גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קול המואזין קורא מ"מסגד" איה סופיה: אטאטורק מת

ארדואן לא רק החזיר כנסיה ביזנטית עתיקה אל חיק האסלאם, אלא גם שלח רמז עבה על עתידה האסלאמי של טורקיה ● לוח השנה שלו מצטופף מאוד בדרך אל שנת 2023 - אז יגיע הזמן לגרש את מייסד טורקיה המודרנית מן הפנתיאון, ולהתחיל מאה חדשה בלעדיו

דגל טורקי מונף מול איה סופיה באיסטנבול / צילום: Emrah Gurel, Associated Press
דגל טורקי מונף מול איה סופיה באיסטנבול / צילום: Emrah Gurel, Associated Press

מה היה הדבר הנורא ביותר שקרה בשנת 1934? זה קל. היטלר טבח את מתנגדיו והפך לפיהרר, או סטאלין רצח המונים, או היפנים הוסיפו להחריב את מנצ׳וריה, או בוני וקלייד נהרגו במארב של המשטרה. הלוא כן?

לא, לא כן. אפילו לא קרוב, אם את התשובה צריך לתת רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא הרפובליקה של טורקיה. הדבר הנורא ביותר שקרה בשנה ההיא היה החלטת הקבינט הטורקי להפוך את המסגד של איה סופיה למוזיאון.

מאז, במשך 85 שנה, כיכר השוק של איסטנבול הייתה ריקה ויבשו בורות המים. לא עוד. ביום ששי שעבר הוחזרה איה סופיה לידי המאמינים. ביום ששי שעבר גם התחיל להסתמן לוח השנה להתנערותה הסופית של טורקיה מן האדרת החילונית שהשליך על כתפיה מוסטפא כמאל. הוא הגנרל הגדול, מציל המולדת, שנטל לעצמו את השם "אטאטורק", זאת אומרת "אבי הטורקים". שירותי אבא אינם נחוצים עוד.

עיתוני טורקיה ציינו את חידוש ימיה של איה סופיה בשעתוק ציורים של התפילה הראשונה, 567 שנה קודם. מהמט השני, הלוא הוא מהמט הכובש, שליט שתי הארצות ואדוני שני הימים, קיסר רומא השלישית, מייסד האימפריה, ראשון הח׳ליפים העות׳מניים, חייך ביום ששי אל ארדואן. ב־1453 הוא השלים את כיבוש שאריותיה של רומא המזרחית, הלוא היא הקיסרות הביזנטית. בשיאה היא עמדה להיפרס משערי וינה עד מצרי באב אל מנדב, מן המפרץ הפרסי עד סמוך למצרי גיברלטר.

״רדיפת איה סופיה הסתיימה״, מכריז עיתון טורקי לצד דיוקן של מהמט השני, כובש קונסטנטינופול, 1453  / צילום: צילום מסך

הוא, אטילה והוואסאל הצרפתי

התעניינותו של ארדואן בהיסטוריה הייתה תמיד יוצאת דופן. לא פעם היא העמידה בספק את מעשיותו, שלא לדבר על הרציונליות שלו.

הוא אמון על מונולוגים ארוכים, המפארים את תור הזהב של הקיסרות העות׳מנית. ממשלתו עודדה הפקה של סדרות טלוויזיה ארוכות על גיבורי העבר. ארמון אלף החדרים, שבנה לעצמו ליד אנקרה, כולל אוסף פסלים של טורקים מכל הזמנים (הוא מתחיל באטילה מלך ההונים).

הוא אוהב להזכיר את גיבורי העבר לבני שיח זרים, בייחוד אם הם עצמם אינם מעזים לתבוע שורשים במאה הרביעית. כאשר נשיא צרפתי לשעבר, ניקולא סרקוזי, בא לבקר אצלו לפני עשר שנים, הוא הזכיר לו מיד בהגיעו, שרק 500 שנה קודם מלך צרפתי עתר לסולטן טורקי להעניק לו את חסדיו הצבאיים תמורת מעמד של ואסאל.

העניין של ארדואן בתהילות העבר מעולם לא היה קוריוזי. הוא שייך אל אסכולה, המאמינה שסדרה מזעזעת של מעשי בגידה הורידה את הקיסרות העות׳מנית מגדולתה, ותיקון המעשים ההם ישוב ויכונן את גדולתה.

הנשיא טאייפ ארדואן  / צילום: Associated Press

עמדו לבתר את גופתה

החזרת איה סופיה לידי המאמינים הייתה התיקון הדרמטי הבולט ביותר. אבל זה היה תיקון סמלי. שלוש שנים צפופות מצפות ל"ג׳ומהורבאשקאנה" (תוארו הרשמי של הנשיא). הן מתחילות או־טו־טו.

בחודש הבא ימלאו 100 שנה להסכם סוור (sèvres), שנועד להיות תעודת פטירתה הרשמית של טורקיה. מנצחי מלחמת העולם הראשונה עמדו לבתר את גופתה, ולהשאיר ממנה רק שרידים עשנים.

אטאטורק בא לעזרתה, אסף את שייריה, ויצר את טורקיה המודרנית. העולם כולו התבונן בהשתאות. מעטים חשבו שתעלה יפה התקוממותו נגד המהלך הטבעי של ההיסטוריה. היא עלתה יפה, אבל בעיני הרבה מאוד טורקים סוור חשפה את כוונותיו האמתיות של המערב. הן לא השתנו עד עצם היום הזה, מאמינים טורקים רבים: לשלול מטורקיה את מקומה הטבעי תחת השמש.

נורמלית, או לא נורמלית

שלוש שנים אחר כך, אוקטובר 1923, אטאטורק החליט להרחיב את מלחמתו נגד המהלך הטבעי. הוא הדיח את אחרון הסולטנים העות׳מניים, והפך את טורקיה לרפובליקה. הוא רצה שהיא תהיה משתתפת נורמלית במשפחת האומות.

בדרכו אל הנורמליות הוא עצר בתחנה אחת נוספת: במארס 1924 הוא ביטל את הח׳ליפות. אחרון הח׳ליפים, עבדול מג׳יד השני, יצא לגלות ולא שב עוד.

כמעט 500 שנה עמדו הח׳ליפים העות׳מניים בראש האסלאם. סמכותם הוכרה בשלוש יבשות. כריתת הראש זיעזעה את המאמינים. הגעגועים אל הח׳ליפות פירנסו מאז שורה של ניסיונות דתיים, מיסטיים, פוליטיים וצבאיים בכל העולם המוסלמי להחזיר עטרת אל יושנה. אף אחד מהם לא עלה יפה. אבל אף אחד מן הניסיונות האלה לא נעשה בידי שליט רב כוח, המפגין לא רק יראת שמיים כי אם גם תיאבון גובר להתפשטות פוליטית וטריטוריאלית.

זה הזמן לחשוד, שארדואן מכין הפתעה לשנים 2024־2023. הרפובליקה החילונית שהקים אטאטורק היתה תמיד לצנינים בעיני קנאים אסלאמיים.

"בוגד, שמכר את נשמתו ליהודים"

ביקורת על אטאטורק בטורקיה עצמה לא באה בחשבון, אפילו בין קנאים. המדינה ה"כמאליסטית" (על שמו) חשבה ביקורת כזאת לבגידה. דיוקן של אטאטורק היה ציוד חובה בכל משרד, ומס שפתיים לגדולתו היה כורח המציאות.

אבל מחוץ לטורקיה, אסלאמיסטים לא חדלו להגיד בדיוק מה הם חושבים עליו: בוגד, שמכר את נשמתו ליהודים. אחדים אפילו מאמינים שהוא עצמו היה יהודי. הבל, יהיו מקורותיו הלא־רציניים אשר יהיו.

אטאטורק פוחת והולך זה שנים. מהלך ההתנערות ממורשתו החילונית בטורקיה כבר הרחיק מאוד לכת. אבל מכת החסד עדיין לא הגיעה. איסלומה־מחדש של איה סופיה הוא רמז עבה על העתיד לבוא. אם אטאטורק חטא כאשר הפך את איה סופיה למוזיאון, בוודאי שחטא כאשר הדיח את העות׳מנים.

המסע אל 1912

1934, או 1924, אינן שנות החטא היחידות שעל תקנתן שוקד ארדואן בימים האלה. השנה השלישית שהוא מתקן היא 1912, תבוסת טורקיה לאיטליה במלחמה על הגמוניה במזרח הים התיכון. בשנה ההיא טורקיה איבדה את לוב ואת האיים הדודקאנסיים (מזרח הים האגאי, כולל רודוס) לאיטליה. זה היה המסמר הלפני־אחרון ביומרתה הדועכת של המדינה העות׳מנית להיות מעצמה גדולה.

בשנה שעברה חזרה טורקיה ללוב. היא מקיימת על כידוניה את ממשלת המיליציות בטריפולי, מערב לוב. במזרח שולט גנרל ח׳ליפה חפתר, שקואליציה משונה חפצה ביקרו: רוסיה, צרפת, מצרים, סעודיה והפדרציה של האמירויות.

הסיכונים בלוב פשוט עוצרים נשימה. האפשרות שטורקיה תיקלע למלחמה, גם אם לא תרצה בה, היא בסבירות גבוהה. מטוסים טורקיים, רוסיים ואמיראטיים מפטרלים במרחב האווירי של לוב. טורקיה טוענת שמטוסי מיראז׳־2000 לא מזוהים תקפו בשבוע שעבר בסיס אווירי בתחום השיפוט של בעלי בריתם. ספינות טורקיות וצרפתיות התקרבו באחרונה להתנגשות ימית. צרפת קוראת לשותפותיה באיחוד האירופי להעניש את טורקיה על מעשיה בלוב. הקריאה עמדה נידונה ביום ב' בפגישת שרי החוץ האירופיים בברלין.

ארדואן אינו תובע בעלות על לוב. אימפריאליזם יצא מן האופנה, אפילו בשם האסלאם. אבל הוא רוצה לשלוט בה הלכה למעשה, כפי שהוא שולט כיום בנתחים קטנים של סוריה ושל עיראק (אולי פחות קטנים ממה שהיו. לפי מקורות כורדיים, צבא טורקי יושב עכשיו 50 ק"מ בעומק האוטונומיה הכורדית של צפון עיראק).

החזון האסטרטגי: לסכן ולהסתכן

יש לארדואן חזון אסטרטגי, לעומת זאת, המקיף חלקים גדולים של האימפריה העות׳מנית. מהמט קאנצ׳י, מומחה למדיניות חוץ טורקית כתב זה לא כבר במאמר לסוכנות החדשות הטורקית Anadolu:

"בהפיקה לקחים משגיאות שנעשו לפני 100 שנה, טורקיה בונה עכשיו קו הגנה דינמי מן הים התיכון אל האוקיאנוס ההודי, ומלוב אל סומליה, באמצעות כלי טיס בלתי־מאוישים ורחפנים, לצד ספינות מלחמה - כולם מיוצרים בתעשייה הצבאית של טורקיה".

"קו ההגנה" הזה נועד בין השאר לבלום את שאיפותיו המדיניות והכלכליות של הציר ישראל־יוון־קפריסין.

אף פעם אחת ב־100 שנות טורקיה המודרנית לא גילה מנהיג טורקי להיטות כזאת להקים לארצו אויבים כמעט בכל פינה אפשרית. אטאטורק אמר, וחזר וצוטט, "שלום מבית ושלום מחוץ". האב המייסד דחה כל פיתוי לצאת להרפתקאות. יורשו המיידי דחה הזמנות הן מגרמניה הנאצית והן מבריטניה להצטרף אליהן במלחמת העולם השנייה תמורת רווחים טריטוריאליים ומדיניים.

גם אהמט דבוטואולו, יועצו לשעבר של ארדואן לענייני חוץ ולימים ראש ממשלתו (לפני שהוא ביטל את הכהונה, וייסד נשיאות ביצועית), נהג לדבר על היעד של מדיניות חוץ עם "אפס בעיות". איפה אפס ואיפה ארדואן.

טורקיה נפרדת והולכת ממורשת אטאטורק כמעט בכל מובן שהוא. היא מאמינה ביכולתה להכניס שינויים דרמטיים בסטאטוס קוו. היא מוכנה להסתכן ולסכן. כאשר המואזין יחזור וירים את קולו מן הצריח באיה סופיה, ב־24 ביולי, יהיה אפשר להגיד שהגיעה אל קיצה המאה הרפובליקאית. מה דמות תהיה למאה הבאה של טורקיה נצטרך לנחש, בדאגה גוברת. 

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וציוצים ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי בפסיקה נקבע כי 95% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד ושם קץ למסע ההכפשות שניהלו האחים נגדו"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט