גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מענקים לעצמאים, דמי אבטלה משופרים והקלות על קרן ההשתלמות: כך תיראה תוכנית החילוץ החדשה

עקרונות התוכנית בהיקף 80 מיליארד שקל כבר סוכמו על ידי ראש הממשלה ושר האוצר ונמצאים כעת בשלבי אישור סופיים ● התוכנית כוללת גם הכשרות מקצועיות ודחיית החזר משכנתאות והלוואות עד יוני 2021

בנימין נתניהו וישראל כ"ץ / צילום:  Abir Sultan, רויטרס
בנימין נתניהו וישראל כ"ץ / צילום: Abir Sultan, רויטרס

ראש הממשלה ושר האוצר צפויים להציג ביממה הקרובה תוכנית חילוץ כלכלית חדשה. עקרונות תוכנית "רשת ביטחון לקורונה" שנחשפים כאן במלואם לראשונה - כבר אושרו עקרונית והם צפויים לחול עד לסוף חודש יוני 2021.

ל"גלובס" נודע כי התוכנית כוללת רשת ביטחון סוציאלית לשכירים ולעצמאים בנוסף לרשת ביטחון כלכלית לעסקים. ההיקף הכספי הכולל של התכנית החדשה מוערך בכ-80 מיליארד שקלים, שהם כ-5.5% תוצר, נתון שיעמיד את מדינת ישראל במקום השישי בעולם מבחינת היקף הסיוע הכלכלי למשק.

פרסום התוכנית מתעכב בשל דרישת ראש הממשלה להבטיח שהכסף יעבור מהר וכעת מתנהלים דיונים על מנגנון הביצוע של התוכנית. במקביל, משרד האוצר מגבש חקיקת בזק של התוכנית, שתאושר בממשלה ביום ראשון הקרוב, ותוגש לכנסת ביום שני כדי לאפשר את ביצוע התשלומים באופן קבוע לשכירים ולעצמאים למשך השנה הקרובה. כעת שוקדים במשרד על מציאת דרכים משפטיות כדי לאפשר מקדמות שיושלמו במהירות לעצמאים.

שיפור דמי האבטלה

במרכז התוכנית עומדת רשת ביטחון לשכירים הנמצאים בחל"ת. במסגרת זו יזכו השכירים לדמי אבטלה משופרים - מתן דמי אבטלה לחשבון הבנק לכל הזכאים החל מחודש ינואר 2020. דמי האבטלה יועברו בצורה רציפה עד לחודש יוני 2021 באופן מיידי וללא צורך בכל פעולה נוספת. 5 ימי ההמתנה בין תקופות האבטלה יבוטלו, תקופת האכשרה תקוצר מ-12 חודשים ל-6 והתקופה המינימלית לזכאות תקוצר ל-14 יום (במקום 30 יום).

הזכאות לדמי אבטלה תהיה קשורה לשיעור האבטלה במשק (בדומה להצעת נגידת בנק ישראל לשעבר ד"ר קרנית פלוג, שלפיה המדינה תבטיח תשלום דמי אבטלה כל עוד שיעור האבטלה במשק גבוה מ-10%). במסגרת זו יבוטל קיזוז קצבאות ויורחבו מענקי ההסתגלות בגובה של עד 4,000 שקל לחודש לבני 67 ומעלה עד דצמבר 2020.

מענקים לעסקים שספגו צניחה במחזור

המרכיב השני בתוכנית הוא הארכת רשת הביטחון לעצמאיים ולבעלי שליטה בעסקים שספגו ירידה במחזור של כ-50%.

עסקים שספגו פגיעה בהיקף של כ-50% במחזור העסקי שלהם יקבלו אחת לחודשיים עד לחודש יוני 2021 מספר מענקים, תלוי המחזור החודשי. בדרך זו יוכל עסק להגיע למספר מירבי של 14 מענקים חודשיים המשולמים ב-7 תשלומים.

המענקים יהיו בשתי דרגות: עסק בעל מחזור שנתי של עד 300 אלף שקל - מענק סיוע לעסק בגובה של 3,000-6,000 שקל לחודשיים; עסק בעל מחזור שנתי בין 300 אלף שקל ל-100 מיליון שקל יהיה זכאי למענק החזר הוצאות קבועות עד חצי מיליון שקל לחודשיים.

בעלי עסק, שהכנסתם השנתית אינה עולה על 640 אלף שקל, יוכלו לקבל מענק נוסף בגובה של עד 70% מההכנסתם החודשית או 15 אלף שקל (הנמוך מהשניים) אם יוכיחו כי הכנסתם החודשית ירדה ב-50% לפחות. 

בנוסף תעניק המדינה מענק ארנונה או החזר בעבור הוצאות הארנונה לעסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל, שהפעילות שלהם ירדה מעל 60%, עד לסוף יוני 2021.

במקביל תגדיל המדינה את היקף תוכנית האשראי לעסקים קטנים בערבות מדינה בהיקף של בכ-23 מיליארד שקל עד לסך של 45 מיליארד שקל. צעדים נוספים להקלה על העסקים כוללים דחיית החזר משכנתאות והלוואות עד לחודש יוני 2021 וביטול החובה בחידוש רישיון העסק עד לחודש יוני 2021.

הקנס על משיכת כספים מקרנות השתלמות יבוטל

בתחום החיסכון תבטל המדינה את הקנס על משיכת כספים מקרן השתלמות לפני תום תקופת 6 השנים על משיכה של עד 10.5 אלף שקל בחודש (השכר הממוצע). ביטול המס יהיה בהוראת שעה למשך 6 חודשים.

תוכנית הסיוע החדשה כוללת גם צעדים בתחום עידוד הצמיחה במשק: מדובר, בין היתר, בתגבור מערך ההכשרות המקצועיות והרחבת היקף ההכשרות לכ-50 אלף בשנה, במטרה לאפשר לאנשים שנפלטו משוק העבודה לחזור אליו באופן מהיר ואיכותי, ועל מנת להעלות את הפריון של המשק הישראלי.

צעדים נוספים כוללים את המשך תוכנית ההאצה להשקעה בתשתיות (בכפוף ליעילות הפרויקט, יכולת ביצוע והשפעה על תעסוקה); הרחבת היתר משיכה מפיקדון חיילים משוחררים - משיכת הפיקדון לכל מטרה ולכל יתרת הפיקדון למשוחררים בחמש השנים האחרונות; סיוע ייעודי לאוכלוסיות מיוחדות, אזרחים ותיקים, ולאנשים עם מוגבלות. בתחום ההתמודדות הרפואית כוללת התוכנית צעדים לתגבור מערך החקירות האפידמיולוגיות, וצעדים לסיוע לאזרחים בבידוד ובסגר.

עו"ד רועי כהן נשיא להב מסר בתגובה: "התוכנית הכלכלית שפרסם שר האוצר מגיעה מאוחר מדי ואין בה שום בשורה, זו אותה גברת בשינוי אדרת. יש משבר אמון עמוק בין המגזר העסקי לממשלה. במקום לשפוך עשרות מיליארדי שקלים על הארכת החל"ת ודמי אבטלה, את הכספים האלה היו צריכים לתת לבעלי העסקים על מנת שיוכלו להמשיך להעסיק עובדים ולשלם להם את המשכורות כדי לוודא שהעסק יתקיים גם ביום שאחרי.

"העצמאים לא זקוקים לדמי קיום, אנחנו לא מקבצי נדבות שזקוקים לחסדי הממשל כדי להתקיים. אנחנו דורשים פיצוי על כך שהמדינה סגרה לנו את העסק ולא לקחה אחריות. דרשנו מתווה פיצוי על הוצאות קבועות, בדיוק כמו "צוק איתן", בלי טריקים ובלי שטיקים. כסף לחשבונות הבנק ושיתחשבנו איתנו בסוף השנה. שר האוצר מאבד שליטה על המשבר, הכל טלאי על טלאי, החלטות שרירותיות, זמן ביצוע ממושך, מענקים תקועים. בלי נתונים. כל מספר של מובטלים זוכה. חוסר תיאום.

"ניהול הכלכלה מתבצע כמו במדינת עולם שלישית, הכל שליפות מהמותן במקום להביא תוכנית ארוכת טווח שמשלבת פיצוי אמיתי על אבדן ההכנסות עם תמריצים כמו פחת מואץ, קיזוז הפסדים לאחור, מנגנון של דמי אבטלה לעצמאים. זורקים לנו עצם של דמי קיום אבל שר האוצר התבלבל. לא העצמאים זקוקים לדמי קיום, אנחנו אלה שמשלמים לו את המשכורת. שר האוצר מתקיים על חשבוננו. הוא וכל הפקידות הממשלתית מתקיימים על חשבונם של בעלי העסקים. אני קורא לראש הממשלה לכנס קבינט קורונה עם נציגי המגזר העסקי ולהביא תוכנית אמיתית, יסודית, מקצועית שמטרתה לגרום לכך שהעסקים ישרדו, יחזירו עובדים לתעסוקה ויקבלו זריקת עידוד על מנת לפתח ולשדרג את אמצעי הייצור שלהם. כך עשו כל המדינות המפותחות בעולם, הזרימו כסף ופיצוי לחשבונות הבנק של בעלי העסקים. ממשלת ישראל צריכה להבין: אנחנו הפיתרון, לא הבעיה".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון