גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תתווכחו עם שוטר: לחובת המסכות דווקא יש בסיס חוקי

פעילים נגד תקנות הקורונה שכנעו אלפי ישראלים שטיעונים משפטיים יפטרו אותם מחבישת מסכה ● בתפריט: ההוראה מפירה זכויות יסוד, נשענת על סעיפים שבוטלו ובית משפט בכלל יפסול אותה בקרוב ● כדי שלא תסתבכו, הפרדנו את העובדות מההטעיות

פקחים נפרשים לפעולה ברחבי הארץ תחת משטר הקורונה / צילום: משטרת ישראל
פקחים נפרשים לפעולה ברחבי הארץ תחת משטר הקורונה / צילום: משטרת ישראל

תחתת שמש פז בשדרה נאה, אישה נטולת מסכה פונה לעובר אורח חבוש ב"מסכת סנטר", ופותחת בהרצאה. "כל פקח שבא אליך, אתה אומר לו: יש לי חופש לבחור אם הפה שלי יהיה פתוח או סגור! יש לי חופש על הגוף שלי! אני מחליט על הגוף שלי". היא מציגה לו דף נייר ומספקת הנחיות משפטיות. "אתה אומר לפקח, בסעיף 5 כתוב: ‘אין נוטלים ואין מגבילים את חירותו של אדם במאסר, במעצר, בהסגרה או בכל דרך אחרת’. כשהקימו את המדינה עשו את זה. ‘אין פוגעים בגופו’ - בפה שלו - ‘בחייו או בכבודו’. כששוטרים רואים את זה, הם מבטלים את הדוח".

את הסרטון הזה שיתפו בפייסבוק יותר מ-1,300 ישראליות וישראלים. הוא רק דוגמה אחת לתנועה רחבה נגד תקנת המסכות שצמחה בחודש האחרון, כשהגידול במספר הנדבקים בקורונה גרם לממשלה להעלות ל-500 שקל את הקנס לסרבנים. בחודש יוני חולקו 35 אלף קנסות למפרי תקנות הקורונה, כמעט כולם בגלל אי-חבישת מסכה.

בהרצאות מוקלטות, בפוסטים כתובים, בתיעוד מצולם של עימותים עם פקחים, מתנגדי המסכות מציעים מסר פשוט: סרבו לחבוש. לתקנות אין תוקף חוקי. כסגולה נגד קנסות הם מציידים את הצופות והצופים בסדרה של נימוקים משפטיים.

צוות ה"משרוקית" בדק את הפרסומים האלה כחלק מהמאבק במידע כוזב בפייסבוק (ראו גילוי מלא), ומצא בהם כמה וכמה טענות כוזבות. נעבור עליהן יחד, מהקלה אל הכבדה.

פוסט בפייסבוק נגד חבישת מסכות / צילום: צילום מסך

טיעון ראשון: ההוראה לחבוש מסכה מפירה זכות יסוד

כל הפעילים נגד תקנת המסכות מתחילים בהנחה פשוטה ואלגנטית: בישראל קיים חוק-על שמבטיח לנו חירויות יסוד, הלוא הוא "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו". משמעות החוק, מסביר אחד הפעילים לשוטרים שהוא מצלם בכיכר הבימה בתל אביב, היא ש"אסור להגביל את החופש שלי". הסעיף השני בחוק אפילו אומר במפורש שאין לפגוע "בגופו" של אדם - והרי כששוטר מכריח אדם לעטוף את הפנים בבד, הוא מתערב בחופש שלו על גופו.

כדי להסביר את הכשל בטיעון הזה צריך להבין איך עובד חוק היסוד הזה. קודם כל הוא מונה את הזכויות שאנחנו נהנים מהן כברירת מחדל. אחר כך, בסעיף 8, הוא קובע שאפשר לפגוע בהן רק באמצעות חוק "שנועד לתכלית ראויה, ובמידה שאינה עולה על הנדרש". במילים אחרות, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו לא מבטיח לנו חופש מוחלט. כשנכתב בו למשל שאין לאסור אדם, הכוונה היא לא שחייבים לסגור את בתי הכלא, אלא שאסור לממשלה לכלוא אדם באופן שרירותי.

האם המסכות פוגעות בחופש שלנו "לתכלית ראויה"? זאת שאלה של פרשנות, ושום בית משפט עדיין לא קבע שלא. המשפטן פרופ’ אביעד הכהן הציע בשיחה עם "ישראל היום" שבחיוב לחבוש מסכות המדינה דווקא מגינה על הגוף של האזרחים. היא שומרת עליהם מהידבקות במחלה מסוכנת.

מתוך סרטון בפייסבוק / צילום: צילום מסך

טיעון שני: אסור להגביל זכויות יסוד באמצעות תקנות חירום

רגע, אומרים הפעילים - החובה לחבוש מסכות לא נקבעה בחוק, אלא בתקנות חירום. בסרטונים התיעודיים הפעילים מנופפים בסעיף 12 לעיני השוטרים כדי להוכיח להם שהתקנות נולדו ללא סמכות. סעיף 12 בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו קובע: "אין בכוחן של תקנות שעת-חירום לשנות חוק-יסוד זה, להפקיע זמנית את תוקפו או לקבוע בו תנאים".

אלא שסעיף 12 לא נגמר שם, ובהמשכו כתוב במפורש: "בשעה שקיים במדינה מצב של חירום בתוקף הכרזה לפי סעיף 9 לפקודת סדרי השלטון והמשפט, תש"ח-1948, מותר להתקין תקנות שעת חירום שיהא בהן כדי לשלול או להגביל זכויות לפי חוק-יסוד זה". ובכן, נרצה או לא נרצה, מצב חירום כזה שורר בישראל מיום הקמתה, והכנסת מאריכה אותו מדי שנה. זה קרה בפעם האחרונה לפני שלושה חודשים.

מתוך סרטון בפייסבוק / צילום: צילום מסך

טיעון שלישי: הסעיף שמאפשר שימוש בתקנות חירום - בוטל

כמה ממתנגדי המסכות קראו את החוק עד הסוף, אבל גילו לאקונה: הסעיף שמסמיך את הממשלה להכריז על מצב חירום כבר לא בתוקף. באחד הסרטונים הוויראליים, פעיל גלוי-פנים מושיט לשוטר בגאווה עותק של חוק היסוד, ועל המסך מופיע ההסבר המנצח: "סעיף 9 לפקודת סדרי שלטון ומשפט בוטל". אין סעיף 9 - אין מצב חירום - אין לממשלה סמכות להגביל זכויות בתקנות - אין תוקף לחובת המסכות.

אבל גם הקביעה הזאת מטעה. סעיף 9 באמת בוטל ב-1992; אבל הכנסת החליפה אותו בהוראה דומה - סעיף 39 לחוק יסוד הממשלה. גם הוא קובע במילים ברורות: "תקנות שעת חירום כוחן יפה לשנות כל חוק, להפקיע זמנית את תוקפו או לקבוע בו תנאים". בקיצור, אין חור בחוק. הכנסת לא שכחה לתת בסיס משפטי לתקנות הקורונה.

טיעון רביעי: אם נפנה לבית משפט, הוא יבטל את הדוחות

כמה מהפעילים נגד המסכות לא מסתפקים בתדרוך, אלא מרגיעים את הצופות והצופים: אל תפחדו לסרב, החוק לצדכם. "אם הפקחים לא מבטלים את הדוח, כולנו ביחד הולכים לבית משפט!" אומרת האישה בשדרה המוצלת, "אסור להם לתת לנו דוח".

זהירות. להבטחות האלה אין כיסוי. בג"צ אולי ישתכנע יום אחד מהטיעונים של מתנגדי המסכות, אבל כרגע עמדת הרשויות היא שהתקנות בתוקף. שום בית משפט לא פסק נגדן. אמנם האגודה לזכויות האזרח מתחה ביקורת חריפה על אכיפה אגרסיבית מדי של חובת המסכה, וטענה שהשימוש בשוטרים הוא בלתי מידתי. אבל עו"ד אן סוצ’יו, שכתבה את חוות הדעת מטעם האגודה, הבהירה ל"משרוקית" שהארגון לא כופר בחוקיות של התקנה כשלעצמה.

מתנגדי מסכות הפנו את תשומת לבנו לשתי עתירות שעדיין תלויות ועומדות בבג"ץ, ומוכיחות שהסוגיה נמצאת במחלוקת משפטית. עתירה אחת הוגשה בחודש מרץ מטעם הרשימה המשותפת וארגון עדאלה; השנייה בתחילת מאי, בידי עורכות הדין רונית לירן-שקד וליאור ארז.

שתי העתירות נוגעות לתקנות החירום, אבל לא מציגות ביקורת מיוחדת על ההוראה לחבוש מסכה. העתירה של הרשימה המשותפת מכוונת נגד השימוש בתקנות חירום כדי להכשיר את איכוני השב"כ, והדיון בה טרם התחיל. העתירה של עורכות הדין גרסה שהממשלה הייתה צריכה להסדיר את מגבלות הקורונה בחקיקה ראשית; אלא שבינתיים הכנסת עצמה אישרה להאריך את תקנות החירום, וכך העניקה להן תוקף קרוב יותר לזה של חוקים רגילים.

● לבדיקה המלאה בצירוף מקורות

גילוי מלא: המשרוקית של "גלובס" משתתפת בתוכנית של פייסבוק לבדיקת מידע החשוד כחדשות כזב בפיד, לצד עשרות ארגונים חברי IFCN, הרשת העולמית של בודקי עובדות. התוכנית כוללת תגמול.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה