גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סכסוכים בין בעלי מניות: היזהרו מפני השתלטות עוינת

אף שבמועד החתימה על הסכם ההשקעה מערכת היחסים עם המשקיע אפופה באידיליית ההצלחה, מדובר ביחסים מורכבים ● אחת הדרכים לפשט אותם היא תיאום ציפיות, כולל הגדרה מדויקת של תנאי ה"שינוי המהותי לרעה"

יזמות / צילום: שאטרסטוק
יזמות / צילום: שאטרסטוק

השקעות רבות בעולם ההון סיכון מבוצעות לפי "אבני דרך", כך שבמועד השלמת עסקת ההשקעה המשקיע מחויב להזרים לחברה רק חלק מההשקעה, ואת היתרה הוא יזרים רק אם החברה הצליחה להשיג יעדים מסוימים. מדובר בהסדר הוגן עבור שני הצדדים: לחברה יש תמריץ להתקדם ולהתפתח, והמשקיע יודע שהוא לא שם את כספו על קרן הצבי.

בפועל, הדברים אינם כה פשוטים. בדרך כלל, לתנאי של השגת היעדים נלווה עוד תנאי "קטן" נוסף, שלפיו ככל שהחברה סבלה מאירוע מהותי שלילי (Material Adverse Effect) מאז השלמת עסקת ההשקעה, או השגת היעד הקודם, המשקיע פטור מהשקעת ההמשך. אף שמטרתו של תנאי זה הוא הגנה על המשקיע מפני אירוע קיצוני, אנחנו עדים ליותר ויותר מקרים שבהם משקיעים עושים בו שימוש טקטי כדי להשתלט על החברה ולדחוק החוצה את המייסדים.

בדרך כלל, המשקיע מוציא לפועל את ההשתלטות באמצעות המתנה עד לרגע האחרון לפני המועד שנקבע להשקעת ההמשך. בשלב זה, המזומנים של החברה עומדים להסתיים, והיא זקוקה להשקעת המשך כמו לחמצן. את התלות הזו של החברה מנצל המשקיע בכך שהוא טוען להתרחשות של אירוע מהותי שלילי, כמו סטייה מהתוכנית העסקית, מכירות מאכזבות או אפילו העובדה שהחברה מצויה במצוקה תזרימית.

הטענה של המשקיע תלווה, לרוב, בהצעה "נדיבה": הוא ימשיך להשקיע בכל זאת בחברה, אבל בשווי נמוך משמעותית מזה שלפיו הוא ביצע את ההשקעה הראשונה.

הפחתה משמעותית של שווי החברה, היא למעשה הגדלת חלקו של המשקיע, כך ששיעור החזקותיו בחברה נקבע לפי היחס בין סכום השקעתו ובין שווי החברה. אם שווי החברה קטן פי עשרה, הרי ששיעור החזקותיו של המשקיע גדל פי עשרה. חשבון פשוט.

בתרחיש כזה, המשקיע יכול להפוך לבעל השליטה בחברה, שמכתיב את התנהלותה כמעט באופן בלעדי, וכל זאת בלי שסכום השקעתו השתנה כלל. הדבר היחיד שאירע הוא "מניפולציה" שנעשתה בשווי החברה, שהתאפשרה כתוצאה מהשימוש בטענה של "שינוי מהותי לרעה".

יזמים רבים ובעלי מניות מיעוט ניצבים כמעט תמיד בפני דילמה מורכבת: האם לנהל מאבק משפטי נגד אותו משקיע ולתקוף את טענת ה"שינוי מהותי לרעה", או "לבלוע את הצפרדע" ולאפשר למשקיע להשתלט על החברה. אם הם ייכנסו למאבק משפטי עם המשקיע, הם מסתכנים בכך שעד שבית המשפט יכריע בסוגייה, לחברה יאזל הכסף - בבחינת הניתוח הצליח, אבל החולה מת. לעומת זאת, אם הם יוותרו למשקיע, החברה תמשיך להתקיים, אבל חלקם ידולל בצורה משמעותית.

בנקודה זו החברה נמצאת בסיטואציה קשה: היעדר השקעה - משמעו סיום דרכה, אבל הפחתה משמעותית ופתאומית בשווייה תשדר לשוק חולשה מהותית, שעלולה להרתיע משקיעים נוספים מלהשקיע בה.

האם יש פתרון לתרחישים שכאלה? בהחלט כן. ראשית, רצוי לנסות ולהימנע ככל הניתן מהשקעה לפי אבני דרך. אם המשקיע לא מוכן לתנאי זה, לפחות כדאי לנסות להתנגד להכללת תנאי ה"שינוי מהותי לרעה".

אם המשקיע מתעקש בכל זאת, הן על השגת היעדים והן על ה"שינוי מהותי לרעה", אז יש להגדיר תנאי זה בצורה אובייקטיבית, מפורטת ומדויקת, כך שהמשקיע לא יוכל לעשות פרשנות יצירתית ולהשתמש בו כ"כרטיס יציאה" מההשקעה, תוך יצירת מנוף לחץ על החברה.

כך, למשל, ניתן לקבוע כי "שינוי מהותי לרעה" הוא אובדן פטנט של החברה, שינוי רגולטורי הגורם אובדן שוק מרכזי שלה, ירידה ברווחיות מעבר לסף מוגדר ולמשך תקופה ספציפית, וכדומה.

חשוב לזכור כי אף שבמועד החתימה על הסכם ההשקעה מערכת היחסים עם המשקיע אפופה באידיליית ההישג וההצלחה, מדובר ביחסים מורכבים. אחת הדרכים לפשט אותם היא תיאום ציפיות - ובמקרה כזה, מדובר בהגדרה מדויקת של תנאי ה"שינוי המהותי לרעה". 

הכותבים הם שותפים מייסדים במשרד עורכי הדין סחאי הראל, המתמחה בסכסוכי בעלי מניות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם