גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“הדבר המסוכן אצלנו זה שיש הרבה הזדמנויות וצריך לא להתפזר”

תום ליבנה, מנכ"ל מפתחת התמלול האוטומטי ורביט, מספר ל"גלובס" למה המשקיעים נרתעו בהתחלה, מדוע אינו מעוניין שיוטיוב תהיה לקוחה בולטת ואיך מגיעים להובלת סטארט-אפ מבטיח אחרי שירות בצנחנים ולימודים לא טכנולוגיים

תום ליבנה, מנכ”ל ואחד ממייסדי חברת ורביט / צילום: שלומי יוסף, גלובס
תום ליבנה, מנכ”ל ואחד ממייסדי חברת ורביט / צילום: שלומי יוסף, גלובס

ורביט, חברה שמפתחת טכנולוגיית תמלול מבוססת בינה מלאכותית, הגיעה לקצב הכנסות של עשרות מיליוני דולרים, כך מספרים שם, אבל הכל התחיל בחוזה של 10,000 דולר עם קורסרה, כשטכנולוגיה עוד לא הייתה, והמנכ"ל תום ליבנה היה צריך לתמלל בעצמו. "הייתי יושב ומתמלל באופן ידני בזמן שהשותפים שלי מנסים לפתח את המוצר, הייתי גם איש המכירות ו-Customer Success. נראה לי שאין מקצוע בחברה, חוץ ממפתח, שלא עשיתי".

"מכרנו לקורסרה כשלא היה לנו כלום. זה היה fake it till you make it. בתור יזם אתה חייב שיהיה לך ויז’ן, זאת הדרך היחידה. עוד לא היו לנו יכולות מדהימות כפי שסיפרנו להם שיש, אבל אמרתי שאנחנו חברה צעירה ושיתנו בנו את האמון. היום הם משלמים יותר מ-200 אלף דולר בשנה. עבדנו מאוד קשה בשביל זה. לא יודע מאיפה היה לנו את האומץ", מספר ליבנה בראיון לפודקאסט "רוד שואו". הראיון נערך במסגרת מעקב אחר הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס" בשנת 2019 בתקופת הקורונה.

תחילת הדרך הייתה ב-2016, אז ליבנה טס לסן פרנסיסקו, בלי תאריך חזרה מוגדר מראש, אבל עם מטרה מוצהרת: לחשוב מה יהיה הסטארט-אפ הבא שלו. הוא ישן אצל אריק שלף, אותו הכיר דרך חבר משותף. שלף הוא מומחה לזיהוי קולי שמכר חברה לאינטל, והרעיון היה להחיות רעיון ישן אותו הגה ליבנה בתקופת ההתמחות במשרד עורכי דין - פיתוח טכנולוגיית תמלול. אל השניים חבר גם קובי בן צבי, שעבד עם שלף בחברה קודמת.

סוף טראגי לסטארט-אפ

זמן קצר לפני כן החליט ליבנה לסגור את הסטארט-אפ הקודם שלו, AppInsight, ולהחזיר את הכסף למשקיעים. הסטארט-אפ ניסה לפתח טכנולוגיה שמזהה פרצות אבטחה באפליקציות. "זה היה סיפור מאוד עצוב. כמה חודשים לאחר שגייסנו 2.4 מיליון דולר, השותף שלי אילון אהביה הודיע לי שהוא חולה בסרטן ושהוא צריך לדאוג לעצמו. בהמשך הוא נפטר. הוא היה הטכנולוג, זה היה הרעיון שלו והיה לו את כל הידע המקצועי. היינו ממש בתחילת הדרך וזה היה מתכון לכישלון להמשיך בלעדיו. לא רציתי לקחת את האחריות על עצמי ולשרוף את כל הכסף של המשקיעים.

"בתחילת הדרך של ורביט קיבלתי הרבה תשובות שליליות ממשקיעים בגלל הסטארט-אפ הקודם. היו שמועות ורחשים, אף אחד לא ידע את האמת. אבל זה היה כתם. למי ששאל, סיפרתי לעומק, אבל לפעמים אצל המשקיעים אם יש ספק אין ספק. מבחינתם יש להם מספיק חברות להשקיע בהן. היום, כשוורביט חברה צומחת ומוכרת, זה כבר מאחורינו. נראה לי שאותם משקיעים מצטערים שלא השקיעו".

שוק של 30 מיליארד דולר

ליבנה לא עבר את המסלול השגרתי של יזם - הוא שירת בפלס"ר צנחנים, למד משפטים ומנהל עסקים במרכז הבינתחומי, השלים שם תואר שני במשפטים והתמחה במשפט מסחרי, אבל הבין ש"עורך דין גדול אני לא אהיה". הוא עשה MBA בטכניון בתוכנית שמשלבת גם לימודים באוניברסיטת ייל, וכשחזר עבד בלאומי טק, זרוע ההייטק של בנק לאומי. שם גם הכיר את השותף בסטארט-אפ הקודם שלו.

המסלול שלך שונה משל רוב היזמים.
"בסופו של יום זה תלוי בך בתור בן אדם, כמה אתה רוצה ללמוד - אני משקיע הרבה זמן ומשאבים כדי ללמד את עצמי על האזורים האלו. אני מסכים שאם בדיעבד הייתי הולך ללמוד מדעי המחשב, זה היה יכול לעזור. אבל אני לא מצטער כי אז אולי לא הייתי עו"ד ולא מתנסה בבעיה ורוצה לפתור אותה. הכל זה סובב ומסובב, אבל את הילדים שלי אנסה לדחוף למדעי המחשב. השירות הצבאי תרם לעמידות שלי, זה אחד הדברים החשובים בשביל יזם. צריך לפתח עור של פיל".

ורביט, שמעסיקה כיום כ-100 עובדים, גייסה בשלוש שנות פעילותה 66 מיליון דולר ובין משקיעיה נמנות הקרנות ויולה, ורטקס, וינטג’, Stripes, כללטק, הורייזן קפיטל ו-HV Ventures. החברה אמנם מפתחת טכנולוגיה לתמלול, אך התהליך לא מתבצע באופן אוטומטי לגמרי, ופרילנסרים עוברים על התמלול כדי לטייב אותו. כך, גם האלגוריתם לומד ומשתפר וגם הלקוח מקבל טקסטים בלי טעויות. "היום רמת הדיוק של הטכנולוגיה נעה סביב 80%, אבל שלנו מגיעה ל-90% בממוצע, תלוי באיכות האודיו. אבל יש לנו 15 אלף פרילנסרים שעוברים על התמלולים ואנחנו מתחייבים לדיוק של 99.99%. בעתיד הטכנולוגיה גם תהיה בטוחה לגבי רוב הטקסט ואז המתמלל לא יצטרך לעבור על כולו, אלא על חלקו".

זה יגיע בעתיד לדיוק של 100%?
"זאת שאלה שכל המשקיעים שואלים - ‘רגע, מה יהיה בעוד 5-10 שנים - האם גוגל, מיקרוסופט או אמזון לא יגיעו ל-100%? האם יצטרכו את זה? אני בתור יזם מהמר את הקריירה שלי על הדבר הזה ועשינו על זה הרבה מחקרים. יש הרבה גורמים שמשפיעים על רמת הדיוק של האלגוריתם - האם יש ז’רגון מיוחד, כמו בתחומים המשפטי או הרפואי; מבטא, קצב דיבור, דיקציה, רעשי רקע ועוד. להביא משהו גנרי שיכסה את כל המקרים ולהגיע ל-100% דיוק, זה לא קיים. מעבר לזה, באחד התחומים שאנחנו מתמחים - במשפטי - יש פורמטים והנחיות ספציפיים שהטכנולוגיה לא יודעת להתאים את עצמה. למשל, לכל מדינה בארה"ב יש פורמט לתמלול - המרווח בין השורות, גודל הכותרת, החותמת למטה, איך כותבים תאריכים, איך כותבים ‘דולר’, בסימן או במילה. צריך להתאים לרצון של הלקוח ולכן זה תמלול מקצועי".

זה נשמע תחום עם הרבה תחרות.
"יש מעל 5,000 חברות תמלול ידניות בעולם, עם שולי רווח מאוד נמוכים. אנחנו פחות מחזיקים מהן כמתחרות. האסטרטגיה שלנו היא לקנות אותן ולהעביר בסיס הלקוחות שלהן לפלטפורמה שלנו. אנחנו משלימים את הרכישה הראשונה. זה הרבה יותר יעיל לרכוש לקוחות בדרך הזאת, כי אנחנו בדרך כלל משלמים לפי מכפילי EBITDA (רווח תפעולי לפני ניכוי הוצאות מס, ריבית, פחת והפחתות), או במכפיל אחד על הכנסות החברה. ככה אנחנו מקבלים בסיס לקוחות מאוד רחב ומשפרים את הרווחיות שלהם".

מה עם תחרות מחברות טכנולוגיה?
יש היום שתי חברות רציניות בעולם, אבל שוק התמלול מוערך ב-30 מיליארד דולר, אז יש מקום ליותר מחברה אחת. אנחנו צומחים מאוד מהר, יותר מפי שלושה בשנה. האסטרטגיה שלנו היא B2B, למשל חברות בתחום החינוך והמשפט, ו-Rev היא המתחרה הגדולה, אבל היא מתמקדת ב-B2C".

מה עם הענקיות?
"הן מתמקדות רק בבינה המלאכותית. יוטיוב היא לקוחה שלנו. יש היום כתוביות בסרטונים באתר וזה לא הכי מדויק, אז בשביל לטייב את הדאטה, צריך לאמן אותו. ורביט יודעת לעבור על זה ולהגיד למנוע איפה הטכנולוגיה טעתה. היא הייתה בין הלקוחות הראשונים שלנו, שפכה אצלנו הרבה כסף. לאט לאט צמצמנו את היחסים איתה, כי אנחנו לא רוצים לשפר אותה, אז היא לקוחה שלנו כיום בווליום יותר נמוך. עדיין, אני לא רואה סיטואציה שהלקוחות שלנו יחליפו אותנו בטכנולוגיה של הענקיות, כי הן לא יגיעו ל-100%. תמיד תראה שבשמות של מוצרים או אנשים אין לטכנולוגיה של הענקיות יכולת להצליח. זה לא מעניין את הענקיות, הן לא משחקות על זה".
מבחן ש-10% עוברים

המודל שלכם מבוסס על פרילנסרים ואתם אפילו קוראים לעצמכם ה"אובר של התמלול". ההשוואה הזאת מחמיאה כל כך?
"אובר מייצרת הרבה מקומות עבודה לאנשים ממעמד לא גבוה, חלקם בלי השכלה, ויש גם חקיקה בניו יורק ובקליפורניה שעוזרת לה. לפרילנסרים אצלנו יש את הגמישות מבחינת שעות והיקף העבודה".

מה עם לשלם זכויות סוציאליות?
"רוב האנשים שלנו הם לא מישראל אלא ממדינות עולם שלישי ואם תשווה את השכר הממוצע שאנחנו משלמים לשכר הממוצע באותה גיאוגרפיה, אז אנחנו משלמים פי שלושה-ארבעה. השכר שלהם משתנה בהתאם לציון שלהם בוורביט, לא לפי המדינה שבה הם חיים. ככל שנבנה חברה יותר גדולה, כך נוכל לספק יותר עבודה בעולם. בימים של קורונה יש עלייה במספר הפניות, אנשים בבית ומחפשים פרנסה.

"חלק מרכזי מהקניין הרוחני של ורביט זה ניהול הקהילה. תחשוב איך מגייסים 15 אלף איש, כולל תהליך מיון, בדיקת הרמה שלהם והתשלום. זה עולם מאוד מורכב ומאתגר. המודל הוא פשוט, יש לנו הרבה קמפיינים בפייסבוק, קרייגליסט, לינקדאין וכו’: ‘רוצה לעבוד מהבית? תלחץ פה’. אנשים צריכים לעבור מבחן, שאני אישית לא עברתי אותו. צריך להקשיב לאישה עם מבטא יווני שמדברת על אסטרולוגיה וכוכבי לכת וצריך לעשות מחקר בגוגל ולהכניס את המילים הנכונות. בערך 10% עוברים אותו".

איך ימי הקורונה השפיעו עליכם?
"הקורונה רק עוזרת לביזנס שלנו. לא פיטרנו אף עובד, לא הוצאנו לחל"ת ולא הורדנו משכורות. התמקדנו בלתת לעובדים את התחושה שלא היינו יכולים לעשות זאת בלי ההשקעה שלהם.

"יש הרבה הסחות דעת במשרד, אבל לא יהיה שום דבר שיחליף את האמון והקשרים האישיים שקיימים בפגישות פיזיות. היה לנו דיון למה צריך את המשרדים, אבל בסופו של יום זה כן חשוב, גם אם לא נמצאים בהם כל ימות השבוע. יש משהו שהוא מחבר ומאחד".

איפה תהיו בעוד כמה שנים?
"שוק התמלול הוא ענק, והיום אנחנו רק בשני תחומים. אפשר להיכנס לתחומים ולשפות נוספים. יש יכולת אינסופית לצמוח. חלק מהאסטרטגיה זה לקנות חברה מסורתית בכל תחום שאנחנו רוצים להיכנס אליו. יש עוד אפשרויות: למשל לא רק למכור לאוניברסיטה ההתמלול של ההרצאה, אלא גם לסכם אותה. הדבר המסוכן אצלנו הוא שיש לנו כל כך הרבה הזדמנויות וצריך לא להתפזר כדי לא לעשות את הדברים בצורה בינונית". 

תום ליבנה

מנכ"ל ואחד ממייסדי חברת ורביט, שמפתחת טכנולוגיה לתמלול אוטומטי ● בן 35, נשוי ומתגורר בהרצליה ● בעל תואר ראשון במשפטים ומנהל עסקים במרכז הבינתחומי, שם גם השלים תואר שני במשפטים, וכן בעל תואר MBA מהטכניון ומאוניברסיטת ייל ● הקים את ורביט ב-2016 יחד עם אריק שלף וקובי בן צבי ● לחברה 200 לקוחות בתחומים המשפט והחינוך ● יכולות הדיוק שלה מגיעות לכ-90% וכדי לסגור את ה-10% הנוספים, ורביט מפעילה מערך של 15 אלף פרילנסרים ברחבי העולם ● החברה גייסה 66 מיליון דולר, בין היתר מהקרנות ויולה, ורטקס, וכללטק ● ורביט מעסיקה כ-100 עובדים ומשרדיה ממוקמים במגדלי אלון בת"א

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"