גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה הובילה לקיטון בהכנסות ובכרטיסי האשראי הפעילים של מקס - והרווח הרבעוני צנח ב-77%

חברת כרטיסי האשראי דיווחה כי הרווח הנקי שלה ברבעון השני הסתכם ב-11 מיליון שקל ● מספר כרטיסי האשראי הפעילים של מקס הצטמצם, מיותר מ-2.18 מיליון כרטיסים בסוף 2019 לפחות מ-2.14 מיליון כרטיסים בסוף יוני 2020

רון פאינרו / צילום: שלומי יוסף, גלובס
רון פאינרו / צילום: שלומי יוסף, גלובס

משבר הקורונה ממשיך לתת את אותותיו על חברת כרטיסי האשראי מקס, שבניהול רון פאינרו ושבשליטת קרן ההשקעות הזרה ורבורג פינקוס, כשהיא מציגה ירידה מתחילת השנה במספר הכרטיסים הפעילים שלה. היום הודיעה החברה כי הרווח הנקי שרשמה ברבעון השני השנה הסתכם ב-11 מיליון שקל - קיטון חד של כ-77% ביחס לרווח של 47 מיליון שקל שרשמה החברה ברבעון השני אשתקד. נציין כי החברה מוחזקת בנוסף לורבורג פינקוס (71%) גם על ידי מנורה מבטחים (10%), כלל ביטוח (10%) ואלייד (5%), כשיתרת המניות בידי מנהלים בקבוצה.

"השפעת הגל הראשון ניכרת בדוחות"

על פניו מקס מציגה שיפור בתוצאותיה במחצית הראשונה ביחס למחצית המקבילה אשתקד. זאת משום שהשורה התחתונה מציגה גידול מרווח של כ-37 מיליון שקל במחצית הראשונה ב-2019 ל-58 מיליון שקל במחצית הראשונה השנה. אלא שהמציאות העסקית היא הפוכה ולא מעידה על שיפור, כשמקס כמו מתחרותיה בענפי הפיננסים השונים נאבקת באתגרי משבר הקורונה.

כך, במחצית הראשונה אשתקד הייתה לחברה הוצאה חד פעמית בגין מענק לעובדים ששולם אגב ההיפרדות מבנק לאומי, והשינוי מלאומי קארד למקס, ושבנטרולו החברה רשמה רווח של 75 מיליון שקל במחצית הראשונה ב-2019. מנגד, ברבעון הראשון השנה נהנתה מקס מרווח חד פעמי של 47 מיליון שקל שנבע מסגירת פרשת השותפות שלה עם שופרסל במועדון "שופרסל פיננסים". ללא רווח חד פעמי זה החברה חתמה את הרבעון הראשון השנה באיזון (ללא רווח וללא הפסד) כך שהרווח הנקי "האמיתי" במחצית הראשונה השנה עומד על 11 מיליון שקל - ומהווה צניחה של כ-85% ביחס למחצית המקבילה אשתקד.

לדברי המנכ"ל רון פאינרו, "השפעת הגל הראשון של משבר הקורונה ניכרת היטב בדוחות הרבעון השני, בו ראינו ירידה בצריכה הפרטית ושינוי משמעותי בסל הקניות של הישראליים", כאשר "בחודשים יוני-יולי אנו רואים התאוששות יפה והמחזורים המקומיים מתחילים לחזור לרמה שהכרנו", תוך שהוסיף כי " תשקיע יותר ויותר במעבר מלא לתשלומים דיגיטליים ובכלל זה השקת שירותי תשלום נוספים גם באון ליין". עוד מסר פאינרו כי "ברבעון השני ראינו ירידה בביקוש לאשראי צרכני לעומת עלייה בביקוש לאשראי עסקי, בדגש על עסקים קטנים. בחודשי יולי ואוגוסט, כבר ניכרת עליה בביקוש לאשראי צרכני והחברה הכפילה את היקף העמדות האשראי לציבור לחודש מאי".

ההרעה בתוצאות החברה הייתה צפויה והיא החלה כבר בשורה העליונה כשההכנסות של החברה קטנו ב-15% ברבעון השני ובכ-8% במחצית הראשונה כולה. הקיטון בהכנסות קרה בשל ירידה חדה יותר בהכנסות מעסקאות בכרטיסי אשראי, שספגו מכה מהסגר הכלכלי במשק כמו גם מעצירת התיירות הנכנסת ובעיקר היוצאת. מול זאת רשמה החברה גידול בהכנסות ריבית הן ברבעון והן במחצית, בשל שינוי בתמהיל ההלוואות - כלומר מעבר ליותר הלוואות לכל מטרה ובריבית גבוהה יותר - ובשל גידול בהלוואות לבתי עסק.

למול זאת החברה רשמה גידול בהוצאות הכוללות שלה למרות ירידה בהוצאות התפעוליות, הנהלה וכלליות, מכירות ואחרות, וזאת בגלל גידול ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי. כך, לאחר שברבעון הראשון השנה רשמה החברה הוצאות בגין הפסדי אשראי בהיקף של 70 מיליון שקל לעומת 31 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, הרי שבסיכום המחצית הראשונה כולה מדובר על הוצאות בהיקף כולל של כ-127 מיליון שקל, לעומת סך של כ-62 מיליון שקל במחצית הראשונה ב-2019. כלומר, הגידול בהוצאות בגין הפסדי אשראי ברבעון השני היה מתון מזה שנרשם ברבעון הראשון השנה.

עוד מפרטת החברה כי הגידול האמור קרה בעיקר בשל גידול בהפרשה הקבוצתית. עוד מפרטת החברה בדוחותיה כי שיעור ההוצאות בגין הפסדי אשראי מהיתרה הממוצעת של חייבים בגין פעילות בכרטיסי אשראי במחצית הראשונה השנה עמד על 1.49% במונחים שנתיים לעומת 0.95% במחצית המקבילה אשתקד ו-1.06% בכל שנת 2019. אגב זאת מציינים בחברה כי על פי מבחני רגישות שביצעו אפשר והשיעור השנה יגדל מ-1.49% כאמור ל-1.85%.

מחזור העסקאות ירד ב-18% ברבעון

נציין כי יתרת האשראי לאנשים פרטיים קטנה 5.6 מיליארד שקל בסוף 2019 לכ-5.23 מיליארד שקל בסוף המחצית - דבר שמעיד על שינוי כיוון בהעמדת אשראי חדש, בעיצומו של משבר שהצריך רבים במשק לקחת אשראי. בחברה ציינו עוד כי "שיעור הריבית הממוצעת בגין אשראי צרכני בסוף יוני 2020 עמד על 7.8%, בדומה לשיעור הריבית בסוף 2019 ולעומת 7.6% בסוף יוני 2019". תיק האשראי לעסקים עדיין קטן, הגם שצומח, ועומד על 409 מיליון שקל.

כאמור, בששת החודשים הראשונים של השנה קטן מספר הכרטיסים הפעילים של החברה מיותר מ-2.18 מיליון בסוף 2019 לפחות מ-2.14 מיליון כרטיסים. מחזור העסקאות שבוצע באמצעות הכרטיסים הללו קטן ברבעון השני השנה מכמעט 21.5 מיליארד שקל ברבעון השני ב-2019 לכ-17.5 מיליארד שקל - ירידה של כ-18.5%. במחצית הראשונה כולה קטן מחזור העסקאות שבוצע באמצעות כרטיסי החברה בכ-10.9% לסך של כ-37.4 מיליארד שקל.

כמו כן החברה מדווחת כי כתוצאה ממשבר הקורונה "חוותה החל מאמצע חודש מרץ ועד סוף חודש אפריל 2020 קיטון של כ-30%-40% במחזורי ההנפקה והסליקה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד", כאשר "עיקר הקיטון נבע מקיטון הפעילות בענפי התעופה ותיירות, פנאי ובידור, לרבות מסעדות ובתי קפה, והלבשה והנעלה". עוד מספרים במקס כי "בחודש מאי, עם ההקלות המשמעותיות בהנחיות הממשלה ומשרד הבריאות, ניכרה התאוששות מהירה אך עדיין חל קיטון מסוים במחזורי ההנפקה של החברה לעומת שנה קודמת, כאשר בולטת הירידה החדה בעסקאות חו"ל (תיירות, שמניבה הכנסות ניכרות לכל חברות כרטיסי האשראי, ר"ש)".

"בסך הכל", ממשיכים ואומרים במקס, "ברבעון הראשון של שנת 2020 ,מחזור ההנפקה ירד בכ-3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד" כש"ברבעון השני של שנת 2020 מחזור ההנפקה ירד בכ-18% לעומת התקופה המקבילה אשתקד". בחברה הסבירו כי "הקיטון בהיקפי הפעילות הוביל לירידה בהכנסות החברה מעמלה צולבת, עמלת סליקה ומעמלות עסקאות חו"ל החל מחודש מרץ 2020", כאשר "בנוסף, בתקופת המשבר חל קיטון במתן הלוואות לכל מטרה על ידי החברה כתוצאה משילוב של קיטון בביקוש בעקבות הירידה בפעילות הכלכלית במשק והירידה בצריכה הפרטית הנלווית אליה, מחד, והתאמת מדיניות ניהול הסיכון של החברה, מאידך". כלומר, מקס שמה רגל על דוושת הברקס במתן אשראי חדש בעקבות המשבר והאי-ודאות שנוצרה בעקבותיו.

כמו כן החברה מגלה כי "היקף הלקוחות הפרטיים שפנו בבקשה לפריסה מחדש של תנאי האשראי הינו נמוך והיקף החובות שנפרסו ליום 30 ביוני 2020", כאשר לסוף הרבעון השני השנה נדחו ונפרסו מחדש חובות מסחריים בסך של כ-114 מיליון שקל". לצד זאת החברה רושמת השנה גידול ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי, כמו יתר נותני האשראי במשק.

בדוחותיה אומרת מקס כי היא מתנגדת לבקשת הבנקים הגדולים לאומי והפועלים מהאוצר לדחות או לשנות את הוראות חוק שטרום שלפיהן עליהם להקטין את מסגרות כרטיסי אשראי של לקוחותיהם ב-50% בממוצע. "אם תתקבל בקשה זו", טוענים במקס, זה ישפיע "באופן מהותי על יכולתה להתחרות ולצמוח בתחום האשראי". כמו כן, ביחס לסוכנות הביטוח שאושרה למקס, ושעוררה תרעומת רבה אצל סוכני הביטוח, מציינים דוחות מקס כי "הסוכנות החלה בשיווק פוליסות ביטוח רכב (מקיף וחובה) בחודש יולי 2020 ,בשיתוף עם חברת AIG ישראל".

עוד כתבות

שדרות. נהנית ממעמד גבוה יחסית לשכנותיה / צילום: Shutterstock

איך חצי קילומטר של שרירותיות תקציבית חרץ את גורלן של שלוש ערי פיתוח

דוח מבקר המדינה חושף כיצד המימון הממשלתי העודף הפך למנוף הכלכלי שהזניק את שדרות לשיא של 81% זכאות לבגרות, בעוד נתיבות ואופקים נותרו מאחור ● כעת, כשהמדינה נערכת לשיקום הדרום, מזהירים המומחים: ללא מודל חדש, תוכניות "חבל התקומה" עלולות להעמיק את העוול

חומוס ב–MID BAR / צילום: אורנה בן חיים

כנפיים דביקות והמבורגר מתערובת סודית: זו המסעדה לעצור בה אחרי טיול בדרום

אמנות משרידי טילים, מבחן טעימה עיוורת בגן ירק, המבורגר מתערובת סודית ומשתלה של צמחי בונסאי ● ביקור במושב יתד שבנגב המערבי

התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם / איור: גיל ג'יבלי

מיסטר בין בשירות הג'יהאד: התחביבים הביזאריים של הדיקטטורים האכזריים בעולם

תחקיר שערך לאחרונה אטלנטיק חשף את ימיו האחרונים של אסד בשלטון, שכללו בילוי שעות במשחקי וידאו ● השליט המודח לא היה הדיקטטור היחיד עם תחביב שלא מתיישב עם התנהגותו: בן לאדן העריץ סרטי אנימציה, סדאם חוסיין פרסם רומנים וסטאלין התמכר למערבונים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: צבא ארה"ב נערך למערכה ארוכה שתימשך שבועות באיראן

האמריקאים עשויים לתקוף גם אתרים של המשטר, ומעריכים שהאיראנים יגיבו ● לקראת סבב המו"מ: וויטקוף העביר מסרים ליועצו הבכיר של ח'אמנאי באמצעות עומאן ● דיווח: צבא ארה"ב נערך למבצע ממושך של כמה שבועות נגד איראן, אם יידרש לכך ● שר החוץ האמריקאי רוביו: "הנשיא טראמפ מעדיף להגיע לעסקה עם איראן, אך זה קשה מאוד" ● עדכונים שוטפים

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

תקלה בשירות / צילום: Shutterstock, Ken stocker

תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט: "התקלה מיודעת ונמצאת בטיפול"

לקוחות ברחבי הארץ מדווחים הערב על תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט, שבגללה לא ניתן לצפות בשידורים ● מהוט מסרו כי התקלה נקודתית ונמצאת בטיפול

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מי ענקית הטק שנפלה?

המסחר בת"א ננהל בירידות במגמה שלילית - ת"א 35 ירד בכ-0.5%, ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.7% ● חברות התעופה הובילו את הירידות ● חברת מגה אור עלתה בכ-1% והמשיכה לשעוט לעבר כניסה למדד ת"א 35 ● ירידות קלות על חוזים עתידיים בוול סטריט לקראת פרסום מדד המחירים לצרכן ● השקל מאבד גובה מול הדולר ● המסחר באירופה מתנהל במגמה מעורבת: הקאק בכ-0.4%, הפוטסי עולה בכ-0.2% ● הזהב רושם התאוששות קלה של  1%, הכסף עולה בכ-1.7% ● עדכונים שוטפים

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

פול סינגר. תורם ל-SNC / צילום: ap, Kevin Hagen

סטארט-אפ ניישן סנטרל מפטרת את רוב העובדים

לגלובס נודע כי העמותה, שהוקמה לפני כ-13 שנה ונתמכת ע"י פילנתרופים רבים, זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-65 מתוך 80 עובדיה ● הסיבה: בחינה מחדש של פעילותה לקידום ענף ההייטק הישראלי ● לפי ההערכה, התורמים, שמחזיקים בעמדות פרו-ישראליות ומזרימים מיליוני שקלים מדי שנה לעמותות בארץ, ימשיכו להשקיע כסף בישראל בדרכים אחרות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק צנח בחדות בהובלת מניות הטכנולוגיה; הכסף נפל ביותר מ-10%

נאסד"ק ירד ב-2% ● פאלו אלטו החלה בפיטורים של מאות מעובדי CyberArk ● נובוקיור זינקה לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מוצר Optune Pax ● קרוקס זינקה לאחר שחברת ההנעלה דיווחה על עונת חגים מוצלחת מהצפוי ● מחשש למיתון, ביקושים גבוהים במכירת אג"ח ל-30 שנה בהיקף של 25 מיליארד דולר

פתיחת המסחר לשנת 2026 בבורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

"אנחנו בשוק שורי עולמי": המרדף של משקיעים בוול סטריט אחר מניות זולות יותר נעשה גלובלי

תמחורים גבוהים והיחלשות הדולר מניעים את ההימורים על כך שהיתרון של ארה"ב על פני שווקים גלובליים אחרים יצטמצם ● הדבר מוביל מנהלי השקעות לחפש תשואות במזרח הרחוק ובאירופה ● עם זאת, רובם לא ממהרים להספיד את השוק האמריקאי

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

השימוש המפתיע למל"ט של אלביט

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ההנפקה של נובוקיור בנאסד''ק / צילום: Nasdaq OMX

נובוקיור הישראלית קיבלה אישור FDA, והמניה זינקה בחדות

מניית החברה נוסקת בוול סטריט בעקבות אישור שקיבלה חברת נובוקיור מה-FDA ● החברה פיתחה ומשווקת מוצר לטיפול לטיפול בסרטן הלבלב באמצעות שדות חשמליים

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

שופטי העליון: המחסור בשופטים מוביל לשחרור נאשמים ברצח

ביהמ"ש העליון דן היום בעתירה המבקשת לחייב את שר המשפטים לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, לאחר למעלה משנה ● לפי הנתונים שהוצגו, 45 תקנים אינם מאוישים ו-55 נוספים צפויים להתפנות או להתווסף ● השופט אלכס שטיין סיפר: "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" ● בינתיים השר טוען כי החוק נותן לו שיקול דעת לפעול בהתאם לאידיאולוגיה שלו

דמותה של אירנה בקמפיין הפועלים

מי המפרסם שלקח השבוע את הדאבל במדד הזכורות והאהובות

הפרסומת החדשה של בנק הפועלים עם אירנה והילה קורח מתברגת כפרסומת הזכורה והאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, סלקום השקיעה את התקציב הגבוה ביותר, אך לא התברגה

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?