גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד לפני הגל השני: שוק קרנות הנאמנות איבד 60 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2020

בתעשיית הקרנות נרשמה ברבעון השני של השנה התאוששות מסוימת ● מגדל שוקי הון מוביל את הגיוסים ביוני כשמתחילת השנה הוא שני לאלטשולר שחם

מחצית קשה לשוק קרנות הנאמנות בישראל / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
מחצית קשה לשוק קרנות הנאמנות בישראל / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

ששת החודשים הראשונים של 2020 הרעו מאוד עם שוק קרנות הנאמנות בישראל. בתחילת השנה הסתכם השווי הכולל של קרנות הנאמנות בכ-352 מיליארד שקל, ובסיכום המחצית הראשונה שלה, שתיזכר כתקופה שבה פרץ משבר הקורונה, הצטמק היקף התעשייה בכ-17% - קיטון של כ-60 מיליארד שקל. בסוף יוני עמד השווי המצרפי של שוק קרנות הנאמנות המקומי על סך כ-292 מיליארד שקל.

הקיטון הדרמטי בהיקף תעשיית הקרנות המקומית הוא פועל יוצא של שתי מגמות שליליות, שהתחברו והזינו זו את זו: תשואות שליליות (בעיקר בבורסת תל אביב) ופדיונות בקרנות. בסיכומו של דבר, במחצית הראשונה של 2020 נרשמו פדיונות בהיקף כולל של כ-35.5 מיליארד שקל, כך שהתשואות השליליות לבדן יצרו הפסד של כ-24.5 מיליארד שקל נוספים.

נזכיר כי בסיכום הרבעון הראשון השנה, בהשפעתו של המשבר בשווקים שגרמה התפשטות הווירוס החל במחצית חודש פברואר, רשם שוק הקרנות פדיונות מצרפיים בהיקף אדיר וחריג מאוד של כמעט 45 מיליארד שקל.

קרנות הנאמנות

גידול רבעוני של 7.5% בשוק הקרנות

ברבעון השני, השורה התחתונה היתה חיובית דווקא. ברבעון זה גדל שוק הקרנות בכ-7.5% ביחס למה שהיה בסוף הרבעון הראשון, ובסך הכל הוסיף לשוויו כ-20 מיליארד שקל. זאת, הודות לרווחי השקעה של כ-12 מיליארד שקל, שמשקפים תשואה חיובית של כ-4% ברבעון השני, וגם הודות לגיוסים של כ-8 מיליארד שקל - בעיקר גיוסים ערים מאוד באפריל ובמאי, ולמרות פדיונות נטו מצרפיים של כ-550 מיליון שקל ביוני.

מאז נקודת השפל השנה, שנרשמה ב-23 במרץ, אז עמד היקפו של שוק הקרנות על 255 מיליארד שקל, הוא גדל עד לסוף המחצית הראשונה של השנה ב-14.6%. עם זאת, מאז השיא של 23 בינואר, אז עמד שוק הקרנות על שווי מצרפי של 359 מיליארד שקל, ועד לסוף המחצית קטן השוק ב-18.6%.

נציין כי מאז סוף הרבעון ועד לסוף יום המסחר של 6 ביולי צמח שוק הקרנות כ-5 מיליארד שקל, לשווי מצרפי של כ-297 מיליארד שקל, שמקרבים אותו לרף ה-300 מיליארד שקל בהיקף שוק, שבו היה באחרונה ב-9 במרץ השנה.

ליאור כשריאן / צילום: אלירן אביטל

לאחר הרבעון הראשון "השחור" בשוק הקרנות וההתאוששות בחודשים אפריל ומאי, בסוף יוני חל שוב שינוי במגמה לכיוון השלילי. בשקלול התשואות השליליות מאוד שנרשמו ברבעון הראשון, בשיא המפולת, והתשואות ברבעון השני, יוצא שכ-85% מקרנות נאמנות רשמו תשואה שלילית מתחילת השנה.

נוסף על כך, גורם בשוק הקרנות מציין כי "29 מתוך 50 הקרנות הכי טובות הן פאסיביות", וזאת אף שהקרנות הפאסיביות מהוות כ-45% ממספר הקרנות בשוק, ולדבריו, "מתחילת שנה רק קרנות מחקות הצליחו למחוק את הפדיונות".

בכל אופן, כפי שטוען גורם בכיר בשוק הקרנות, "הירידות החדות והפדיונות הכבדים שנרשמו בחודש מרץ בעקבות התפרצות מגפת הקורונה הפכו באפריל ומאי לעליות, בהובלת מגזר הטכנולוגיה", כאשר "סקטור זה הניע את העליות בשווקים בארה"ב, ובבורסה המקומית כיכב מדד ת"א טכנולוגיה. בהתאם, המשקיעים בקרנות הנאמנות התמקדו בעיקר בקרנות אג"ח ובקרנות מניות טכנולוגיה בארץ ובחו"ל".

בהקשר זה הוסיף הבכיר כי "קרנות נאמנות העוקבות אחר מדדי טכנולוגיה, כמו מחשוב ענן, מסחר מקוון וכדומה, נהנו מביקושים גבוהים". ואולם, "חודש יוני התאפיין בתנודתיות גבוהה יותר בשווקים, על רקע חוסר הוודאות והחשש מגל שני", כאשר "את המגמה השלילית הוביל סקטור הנדל"ן, בדגש על נדל"ן מניב מסחרי".

הגוף המצטיין מבחינת גיוסים בחודש יוני 2020 הוא בית ההשקעות מגדל שוקי הון, המנוהל על ידי שגיא שטיין. בחודש החולף גייסו קרנות מגדל, שבניהולו של ליאור כשריאן, סכום מצרפי של כ-940 מיליון שקל.

לצד מגדל שוקי הון יש רק שלושה גופים נוספים עם גיוסים נטו בחודש שעבר: אלטשולר שחם קרנות נאמנות, בניהולו של שי ירון, שגייסה 445 מיליון שקל מתחילת השנה; קסם, בניהולו של אבנר חדד ובשליטת בית ההשקעות אקסלנס, שגייסה כ-68 מיליון שקל נטו בכל הקרנות שלה; וגם אפסילון נמצא בין המגייסים ביוני, כשהקרנות של איילון בית השקעות סוגרות את הרשימה עם איזון ובלי פדיונות.

שי ירון, מנכ"ל קרנות אלטשולר שחם / צילום: שלומי יוסף

בבחינת הגופים הגדולים, שמנהלים נכסים בהיקף דו-ספרתי של מיליארדי שקלים (כדי לנטרל פדיונות מינוריים בגופים שכבר היו עם קרנות קטנות במיוחד מלכתחילה), עולה כי המצטיין בגיוסים מתחילת השנה הוא אלטשולר שחם, כשאחריו בלט לחיוב במקום השני מגדל שוקי הון. קסם מוביל את הגיוסים מתחילת השנה בקרנות המחקות, כשגם מגדל שוקי הון ופסגות בולטים לחיוב בהקשר זה.

הפודים הכי גדולים בשוק קרנות הנאמנות מתחילת השנה הם פסגות, שנמצא במהלך מגעים למכירתו (עם פדיונות מצטברים של 8.3 מיליארד שקל), מיטב דש (עם פדיונות מצטברים של 6.2 מיליארד שקל), מור בית השקעות וילין לפידות (עם פדיונות של 4 מיליארד שקל ושל כ-3.8 מיליארד שקל, בהתאמה).

נציין כי בעקבות הפדיונות והתהפוכות בשוק הקרנות, יש שלושה גופים מנהלים שהקרנות שלהם שוות כיום הרבה פחות ממיליארד שקל כל אחד. הראשון הוא אילים, שנמצא בשליטת אמיר איל, השולט גם בבית ההשקעות אינפיניטי. אילים, שחווה בחודשים האחרונים חילופי בכירים בהנהלה, מנהל כיום קרנות בשווי של 751 מיליון שקל בלבד, לאחר שבשיאו, לפני כשלוש שנים, ניהל קרנות בשווי של כ-11 מיליארד שקל.

השני בין השלושה הוא תמיר פישמן, שבהובלת אלדד תמיר, שהקרנות שלו עמדו בסוף הרבעון השני על סך של 560 מיליון שקל; והשלישי הוא בית ההשקעות מודלים, שבהובלת ד"ר יעקב שיינין, שהקרנות שלו מסתכמות בסכום "סמלי" של 96 מיליון שקל בלבד. במודלים יש גם גוף הוסטינג, אושן, שאינו חולק את נתוניו ושנכון לסוף מאי ניהל נכסים בהיקף של כרבע מיליארד שקל, שעל פניו ממצבים את מודלים עם נכסים מועטים מדי. באחרונה חתם אושן עם יצירה על הסכם למיזוג, כשבעבר דווח על התקשרות גם בין יצירה למודלים.

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע