מכיוון שפרויקטים חדשים לא נפתחים - בשל משבר הקורונה. בחברה יודעים לבצע תהליכי מכירה מרחוק, אך ניתן להניח כי קשה יותר לסגור חוזים גדולים, וכן להטמיע אותם.

חברת הייטק? לא בדיוק

הפיטורים הצפויים באמדוקס העלו שאלה לגבי ההשפעה של המשבר על תעשיית ההייטק. אמדוקס נחשבת לאחת מספינות הדגל של ההייטק הישראלי, אך למעשה היא יותר חברת שירותים מחברת טכנולוגיה.

קשה ללמוד מהפיטורים באמדוקס לגבי המצב בתעשייה כולה. כן ניתן ללמוד שלקוחות מסורתיים - ולכל חברת טכנולוגיה יש לקוחות כאלו - אולי יותר איטיים בתהליכי קבלת ההחלטות. ועדיין, מכיוון שמדובר בפרויקטים גדולים במיוחד, זה שונה מרוב חברות הטכנולוגיה.

חזרה לאמדוקס - במידה רבה היא מזכירה חברות אינטגרציה כמו מטריקס ו-One, אבל היא מתבססת רק על פיתוחים עצמיים. הנתונים הפיננסיים משקפים זאת - החברה משקיעה פחות מ-7% מההכנסות שלה על מחקר ופיתוח והרווח הגולמי שלה עומד על 35%. לשם השוואה, בחברות תוכנה משקיעים סביב 15% במחקר ופיתוח, ושיעור הרווחיות הגולמי גבוה מ-60%, כך לפי קובץ נתונים של פרופ' אסוואת' דמודרן, מומחה להערכות שווי מ-NYU.

אמדוקס כן מבצעת רכישות מפעם לפעם, אך בסכומים קטנים יחסית - בדרך כלל של עשרות מיליוני דולרים. זה מאפשר לה לתת יותר ערך ללקוח, אבל גם במקרה הזה - לא מדובר במשהו שמסוגל להזיז את ההכנסות של אמדוקס. לא מן הנמנע שאמדוקס צריכה לבצע רכישה גדולה, שתאפשר לה ליצור מנוע צמיחה חדש, אך הדנ"א שלה מקשה עליה לעשות זאת, וככל הנראה קיימות גישות מנוגדות בהנהלת אמדוקס סביב הנושא.

למרות המאמצים, המניה לא זזה

למרות שזאת פרקטיקה מקובלת בוול סטריט, רכישה עצמית של מניות (ביי-באק) היא נושא שנוי במחלוקת - חברות מחליטות לקחת את קופת המזומנים שלהן ולהשקיע אותה ב"תדלוק" של המניה, במקום במנועי הצמיחה ובמחקר ופיתוח. משקיעים רבים מעדיפים את החלופה הזאת על פני חלוקת דיבידנד בגלל ענייני מיסוי. אמדוקס עושה גם וגם - בחמש השנים האחרונות היא הוציאה 2 מיליארד דולר על רכישה של מניות החברה ויותר מ-600 מיליון דולר על חלוקת דיבידנד. אגב, הסכום הזה גבוה פי שניים מההוצאות שלה על מחקר ופיתוח.

למרות הביי-באק האגרסיבי, מניית אמדוקס  הניבה תשואה של 8% בלבד בחמש שנים, או 18% אם משקללים גם את הדיבידנד. מדד נאסד"ק הניב באותן שנים תשואה של 108%. החברה נסחרת לפי מכפיל של 2 על ההכנסות החזויות לשנה הקרובה ו-13.7 על הרווח הנקי למניה. בניגוד לחברות רבות, ולמרות האי-ודאות, אמדוקס לא נסוגה מהתחזיות השנתיות, כך שהאנליסטים צופים כי הפגיעה בה בשל משבר הקורונה תהיה מצומצמת. 

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"