גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים אלטרנטיבה לשוק ההון? עולם ההתחדשות העירונית הגיע לקרנות ההשקעה בנדל"ן

גם קרנות ההשקעה מתחילות לשים דגש על סקטור ההתחדשות עירונית והופכות אותו לאלטרנטיבה למשקיעים ● מה כדאי לבחון לפני השקעה בהן?

תל אביב. ביקוש לדירות וחוסר בעתודות קרקע מאיצים התחדשות עירונית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
תל אביב. ביקוש לדירות וחוסר בעתודות קרקע מאיצים התחדשות עירונית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף הלמן-אלדובי

אחת האלטרנטיבות המזמינות ביותר להשקעה בתחום הנדל"ן היא באמצעות קרנות ההשקעה בנדל"ן. ההשקעה מתבצעת באמצעות גיוס הון מהציבור הרחב בתמורה לקבלת יחידות השתתפות בקרן ובהתאם לכך נגזר חלקו היחסי בקרן. עם זאת, הבחירה בקרן השקעה אינה עניין פשוט ודורשת בחינה של מספר קריטריונים שיכולים לעשות את ההבדל מבחינת המשקיע. כך למשל, ממש כמו בנדל"ן פיזי, סקטור ההשקעה של הקרן יכול להיות מרכיב חשוב, כמו גם אזורי הביקוש בהם מצויים הפרויקטים שהיא משקיעה בהם, גודלה של הקרן והפיזור בה, ויכולתה לספק למשקיע יציבות.

סקטור ההתחדשות העירונית: השקעה בצמיחה

קרנות ההשקעה הפועלות בתחום הנדל"ן בישראל מפוזרות בין הסקטורים השונים של הענף. חלקן מגייסות מימון לפרויקטי מגורים ספיצפיים, אחרות פועלות בסקטור המסחרי וגם בתחום המשרדים. כך לדוגמה, בשנת 2019 הקים בית ההשקעות "הלמן-אלדובי" קרן השקעות חדשה שמתמקדת באופן ייחודי בסקטור ההתחדשות העירונית.

ככלל, על מנת לזהות את הסקטורים המועדפים להשקעה, חשוב להבין את המצב הנוכחי של השוק והיכן נמצאים הביקושים. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ממוצע הילדים למשפחה בישראל עומד על 3.2 - כמעט פי שניים מהממוצע במדינות ה-OECD שעומד על 1.7 ילדים למשפחה. "את האוכלוסיה הזאת צריך לשכן ולכן הביקוש לדירות מגורים נותר יציב ואפילו צפוי לעלות ככל שקצב הגידול באוכלוסייה ישאר ברמות אלו", מעריך נועם ברכה, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות השקעה. "גם אם בטווח הקצר תהיה האטה מסוימת בשוק המגורים, מדובר במצב נקודתי כתוצאה מאי ודאות מסוימת בגלל משבר הקורונה. זה יסתיים מתישהו ואנשים יצטרכו דירות". הבעיה היא, לדברי ברכה, שקרקעות הבנייה, בעיקר באזור המרכז, אוזלות.

הלמן-אלדובי התחדשות עירונית - הדרך שלכם להשקיע בנדל"ן. לפרטים הקליקו כאן>>

מנגד, סקטור המשרדים והסקטור המסחרי צפויים לחוות קושי והאטה בביקושים, שמהם קשה לדעת כיצד יתאוששו. "משבר הקורונה יגרום להרבה חברות להתייעל הן מבחינת כוח האדם והן מבחינת הנדל"ן ששכרו או בבעלותן ולעבור לעבודה מהבית וכפועל יוצא מכך יצמצמו את שטחי המשרדים שברשותןאומר ברכה, "ההערכה היא שתהיה ירידה משמעותית הן מבחינת מחירי נדל"ן של משרדים וגם מבחינת הביקוש". בסקטור המסחרי עולה תמונה דומה, כשהקורונה הובילה רבים להעדיף e-Commerce והמגבלות על המשק מקשות על עסקים רבים לחזור לשגרה מלאה.

אז מה הפתרון במקרה הזה? "השקעה בקרן נדל"ן ששמה דגש על התחדשות עירונית מגלמת את היתרון והאמונה בבנייה פרטית למגורים מצד אחד, ולוקחת בחשבון את הבעיה של היעדר קרקעות לבנייה חדשה, מן הצד השני", מסביר ברכה. "אני מאמין שבעתיד הקרוב נראה הסבות של משרדים למגורים ובמקביל תמשך המגמה בשיפוץ ובניית בניינים חדשים לגובה במקום אלה הישנים במסגרת התחדשות עירונית, כך מנצלים את הקרקעות הקיימות כדי לענות על הצורך שהולך וגובר למגורים. מדובר בפרויקטים ברווחיות גבוהה הנהנים מהטבות ויש לכך השלכות גם מבחינת פוטנציאל התשואה בקרן ההתחדשות העירונית שלנו, שמשקיעה בפרויקטים הללו ובעצם מגייסת את המימון הנדרש כדי להקים אותם".

פרויקטים באזורי ביקוש

פרמטר נוסף שיש לקחת בחשבון כשבוחנים השקעה בקרן נדל"ן נוגע לאזורים שבהם משקיעה הקרן את הכסף. "לצד העלייה בביקוש לדירות למגורים, כל עוד אין תשתיות ותחבורה לפריפריה ברמה נאותה, הביקושים ממשיכים להיות במרכז. הרי כולם רוצים להתגורר באזור בו הם עובדים", מדגיש ברכה. המצב הזה, לדבריו, הופך את ההתחדשות העירונית למנוע הצמיחה של הנדל"ן, ובאופן ספציפי באזורי הביקוש, עקב החוסר בקרקעות חדשות לבנייה שם.

נכון להיום, הפרויקטים בהם התקשרה הקרן להתחדשות עירונית שלנו בהסכמי מימון, מצויים באזורי ביקוש 'בפריים לוקיישנס', בפרויקטים שיש להם כבר היתרי בנייה בתנאים שונים, לאחר בחינה רחבה של איכות היזם, מיקם הפרויקט, ניסיון היזם ויצירת שעבודים, ערבויות ובטחונות כנגד ההלוואה". הוא מוסיף כי "המימון שאנחנו נותנים לפרויקטים בקרן כהלוואות ליזמים הוא לתקופה של בין 12 ל-48 חודשים, בדיוק מתוך המחשבה הזאת, כשסכום המינימום להשקעה בקרן עומד על 150 אלף שקל".

לחשוב על הגודל

שאלה נוספת שיש לבחון כשבודקים קרן להשקעה בנדל"ן נוגעת לגודל הקרן ופיזורה. גודל הקרן מתייחס לכמות הכסף שהיא משקיעה והפיזור למספר הפרויקטים שהיא מנהלת והיכן הם מנוהלים. "אחת השאלות שמשקיע צריך לשאול את עצמו היא מה מבנה ההשקעה? אומר ברכה, "במבנה של קרן ציבורית, המשקיעים מחזיקים ביחידות השתתפות באמצעותן זוכה כל משקיע ליהנות מפיזור השקעה רחב בין פרוייקטים, יזמים ואיזורים גאוגרפיים ובכך קטן הסיכון בהשקעה באופן משמעותי אל מול יתר הסיכונים הקיימים בתחום".

קרן ההתחדשות העירונית של הלמן-אלדובי התקשרה עד היום בהסכמים למימון בסך מצטבר של כ-143 מיליון שקל ב-14 פרויקטים פעילים. "רק ברבעון האחרון השקענו בחמישה פרויקטים נוספים - שלושה בניינים בירושלים ושניים בראשון לציון", מפרט ברכה. בימים אלו החלה הקרן במסלול גיוס נוסף של 20 מיליון שקל מהציבור.

עוד הוא מסביר כי "קרן ההשקעות שלנו היא ייחודית לא רק בגלל שהיא עוסקת בהתחדשות עירונית, אלא מאחר שמדובר בקרן ציבורית עם תשקיף, שמנהלת השקעות לאחר שלב היתר הבנייה וכמובן שההשקעה בה היא שקלית".

אי של יציבות בשוק תנודתי

עניין נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא יציבות ההשקעה. קרן המשקיעה בהתחדשות עירונית היא בעלת קורלציה נמוכה להתנהגות מדדי המניות והאג"ח בשוק ההון. היא מושפעת פחות מהמסחר והתנודתיות של ניירות הערך בבורסה ויותר ממצב שוק הנדל"ן. "משבר הקורונה גרם לאנשים למשוך כספים מתיקים מנוהלים ומפוליסות פיננסיות ויש מי שברשותם מזומן פנוי ותוהים מה לעשות איתו. הם מחפשים יציבות, בטח אחרי משבר הקורונה - השקעה בחוב מגובה ביטחונות נדל"ן בפיזור רחב היא אלטרנטיבה טובה מאוד עבורם", אומר ברכה.

"המטרה בהשקעה בקרן נדל"נית היא ליהנות מנכס שאינו פיזי ומהיציבות שבהשקעה. הקרן שלנו בהיותה קרן השקעה ציבורית, מתנהלת עם תשקיף, בשקיפות מלאה, ומאפשרת לראות בדיוק היכן מושקע הכסף, את התשואה ההיסטורית שלה ועוד נתונים שמייצרים את הביטחון עבור המשקיעים. בנוסף לכך, בתום 12 חודשים מיום השקעתו הראשונה ובכפוף לתנאי השותפות, המשקיע יכול לפדות את יחידות ההשקעה שלו בקרן באופן הרבה יותר פשוט, מאשר במקרה בו הו מחזיק בנדל"ן פיזי".

לדברי ברכה, "הלמן-אלדובי ההתחדשות העירונית היא תוצר של שילוב בין בית השקעות ותיק ומנוסה ובין חברת דייברגון המתמחה במימון בעולם היזמות והנדל"ן הפועלת בזירת ההשקעות, לבין בעלי מקצוע מנוסים בעולם היזמות והנדל"ן הפועלים מעל לעשור בתחום מימון פרויקטים של התחדשות עירונית בישראל. כל פרויקט עובר ניתוח מקדים שלנו ובדיקת כדאיות ע"פ מדיניות ההשקעה של הקרן, ואנחנו מחליטים על ההשקעה רק אחרי שאותו פרויקט עבר את כל המבחנים המחמירים וכמובן קיבל היתר בנייה. הניסיון הרב של המומחים שלנו מאפשר להם הכרה מיטבית עם הפרויקטים השונים, הכרה עם היזמים וניהול סיכונים מיטבי של פוטנציאל ההשקעה בפרויקטים באזורי הביקוש בישראל".

הלמן-אלדובי התחדשות עירונית - לא חייבים מיליונים כדי להשקיע בנדל"ן. לפרטים הקליקו כאן>>

*שמה הרשמי של הקרן: ״הלמן-אלדובי התחדשות עירונית שותפות מוגבלת״. המידע במסמך זה הינו מידע תמציתי שנועד להסב את תשומת הלב בלבד ואינו מהווה הצעה לרכישה או מכירה של יחידות השתתפות של הקרן, כמו כן המידע במסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ או לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו של כל אדם. בנוסף, על כל אדם המבקש לקבל מידע מלא ביחס לני"ע של השותפות לעיין בפרסומי השותפות המפורסמים באתר הפרסומים של רשות ניירות ערך, לעיון https://bit.ly/2XLJ5ny. אין בנתונים במסמך זה כדי להבטיח תשואה כלשהי בעתיד ואין בנתונים המפורסמים במסמך זה כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד, לרבות סיכון לאובדן ההשקעה. ההשקעה בקרן עלולה להיות כרוכה בסיכונים שונים כמפורט בסעיף 24 לפרק תיאור עסקי התאגיד בדוח התקופתי לשנת 2019 שפורסם ביום 30 במרס 2020 (אסמכתא: 2020-01-037684). לעיון בתשקיף השותפות, לרבות הסיכונים הכרוכים בהשקעתה https://bit.ly/2WwNj0U. פדיון יחידות בקרן הינו בכפוף לתנאים המפורטים בהסכם השותפות. אין בהיתרה של הרשות לניירות ערך לפרסם את התשקיף משום אימות הפרטים המובאים בו או אישור מהימנותם או שלמותם, ואין בה משום הבעת דעה על טיבם של ניירות הערך המוצעים.

**אין באמור משום המלצה להשקעה ו/או כל פעולה פיננסית, או תחליף לקבלת יעוץ מקצועי בהתאם לצרכי הלקוח.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון