גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוסכים בגמל ובפנסיה הפסידו 47 מיליארד ש' במחצית הראשונה, למרות תשואות של 5.5% ברבעון השני

חודשים אפריל ומאי "הצילו" את המחצית, וברבעון השני נרשמו תשואות חיוביות ניכרות למרות תשואות שליליות ביוני ● אלטשולר שחם בולט בצמרת

דני ירדני (עומד) וגילעד אלטשולר. מובילים בכל המסלולים בפנסיה החדשה   / צילום: איל יצהר, גלובס
דני ירדני (עומד) וגילעד אלטשולר. מובילים בכל המסלולים בפנסיה החדשה / צילום: איל יצהר, גלובס

התפרצות וירוס הקורונה סחפה את העולם להרפתקה שסופה עדיין לא נראה באופק, ושעד כה הובילה את שוקי ההון למפולת שלוותה בנסיקה מהירה, ואז חזרה לתקופה של אי-בהירות ושל זמירות שליליות בשוקי ההון, בחשש מגל שני של המגפה העולמית. בין שיימצא פתרון למגפה בקרוב ובין שלא, ברור שהשלכותיה ימשיכו ללוות את כולם עוד עשורים קדימה.

לא מדובר רק בהגדלת החוב של המדינה, שהציבור הרחב יצטרך לממן איכשהו, או באובדן הכנסה עבור הרבה מאוד אנשים פרטיים ובעלי עסקים. מדובר גם בתקופה של אובדן צבירה בחיסכון לטווח ארוך, עם תשואה שלילית שצימקה את כריות הביטחון הפיננסיות של הציבור הרחב.

בדיקת "גלובס" את נתוני הפנסיה-נט, הגמל-נט והביטוח-נט של האוצר ושל רשות שוק ההון מעלה כי במחצית הראשונה של 2020 רשמו אפיקי החיסכון לטווח ארוך של הציבור תשואות נומינליות שליליות של בין מינוס 4.3% למינוס 5.7%, בממוצע ענפי, על נכסי ציבור בהיקף של כ-1.25 טריליון שקל.

קרנות הפנסיה החדשות המקיפות מציגות.

אגב, התשואות השליליות הללו הן תשואות ברוטו, לפני חישוב דמי הניהול, שמבחינת החוסכים גרעו עוד יותר מחצי אחוז בממוצע מהסכומים שצבורים עבורם בחשבונות שמנוהלים על-ידי הגופים המוסדיים.

משמעות הדבר נובעת מכך שהעולם הפנסיוני החדש, וזה שתקף למי שאין לו פנסיה תקציבית, פנסיה ותיקה או ביטוח מנהלים מבטיח תשואה, חשוף לחלוטין למה שקורה בשווקים, שכן הקצבה החודשית שיקבל נגזרת מהסכום שייצבר לו לאורך השנים - עם התשואה הנצברת על ההפקדות, בניכוי דמי הניהול.

בנטרול ההפקדות לחיסכון הפנסיוני, התשלומים לעמיתים וההעברות בין גופים ואפיקי חיסכון, עולה כי הפסדי התשואה בפנסיה החדשה עלו לציבור במחצית הראשונה של השנה סך של כ-20.8 מיליארד שקל. בגמל ובהשתלמות הפסדי התשואה שנבעו מהירידות בשוקי ההון, ובנטרול ההפקדות בניכוי התשלומים וההעברות, הסבו לחוסכים הפסדי תשואה של 26.5 מיליארד שקל.

כלומר, הירידות בשוקי ההון והתשואות השליליות האמורות לעיל הסבו לחוסכים באפיקי הפנסיה החדשה המקיפה, הגמל וההשתלמות, נזק כספי של כ-47.3 מיליארד שקל, וזאת בשישה חודשים בלבד.

באותו חישוב עולה כי "חודש מרץ השחור" לבדו הסב הפסדי תשואה של כ-75.1 מיליארד שקל, כשברבעון השני נרשמו דווקא רווחי תשואה של כ-46.6 מיליארד שקל. אבל גם הרבעון השני אינו עשוי מקשה אחת. בעוד שאפריל ומאי היו חיוביים ויצרו רווחי תשואה, הרי שחודש יוני עצמו הסב לחוסכים בגמל ובפנסיה החדשה הפסדי תשואה בסדר גודל של כ-2.5 מיליארד שקל.

פערים אדירים בין הרבעונים

בכל אופן, התשואה השלילית שנרשמה בשוקי ההון ובאפיקי החיסכון לטווח ארוך רחוקה מלספר לבדה את הסיפור של המחצית הראשונה של 2020 בכל האמור בחסכונות הציבור. זאת משום הפערים האדירים בין הרבעון הראשון השנה ובין הרבעון השני.

ברבעון הראשון השנה נרשמו תשואות שליליות שנעו מממוצע ענפי של מינוס 9.4% עד מינוס 10.9% באפיקי החיסכון לטווח ארוך העיקריים. התשואה השלילית יוצאת הדופן הזו מחקה הלכה למעשה את התשואות החיוביות מאוד שנרשמו בכל 2019, כך שבמרץ 2020 החוסך בפנסיה החדשה, בגמל, בהשתלמות ובפוליסות החיסכון הפנסיוניות של חברות הביטוח, המוכרות כביטוחי המנהלים, שב בהכללה למצב שבו היה בסוף 2018.

תשואות ביטוחי המנהלים - הפוליסות המשתתפות ברווחים

לעומת זאת, כבר בסוף מרץ החלה התאוששות ניכרת בשוקי ההון, כתמונת מראה למפולת שנרשמה מאמצע פברואר ועד השליש האחרון של מרץ. מציאות זו - הגם שהעליות נרגעו בהמשך הרבעון השני - הובילה לתשואות חיוביות ניכרות של 5.4% עד 5.9% בממוצע ענפי ברבעון השני בלבד. כאמור, העליות ברבעון השני מיוחסות למעשה "רק" לאפריל ולמאי.

את עיקר העליות עשו מסלולי החיסכון האגרסיביים יותר, שיש להם רכיב מנייתי גבוה יותר. דבר זה עולה הן ממה שקרה עם קופות הגמל להשקעה והן עם קופות החיסכון לכל ילד, שעלו ברבעון השני השנה בכ-8% ובכ-7.5% בהתאמה. מדובר בשני מכשירים שמתאפיינים בהסתכלות ארוכת-טווח בניהול השקעות - דבר שמחזק את חלקם של רכיבי הסיכון בתיק, דהיינו המניות.

כמו כן, בחנו את התוצאות של המסלולים המנייתיים הייעודיים בקרנות הפנסיה המקיפות החדשות, ומצאנו כי בעוד שהתשואה הממוצעת לכלל קרנות הפנסיה החדשות ברבעון השני השנה עמדה על 5.4%, הרי שהתשואה הנמוכה ביותר במסלול המנייתי בקרנות הללו עמדה על 7.7%, וברוב הגופים היא הייתה גבוהה אף מ-8.5%.

אלטשולר שחם בולט בכל המסלולים

ב-12 החודשים האחרונים, מיולי 2019 ועד יוני 2020, רשמו אפיקי הפנסיה החדשה המקיפה, שהיא אפיק החיסכון הפנסיוני הצומח ביותר, והפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, תשואות שליליות של מינוס 0.7% ומינוס 0.9%, בהתאמה. כך, התשואה החיובית שהייתה במחצית השנייה של 2019 נמחקה במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, שבמהלכה רשמו קרנות הפנסיה החדשות המקיפות תשואה שלילית של 4.8%, בעוד שהפוליסות המשתתפות ברווחים השילו מעצמן 5.7% בממוצע בתקופה זו.

מעט מאוד גופים הצליחו לחמוק מתשואה שלילית ב-12 החודשים האחרונים, ובראשם בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהנפיק אשתקד את חברת ניהול קופות הגמל וקרנות הפנסיה שלו. לצדו מציגים תשואה חיובית בתקופה האמורה גם מסלולים של מיטב דש ואיילון (שמיזגו את פעילויות הגמל והפנסיה שלהם בעבר) ושל הראל פנסיה. הכשרה ביטוח בולטת לחיוב בהקשר זה בטבלת התשואות בפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח.

מנגד, מי שבולטים בתחתית בתשואות - כמעט בכל אפיק בדירוגי התשואות הנוכחיים - הם מסלולי ההשקעה המרכזיים של מנורה מבטחים, הן בפוליסות המשתתפות ברווחים והן בתחום הפנסיה החדשה המקיפה. מנורה מבטחים היא הגוף הגדול ביותר בשוק הפנסיה החדשה המקיפה.

בבחינת מסלולי ההשקעה לחוסכים בקרנות הפנסיה החדשות המקיפות בגילאי עד 50 עולה, כי אלטשולר שחם היה היחיד שהציג תשואה חיובית ב-12 החודשים האחרונים, והוא מוביל את דירוג התשואות במסלול זה הן ב-12 החודשים האחרונים, הן במחצית הראשונה השנה והן ברבעון השני עצמו.

גם במסלולים לגילאי 50 עד 60 מוביל אלטשולר שחם את הטבלה, ויחד עימו גם המסלול של איילון-מיטב דש מציג תשואה חיובית בתקופה הזו, תמונה שחוזרת על עצמה גם במסלולים לגילאי 60 ומעלה - אלה שנמצאים לקראת גיל הפרישה מעבודה. בהקשר זה נציין כי שני הגופים - אלטשולר שחם ומיטב דש - נמנים עם ארבעת הגופים שמפעילים את קרנות הפנסיה ברירת מחדל, שמציעות דמי ניהול נמוכים לכלל הציבור.

לצד המסלולים שנחלקים לפי גיל שהוזכרו, יש לקרנות הפנסיה הגדולות ביותר מסלולים כלליים, שבהם מנוהלים סכומי עתק של לקוחות שהצטרפו לפני שהוחלה הרפורמה של החיסכון תלוי-גיל (שבמסגרתו הסיכון הגלום בתיק ההשקעה של החוסך פוחת ככל שגילו מתקדם). כיום ישנם חמישה מסלולים כאלה, שאותם מובילות הקרנות של הראל, שאחת מהן אף מציגה תשואה חיובית סמלית ל-12 החודשים האחרונים.

בביטוחי המנהלים התמונה שונה; שם אין נוכחות לבתי ההשקעות אלא רק לקבוצות הביטוח. מדובר בתיקי חיסכון שנעשים דרך פוליסות חיסכון בביטוחי החיים. הכינוי של חיסכון זה הוא ביטוחי מנהלים - שם שיווקי קליט שחוטא לאמת, ומדובר בחלופה לגמל ולפנסיה. תיק זה נחלק לכמה תיקים עיקריים.

הוותיק ביותר הוא תיק הפוליסות מבטיחות התשואה, שאין מה לבחון את התשואות שלהן, כי אינן תלויות בשוקי ההון. לצד תיק זה ישנם שני סוגים עיקריים של פוליסות חיסכון פנסיוניות שמנוהלות בשוקי ההון, ושתלויות בתשואות בהם: תיק הפוליסות המשתתפות ברווחים שנמכרו עד 2004, שמהווה את תיק הדגל בבחינת איכות ההשקעות של קבוצות הביטוח השונות, ותיק הפוליסות שנמכרו מאז 2004 ואילך.

בבחינת התשואות בתיק המשתתף עולה כי נכון לאמצע 2020, המובילה היא הכשרה ביטוח הקטנה, שהיא היחידה שמציגה תשואה חיובית ב-12 החודשים האחרונים. מקרב החברות הגדולות, שמנהלות עשרות מיליארדי שקלים, בולטת לחיוב הראל. את התשואה הגבוהה בפוליסות המשתתפות ברווחים ברבעון השני השנה רשמה מגדל, שהיא החברה הגדולה בתחום, ואחריה איילון הקטנה. 

עוד כתבות

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"