גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רחפנים לשינוע בדיקות: ה"רשת החברתית" של מערכת הבריאות וההייטק נגד הקורונה

מזה כחודשיים מקדמת קהילת החדשנות HeallthIL שיתופי פעולה במטרה לאתר טכנולוגיות שיסייעו למאבק בקורונה ● יניב אדרי מרשות החברות הממשלתיות וממקדמי המיזם: "נוצרה תשתית של שחקנים, שרואים אחד את השני. בגל הבא היא תקצר תהליכי למידה"

מעבדה בבית חולים בילינסון. אתגרים תפעוליים והנדסיים / צילום: דוברות בית חולים רבין
מעבדה בבית חולים בילינסון. אתגרים תפעוליים והנדסיים / צילום: דוברות בית חולים רבין

מרכזים רפואיים משנעים ביניהם בכל יום פריטים רפואיים רבים, כמו תרופות שנשלחות מבית המרקחת אל מחלקות אשפוז, ובדיקות שבוצעו למטופלים ונשלחות מהמחלקות אל המעבדות. השינוע מתבצע על ידי בני אדם או כלי רכב, בין המרכזים לבין עצמם, אך גם בתוך מתחמי בתי החולים, בשטחים נרחבים שמגיעים לעשרות ומאות דונמים.

משבר הקורונה חידד את ההבנה כי במטרה לשפר איכות הטיפול הרפואי במטופלים ולצמצם חשיפה לנגיף, קיים צורך להאיץ ולייעל את תהליכי השינוע. פתרון אפשרי לבעיה נמצא עד מהרה. לאחרונה זכו שתי חברות רחפנים - פלייטרקס (flytrex) וקרונוס - במכרז של המיזם הממשלתי נעמ"ה (ניידות עירונית במימד האווירי), ובקרוב הן יחלו בפיילוט במסגרתו יבצעו באמצעות רחפנים משלוחים של בדיקות קורונה ותרופות במרכז הרפואי הגריאטרי דורות שבנתניה. מאחורי פרויקט נעמ"ה עומדים נתיבי איילון, משרד התחבורה, רשות התעופה האזרחית (רת"א), מנהלת תחליפי דלקים ותחבורה חכמה במשרד ראש הממשלה ורשות החדשנות.

אלא שחלק מהקרדיט לחיבור המהיר של חברות הרחפנים שעברו את המכרז של נעמ"ה עם קליינטים פוטנציאליים במערכת הבריאות כל הדרך אל הפילוט, מגיע ל-HeallthIL, מיזם משותף של המכון הישראלי לחדשנות יחד עם משרד הכלכלה והתעשייה ומטה ישראל דיגיטלית, שמתמחה בתיווך וחיבור בין ארגונים לבין סטארט-אפים שעשויים להציע להם טכנולוגיות חדשניות.

בשיא הגל הראשון של הקורונה השיק HeallthIL פרויקט לחיבור בין סטארטאפים למערכת הבריאות - אתר שהציג את ה"אתגרים" של מערכת הבריאות בציפייה להיענותם של סטארטאפים וחברות שסבורות שבידיהן המענה. במונח אתגרים הכוונה למעין מיני מכרזים - מודעות שבהן גוף שזקוק לפתרון טכנולוגי מפרסם את האתגר שבפניו, ומחכה לפניות של גורמים שסבורים שבידיהם טכנולוגיה שיכולה להיענות לאתגר ולהציע פתרון לבעיה.

כחודש וחצי לאחר מכן, ב-12 באפריל שודרג הפרויקט, כשקהילת HeallthIL השיקה בסיוע של רשות החברות הממשלתית, פלטפורמה לקידום חדשנות אותה ניתן לתאר כ"רשת חברתית מקצועית".

83 שיתופי פעולה עד כה

בפלטפורמה החדשה נמנים כיום 36 ארגוני בריאות, שישה גופים ממשלתיים ו-134 חברות שלא פעלו עד כה בעולם הבריאות. בסך הכל הוגשו בה 429 פתרונות ל-65 אתגרים שהובילו ל-273 חיבורים בין אתגרים ופתרונות, שהולידו 83 שיתופי פעולה עם ארגוני בריאות.

פרויקט חיבור הרחפנים לבתי החולים לא היה היחיד. "יצאנו בקול קורא שיתעסק בכמה נושאים הקשורים לחיטוי ומיגון והגיעו 54 הצעות לפתרונות. לאחר שעשינו תהליך סינון ובדקנו את החברות, תוך פחות משבועיים ארבע חברות כבר החלו בפיילוט בבתי החולים", מספרת מנכ"לית קהילת HealthIL, יעל אופיר. אחד מהפתרונות שנבחן כעת הוא הוא לדבריה "רובוט אוטונומי שהגיע אלינו במקור בכלל מעולם הבנייה ונועד לניקוי משטחים לא שגרתיים בגבהים משתנים - כמו ידיות וכפתורים".

לדברי מנכ"לית קהילת HealthIL, יעל אופיר / צילום: HealthIL

לדבריה, "לאור העובדה כי הדרישות והאתגרים שעלו בפעילות המוסדות הרפואיים בימי הקורונה, הם יותר תפעוליים והנדסיים, הפנייה נעשתה אל טכנולוגיות מוכחות בתחומי התחבורה, חקלאות, מזון, ביטחון ועוד, ולא התמקדה דווקא בטכנולוגיות המוכרות לנו מתחום הבריאות".

המנוע של QMarkets

פלטפורמת שיתוף הפעולה והחדשנות היא פרי פיתוח ישראלי של הסטארטאפ QMarkets, שמתמחה בפיתוח מערכות לעידוד ויצירת חדשנות בתוך ארגוני ענק של עשרות אלפי עובדים ויותר המפוזרים בעשרות ומאות סניפים ברחבי העולם. בישראל, אחד הלקוחות שאישר את פרסום שמו הוא תאגיד כי"ל.

היוזמה לפתח פלטפורמת חדשנות ושיתוף פעולה עבור ממשלה הגיעה לאופיר ממנכ"ל קיומרקט נעם דנון. "נעם פנה אלינו ממש בהתחלה ואמר שהוא מוכן לעשות את זה כפיילוט בהרבה מאוד השקעה שלו. גם שם הבינו שזה לא משהו שהם עושים בדרך כלל, ושהם יצטרכו להתאים את זה למשהו אחר".

השידוך בין ארגונים לבין טכנולוגיות חדשניות שמציעים סטארטאפים, הוא בליבת העיסוק של קהילת HealthIL ושש קהילות נוספות שפועלות במסגרת "מטה קהילות החדשנות" במשרד הכלכלה, בניהולה של המשנה למנכ"ל המשרד נעמה קאופמן פס. בין הקהילות הללו אפשר למנות את קהילת התחבורה חכמה EcoMotion, קהילת החקלאות - GrowingIL, קהילת FoodTech, קהילת ערים חכמות, קהילת Contraction וקהילת פינטק.

את קהילות הבריאות, שבה עוסקת כתבה זו, ואת קהילת התחבורה, מפעיל כזכיין ארגון בשם "המכון הישראלי לחדשנות". לפני כשבעה חודשים פרסם משרד הכלכלה מכרז להפעלת שבע הקהילות הקיימות. בנוסף, בכוונתו להקים שבע קהילות חדשות בתחומי תעשייה חדשים: חלל, אנרגיה, מים וסייבר כמו גם קהילות חדשנות בתחומים רוחביים חדשים - "כלכלה יצירתית כמפתח להגדלת הפריון בענפי המשק", "חדשנות בשירותים ופתרונות לאנשים עם מוגבלות, ו"חינוך, למידה ועבודה - פיתוח הון אנושי בעולם תעסוקה משתנה".

הפלטפורמה של קיומרקטס משכללת את התהליך שעד כה בוצע באמצעות קשרים אישיים, כנסים ואירועים. היא כוללת את כל ארגוני הבריאות - מבתי וקופות חולים ועד החברות הטכנולוגיות, התעשיות הביטחוניות וגורמים נוספים, שמשתמשים בה כדי לנהל את הקשרים זה עם זה ולעקוב אחר התקדמותם.

יניב אדרי, רכז תעשיות ביטחוניות ותקשורת ברשות החברות הממשלתיות, שלקח חלק בהשקת המיזם יחד עם מנהל רשות החברות הממשלתיות יעקב קוינט, סיפר על נסיבות הקמתו. "עם פרוץ המשבר החלו לזרום פניות רבות לחברות הביטחוניות הטכנולוגיות כמו התעשייה האווירית ורפאל על ידי גורמים במערכת הבריאות שניסו בכל דרך לבקש שיחברו אותם לאנשי המו"פ שלהם כדי לסייע בפתרון בעיות טכנולוגיות.

"כך נולד פורום שהתכנס אחת לכמה ימים, ובו הועלו הצרכים השונים של המערכת. כמה שבועות אחרי שהפורום גובש, התחלנו ליצור קשר עם עוד גורמים שמזהים צרכים ומסבים אותם לפתרונות כמו מפא"ת - המנהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון. זיהינו שיש שחקנים נוספים כמו גורמים במשלט שהוקם בבית החולים שיבא, שהם עסקו באותה פעולה של חיבור בין צרכים לפתרונות.

"הפלטפורמה כבר גרמה למנהלי בתי החולים והקופות להבין שהם לא לבד. אם עד היום היו מתעוררים בבוקר בידיעה שיש להם צורך ו'לך תמצא לו פתרון, אם בכלל, או תסתדר על בסיסי יכולות קיימות', עכשיו הם יכולים להבין אילו עוד צרכים דומים לשלהם עולים מצד גורמי בריאות אחרים, ואילו פתרונות כבר נמצאו לצרכים הללו".

במה החיבור הזה יועיל כשפנינו לגל השני?

"נוצרה כאן תשתית ענפה של שחקנים, שפשוט רואים את אחד את השני, כמו רשת חברתית מתקדמת מאוד. בגל הבא היא תקצר זמנים ותהליכי למידה שעשינו בגל הראשון בצורה מדהימה, כי כל השחקנים כבר יימצאו שם.

"הצרכים יהיו חדשים, אבל הבסיס והיכולות הקיימות כבר נמצאות בפלטפורמה. משמעות נוספת של הפלטפורמה היא קירוב בין מרכז ופריפריה, שם יש בתי חולים וקופות שהיכולות שלהם פחות חזקות, ולכן יש להם פחות הזדמנויות להגיע לפתרונות הטובים והמוצלחים. כאן אתה מאפשר להם לגשת אליהם".

ירדן נבו, משנה למנהל המרכז הרפואי סורוקה המשתתפת במרקטפלייס, סיפר על נקודת המבט של בית החולים כמשתמש במערכת החדשה, ואמר כי היא מאפשרת לבית החולים "לייצר חיבורים יותר רלוונטיים בזמן קצר יותר, ועוזרת להיות אפקטיביים יותר, משמעותית, בהתמודדות אל מול האתגרים שמציב עידן הקורונה ובכלל".

כיצד זה עובד

תחת כל אתגר במערכת אפשר למצוא על ציר זמן את הפתרונות השונים שהוצעו לו, כאשר לחיצה על כל פיתרון תוביל לעמוד שמפרט אודותיו ומציין את סטטוס התקדמותו - ממצב "הגשה", דרך "סינון ראשוני", "התאמה לארגון", "בחינת שת"פ" ו"תחילת שת"פ".

בין הפתרונות אפשר למצוא למשל "לרינגוסקופ נייד עם מצלמה בהדפסה תלת מימדית", "סטטוסקופ דיגיטלי להערכת חולי Covid-19 על ידי ניתוח קולות הריאה" או " שירות התאמת משקפי ראייה עצמאית על ידי המשתמש". המערכת כאמור לא נועדה רק לחברות בתחום הרפואה, אלא לכל חברה שעשויה לספק פתרון שבו ניתן יהיה לעשות שימוש במערכת הרפואה.

אחד הפיצ'רים המעניינים הוא מעין רדאר המציג בצורה גרפית מפה של היוזמות השונות על פי תת התחום שבו הן עוסקות - כמו "אבחון וזיהוי", "רפואת בידוד" או "אופרציה ולוגיסטיקה" ועל פי שלב הבשלות שלהן - "רעיון", "פיתוח", "דרושה אדפטציה", "פיילוט" או "הטמעה/התקנה".

לא רק בזמן משבר

האם מודל שיתוף הפעולה של המרקטפלייס במערכת הבריאות יועתק גם לתחומים אחרים? אופיר אומרת כי הפרויקט "הוכיח את עצמו כפיילוט וממשיכים למנף אותו במקומות אחרים. בקהילות שאנו מנהלים נבחן כבר בעוד כמה שבועות האם הוא רלוונטי גם לתחבורה ולחקלאות".

אופיר הסבירה כי "עולם האתגרים והפתרונות אמנם נראה טריוויאלי, אך לא כל הקהילות עובדות בהסתכלות הזו של אתגרים ושותפויות. ועדיין, כל עוד הקהילה עובדת בצורה הזו, ולא משנה אם מדובר בבריאות, תחבורה, חקלאות, סייבר, אנרגיה או מזון - זה אפשרי ואכן יש כבר כמה רשויות מקומיות שהקימו אתרי אתגרים". 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד