גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה הוא ההזדמנות הטובה ביותר לשבירת המונופול הבנקאי באשראי

ועדת הכלכלה צפויה לדון בדחיית הרפורמה שנועדה לפרק את המונופול הבנקאי בתחום האשראי • אלא שדווקא בעת הזו הכנסת תחרות לשוק האשראי היא צו השעה

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי  / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

סדקים בכוח פוליטי של הבנקים קיימים כבר זה תקופה, בעיקר מאז מחאת "יוקר המחיה". רפורמות חשובות בגיבוי ציבורי נערכו מאז; והבנקים חשו את עוצמת המתקפה עליהם. עם זאת, היום בצל המשבר הכלכלי, מציגה "מציאות הקורונה" הזדמנות לבנקים להשיב לעצמם כוח פוליטי. זאת, משום שהם מחזיקים את המוצר החשוב ביותר בתקופה הזו שבמחסור - הכסף.

מחקר שפורסם ב"דוח היציבות הפיננסית" למחצית הראשונה של 2020, שערך בנק ישראל, מראה שבכל תרחיש קיצון, גם זה שעוצמתו חמורה ביותר, המערכת הבנקאית תישאר יציבה. אך למרות מעמדם היציב, כדי להגן על עצמם, ולהשיא תשואה הפוליטית, הבנקים יוצרים מצב תמידי של אווירה משברית, כלומר, של מחנק אשראי.

כך, בנק ישראל מציין שבקבוצת התרחישים של חומרת הפסדי האשראי שנבחנו, עולה חשיבות מגזרי משקי-הבית והעסקים הקטנים והבינוניים ליציבות הבנקים. כלומר, זעזוע למגזרים אלה עלול להוביל לפגיעה שנעה בין כ-%0.3 ל-1.5% בהלימות ההון. בהתאם, דורש בנק ישראל מהבנקים לבצע הפרשות להפסדי אשראי גדולות משמעותית מתחשיביהם המקוריים. הפרשות, שאף עלולות לאפשר לבנקים להימנע מדחיית תשלומים שונים שהוענקו למשקי-בית (ובראשם תשלומי משכנתאות). צעד, שצפוי ליצור מחנק אשראי.

נוסף למשקי-הבית, מחנק אשראי קיים גם במגזר העסקים הקטנים והבינוניים. מנתוני האוצר עולה, שמתחילת משבר הקורונה קיבל המגזר הלוואות בכ-17 מיליארד שקל, בערבות המדינה. אולם מהסכומים שמבקשים העסקים כהלוואה - ושבקשותיהם מאושרות - הסכום המאושר הוא כמחצית. לדוגמה, בענף סוכנויות נסיעות אושרו 62% מהבקשות, ושיעור של 43% מסכום הבקשות. לפי האוצר, בסך-הכול אושרו רק 64% מהבקשות; כשהשיעור שאושר הוא רק 53% מהסכום המבוקש.

כאשר מביאים בחשבון, שההלוואות בערבות המדינה הן נדבך עיקרי בתוכנית הכלכלית של הממשלה ביחס למשבר, מחנק האשראי במגזר העסקים הקטנים והבינוניים מעורר דאגה. כאשר רק כמחצית מהסכום הנדרש ניתן כהלוואה (למרות ערבות המדינה), המשמעות היא שהכסף שהמדינה מעוניינת שיגיע לעסקים, דרך הבנקים, אינו מגיע ליעדו. כלומר, הבנקים קיבלו מהמדינה מעמד מונופוליסטי ביחס לחלוקת אשראי בערבות ממשלתית, וכמו מונופול, הם מווסתים את היקף התפוקה, ויוצרים חסר מלאכותי של המוצר בשוק, ובכך המחירים מוטים לטובתם.

בנוסף, הבנקים משתמשים במחנק האשראי גם להשאת רווחים ארוכי-טווח. כך, אחת הרפורמות החשובות שליוותה "התנועה לאיכות השלטון" בתחום הבנקאות הייתה קידום החוק להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות בשוק הבנקאות (תיקוני חקיקה), תשע"ז-2017.

בהתאם לסעיף 9(ג) לחוק, כבר בתחילת שנת 2021 אמורים היו הבנקים להפחית את מסגרות האשראי של לקוחותיהם (עד למחצית מסגרת האשראי שלהם). ההיגיון ביסוד הוראה זו הוא לעודד תחרות בשוק האשראי הריכוזי והחריג בישראל, כשעד לאחרונה עמד חלקם של הבנקים בשוק האשראי על כ-90%(!).

גם בימים קשים אלו מנסים הבנקים לעכב את כניסת הרפורמה החשובה הזו לתוקף. על-אף שניתנו להם לא פחות מארבע שנים(!) להשלים את צמצום מסגרת האשראי, הם נתלים בעת הזו במשבר הקורונה ובמחנק האשראי, כדי להזהיר שצמצום מסגרות האשראי יביא לקריסת משקי-בית ועסקים.

הדיווחים האחרונים שלפיהם התקיימו דיונים בין נציגי הבנקים, משרד האוצר ובנק ישראל, ובמסגרתו גובש מתווה שלפיו היישום המלא של הצמצום ביתרת המסגרות על ידי הבנקים יידחה בחצי שנה עד שנה מהמועד המקורי שנקבע; הצמצום במסגרות יקטן לכ-35%; וכן יועלה סכום ההחרגה המותרת, במקום 5,000 שקל בחוק כיום - רק מדגים את היחלשות המאסדרים והפוליטיקאים בעת הזו להתמודד עם טענות הבנקים; ורק מדגיש את הצורך בעמידה קפדנית על עקרונות הרפורמה החשובה הזו.

על-פניו, נשמעים טיעוני הבנקים המבקשים לעכב את הרפורמה בעת הזו, כהגיוניים. אך אסור לשכוח - הבנקים השולטים באופן ריכוזי בשוק האשראי, הם אלה שיוצרים מלכתחילה את מחנק האשראי המלאכותי.

חובתנו היא, לא להקריב אינטרסים ארוכי-טווח, משום שנדמה לנו שנוכל להשיג כך הקלה כלכלית מסוימת קצרת-טווח. דווקא בעת הזו, הכנסת תחרות לשוק האשראי היא צו השעה. התחרות עתידה לשחרר את מחנק האשראי המלאכותי יציר הבנקים, בטווח הארוך והקצר.

ומעבר לכך, משבר הקורונה יוצר גם הזדמנות למשק. על הממשלה להשתמש במשבר כדי לחזק את גופי האשראי החוץ-בנקאי; עליה לנצל הזדמנות חד-פעמית זו, כדי לחזק את התחרות לטווח הארוך, באמצעות ניתוב חלק מכספי ההלוואות בערבות המדינה, דרך גופים חוץ-בנקאיים. 

הכותב הוא ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים