גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכויות הלהט"ב הפכו לנקודת חיכוך במלחמת תרבות בין מזרח למערב אירופה

בזמן שאירופה המערבית הופכת ליותר ליברלית מבחינה חברתית ואזרחית, המזרח נצמד להשקפות שמרניות יותר ● השסע הזה שהולך ומעמיק, מאיים כעת על עתיד אחדות האיחוד האירופי ועל פעולה קולקטיבית בזמנים של מצוקה כלכלית ופוליטית ● האם מדינות מזרח יאבדו תקציבים ויפוררו את האיחוד?

חברות פרלמנט מהשמאל תיאמו את לבושן כך שייראו כמו דגל גאווה אנושי בטקס השבעת הנשיא הפולני השמרן, אנדז'יי דודה, שמביע עמדות הומופוביות באופן תדיר, החודש  / צילום: Czarek Sokolowski, Associated Press
חברות פרלמנט מהשמאל תיאמו את לבושן כך שייראו כמו דגל גאווה אנושי בטקס השבעת הנשיא הפולני השמרן, אנדז'יי דודה, שמביע עמדות הומופוביות באופן תדיר, החודש / צילום: Czarek Sokolowski, Associated Press

בשנה שעברה, העיירה הפולנית הקטנה טוחוב בקצה המזרחי של האיחוד האירופי העבירה החלטה שמכריזה על עצמה "רשות מקומית חופשית מאידאולוגיה להט"בית". ביולי, האיחוד הגיב בשלילת מימון לברית ערים תאומות של טוחוב עם עיר בצרפת.

הפגנה נגד זכויות ללהט"בים בוורשה, השבוע / צילום: Czarek Sokolowski, Associated Press

מבחינת האיחוד האירופי, טוחוב (Tuchów) הפרה זכות בסיסית של אי הפליה על רקע נטייה מינית או מגדר, שמעוגנת באמנות של האיחוד ובפסיקות בית המשפט העליון שלו. כמה מקומיים בעיר, שהיא במקרה או שלא גם מעוז של הנשיא שנבחר מחדש, אנדז'יי דודה, אינם רואים זאת כך.

"חשוב יותר לי ולעמיתי, ואולי גם לתושבים, לשמור על הערכים שלנו, ולא למכור את עצמנו בעד 30 שקלי כסף" (רפרנס לתמורה שיהודה איש קריות קיבל מכוהני בית המקדש בעבור הסגרת ישו), אמר היועץ המשפטי של העיר, מטאוש יניצ'ק, חבר מפלגת "החוק והצדק" השמרנית, שתומכת בנשיא דודה.

זכויות הלהט"ב הפכו לסמל במלחמת התרבות בין אירופה המערבית, שהופכת באופן כללי ליותר ליברלית מבחינה חברתית, והמזרח, שנצמד להשקפות שמרניות יותר. השסע החברתי הזה מאיים כעת על עתיד אחדות האיחוד האירופי ועל פעולה קולקטיבית בזמנים של מצוקה פוליטית וכלכלית.

ניצבים משני צדי מסך הברזל

פוליטיקאים במדינות שהיו מאחורי מסך הברזל במלחמה הקרה מציגים את עצמם כמגיני המסורות והערכים הנוצריים. מבחינת רבים במערב, הגישה הזו אינה עולה בקנה אחד עם יסודות הדמוקרטיה הליברלית המערבית.

בעלי תפקידים באיחוד האירופי הזהירו בכמה מקרים שממשלות במזרח שוחקות את שלטון החוק וחופש העיתונות על ידי הידוק השליטה הפוליטית על בתי משפט והעיתונות, ותמיכה בהשקפות שנראות עוינות את הציבור הלהט"בי ומיעוטים נוספים.

בפולין, מפלגת החוק והצדק השלטת אימצה רטוריקה אנטי-גאה נוקשה. דודה אף כינה את ההומוסקסואליות "מגפה ניאו-בולשביקית".

"אנחנו לא מרגישים בטוחים כאן", אמר בארט סטשבסקי, פעיל להט"ב בולט בפולין. "אנחנו מרגישים כמו אזרחים מדרגה שנייה, מפני שכל מנגנון המדינה מנוצל להוכיח שאנחנו האויב".

המשטרה עוצרת פעיל להט"בי בהפגנה בוורשה נגד ההומופוביה של השלטון, החודש / צילום: Czarek Sokolowski, Associated Press

החודש קיימו תומכי הימין הקיצוני מחאה נגד מה שהם כינו "התוקפנות הלהט"בית" מחוץ לאוניברסיטת ורשה, שכללה קריאות בגנות הומוסקסואליות ושרפת הדגל הלהט"בי. האירוע התלקח, המשטרה הפרידה בינם ובין פעילי להט"ב, שחלקם כתבו את מספרי הטלפון של עורכי דינם על זרועותיהם, בעקבות מעצר של פעילים מוקדם יותר החודש.

החודש עצרה המשטרה בוורשה עוד פעילת להט"ב, מרגוט שוטוביץ, על תקיפה כביכול של מפגינה נגד הפלות, והורתה על מעצרה בכלא במשך חודשיים עד משפטה. בהפגנה קטנה לתמיכה בה ב-7 באוגוסט עצרה המשטרה 48 בני אדם, חלקם עומדים מהצד ותיירים.

הם שוחררו למחרת, אך לפי בדיקה של הנציב הפולני לזכויות אדם, לחלקם היו פציעות גלויות על גופם ואחרים דיווחו שהם הופשטו ערומים במעצר המשטרתי והושמעו כלפיהם ביטויי גנאי אנטי-להט"ביים.

דחו אמנה נגד הכאת נשים

בחודשים האחרונים, פולין וסלובקיה דחו אמנה אירופית נגד אלימות בתוך משפחה (הכאת נשים) מפני שהיא מגדירה מגדר כ"תפיסה חברתית"; הונגריה העבירה חוק שמסיים את ההכרה המשפטית בטרנסג'נדרים; וברומניה, המחוקקים הצביעו על איסור הוראת זהות מגדרית באוניברסיטאות.

כל זה הוא בניגוד למגמה במדינות רבות במערב אירופה, כולל קתוליות מסורתית, שעברו בשנים האחרונות להכרה בנישואים חד-מיניים ולהשקפות רחבות יותר על זהות מגדרית. הולנד, לדוגמה, החליטה באחרונה שהיא תשמיט את הגדרת המגדר בתעודות הזהות.

"האמונות שלנו מבטיחות שכל אדם באירופה יהיה חופש להיות מי שהוא, לחיות היכן שהוא רוצה, לאהוב את מה שהוא רוצה, ולשאוף גבוה עד כמה שהוא רוצה", אמר נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר לאיין, שהתחייבה לפעול למען "איחוד של שוויון" וזכויות ללהט"ב.

השסע עלה על פני השטח ב-2015

השסע התרבותי באירופה עלה על פני השטח ב-2015, כאשר גרמניה ומדינות מערביות נוספות החליטו לקלוט מעל מיליון פליטים, רבים מהם מוסלמים, ולהפיץ אותם ברחבי האיחוד, למרות התנגדות מנהיגים במזרח, שטענו שאין להם משאבים לטפל בפליטים והם רוצים לשמור שמדינותיהם יישארו נוצריות.

בכירים אירופים, בלחץ מדינות איחוד עשירות וליברליות יותר כמו דנמרק והולנד, פועלים כעת להגבלת מימון למדינות שמתעלמות מנורמות, שאומצו על ידי המדינות הוותיקות באיחוד. המאבקים על מימון שיקום והבראה ממגפת הקורונה צפויים להתלקח בחודשים הקרובים.

לפי סקר של קהילת הלהט"ב האירופית, שפורסם השנה על ידי "סוכנות זכויות היסוד" של האיחוד, 68% מהמשיבים בפולין חשו יותר חוסר סובלנות כלפיהם בפולין בחמש השנים האחרונות, ו-66% מאמינים שהאלימות כלפי קהילתם עלתה. בניגוד לכך, מעל 70% מהמשיבים באירלנד, מלטה ופינלנד דיווחו על ירידה בחוסר הסובלנות כלפי הקהילה בחמש השנים האחרונות.

מרתה למפרט, פעילת להט"ב, אמרה שהיא מכירה בכוחות המנוגדים בנושא זה בפולין. "מצד אחד אני רואה אובדן מוחלט של ביטחון, פחד ותחושת השפלה כוללת", היא אמרה. "מצד שני, יש גיוס תמיכה, סולידריות וגאווה על כך שדגל צבעי הקשת הוא כעת בפולין הסמל המשמעותי ביותר של מאבק לחופש".

המחאה הצבעונית של האופוזיציה

בטקס ההשבעה של הנשיא דודה ב-6 באוגוסט, אחרי שהוא זכה בבחירות ברוב דחוק מאוד, שהדגים את הפיצול במדינה, עשר חברות פרלמנט מהאופוזיציה תיאמו את לבושן כדי ליצור דגל אנושי של צבעי קשת - הסמל האוניברסלי של קהילת הלהט"ב. החודש, העיתון הליברלי גאזטה וויבורז'ה הציג את הדגל לרוחב עמודו הראשון כדי לתמוך בזכויות הלהט"ב.

בטוחוב, עיירה קטנה בת 900 שנה שממוקמת בדרום-מזרח פולין, קיצוץ המימון של האיחוד האירופי עורר תגובות מעורבות. תושבים מקומיים נסעו מ-1994 לעיר התאומה הצרפתית סן-ז'אן דה ברייה, וקיבלו בתמורה חילופי תלמידים במימון חלקי של האיחוד. מבחינת ראשת העיר טוחוב, מלגוצ'טה מרשלק, ההפסד של הכסף הזה יהיה בעיה לקהילה שלה.

היא אמרה שהחלטת האיחוד מעלה את האפשרות של עוד קיצוצי מימון בעתיד, מאחר שפולין כבר מסוכסכת עם בריסל בעניין הפרת שלטון החוק לכאורה. "התושבים כאן לא מודעים לחומרת ההשלכות", היא אמרה. "הם לא רואים את הקשר בין ההחלטה שהועברה וההפסד של כספי האיחוד".

בצרפת, עיריית סן-ז'אן דה ברייה אימצה את החלטת האיחוד. קולט מרטן-שאבר, סגנית ראש העיר, אמרה: "לנו חשוב להילחם על זכויות אדם ולהראות שאנחנו פתוחים לכל המיעוטים".

3 מחנות ריכוז - אחד מהם רק להומוסקסואלים

המקומיים רגישים במיוחד לנושא זה, אומרת מרטן-שאבר, מפני שבמלחמת העולם השנייה, הנאצים הכובשים הקימו באזור שלושה מחנות ריכוז, אחד מהם להומוסקסואלים. לדבריה, "אנחנו עוסקים הרבה בעבודה חינוכית כדי שהזיכרון הזה יישאר".

בטוחוב, יניצ'ק ממפלגת "החוק והצדק" הלאומנית הגן על החלטת העירייה המקומית, שלדבריו נועדה להגן על ערכים פולניים ועל זכותם של הורים לגדל את ילדיהם ברוח האמונה שלהם. הוא אמר שלא היו תקריות מיוחדות עם הקהילה הלהט"בית שהניעו את העירייה לאמץ את ההכרזה הזו.

כמה פקידים אירופים אומרים שהקפאת המימון לטוחוב אומנם צנועה, אך היא חשובה כאזהרה מפני צעדים נוספים בעתיד. הרשויות באירופה מתכוונות לפרסם בסתיו הצעות לעיצומים כספיים על הפרת שלטון החוק או זכויות יסוד.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר