גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטיחו עד 7,500 שקל, נתנו 1,500, והעצמאים זועמים: "עוד מעט נהפוך למוצג ארכיאולוגי"

עצמאים רבים הופתעו לגלות באזור האישי שלהם באתר רשות המסים, כי הם זכאים למענק של 1,500, 2,000 או 3,000 שקל ולא ל-7,500 שקל, כפי שחשבו שיקבלו ● "בינתיים שיאפשרו לעצמאים לקבל מענק לפי הכסף שהם הרוויחו לפני המשבר ולא בשנים היסטוריות. למה שלא ישוו ל-2008?"

הפגנת המחאה בכיכר רבין על חוסר הטיפול של הממשלה במשבר הכלכלי / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הפגנת המחאה בכיכר רבין על חוסר הטיפול של הממשלה במשבר הכלכלי / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"הובטח 7,500 שקל מענק. ממוצע המענקים 4,700 שקלים. איך מתקיימים מזה? יש כאלו שקיבלו גם 2,500 שקל. מה חטאנו שהמדינה איבדה שליטה" - הפוסט הזה הוא אחד מיני פוסטים רבים שמציפים היום (ב') את קבוצות הפייסבוק של העצמאים, על רקע האכזבה שלהם מההבטחות של הממשלה למגזר העסקים הקטנים והבינוניים - ושברן.

380 אלף עצמאים קיבלו הבוקר הודעה מרשות המסים שלשונה: "שלום, ביום רביעי ה-15.7.2020 יזוכה חשבונך בסכום המענק על פי החלטת הממשלה. בברכה רשות המסים". הכסף כבר יצא מרשות המסים לחשבונות הבנק של העצמאים והם צפויים לראות אותו מחר או ברביעי בחשבון. הם לא היו צריכים לעשות כלום בשביל זה. לא היו צריכים למלא טפסים או להגיש דוחות. התשלום היה אוטומטי ומהווה מקדמה עבור מענקי הסיוע החדשים לעצמאים, לשכירים בעלי שליטה ולעסקים במסגרת התוכנית הכלכלית החדשה לסיוע לעצמאים נפגעי הקורונה. המקדמה, עד לסכום של 7,500 שקל או 70% מההכנסה החייבת של בעל העסק (לפי הנמוך), ניתנת באופן אוטומטי לכל מי שקיבל מענק סיוע במסגרת הפעימה השנייה של המענקים שניתנה בעבור חודש אפריל. מדובר במקדמה מיידית על חשבון מענק חודשים מאי-יוני במסגרת התוכנית החדשה.

ואולם, עצמאים רבים הופתעו לגלות באזור האישי שלהם באתר רשות המסים, כי הם זכאים למענק של 1,500, 2,000 או 3,000 שקל ולא ל-7,500 שקל, כפי שחשבו שיקבלו כאשר שמעו את הצהרות ראש הממשלה ושר האוצר במסיבת העיתונאים בה הכריזו על התוכנית החדשה.

איך זה יכול להיות? ההסבר פשוט: המענק צמוד כאמור להכנסה המדווחת של אותם בעלי עסקים ומהווה 70% מהכנסה זו. לא מדובר ב-7,500 שקל אלא בנגזרת מההכנסה שהיתה לפני משבר הקורונה, ולכן הסכומים עלולים להיות נמוכים משמעותית מהסכום לו ציפו בעלי העסקים שלא "קראו" את תנאי המענק המלאים.

עם זאת, הבעיה, כפי שמסתבר, אינה טמונה בהצמדת סכום המענק להכנסה החייבת של בעל העסק לפני המשבר, אלא לשנה שהוחלט להשוות את היקף המענק אליה - שנת 2018. לדברי ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, התנאי הזה גורם לכך שעסקים רבים, בהם עסקים חדשים, שלא הרוויחו הרבה ב-2018 אך הכנסתם גדלה משמעותית ב-2019 יוצאים מקופחים, ועם מענקים נמוכים מאוד.

גינדי: "כל הרשת גועשת על כך שאנשים יקבלו רק 2000 שקל מענק או 1500 שקל או 3,000, והם לא מבינים למה לא 7500 שקל. אם מישהו קיבל 2,000 שקל זה אומר שהוא הצהיר למס הכנסה על הכנסות של 2,860 בשנת 2018 בממוצע לאורך השנה. אדם כזה לא יכול לקבל 7500 שקל. הוא מקבל 70% מההכנסה שלו. הבעיה היא שבוחנים את ההכנסה שלו ב-2018.

"יש הרבה עסקים שבשנת 2018 היו עסק חדש, בתחילת דרכם, והרוויחו רק 2,800 שקל בשנת 2018 אבל ב-2019 הרוויחו 10,000 שקל ויותר. אם יאפשרו לעצמאים לקבל את המענק לפי שנת 2019, אז הם יקבלו הרבה יותר.

"למה לתת לפי ההיסטוריה? עצמאי זה מוצג ארכיאולוגי? עוד מעט באמת נהפוך למוצג ארכיאולוגי, אבל בינתיים שיאפשרו לעצמאים לקבל מענק לפי הכסף שהם הרוויחו לפני המשבר ולא בשנים היסטוריות. למה שלא ישוו ל-2008? ביקשתי מהאוצר שיתקנו את התנאי הזה ויאפשרו לעצמאים שהרוויחו מעט בשנת 2018 לקבל את המענקים לפי נתוני דוחות 2019, וכך יעשו איתם צדק ויסירו את האפליה מול השכירים, שמקבלים את תשלומי החל"ת לפי שנת 2019. מי שהרוויח מעט ב-2019 מגיע לו לקבל את המעט גם בפיצוי, הוא לא יכול להרוויח יותר מאשר לפני הקורונה, אבל 2018 לא רלבנטית לצורך ההשוואה".

אחת הטענות הנוספות שעולות ברשת, בקבוצות העצמאים, הינה כי יש אפליה בין שכירים לעצמאים גם במענק זה, ובעוד שכיר שהשתכר 10,000 שקל לפני המשבר מקבל תשלומי חל"ת בהיקף 7,000 שקל, עצמאי שהרוויח עשרות אלפי שקלים לחודש יקבל עד 7,500 שקל בחודש.

גינדי: "תמיד תהיה אפליה בסיסית בין עצמאים לשכירים. היא לעולם קיימת. שכיר שהרוויח 100 אלף שקל לחודש, מקבל 10,5000 שקל תשלומי חל"ת ועצמאי שהרוויח 100 אלף לחודש מקבל אפס, כי הוא עובר את תקרת המענק שעומדת על 640 אלף שקל".

המענק שהחל לזרום היום לחשבונות הבנק של הזכאים מהווה מחצית מאחד מ-7 מענקים דו חודשיים של עד 15 אלף שקל שיקבלו העצמאים עד אמצע 2012. תוכנית המענקים עדיין לא עברה בחקיקה אך בינתיים שר האוצר החליט לתת את המקדמה כדי לתת קצת אוויר לנשימה למשק. בהמשך, מי שיעמוד בתנאי המענק שייקבעו (האותיות הקטנות עוד לא נסגרו) ויאושרו בכנסת יקבל את השלמת המענק לחודשים מאי-יוני, עד 15,000 (בהפחתת הסכום שקיבל השבוע) ובהמשך את שאר התשלומים הדו חודשיים.

שאלה מעניינת נוספת שעלתה בנוגע למקדמה שמחולקת בימים אלה היא מה יקרה אם יתברר כי עצמאים שקיבלו את המקדמה כלל לא עומדים בתנאי המענק החדשים ולא היו זכאים לכסף? האם הם יאלצו להחזיר את הכסף? למשל, במסגרת המענק החדש נקבע כי יש להראות ירידה במחזורים של 40% לעומת ירידה של 25% במענק הפעימה השניה. מה יקרה אם עסק שקיבל עכשיו מקדמה לא יראה ירידה כזאת במאי ויוני? התשובה של רשות המסים היא כי היא לא תדרוש בחזרה את הכסף.

גינדי: "יש פה בשורה חיוביות עבור העצמאים במובן זה שלא ידרשו מהם את המקדמה חזרה, גם אם לא עמדו בתנאי המענק. הפעימה הקודמת שעליה מבוססת המקדמה דרשה ירידה של 25% מההכנסות, ובנוכחית נדרשת ירידה של 40%. יכול להיות שעסקים קיבלו היום מקדמה בפועל אם לא הייתה להם ירידה של 40% ואז הם לא זכאים למענק. רשות המסים לא מתכוונת לקחת את הכסף הזה בחזרה".

עוד אומר גינדי: "הצלחנו להגיע להסכמות שעסקים שהפסידו בשנת 2018, מבלי קשר למועד פתיחת העסק, יוכלו לקבל את כספי הפעימות הסוציאליות לפי דוח 2019, ובאשר למגעים לתוכנית המענקים החדשה, היום כבר ניתן לבשר ש האוצר ורשות המיסים קיבלו את עמדתנו שגם עסקים חדשים שנפתחו בשנת 2020 יהיו זכאים לקבל את מענקי הפעימות העסקיות של החזר ההוצאות הקבועות בכפוף לירידה במחזורים (דוגמת הפעימה השלישית), וגם עסקים חדשים שנפתחו באוקטובר - דצמבר 2019, יזכו לקבל את המענקים הסוציאליים לעצמאים (דוגמת הפעימה השנייה).

"זוהי בשורה משמעותית נוספת שתאפשר לציבור גדול של עסקים, להמשיך להתקיים ולקדם את הכלכלה שלנו" .

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"