גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיצול ועונשו? 7 שאלות ותשובות בפרשת ליאת בן ארי

מאז חשפה עו"ד כנרת בראשי מסמכים לפיהם בעיריית ראש העין בודקים חריגת בנייה שנעשתה בווילה להשקעה שרכש בעלה של ליאת בן ארי-שוויקי, הופנו לכיוון הפרקליטה הבכירה חיצי ביקורת נוקבים ● על מה בכלל מדובר? ● "גלובס" עושה סדר

עו"ד ליאת בן ארי / צילום: שלומי יוסף
עו"ד ליאת בן ארי / צילום: שלומי יוסף

שכונת הווילות השלווה במזרח ראש העין, הפכה בימים האחרונים למפורסמת, בשל זהות בעליה של אחת מהווילות שברחוב האלוף גורן. מדובר באביב שוויקי ואשתו עו"ד ליאת בן-ארי שוויקי, שמשמשת כמשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, וידועה בעיקר כמי שעומדת בראש צוות התביעה בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו.

לפני מספר ימים חשפה עו"ד כנרת בראשי, כי בעיריית ראש העין מצאו שבווילה שרכש אביב שוויקי במסגרת קבוצת רכישה בוצע פיצול, כך שחלקו התחתון עשוי להוות יחידה נפרדת להשכרה. לאור מעמדה הציבורי של הפרקליטה בן-ארי, הוטחו בימים האחרונים כנגדה דברי ביקורת נוקבים. האם הם מוצדקים ועד כמה? "גלובס" עושה סדר.

הווילה להשקעה בראש העין / צילום: גיא ליברמן, גלובס

האם מדובר בבית המגורים של בני הזוג?

לא. מדובר בווילה להשקעה שנרכשה, במסגרת קבוצת רכישה. לפי מסמך שפרסם העיתונאי אראל סג"ל, לצד הערת אזהרה שרשומה בנסח הטאבו לגבי המבנה מופיע שמה של ליאת בן-ארי לצד בעלה. בביקור שקיימנו במקום, ומשיחות עם גורמים בעיריית ראש העין נמצא, כי מדובר באזור מגורים שבנייתו הסתיימה בשנה האחרונה ומאז הוא מתאכלס.

האם אכן מדובר בעבירת בנייה?

ראשית, בואו נבין מה העובדות. לפי דוח ביקור שערך פקח בנייה בשם זיו מילר מיום 24 לפברואר 2020, בעירייה התקבלה תלונה מתושב שטען כי מתקיים במקום פיצול של נכס. לפי הדוח התלונה הגיעה ישירות לטלפון של מהנדס העירייה, אריה גלברג.

"כאשר הגעתי למקום גיליתי שכנראה מדובר באמת בפיצול. פתחו פתח בחצר האנגלית (כינוי לקיר תמך שצמוד למרתף) בגובה של קומת המרתף. ובנוסף ישנה דלת כניסה לקומת המרתף מבחוץ (מתוך החצר האנגלית)", נכתב בדוח.

מילר מציין כי "כאשר חזרתי לעירייה לבדוק אם דברים אלו נעשו על פי היתר, גיליתי שאין היתר כלשהו למעשים אלו. השוויתי את הנעשה בשטח לתשריט היתר בסיסי. לפי התשריט עולה כי אין פתח בחצר האנגלית והפתח שנעשה בחצר האנגלית הוא לא בהיתר. בנוסף דלת הכניסה לקומת המרתף מתוך החצר האנגלית לא קיימת על פי תשריט היתר, ולכן הדלת לא בהיתר. לפי התשריט, במקום הדלת היה צריך להיות חלון", נכתב בדוח.

אם כך בעיריית ראש העין מתייחסים לנושא כחשד לביצוע עבירת בנייה. עורכי הדין אלי וילצ'יק ונוריאל אור, שסייעו לנו בהבנת הנושא, מציינים שעבירת בנייה עלולה להיחשב כעבירה פלילית.

איזה פעולות עשו בעלי הנכס מאז ביקור הפקח?

ממסמך נוסף בתיק, עולה כי אביב שוויקי פועל להסדיר את המצב התכנוני. "בתאריך 17.3.2020 אריה גלברג, מהנדס העיר, זימן אותי למשרדו", כותב המפקח מילר בדוח נוסף שמתוארך ליום 17.3.2020. כן נכתב כי "אריה הסב את תשומת ליבי לכך שקיימת בקשה חדשה להיתר שתכשיר את הפיצול הקיים במקום שבעקבותיו נפתח התיק", נכתב במסמך. כן נכתב במסמך כי תאריך הבקשה להיתר שמכשיר את הפיצול מתוארך ליום 1.3.2020, קרי שבוע וחצי לאחר ביקורו במקום וחשיפת הנושא.

מה עשתה מאז עיריית ראש העין?

בעניין הסדרת הנושא התכנוני, מסר לנו דובר עיריית ראש העין רפאל חתוכה כי "הבקשה הוגשה ביוזמת בעלי הנכס ונבחנה ככל בקשה דומה. הטענה ולפיה המחלקה המשפטית בעירייה מנסה להכשיר את עבירות הבנייה עוד לפני שהתקיים דיון בנושא הפיצולים, הנה חסרת בסיס וככל הנראה נובעת מאי ידיעה של ההליך. אין למחלקה המשפטית כל נגיעה לטיפול בבקשות רישוי למעט מתן ייעוץ משפטי היכן שנדרש".

לדבריו, אין לראות בפעולות שעושה העירייה בנושא דבר חריג. "בקשות לפיצולים נדונו כדבר בשגרה ללא דיון בעניין מדיניות". לגבי טענות שנשמעו בימים האחרונים לפיהם מופעל לחץ על העירייה בנושא (לטובתם של בעלי הנכס לכאורה. ג"ל), מציין חתוכה, אף שלא נשאל על כך על ידינו, כי "לא הופעל לחץ על מי מהגורמים בעירייה בעניין זה של הליך הרישוי ולא כל שכן בהליך החקירה, אף לו היה מופעל ולא כך הדבר, לא היה באמור כדי להשפיע. הליכי הרישוי והחקירה מתנהלים, כפי שנעשה בכל מקרה דומה אחר".

לדברי חתוכה בימים האחרונים הייתה אמורה להתקיים ישיבה בנוגע לבקשה להסדרת המצב התכנוני, אך זו הוסרה זמנית מסדר היום, אם כי נראה כי לא תהיה מניעה לאשר את הבקשה לביצוע השינויים (הכשרת הבנייה בפועל. ג"ל), כפי שביקש אביב שוויקי. "הוגשה בקשה להסדרת הפיצול, בקשה זו הייתה בסדר היום של ועדת המשנה לתכנון ולבנייה. הבקשה נבדקה ובישיבת הכנה לוועדת משנה ועל פי חו"ד הצוות המקצועי נמצא כי אין מניעה מלאשר את הבקשה", מסר חתוכה. כאמור החלטה סופית בנושא טרם התקבלה.

ומה לגבי צעדי אכיפה?

"תיק החקירה תלוי ועומד. בוצעו ויבוצעו בו פעולות נוספות עד להשלמת החקירה, כפי שנעשה בכל תיק דומה אחר בהתאם להוראות הדין", נמסר מעיריית ראש העין. זאת כאמור במקביל להליך התכנוני.

עוד נמסר מהעירייה כי "עם סיום החקירה, יועבר התיק על ממצאיו לעיון התביעה העירונית וזו תקבל החלטה בשים לב לראיות המצויות בתיק ובהלימה למדיניות האכיפה כפי שנהגה עד כה. העירייה אינה נוהגת לפעול להוצאת צווי הפסקת שימוש במקרים בהם אין מדובר בבנייה עכשווית המבוצעת, ו/או שעה שלא נשקפת סכנה בטיחות לשלומו של הציבור, ו/או כאשר אין מדובר בשימוש החורג מהוראות התוכנית החלה על המקרקעין ומההיתר שניתן לנכס".

האם מדובר בצעדים שגרתיים מצד העירייה?

לדברי עורכי הדין עימם שוחחנו התשובה היא חד משמעית כן. "ליאת בן ארי היא לא משהו מיוחד בהקשר הזה, וגם התגובה של הוועדה המקומית מלמדת שאין כאן משהו יוצא דופן. מה שקורה הוא שוועדות נותנות היתר, במידה וזה אפשרי בתב"ע, שמכשיר חריגת בנייה. אבל זה לא אומר שלא צריך לשלם על עבירת הבנייה שנעשתה", מסביר עו"ד נוריאל אור, מומחה בדיני מקרקעין ותכנון ובנייה.

לדבריו ללא קשר למקרה הנוכחי, "יש הנחיה כללית של הפרקליטות שניתנה בעבר, לפיה כאשר אפשר שלא להגיש כתבי אישום, אז הנטייה צריכה להיות להגיע להסכם מותנה ולגמור את הסיפור עם קנס".

לשאלתנו באיזה היקף קנס מדובר הוא הסביר כי התשובה תלויה בפרק הזמן שבו נעשתה החריגה ומידת התועלת שזו יצרה (לדוגמה השטח שנבנה בחריגה אכן הושכר. ג"ל).

עו"ד אלי וילצ'יק, שותף מייסד במשרד כהן וילצ'יק ומומחה בתכנון ובנייה, מסביר כי הליכים בהם אנו עוסקים לא נגמרים תמיד בענישה בפועל. "בדרך כלל כשיוצא פקח ומוצא עבירה, מזמינים את מי שחשוד בביצוע העבירה ונעשה מעין 'שימוע' אצל הפקח. הרבה פעמים זה נגמר בכך שנותנים ארכה לסדר את זה. לא בכל הרשויות זה ככה. זה נתון לשיקול הדעת של הפקח", הוא מסביר, ומוסיף כי "אם בפרק הזמן הזה הדברים הוסדרו, אז לא תמיד ממשיכים הלאה, קרי עם קנסות או כתב אישום". וילצ'יק מזכיר שחלק מהסיבה לכך היא "משאבי כוח אדם מוגבלים".

עורכי הדין וילצ'יק ואור, מבהירים כי יש לבנות מבנה אך ורק לפי תוכנית מאושרת, אך עם זאת, שניהם מבהירים כי ברשויות מקומיות רבות חריגות הבנייה לכאורה כפי שתוארו, לא נחשבות בעיני רשויות מקומיות רבות כחמורות.

האם בעלי הנכס יצטרכו לשלם עבור השבחת הנכס בגין הפיצול?

כן. פיצול הנכס לשתי יח"ד הנה פעולה שכמעט תמיד מעלה את ערכו. במצב שכזה על בעל הנכס לשלם היטל השבחה, מסביר וילצי'יק. "בכדי לבצע פיצול צריך לפעול בהליך של פרסום 'הקלה'. לאחר מכן יש את שאלת היטל ההשבחה כי הנכס קרוב לוודאי מעלה את ערכו. החישוב נעשה על ידי שמאי שמעריך את השווי החדש, כאשר היטל ההשבחה הם מחצית מההפרש", הוא מסביר. לדבריו התשלום מבוצע או במכירת הנכס, או במימוש הפיצול. דהיינו, אם הפיצול יאושר, כפי שצפוי לקרות, התשלום יבוצע בזמן הקרוב.

לפניית "גלובס" ענו לנו בדוברות משרד המשפטים, בשמה של ליאת בן-ארי שוויקי, כי: "הנושא מצוי בטיפול הוועדה המקומית, על-פי שיקול דעתה". תגובה נוספת בנושא נמסרה על ידי דוברות המשפטים בתחילת השבוע ולפיה: "מדובר בנכס שנרכש על ידי קבוצת רכישה שבה השקיע בעלה של עו"ד בן ארי. לא מדובר בדירת המגורים המשותפת של בני הזוג והמשפחה. נושא פיצול הנכס, שבנייתו הושלמה לפני כחצי שנה, אמור להיות מוסדר באמצעות הוראת השעה החוקית הרלבנטית (תיקון 117 לחוק התכנון הבנייה). למען הסר ספק, לגב' בן ארי אין שום מעורבות בהשקעות ובעסקים של בעלה, שהוא אזרח פרטי מן השורה".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד