גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דלק קידוחים יוצאת לגיוס חוב בינלאומי של 2.2 מיליארד דולר

שותפות הגז יוצאת להנפקה של איגרות חוב למשקיעים מוסדיים זרים וישראליים ● את ההנפקה יובילו הבנקים הזרים ג'יי.פי מורגן ו-HSBC, כשלצדם החתמים הישראלים לידר, ברק קפיטל ו-וליו בייס

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: גדעון לוין
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: גדעון לוין

שותפות הגז דלק קידוחים יוצאת לגיוס של 2.25 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח למשקיעים מוסדיים זרים וישראליים. את ההנפקה יובילו הבנקים הזרים ג'יי.פי מורגן ו-HSBC, כשלצדם יפעלו החתמים הישראלים לידר, ברק קפיטל ו-וליו בייס.

ג'יי.פי מורגן הוא הבנק הגדול בארה"ב, בעוד ש-HSBC הוא אחד הבנקים הגדולים בעולם ובעל חשיפה גדולה למשקיעים באירופה ובאסיה. לפיכך, שני אלה יפעלו מול המשקיעים המוסדיים בחו"ל, בשעה שאת הפעילות מול הגופים המוסדיים בישראל ירכזו החתמים המקומיים.

מהלך הגיוס, שנועד למחזור חוב של דלק קידוחים, קיבל רוח גבית חזקה מעסקה שדווחה בשבוע שעבר, כשענקית האנרגיה האמריקאית שברון הודיעה כי חתמה על הסכם לרכישתה של נובל אנרג'י, השותפה עם דלק קידוחים ועם רציו במאגרי הגז "לוויתן" ו"תמר", ואף מפעילה אותם. הרכישה של שברון, בהיקף של 5 מיליארד דולר בעסקת מניות, מהווה הבעת אמון בינלאומית בפוטנציאל הקיים במאגר "לוויתן", והובילה לעליות חדות בניירות הערך של דלק קידוחים.

על פי לוח הזמנים הנוכחי, תמחור ההנפקה אמור להתבצע כבר ביום שלישי בשבוע הבא, כשהמהלך כולו אמור להסתיים בשבועות הקרובים. לאחר השלמת ההנפקה ייסחרו איגרות החוב בין הברוקרים בחו"ל וכן במערכת "הרצף המוסדי" של הבורסה לניירות ערך בתל אביב.

את דלק קידוחים מייצגים בהליך משרד עוה"ד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'. לדברי השותפות, היא פועלת לקבלת דירוג לאג"ח החדשות בקבוצת הדירוג BB, על פי סולם הדירוג הבינלאומי.

הנפקה של ארבע סדרות אג"ח

האג"ח החדשות יובטחו בשעבוד על מלוא הזכויות של דלק קידוחים בפרויקט הגז "לוויתן", לרבות ההחזקה ב-45.34% ממניות לוויתן, ההכנסות מחוזי מכירת הגז, הסכם התפעול המשותף, חלק בנכסי הפרויקט ועוד.

על פי מתווה המימון, צפויה הנפקת האג"ח להיות בערך כולל של עד 2.25 מיליארד דולר, כשהיקף זה יחולק בין ארבע סדרות, שיעמדו לפירעון בשנים 2023, 2025, 2027 ו-2030.

דלק קידוחים אמנם דיווחה במקביל כי היא פועלת להארכת מועדי הפירעון של ההלוואות הקיימות, שניטלו בעבר למימון הפרויקט, ובמסגרת זו כבר הגיעה להסכמה עקרונית בנושא עם הבנקים המארגנים של ההלוואות האלה. עם זאת, לאור התקדמות מהלך ההנפקה, החברה איננה צפויה כעת לחתום על הארכת ההלוואות.

מדובר בהלוואות והתחייבויות פיננסיות לבנקים ולמלווים אחרים, בהיקף כולל של 2.16 מיליארד דולר (קרן וריבית). התחייבויות אלה כוללות בעיקר הלוואה בסך 1.75 מיליארד דולר שהועמדה למימון פיתוח "לוויתן" ושתעמוד לפירעון בפברואר 2021; הלוואה בסך 300 מיליון דולר שהועמדה בעת מימון מחדש של "לוויתן" ושתעמוד לפירעון בדצמבר 2020; וכן התחייבויות נוספות ותשלומים בגין עסקאות גידור ועוד.

לפיכך, עיקר כספי הנפקת האג"ח ישמשו לפירעון חובות אלה, בעוד שהיתרה בסך כ-100 מיליון דולר תשמש למימון של רכישות עצמיות של אג"ח מהסדרות האחרות. 50 מיליון דולר יוקצו לרכישה עצמית של אג"ח מסדרה א', ואילו 50 מיליון דולר יוקצו לרכישה עצמית של אג"ח מסוג תמר בונד.

המחזיקים התנגדו לדחיית גיוס ההון

השלמת גיוס האג"ח עשויה, בעקיפין, לאפשר לדלק קידוחים לשלם בהמשך השנה דיבידנד של 120-130 מיליון דולר לבעלי מניותיה. דלק קידוחים לא הודיעה דבר על חלוקה בהיקף כזה, אבל קבוצת דלק של יצחק תשובה, שמחזיקה בכ-55% מדלק קידוחים, העריכה בעבר כי תקבל ממנה ב-2020 דיבידנד של 240 מיליון שקל (כ-70 מיליון דולר). גם אם ישולם דיבידנד, הוא לא יגיע מכספי מיחזור החוב, אלא מהכספים שייצברו בקופתה של דלק קידוחים מתוך התזרים השוטף שמייצר מאגר הגז "לוויתן".

בינתיים, הודיעה היום קבוצת דלק כי תצא לגיוס הון של 163 מיליון שקל "סמוך לאחר ט' באב", או במלים אחרות, בתחילת השבוע הבא. הגיוס של דלק יתבצע באמצעות הנפקה של מניות ואופציות על בסיס תשקיף מדף. את ההחלטה על ההנפקה נאלצה קבוצת דלק לקבל לאחר שמחזיקי האג"ח שלה דחו בשבוע שעבר את בקשתה לדחות בחודשיים את גיוס ההון, או לפחות את מרביתו.

מנתונים שפרסמו אמש נאמני האג"ח, עולה כי 98% ממחזיקי האג"ח של קבוצת דלק שהשתתפו בהצבעה, הצביעו נגד הצעת החברה לדחות את גיוס ההון ל-30 בספטמבר. כמו כן, 83% מהמחזיקים התנגדו להצעת פשרה שהגישה החברה, ולפיה סכום של 60 מיליון שקל יגויס כעת בהנפקת זכויות, בעוד היתרה בסך 103 מיליון שקל תידחה לסוף ספטמבר.

עוד קודם לכן דיווחה קבוצת דלק כי החברה הבת, דלק ישראל, חתמה על הסכם מפורט למכירת שתי תחנות הכוח שבבעלותה לידי חברת רפק אנרגיה בתמורה ל-367.5 מיליון שקל. השלמת העסקה כפופה לתנאים מתלים, ובראשם אישורים רגולטוריים שונים והסכמת הגופים המממנים של תחנות הכוח. דלק ישראל כבר השלימה באחרונה את מכירת שותפות פי גלילות לידי הקבלן יחיאל אבו, בתמורה ל-720 מיליון שקל. תמורת העסקה שימשה בחלקה לפירעון התחייבויות של דלק ישראל ולתשלום דיבידנד של 150 מיליון שקל לקבוצת דלק.

כעת מחפשת קבוצת דלק קונה לחברת דלק ישראל עצמה, שתיוותר עם פעילותה המרכזית בתחום תחנות הדלק וחנויות הנוחות. אתמול פורסם כי חברת הנדל"ן המניב להב אל.אר, שנמצאת בשליטת אבי לוי וחברת רמי לוי שיווק השקמה, שבשליטת רמי לוי, מנהלות משא ומתן לרכישתה של דלק ישראל (ראו מסגרת).

ולקינוח: שומת מס של 86 מיליון דולר

עוד לפני הדיווח על ההנפקה, עדכנה חברת דלק קידוחים כי קיבלה שומת מס בסך של 86 מיליון דולר מרשות המסים. לדברי דלק קידוחים, היא מתכוונת להגיש השגה על שומת המס ולמצות את ההליכים המשפטיים העומדים לרשותה, וזאת לאור הערכת יועציה המקצועיים, שלפיה סיכויי טענותיה להתקבל גבוהים מ-50%.

שומת המס נוגעת לאופן חישוב ההכנסה החייבת לצורכי מס של השותפות בשנת 2017, כשעיקר המחלוקת בין דלק קידוחים לרשות נוגעת לפרשנות אופן ההכרה בהוצאות מימון והוצאות נוספות שבהן נשאה השותפות באותה שנה. הנושאים שבמחלוקת כוללים, בין השאר, זקיפת הכנסות מימון מהפרשי שער של נכס בהקמה, ניכוי הוצאות פחת וכן אופן החישוב של רווח הון ממכירת 9.25% מהזכויות במאגרי "תמר" ו"דלית".

בדוח שהגישה דלק קידוחים לרשות המסים, נזקפו רווח הון של 544 מיליון דולר והכנסה חייבת במס של 218 מיליון דולר. עם זאת, לטענת הרשות, מספרים אלה אמורים להיות גבוהים יותר, באופן שרווח ההון מסתכם ב-663 מיליון דולר, ואילו ההכנסה החייבת של השותפות ב-663 מיליון דולר. 

עוד צרה לקבוצת דלק: בירור מנהלי של רשות ני"ע

הבוקר דיווחו חברת דלק קידוחים והחברה האם, קבוצת דלק, כי התקבלו במשרדיהן דרישות מרשות ניירות ערך להמצאת מידע ומסמכים במסגרת בירור מינהלי שמקיימת הרשות מולן. גילוי המידע ניתן למשקיעים לאור כוונתה של קבוצת דלק לצאת לגיוס הון במסגרת דוח הצעת מדף.

הבירור המינהלי נוגע לאפשרות שניתנה לחברת הגז המצרית דולפינוס (Dolphinus Holdings), להקטין את כמות ה-Take or pay בנסיבות מסוימות. מדובר במנגנון הקיים בהסכמים למכירת גז הטבעי, שבמסגרתו התחייבו הרוכשות לרכוש או לשלם בעבורו כמות שנתית מינימלית של גז טבעי ובהתאם למנגנון שנקבע בהסכם האספקה.

ההסכם עם דולפינוס כולל אספקה של עד 60 BCM של גז טבעי ממאגר "לוויתן" החל ב-2020 ולמשך 15 שנה, כשלכל אחד מהצדדים קיימת אפשרות להארכה של ההסכם בשנתיים נוספות. להערכת השותפות במאגר "לוויתן", היקף ההכנסות הצפויות המצטבר לכלל שותפי "לוויתן" ממכירת גז טבעי לדולפינוס בהתאם להסכם הנוכחי, עשוי להסתכם בכ-12.5 מיליארד דולר.

כמו כן, חתמה דולפינוס על הסכם דומה עם מאגר "תמר" בהיקף של עד 25.3 BCM. להערכת השותפות במאגר "תמר", היקף ההכנסות הצפויות המצטבר לכלל שותפי "תמר" ממכירת גז טבעי לדולפינוס בהתאם להסכם הנוכחי עשוי להסתכם בכ-5 מיליארד דולר.

מחיר הגז בהסכם צמוד למחירה של חבית נפט גולמי מסוג ברנט וכולל "מחיר רצפה". ההסכם גם כולל מנגנון לעדכון המחיר בשיעור של עד 10% (תוספת או הפחתה), לאחר השנה החמישית ולאחר השנה העשירית של ההסכם, בהתקיים תנאים מסוימים הקבועים בהסכם.

בדיקת הרשות נוגעת לאופן הגילוי המוקדם של תנאי ההסכם עם דולפינוס, שלפיו בשנה שבה ירד המחיר היומי הממוצע של הנפט מסוג ברנט אל מתחת ל-50 דולר לחבית, יתאפשר לדולפינוס להקטין את כמות הגז הנרכשת ב-50%. יש לציין כי החל ב-6 במרץ השנה נסחר הברנט מתחת לרמה של 50 דולר לחבית (43 דולר לחבית, נכון להיום).

ב-26 באפריל השנה הוגשה לבית המשפט בקשה לאשר תביעה ייצוגיות נגד דלק קידוחים, קבוצת דלק, ונושאי המשרה שלהן, בטענה כי הן נמנעו מלגלות בדיווחיהן על הזכות הקיימת לדולפינוס להקטין את הכמות הנרכשת (כמות ה-TOP) במקרה של ירידת המחיר כאמור. הסעד המבוקש בבקשה הוא פיצוי בסך של 55.5 מיליון שקל וכל סעד אחר לטובת התובעים, כפי שבית המשפט ימצא לנכון בנסיבות העניין. 

עוד כתבות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"