גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיוסי ההון עדיין גבוהים? אם המצב לא ישתפר, הפיטורים בהייטק יימשכו

עם ההערכות כי הקורונה לא תיעלם בקרוב, הסקטור צפוי להידרש לצעדים קשים נוספים ● מסקר שערכו רשות החדשנות ו-IATI בראשית החודש, עולה כי המכירות נפגעו מאוד ורוב החברות נמנעות מגיוס עובדים ● אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות: "בהון סיכון דווקא מחפשים הזדמנויות"

עובדים בהייטק / צילום: שלומי יוסף, גלובס
עובדים בהייטק / צילום: שלומי יוסף, גלובס

תעשיית ההייטק נמצאת בחודשים האחרונים באי ודאות, כמו תעשיות רבות אחרות. אולם הנתונים שזורמים לגבי הפעילות שלהן - גיוסי עובדים, היקף האקזיטים ומספרם וכן היקף גיוסי ההון - מציגים תמונת מצב מבלבלת. כדי להבין את הנתונים, צריך להכיר טוב יותר את הפרטים הקטנים. למשל, כמה מהחברות גייסו הון כי הן בתקופת צמיחה וכמה בגלל הצורך במזומן שיאפשר להן לצלוח את התקופה המורכבת הזאת.

נתוני גיוסי העובדים כן מאפשרים לדעת מה הסנטימנט, מכיוון שבתקופה של אי ודאות, התגובה הראשונית היא הקפאת מצב. אי אפשר לגייס עובדים על בסיס כסף שלא נכנס לקופה, במיוחד בתקופה כזאת. אינדיקציה שלילית עלתה מנתונים של הלשכה המרכזית לססטיסטיקה שפורסמו באחרונה והראו כי שיעור המפוטרים בהייטק עלה מ-5% בחודש מאי ל-7.1% בחודש יוני. לפי הערכות, החברות המירו חל"ת בפיטורים קבועים, כנראה מתוך הבנה כי אי הוודאות תמשיך ללוות אותנו בתקופה הקרובה.

אולם בסקר שערכו רשות החדשנות ו-IATI בתחילת החודש יש גם נקודות אור - חברות חזרו לגייס עובדים - בחודש מאי האחרון השיבו ב-77% שהן הקפיאו גיוסי עובדים, ושיעורן ירד ל-55%. חברות אמנם מגייסות לאט יותר, אך לפחות יותר מהן מגייסות. מצד שני, אי אפשר להתעלם מכך שיותר ממחצית החברות לא מגייסות עובדים. תעשיית ההייטק היא מנוע הצמיחה של הכלכלה, ומכיוון שהפריון ושכר העובדים בה גבוה יותר, יש תקווה שהיא תסייע להוציא את הכלכלה הישראלית מהבוץ שהיא נכנסת אליו במשבר הנוכחי.

האם עובדים פוטרו

הסקר, שעסק בסוגיות שקשורות לכוח אדם, למכירות, לגיוסי הון ועוד, כולל גם השוואה לסקר דומה שנערך בחודש מאי. הסקר נערך בקרב 825 חברות, כמחציתן בשלבים מוקדמים, וכ-60% מהן מעסיקות עד עשרה עובדים. כלומר, הוא יותר מכוון לתעשיית הסטארט-אפים, אותן חברות שאמורות להצליח לצמוח ולהיות המעסיקות הגדולות הבאות במשק.

סימן השאלה הגדול הוא מה יקרה אם המשבר יימשך בתצורה הנוכחית שלו - 39% מהחברות השיבו שלא יפטרו כלל עובדים, שיפור לעומת הנתון במאי שעמד על 33%.  29% מהחברות השיבו שיפטרו עובדים בתוך 3-1 חודשים, לעומת 32% במאי. השיפור בנתונים יכול להיות תוצאה של גיוסי הון, שנתנו אורך נשימה לחברות, של התאוששות של הלקוחות הגלובליים שלהם, או של פיתוח תהליכי מכירה שמותאמים יותר לעידן הנוכחי. עם זאת, הנתונים הללו עגומים, כי הם מראים כי בהחלט צריך להיערך לפיטורים נרחבים יותר בתעשייה, שבה השכר הוא הגבוה ביותר. הפתרון יכול להגיע מאותן חברות שמגייסות עובדים, אך אלו בוחרות את העובדים בקפידה ומחפשות עובדים בעלי ניסיון ויכולות מקצועיות גבוהות.

אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות, ניסה להסביר את הנתונים: "ההנחה הסבירה לפני חודשיים הייתה שעד עתה אנחנו צפויים לצאת מהמשבר הבריאותי. אולם, המציאות של משבר מתמשך מחייבת את החברות לנקוט בשלב הזה במדיניות מחמירה, הן בנושא גיוס כוח אדם או פיטורין והן בנושא היקף ההשקעות במו"פ וביציאה לפרויקטים חדשים.

"נקודת הוודאות הקרובה עבור החברות צפויה להיות בעת השלמת נתוני הרבעון השני, שלאחריה צפויות להתקבל החלטות נוספות. לעומת זאת, קרנות הון הסיכון אשר גייסו את הכסף טרם המשבר, מנצלות את המציאות הנוכחית של ירידה בערך החברות על מנת ללקט הזדמנויות טובות להשקעה במחירים שעשויים להתברר כאטרקטיביים בהמשך".

מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון  / צילום: איל יצהר, גלובס

17% מהחברות עצרו את המו"פ

אחד המאפיינים של תעשיית ההייטק הישראלית, הוא ריבוי עובדי המחקר והפיתוח בה, מכיוון שרוב החברות מעסיקות אנשי מכירות בחו"ל, ומכיוון שרבים מהעובדים מועסקים במרכזי פיתוח של חברות בינלאומיות. כשחברות אומרות שהן משקיעות במו"פ, הדבר מיתרגם באופן ישיר להעסקה של כוח אדם נוסף. מו"פ הוא גם כמובן מנוע צמיחה עתידי, מכיוון שהוא מאפשר להשיג יתרון תחרותי על חברות אחרות. נקודה נוספת היא שיש חברות קטנות רבות, שעדיין לא הגיעו לשלב מכירה או שנמצאות בשלבים התחלתיים, ולכן המשבר אמור לכאורה לפגוע בהן פחות.

בסקר מופיע נתון מדאיג, דווקא בגלל החשיבות של מו"פ לעתיד התעשייה - 17% מהחברות אמרו שעצרו את תהליכי המו"פ לגמרי, ואילו 52% אמרו שהאטו אותם. 30% מהחברות השיבו כי תהליכי המו"פ לא הושפעו (ו-2% נוספים הם של חברות שלא מפתחות).

מכיוון שחלק גדול מהחברות שהשתתפו בסקר הן בשלבים התחלתיים, והן כנראה מתמקדות כעת במו"פ, יכול להיות שהאטה נובעת מחשש שלא יצליחו לגייס הון להמשך הדרך. בגלל אי הוודאות, יזמים ומשקיעים מספרים כי המטרה היא להגיע למצב שהחברה יכולה לשרוד עם הכסף הקיים שלה במשך 24 חודשים, בלי לבצע גיוס הון נוסף. לכן, כמחצית מהחברות שהשתתפו בסקר ענו כי פנו למשקיעים שלהן לצורך גיוס הון - 11% מהחברות כבר גייסו כסף, ב-23% מהחברות המשקיעים עדיין שוקלים את צעדיהם, ו-15% מהחברות קיבלו תשובה שלילית מהמשקיעים שלהן. זאת גם הסיבה לכך שכ-40% מהחברות פנו לרשות החדשנות כדי לקבל מהן מענק (מותנה בתמלוגים).

הבעיה היא שגם כמה חודשים בתוך המשבר, כשאי הוודאות הייתה יכולה להתבהר, עדיין 45% מהחברות מדווחות כי במצב הקיים, הן יוכלו להמשיך ולקיים את פעילות החברה במשך חצי שנה לכל היותר (שיפור לעומת 55% בחודש מאי). ברשות החדשנות וב-IATI מעריכים כי השיפור נובע מהתאוששות של ההשקעות, מכלי הסיוע הממשלתיים וכן ממהלכי התאמה שביצעו החברות (הפחתות שכר, פיטורים ועצירת תהליכי מו"פ). 

 ירידה משמעותית במכירות

בעוד שעסקים כמו מסעדות ותיירות מושפעים מפעילות כלכלית מקומית, תעשיית ההייטק מושפעת רבות ממה שקורה בעולם. התהליכים הגלובליים הם מנוגדים - מצד אחד יש שימוש גובר בטכנולוגיה לתקשורת מרחוק, לייעול תהליכי עבודה ועוד, ומצד שני - כוח הקנייה של הצרכנים נפגע. הצרכנים אלו גם אנשים פרטיים, שרוכשים פחות מכשירים, למשל, וכך נפגעת שרשרת אספקה שלמה, וכן חברות גדולות שגם העסקים שלהן נפגעו.

בשביל חברות ישראליות יש גם קושי בביצוע תהליכי מכירה. מכיוון שמרבית החברות בישראל הן לא B2C, כלומר לא פונות לצרכנים הסופיים, תהליכי המכירה שלהן ארוכים ומורכבים יותר, וכך גם הטמעת המוצרים. בחודשים האחרונים חברות רבות הצליחו לעשות התאמות לכך, אך עדיין קיימת פגיעה משמעותית במכירות. סביר להניח כי בחודשים הקרובים יהיה שיפור בכך, ויכול להיות שבטווח הארוך זה טוב לתעשייה - זה משפר ומייעל את פעילות השיווק והמכירה, ויכול אפילו להגדיל את מספר העובדים שמתעסקים בנושאים האלו בישראל.

60% מהחברות שהשתתפו בסקר מתמודדות עם פגיעה בהכנסות של 25% ויותר. השאר מתחלקות שווה בשווה בין כאלו שהמכירות שלהן לא נפגעו וכאלו שהמכירות שלהן עלו.

הנקודה האחרונה היא מעניינת - בתעשיית ההייטק מדגישים אמנם את המשבר, אך מדגישים גם את אלו שנהנות ממנו והצליחו להגדיל את ההכנסות. כנראה שגם אלו שעוד ירוויחו מהמשבר, לא בהכרח נהנות ממנו היום כי גם מי שמרוויח לקוחות, עלול להפסיד לקוחות אחרים.

התמונה עגומה יותר כשנכנסים לעומק הנתונים - קרוב לחמישית מהחברות מתמודדות עם ירידה של יותר מ-75% מהמכירות - דבר שיכול למוטט חברה. 17% סובלות מירידה של 50%-75% בהיקף המכירות, 23% מהחברות מתמודדות עם ירידה של 25%-50% בהיקף המכירות ו-20% של בין 0% ל-25%.

קרין מאיר רובינשטיין, מנכ"לית ונשיאת האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI), מסרה כי "הסקר הנוכחי, אשר דוגם באופן נרחב במיוחד את חברות ההייטק בישראל, מציג מגמות בעייתיות מאוד בתעשיית ההייטק בישראל וצריך להדליק נורות אדומות בוהקות בקרב מקבלי ההחלטות. תמונת המצב אשר מתקבלת מהסקר היא עגומה מאוד וקשה בהרבה מהמצב אשר הערכנו שנהיה בו בשלב זה בהתמודדות עם המשבר". 

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה