גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים רמון: "אי-החוקיות של קנאביס היא בעיני אחד הדברים המטומטמים ביותר שהמדינה עושה היום"

רמון, שמונה לאחרונה ליו"ר חברת וונטייז הצפויה להיכנס לתחום הקנאביס לצורכי פנאי בקולורדו, טוען כי "כבר לפני ארבע שנים כמעט פרסמתי מאמר תמיכה בלגליזציה" ● "לכל מי שאמר לי אז שהוא משקיע בציפיה ליצוא קנאביס בישראל, אמרתי שאני לא ממליץ"

חיים רמון  / צילום: אביב חופי
חיים רמון / צילום: אביב חופי

לפני שלושה שבועות קרה מה שהיה כנראה בלתי נמנע. חיים רמון, לשעבר שר הבריאות, המשפטים ויו"ר ההסתדרות, וח"כ מטעם מפלגות העבודה וקדימה, ומי שמתבטא כבר כמה שנים בעד לגליזציה של הקנאביס, מצא את דרכו לתפקיד היו"ר בחברת קנאביס הנסחרת בבורסה בת"א.

רמון מונה ליו"ר חברת השלד וונטייז, אשר מעוניינת למזג לתוכה פעילות של חברת הקנאביס האמריקאית אספן, שבשליטת גבריאל ברזני, ישראלי תושב ארה"ב. אם כך אכן יקרה, תהיה זו חברת הקנאביס הראשונה הנסחרת בת"א שאיננה חברה מקומית, אלא חברה זרה שעוסקת לא בתחום הקנאביס הרפואי, אלא הקנאביס לצורכי פנאי.

רשות ני"ע שבחנה את הסוגיה התירה לאחרונה לחברה שכזו להיסחר בבורסה, בתנאי שהנהלת החברה לא תהיה ישראלית, ובתנאי שלא יהיה בעל מניות ישראלי שיחזיק בה מעל 5% מהמניות. חברה עם הנהלה ישראלית או בבעלות ישראלית שפועלת בתחום קנאביס הפנאי לא יכולה להיסחר בת"א, גם אם היא פועלת במדינה שבה הקנאביס לפנאי חוקי, משום שלאזרחים ישראלים אסור לעסוק בעיסוק שאינו חוקי בארץ גם אם הם עושים זאת בחו"ל בלי לעבור על החוק המקומי. רמון: "אנחנו עומדים בתנאים שרשות ני"ע דרשה. מנכ"ל אמריקאי, דירקטוריון זר, הכסף לא מגיע לישראל".

יו"ר ישראלי הוא במסגרת המותר. במסגרת תפקידו, בהיקף משרה של 40 שעות, ייהנה רמון (בכפוף לאישור בעלי המניות) מתגמול חודשי של 15 אלף שקל, וכן יוקצו לו אופציות למימוש במניות וונטייז, בהיקף של כ-3% מהונה.

"אי-החוקיות של קנאביס היא בעיניי אחד הדברים המטומטמים ביותר שהמדינה עושה היום", אומר רמון בריאיון ראשון לעיתונות הכלכלית מאז מינויו ליו"ר וונטייז. "כבר לפני ארבע שנים כמעט פרסמתי מאמר תמיכה בלגליזציה. מאז התחילו גורמים בשוק הזה לפנות אלי ולשאול אותי היכן להשקיע, או האם אני רוצה להצטרף לחברה שהם הקימו.

"לכל מי שאמר שהוא משקיע בציפייה ליצוא קנאביס בישראל, אמרתי שאני לא ממליץ. אמרתי כבר אז שלדעתי יידרשו עוד שלוש שנים לפחות עד שיהיה יצוא, ובפועל עבר כבר זמן רב אפילו יותר וזה עוד לא קרה. זה כמו להשקיע כסף באדמה חקלאית כדי לבנות עליה מגדל קומות".

מדוע הערכת שזה ייקח הרבה זמן?
"כל כך הרבה שנים הייתי במקום של הרגולטור, שאני יודע מה המשמעות של רגולציה שבה מעורבים 5-6 משרדים ממשלתיים שלא מסכימים על הבסיס".

שמך נקשר כבר לפני כמה שנים בחברת אסיף 420, שהייתה אמורה להתמזג לשלד קמן.
"אסיף אכן שמעה לעצתי ופועלת רק בלסוטו שבאפריקה, שם יש לה חווה עם רישיון יצוא".

ובינתיים חברים ותיקים שלך מהפוליטיקה נהנו ממשרות מכניסות בחברות הקנאביס.
"רצו פוליטיקאי סלב, ואני לא יכולתי לספק את הסחורה. הם ציפו שאעזור להם בזירוז הרגולציה ליצוא ובגיוס משקיעים, אך לא חשבתי שאפשר לזרז את הרגולציה, ולא אגייס משקיעים למשהו שאני לא מאמין בו.

"אמרו לי חיים, אנחנו מציעים לך כסף. אמרתי אני לא לוקח כסף בלי לתת תמורה, ולהיפך, אתן לכם את התמורה בלי כסף - אני אומר לכם רדו מזה. יש כאלה שהודו לי אחר כך ויש כאלה שהצטערו שלא הקשיבו לי. ובשנה וחצי האחרונות באמת השוק הזה ירד בחצי.

"אני השקעתי את השנים הללו בלימוד השוק, ואז פנו אלי החברים הנחמדים הללו, אלי בן הרוש ומשפחת ברזני, והגעתי לפגישה איתם כמו לכל הפגישות הקודמות, במטרה להגיד להם שהם עושים טעות. אבל הם הסבירו לי שהם דווקא מסכימים עם כל מה אני טוען תמיד, ושאני בעצם אעמוד בראש חברה קפריסאית, שנרשמת למסחר בישראל, והיא הבעלים של פעילות קנאביס קיימת ומוצלחת במדינת קולורדו בארה"ב.

"בקולורדו ייכנסו השנה לקופת המדינה מיליארד דולר ממסים, וצריכת הקנאביס על-ידי בני הנוער דווקא ירדה. איכות הקנאביס עלתה. כוח האדם של המשטרה, שהיה מופנה למעשנים, הופנה לשיטור הרבה יותר משמעותי. ארגוני הפשע האזוריים נפגעו כלכלית. ואם אנחנו חושבים שדפוסי שימוש מסוימים הם בעייתיים, מה יעזור? רק הסברה, ומיסוי גבוה. לא הפללה".

וונטייז מדגישה כי חוקי מדינת קולורדו (שם פועלת אספן) אינם מאפשרים לחברה הנסחרת בבורסה בת"א להיות בעלת שליטה בתאגיד המחזיק ברישיונות בתחום הקנאביס במדינת קולורדו. לכן, בשלב הנוכחי, וונטייז צפויה להתרכז בהעמדת מימון לפעילותה של חברת אספן ובהענקת שירותי ייעוץ לעסקיה.

הפתרון הזמני לסוגיות המשפטיות בארה"ב הוא שנכסי אספן ישועבדו לטובת וונטייז, אך היא לא תהיה הבעלים הרשמיים של אספן, אלא אם יהיה אי פעם שינוי משפטי רשמי. כלומר, למעשה וונטייז אינה ממזגת לתוכה את אספן, אלא רק שעבוד לנכסיה. בעלי המניות שיצביעו על העסקה באסיפת בעלי המניות המתקרבת, יצטרכו לקחת בחשבון את הסיכון הזה בהצבעתם.

מה הסיכוי שאכן אנחנו מתקרבים ללגליזציה בארץ?
רמון: "אני חושב שעשו טעות כששמו את כל הדגש על אי-הפללה. אנחנו כבר באי-הפללה בפועל, והפוליטיקאים אולי יראו בזה הישג גדול, אבל זה לא באמת ישנה מהותית את המצב. יש סיכוי שיהיה גם שינוי מהותי, כי אמיר אוחנה, השר לביטחון פנים, הוא בעד לגליזציה, אבל תשומת הלב הממשלתית היא כעת לקורונה, אז זה ייקח לפחות עוד שנה".

ומה לגבי היצוא?
"גם כאן, הממשלה לא בקשב, ובינתיים שעון החול אוזל. בעולם השווקים לקנאביס רפואי נתפסים, ואפילו בארץ כבר מייבאים יותר ממה שמייצאים. אני מעריך שטראמפ יפסיד את הבחירות, ואז תהיה לגליזציה בארה"ב והעולם ילך בעקבותיה, ואז המחירים של הקנאביס הרפואי יתרסקו, כפי שקורה בקנדה".

לדברי רמון, "לגדל קנאביס רפואי עם כל דרישות התקינה וההדירות, זה קשה, אבל לגדל קנאביס לפנאי קל יותר מלגדל טבק. אני לא מאמין בסיפור של קנאביס רפואי. הכל תחליף חיוור ללגליזציה. איזה תורים, ואיזה מחירים, ואיזה בלאגן - אני לא מאמין בזה.

"אני חושב שהחברות שפועלות כאן בארץ בתחום הרפואי אולי יחזירו את השקעתן ולא יותר. אני כן מאמין במוצרי פארמה ייחודיים מבוססי קנאביס או בטכנולוגיות ייחודיות של עיבוד הצמח או של נטילת הקנאביס. אני כן מאמין בזני איכות יוצאי דופן, כמו זני העגבניות הישראליים הייחודיים, שעבורם החקלאים הישראלים מכרו את הפטנט, אבל הם לאו דווקא מגדלים ומייצאים אותם בעצמם. שם ישראל צריכה להתמקד".

מניית וונטייז זינקה ביותר מ-200%

הכנסת פעילות הקנאביס של אספן לשלד הבורסאי וונטייז מתוכננת להתבצע לאחר שבתחילת השנה אישר בית המשפט את הצעת רכישת השליטה בשלד, שהגישו האחים גבריאל, מיכאל ועומר ברזני.

וונטייז, שפעלה בעבר בתחום של אספקת שירותי תוכן לפי דרישה, קרסה אשתקד - ועבור השלד הבורסאי שלה הציעו האחים ברזני תשלום במזומן של 3 מיליון שקל למחזיקי האג"ח, שלהם היתה חייבת החברה כ-15 מיליון שקל, נוסף על הקצאת 15%-25% מהון החברה, בתלות בפעילות שאותה יכניסו לשלד.

בהמשך להצעתם פרסמה משפחת ברזני הערכת שווי שנקבה בערך של יותר מ-12 מיליון דולר לפעילות הרלוונטית, הכוללת חווה וחנות למכירת מוצרי קנאביס למטרות פנאי ולמטרות רפואיות בעיר דנבר שבקולורדו, ארה"ב. מאז דווח על המיזוג המתוכנן, בתחילת יולי השנה, זינקה מניית וונטייז ביותר מ-200% והיא נסחרת לפי שווי של קרוב ל-60 מיליון שקל.

קפיצה של מאות אחוזים במכירות החנות

על פי המצגת שפרסמה וונטייז החל בחודש מאי נרשמה קפיצה של מאות אחוזים במכירות חנות הקנאביס של אספן, וכך בכל אחד מהחודשים מאי ויוני רשמה הכנסות של כ-700 אלף דולר. תחזית ההכנסות של החברה, כפי שפורסמה על-ידי וונטייז, היא ל-4.5 מיליון דולר ב-2020 (רווח תפעולי של 1.76 מיליון דולר), 8 מיליון דולר ב-2021 (רווח תפעולי של 3.3 מיליון דולר) וכ-12 מיליון דולר ב-2022 (רווח תפעולי 5.2 מיליון דולר).

בימים אלה מנהלת אספן מגעים עם גוף שמחזיק בשתי חוות ובארבע חנויות נוספות, בעלות רכישה של 8 מיליון דולר, וכן עם גוף נוסף המחזיק חווה וחנות, אשר עלות הרכישה שלו היא 2 מיליון דולר. במקביל לפעילות בקולורדו, היא בוחנת גם השקעה בנבאדה.

אלי בן הרוש, שצפוי לכהן כנשיא החברה הממוזגת, מגיע לוונטייז אחרי ששימש בעבר כמנכ"ל חברת הקוסמטיקה פרמייר ים המלח. לדבריו " הבנו שאנחנו לא רוצים להיות בשוק הקנאביס הרפואי הישראלי המוגבל, אלא בשוק העולמי, הרווחי. מי שהקים את הפעילות של אספן בארה"ב הוא גבריאל ברזני, שמשמש כמנכ"ל החברה והוא תושב ארה"ב. הוא נכנס לתחום הזה לפני חמש שנים.

"המשקיעים הישראלים רואים את שוק הקנאביס בקולורדו, שוק של 1.6 מיליארד דולר, ומבינים שזו רק ההתחלה של מה שאפשר לעשות בארה"ב. שוק קנאביס הפנאי בארה"ב יכול להגיע גם ל-100 מיליארד דולר עד סוף העשור. אנחנו יכולים לעשות בקולורדו עסקאות נוספות שיביאו אותנו להכנסות של סביב 30 מיליון דולר". 

עוד כתבות

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תנועת הספינות במיצרי הורמוז צונחת - ומחיר המעבר מזנק

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"