גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קצר בתקשורת: מכירת גילת לוויינים שוב עומדת בפני ביטול

הרוכשת המיועדת, קומטק האמריקאית, פנתה לביהמ"ש כדי שימנע מגילת פעולות הקשורות לקבלת אישור הרגולטור הרוסי לעסקה, המהוות לטענתה "הפרה של התחייבויות גילת לפי הסכם המיזוג" ● גילת בתגובה: "טענות קומטק חסרות בסיס"

גילת לווינים / צילום: תמר מצפי, גלובס
גילת לווינים / צילום: תמר מצפי, גלובס

הסיכויים להשלמת המכירה של גילת  לחברה האמריקאית קומטק הולכים וקטנים, ונראה ש-12 שנים לאחר שהתפוצצה עסקה קודמת למכירת גילת, גם העסקה הנוכחית בדרך לפיצוץ.

אומנם החברות לא הודיעו רשמית על ביטול העסקה, אך קומטק דיווחה על פתיחה בהליך משפטי נגד גילת - וגילת הגיבה באופן נחרץ והבהירה שהיא רואה בטענות קומטק חסרות בסיס. מניית גילת צנחה בנאסד"ק בכ-14% ושווי החברה עומד על 290 מיליון דולר - כמחצית מהשווי במחיר המקורי של העסקה (הכוללת גם רכיב מנייתי) ששיקף לגילת שווי של 575 מיליון דולר.

גילת, שבשליטת קרן פימי, מספקת פתרונות תקשורת, בעיקר באמצעות טכנולוגיית לוויינים. מאז ההודעה על רכישתה בחודש ינואר השנה, נפלה מניית החברה ב-48%. מניית קומטק, לעומתה, ירדה מאז ב-57% ושווייה עומד על 392 מיליון דולר. 

במקרה של ביטול העסקה קומטק לא מחויבת לפי ההסכם לשלם לגילת כל פיצוי או קנס. ההסכם בין השתיים כלל פיצוי של 21.7 מיליון דולר שגילת תידרש לשלם לקומטק אם תבטל את העסקה לפני קבלת אישור בעלי המניות.

אפשרות שפתוחה בפני גילת אם וכאשר תבוטל העסקה היא לתבוע את קומטק בגובה הנזק שנגרם לבעלי המניות, סכום שנכון להיום עומד על כ-180 מיליון דולר - שהוא הפער בין שווי העסקה לו הייתה נסגרת היום לבין שווי השוק הנוכחי של גילת. בעלי המניות הבולטים בגילת הם קרן פימי בראשות ישי דוידי עם 33.9% מהמניות, מבטח שמיר של מאיר שמיר עם 9.7%, רנסנס מארה"ב עם 5.3% ויו"ר הדירקטוריון דב בהרב עם 1.9%.

הסכסוך הנוכחי מגיע ימים ספורים בלבד אחרי שגילת דיווחה כי יונה עובדיה, מנכ"ל החברה, הודיע על פרישה מיידית מתפקידו ועל מינויו לתפקיד של סמנכ"ל הכספים עדי צפדיה.

מניית גילת ירדה ב37 בשנה האחרונה

מחכים לאישור הרגולטור הרוסי

קומטק, העוסקת בתחום התקשורת לתחומים אזרחיים וצבאיים, הודיעה אתמול על הגשת תובענה נגד גילת בבית המשפט בדלאוור שבארה"ב. קומטק מבקשת סעד הצהרתי  שיקבע שמספר פעולות, אם יינקטו על-ידי גילת, יהוו הפרה של התחייבויות גילת לפי הסכם המיזוג.

בקומטק מתייחסים לאישור הנדרש של הרגולטור הרוסי לעסקה, אישור שמתעכב בשלב זה, ובגללו מתעכבת השלמת העסקה כולה. קומטק ציינה במקביל גם את הירידה החדה בעסקי גילת מאז שנחתם ההסכם ביניהן בינואר - תוצאות החברה ברבעון הראשון היו חלשות מאוד - והוסיפה כי היא בודקת האם הירידה עשויה להיחשב כ"השפעה שלילית מהותית". השפעה שלילית מהותית מהווה לרוב לדרישות לביטול העסקה, או לפחות להפחתת המחיר בה (בגילת לא מתרגשים מכך, ומעריכים שקומטק תתקשה להוכיח זאת, משום שהמשבר השפיע לרעה על חברות אחרות בתעשייה ולא רק על גילת).

בתגובה, גילת פרסמה הודעה ולפיה נודע לה כי קומטק מבקשת סעד הצהרתי שיקבע כי (א) כל פעולה חד-צדדית על ידי גילת בקשר למכירה או שינוי במבנה הבעלות של החברה הבת שלה ברוסיה, או (ב) כל פעולה חד-צדדית על ידי גילת בקשר לבקשה שהגישה קומטק לרשויות הרגולטוריות ברוסיה, מהוות הפרה של הסכם המיזוג.

על פי ההודעה "אין בכוונתה של גילת לשבת בחיבוק ידיים ולהמתין ליום פקיעת הסכם המיזוג". עוד נכתב כי "גילת סבורה כי קומטק מפרה את התחייבויותיה על פי הסכם המיזוג וכי טענותיה חסרות כל בסיס ובכוונתה של גילת להגן באופן נחרץ על עמדתה".

למעשה, בזמן שהאינטגרציה בין החברות ממשיכה להתקדם וקומטק אף הגישה מסמכי רישום לבורסה בת"א כחלק מהכנות להשלמת העסקה, אישור הרגולטור הרוסי עדיין מתעכב כפי שהחברות דיווחו לאחרונה. אם האישור לא יתקבל עד סוף אוקטובר, העסקה תתבטל.

אחת ההערכות היא שקומטק, על רקע הפגיעה הכלכלית בשוק ואולי גם הירידה באטרקטיביות העסקה, מנסה למשוך את הזמן מול הרגולטור כדי להביא לביטול העסקה. בהנחה שאישור הרגולטור יתקבל לפני כן, העסקה אמורה להיסגר באופן כמעט מיידי.  אי השלמת העסקה לאחר קבלת אישור הרגולטור הרוסי תוביל כמעט בוודאות לתביעה מצד גילת נגד קומטק.

הסיבה לעיכוב בקבלת האישור נוגעת ככל הנראה לרכישה אחרת שמבצעת קומטק: כחודשיים לפני רכישת גילת היא הודיעה על רכישת UHP הפועלת ברוסיה ב-40 מיליון דולר, רכישה שגם היא טרם הושלמה ונדרש לה אישור הרגולטור. לגילת, מנגד, יש פעילות קטנה ברוסיה (שיעור חד-ספרתי נמוך מעסקי גילת) שאם הייתה נמכרת לא הייתה משפיעה מהותית על התוצאות והייתה מייתרת את הצורך באישור רגולטורי שם. צו המניעה שמבקשת קומטק נוגע גם למכירה או שינוי במבנה הבעלות של החברה הבת ברוסיה.

הכישלון של 2008, ומה צפוי עכשיו

כאמור אין זו הפעם הראשונה שבה מעורבת גילת בעסקת רכישה העולה על שרטון. בשנת 2008 גילת הייתה אמורה להימכר לקבוצת משקיעים אמריקאים-ישראלים, בתמורה ל-475 מיליון דולר. את הקבוצה הוביל מאיר שמיר, שמבטח שמיר שבשליטתו היא בעלת מניות בגילת.

לקראת מועד השלמת העסקה, גילת הודיעה שעמדה בכל התנאים להשלמת העסקה, אך הרוכשים מבחינתם לא קיבלו זאת. לאחר אולטימטום מצד גילת, החברה הודיעה לרוכשים על ביטול העסקה בטענה להפרה מכוונת מצד הרוכשים. בסופו של דבר, לאחר הליך משפטי וכשנתיים לאחר הביטול הצדדים הגיעו להסכם פשרה וגילת קיבלה פיצוי בסך 20 מיליון דולר על ביטול העסקה.

מה צפוי כעת? קודם כל יש לראות מה יפסוק בית המשפט בדלאוור והאם יתקבל סעד נגד פעולות גילת. בכל מקרה מבחינת גילת, התרחיש הטוב ביותר הוא אם יתקבל האישור הרוסי בזמן הקרוב ובכל מקרה לפני סוף אוקטובר. במקרה כזה, או שהעסקה אכן תושלם, ובעלי המניות של גילת יזכו לפרמיה של 63% על מחיר השוק  הנוכחי, או שקומטק תודיע על ביטול העסקה מסיבה אחרת, אך כבר לא יהיה לה "תירוץ" מוצלח של אי-קבלת אישור הרגולטור.

במקרה כזה יש להניח שגילת תיגרר שוב להליך משפטי ארוך במטרה לקבל פיצוי. בגילת, בכל מקרה, ממשיכים לפעול כרגיל ולנסות למתן את הפגיעה שהגיעה על רקע מגפת הקורונה, ובין היתר פוטרו בחודשים האחרונים עובדים כדי לצמצם עלויות. לפי מחיר המניה של גילת, שגם קודם היה נמוך משמעותית ממחיר המניה בעסקה, נראה שהמשקיעים כבר מניחים שהעסקה תבוטל. 

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי