גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחווה לברים הישנים של טורקיה, דווקא פה ביפו

בטורקיה החדשה, זו של ארדואן, מקומות שמגישים אלכוהול עם מזטים ליד, הם זן נכחד ● אחד כזה פורח דווקא אצלנו ● צמד שפים, עולים חדשים מאיסטנבול, פתחו מקום של ארוחות בוקר טורקיות וגם מזטים ליליים, במחווה לברים של המולדת הישנה

איתי סונמז ובנצי אמון, בעלי מסעדת לוקום / צילום: איל יצהר, גלובס
איתי סונמז ובנצי אמון, בעלי מסעדת לוקום / צילום: איל יצהר, גלובס

חמישי בערב, ואת משב רוח הלילה המלוח והחם של יפו מצננים קולות גיטרת בגלאמה יוונית, מהסוג שהפליא לנגן עליה יהודה פוליקר בלהיטי שנות השמונים ("בכפיים" שלו עצמו, "שיר השיירה" של אריק איינשטיין שזיכה אותו בקריאת "יאסו יודה" בהקלטת הסטודיו, "חיה לי מיום ליום" של ריטה. זוכרים?).

בחלל קטן בפאתי מתחם נגה, בלי שלט ובלי יותר מדי מניירות (השם, לוקום, כתוב על הזכוכית בעברית ולועזית), משובץ בר ושולחנות עץ אורן, נפרסים על השולחן שלל מזטים, דווקא טורקיים, כשאת כולם מכינים כאן במקום, במטבח הזערורי.

בהיצע: צזיקי סמיך במיוחד (היידרי) ומתובל בנענע מיובשת; קציצות בורגול צמחוניות וחריפות על מצע חסה פריכה (צ׳י קפטה); סלט שעועית ברוטב שמן זית ועגבניות (ברבוניה פילאקי, כפרה עליו); וריבועי גבינת כבשים טורקים מלוחה, מיושנת בסגנון הכפרי והמסורתי של אנטוליה, שמעניק לה את הריח הארומטי הייחודי שמוכר גם מגבינה אחרת - טולום.

במנות החמות מככבות קציצות מטוגנות, כמו בדוכני האוכל שבצדי הדרכים מצדי הבוספרוס, ואם מבקשים יפה ומראש, גם מאפה סו בורק מבצק יופקה עתיר שכבות, שביניהן מסתתרת קשקבל טורקית בייבוא מיוחד וגם גבינת הכבשים הלבנה מיודעתנו.
את כל אלו שוטפים כוסות ראקי ואוזו צרות ומלאות קרח וקצת מזטים בולגריים ויווניים (בכל זאת יפו): ממרח גבינות בסגנון כרתים, סלט קיופולו בולגרי של חצילים ברוטב עגבניות ויוגורט. כיף.

צזיקי סמיך במיוחד (היידרי). אחד המזטים במסעדת לוקום / צילום: איל יצהר, גלובס

חיבור נכון ליפו

מאחורי לוקום עומדים צמד שפים, עולים חדשים מטורקיה: איתי סונמז ובנצי אמון. סונמז (38) הוא בן למשפחת טבחים טורקית. דודו הוא בעלים של דוכן פופולרי לקציצות באי ביוקאדה שליד איסטנבול והוא עצמו היה בעלים של בר מזטים יווני באי, עד לפני שהגיע לכאן לפני שנתיים בעקבות אשתו. אמון (33) מצדו היה השף של מסעדת בובה התל אביבית - ועבד קודם לכן במסעדות שף נוספות בארץ.

הם הכירו בישראל והחליטו, קצת לפני סגר הקורונה, לאחד כוחות ולהקים ביחד מקום קטן שמתמחה בארוחות בוקר טורקיות, שיהיה פתוח עד שעות הצהריים בלבד. מלבד התפריט, הם גם בנו יחד את המקום, כולל השולחנות, יחד עם חבריהם. כולם, כמותם, עולים חדשים וצעירים מטורקיה, שמשמשים גם כצוות המלצרים והברמנים של המקום הזערורי.

"אהבנו את החיבור של האוכל ליפו, שכל-כך נכון לאוכל, והרגשתי שחסר פה מקום שמתעסק בארוחת הבוקר הטורקית, שהיא כל-כך משמעותית במולדת", אומר סונמז.
בערבי חמישי, עם שקיעת החמה, יוצרים אמון וסונמז ארוחת מייהאנה (Meyhane), מחווה לברי הראקי של טורקיה - כשבקרוב יהיה אפשר לקחת גם את המזטים הביתה בטייק אווי. התפריט, שכולל 9 מנות, מתומחר במחיר אחיד של 125 שקלים לסועד, וכולל גם מילוי מחדש נוסף של המזטים מיודענו.

מלווים אותם מבחר משקאות עראק ומספר דו-ספרתי של אוזו, ראקי ועראק מרחבי מזרח הים התיכון. "התכנון הוא שבסוף הערב כולם כבר יישאבו לערפול הנעים של הראקי שכל-כך מחמיא לאוכל הזה", אומר אמון. ולמה לא בעצם.

בשאר השבוע, כלומר בבקרים ובצהריים, מוגש פה סו בורק מבצק יופקה שפותחים השניים בעצמם במקום ("יש לנו כוח להכין רק כמה דפים בכל יום, זו עבודה מאוד-מאוד קשה", מתנצל סונמז כשאני מבקש לקנות קצת הביתה); חביתות מקושקשות עם עגבניות ופלפל (ובטורקית: מנמן); ביצת עין מטוגנת עם נקניק סוג׳וק מתובל בפפריקה וגם טוסטים טורקיים לחוצים ודקיקים כמו באיסטנבול - עם קשקבל מיושנת ועם או בלי סוג׳וק ובייגל סימיט דקיק ומעוטר בתועפות סומסום. בקיצור: מדרחוב איסתיקלל זה כאן.

קציצות בורגול צמחוניות וחריפות (צ'י קפטה) על מצע חסה / צילום: איל יצהר, גלובס

מוסד שהוא אנטי-מוסד

סגרים שהוטלו בחצי השנה האחרונה באיסטנבול, מכורתם של אמון וסונמז, מערערים כיום את מקומן של מסעדות החמארה הטורקיות, שכמו חלק גדול מסקטור המסעדות בעולם - נמצאות בסכנת סגירה. ספר מתכונים חדש, שמוקדש למוסדות האוכל של איסטנבול וכולל 106 מתכונים ומאמרים ממיטב המוסדות הקולינריים בעיר, יצא לאור השבוע.

מהדורה אנגלית, בליווי הקדמה של עורך מדריך "50 המסעדות הטובות בעולם" של סן פלגרינו, על חשיבותה הקולינרית של העיר, מתוכננת גם היא לצאת בקרוב. ההכנסות מוקדשות לסיוע למסעדות מתקשות מהסקטור בעיר.

"חלק משמעותי מ-106 המסעדות המשתתפות הן חמארות מייהאנה, שלהן חלק בלתי נפרד מהתרבות הקולינרית של איסטנבול עם מנות שמותאמות להגשה לצד שתייה", מספרת ג׳מרה טורון (Cemre Torun), עורכת הספר ועיתונאית קולינריה שיזמה את הוצאתו. "חלום שהגשמנו בכמה שבועות, מתוך געגוע למקומות ולאוכל שנותן חלק משמעותי מטעם החיים, פה במיוחד. אנשים מתרגשים לראות את הספר, לקרוא את הסיפורים של המסעדות, חלקן מוסדות ותיקים מאוד - ולהכין את האוכל שלהן בבית".

ג׳מרה טורון. עורכת הספר על מסעדות איסטנבול. געגוע לטעם החיים / צילום: ג׳מרה טורון

גם בלי קשר לקורונה, חמארות הראקי של איסטנבול הן סקטור בסכנת הכחדה בטורקיה. הגבלות על צריכת אלכוהול הולכות ומחמירות בשנים האחרונות - וגופי תקשורת מנועים מלהזכיר אלכוהול בכתבות או להציגו בדפי העיתון.

"הנה, השבוע כתבתי על מלון וגבינה ובולגרית, בלי אף מילה על ראקי", נאנחת עיתונאית האוכל המוערכת איילין אוניי טאן (Aylin Öney Tan), חוקרת קולינריה שכותבת טורים שבועים בהורייט דיילי ניוז על תולדות הקולינריה המזרח תיכונית (באנגלית, כדאי לחפש למי שמתעניין) וביומון מילייט.

איילין אוניי טאן / צילום: אבנר יקוטיאלי

"מייהאנה הוא מוסד שהוא אנטי-מוסד: בליבו משקה שחלק גדול מהאוכלוסייה ראתה בשתייתו חטא דתי; אין בו שף בחזית העסק כמו שיש כיום בכל מקום שיש לו מטבח; לא מזדמנים אליו לקוחות חדשים. עסק שלמלצרים, שיכולים לעבוד באותו מקום גם 50 שנה, שמור בו המקום המכריע".

פורמט ססגוני שכולל תועפות של מזטים / צילום: שאטרסטוק

הדליקטסים נפרסים

ברי החמארה של איסטנבול שואבים השראה מהאנוטקות של ונציה והגיעו לשיא פריחתם באמצע המאה ה-20. רוב הבעלים והעובדים בחמארות המייהאנה היו יוונים באופן מסורתי. האם האוכל היה בהתאמה רק יווני? ממש לא. הוא היה תלוי בשני דברים: באופי הלקוחות שפוקדים את העסק - לקרדה וביצי בורי מיובשות, למשל, היו מזטים פופולריים בקרב לקוחות יהודים, והם הובאו לבקשתם - כמו גם בהיצע האוכל ברחובות הסמוכים.

בחמארות רבות לא היה מטבח ופשוט היו נפרסים דליקטסים ממעדניות סמוכות, שהביאו בסוף היום את המוצרים שלא נמכרו במעדנייה. במקרים אחרים ספקים קטנים היו מכינים אוכל בבית - עלי גפן או מולים ממולאים - ומביאים למייהאנה.

במרוצת השנים המייהאנה, כמו זו של לוקום, התפתחה לפורמט ססגוני שכולל תועפות של צלחות מזטים ססגוניות שנפרסות על השולחן לבחירת הסועדים מתוך מגש גדול, בדומה למסעדות דגים ים תיכוניות. "כיום ההבדל בין מסעדת דגים למייהאנה דק. כל אחת התקדמה לכיוון של השנייה, כשבמסעדת דגים יש אוכל ברים ובמייהאנה יש הרבה-הרבה יותר סוגי אוכל", אומרת טאן.

כמו בלוקום, תפריט המייהאנה כולל מנות ברורות שמתבססות על אחד המרכיבים הבאים: יוגורט, חצילים, ממולאים ומנות מטוגנות. "האוכל הוא בתפקיד משני ביחס להרכב האנושי בחמארות, ולא משנה איפה זה על פני הגלובוס. הלקוחות והמלצרים קבועים, והם מזדקנים יחד. בסוף, כשהבעלים יוצא לפנסיה, המקום נסגר, בלי דור המשך. עצוב, ברור - אבל גם מסוג העובדות שהן חומר למחשבה על החיים וכמה שהם ארעיים - וכמה חשוב לחיות כל רגע, ורצוי עם ראקי ומוזיקה - גם בתקופה הזו".

מסעדת לוקום: דרך שלמה (סלמה) 3, תל אביב 058-767541

מתכון

קיץ בקערה: סלט ריג׳לה

עכשיו העונה של הריג׳לה. מעשב הבר הנפלא הזה, שבמשך שנים נזנח בישראל ומנוכש מערוגות, יוצרים בטורקיה תבשילים שבהם הוא מחליף תרד או מנגולד, ומשתמשים בו כבסיס לסלט שלפניכם, עם הרבה יוגורט עשיר וחמצמץ ותבלינים, ורצוי גם עם ראקי בצד.

מרכיבים (ל-4 מנות):
1 צרור גדול של ריג׳לה - להשיג בשווקים ואצל ירקנים
2 שיני שום כתושות או קצוצות דק
1 מכל שמנת חמוצה או יוגורט יווני עשיר, קר מאוד - אני משתמש בזה של מחלבות השומרון מבנימינה

להגשה:
שמן זית
פלפל שחור
1 כפית נענע מיובשת - לא חובה
1 כפית פפריקה חריפה - לא חובה

הכנה: קוצצים גס את עלי הרג׳ילה לרבעים רוחביים. מערבבים בקערת ערבוב עם יוגורט, שום כתוש, מלח ופלפל שחור והתבלינים - אם עושים בהם שימוש. מעבירים לקערת הגשה ויוצקים מעל שמן זית לפי הטעם.

מתכון של רועי ירושלמי

עוד כתבות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים