גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוב סוער בקניון TLV: דרישות פינוי מיידי לשוכרים וטענות נגד הבעלים בן משה

לאחר רשתות האופנה, הגיע גם תורם של שוכרים בקניון שפועלים בתחום האוכל לקבל דרישות פינוי מהקניון • בין היתר מדובר במסעדת פיאנו פיאנו שנפתחה רק לפני חודשיים ● לטענת השוכרים, פעולותיו של הבעלים פוגעות בקניון • הנהלת TLV מסבירה שהשוכרים לא עומדים בתנאי השכירות

קניון TLV, בעיגול: מוטי בן משה  / צילום: כדיה לוי, אלון רון
קניון TLV, בעיגול: מוטי בן משה / צילום: כדיה לוי, אלון רון

שלוש וחצי שנים אחרי פתיחתו - מה קורה בקניון TLV, שבבעלות רבוע כחול נדל"ן שבשליטת מוטי בן משה? לידי "גלובס" הגיע לאחרונה רצף של דרישות פינוי לשוכרים הפועלים במתחם הקניון בתחום האוכל. רק בשבוע האחרון נשלחו דרישות פינוי לרוב עסקי ההסעדה במתחם. וזאת, לאחר מחלוקות עם רשתות אופנה, שכבר עזבו את המתחם לאחר שלא הצליחו להגיע להסכמות עם בן משה ונמצאות במאבקים משפטיים מולו.

עוד נודע ל"גלובס" כי בכוונת שוכרים של חנויות במתחם לפנות בימים הקרובים לדירקטוריון הרבוע הכחול נדל"ן ול"הזהיר אותו" ממה שהם מכנים "אחריותם האישית למתרחש בקניון". בטיוטת המכתב שהגיע לידי "גלובס" וטרם הועברה לחבר הדירקטוריון, נטען כי בן משה נוהג בשוכרי החנויות בקניון TLV במה שהם מכנים "גסות רוח, בריונות, חוסר הבנה מוחלט למצב השוק, ותוך גרימת נזקים אדירים לא רק לשוכרי החנויות אלא גם לקניון עצמו". עם זאת, ישנם גם מי שאומרים כי בן משה מנסה לשיטתו לטייב את הקניון באמצעות הוצאת שוכרים שמפרים חוזים.

במכתב מוצע לחברי הדירקטוריון לדרוש דיון חירום ולברר סוגיות כמו השאלה כיצד קיימים עדיין שטחים פנויים רבים בקניון שלוש שנים לאחר פתיחתו, על אף המיקום היוקרתי במרכז תל אביב. וזאת, בעוד שבקניונים המתחרים אחוזי התפוס נושקים ל-100%. שאלה נוספת שמוצגת במכתב שפונה לחברי הדירקטוריון, היא האם קיימים שטחים שלכאורה רשומים בדוחות כשטחים מושכרים, על אף שמדובר בחנויות שסגרו את שעריהן ואינן פתוחות עוד לקהל.

מחלוקות עם שוכרים בתחום ההסעדה 

במקביל, שוכרים וגורמים בענף הנדל"ן טוענים בשיחות עם "גלובס", כי נודע להם שבכוונת בן משה לשנות את הייעוד של הקניון לטובת פרויקט אחר, ועל כן אחת המטרות שלו היא לרוקן אותו משוכרים.

כך או כך, נראה כי המתח בין השוכרים השונים לבין הקניון של בן משה עולה שלב בשבועות האחרונים. לידי "גלובס" הגיעו בשבוע האחרון מסמכים ששלחה הנהלת הקניון עם דרישות פינוי בשל מחלוקות שונים לקשת רחבה של שוכרים במתחם. בין היתר מדובר במסעדת הקפיטריה, שבחזית המתחם שנפתחה לפני שלוש שנים; מסעדת פיאנו פיאנו מקבוצת קפה קפה, שנפתחה רק לפני חודשיים בהשקעה של כ-3 מיליון שקל ונסגרה בשבוע שעבר. דרישות הפינוי האלה מצטרפות לדרישות שנחשפו ב"גלובס" בשבוע שעבר, שנשלחו לבית הקפה גרג ולביגה.

המאבק מול בתי הקפה מגיע בהמשך לפינוי החנויות בתחום האופנה - קסטרו, רנואר וטוונטי פור סבן. במקביל ישנן חנויות רבות שעומדות סגורות במתחם, שלושה וחצי חודשים מאז שחזרו הקניונים לפעילות לאחר הסגר.

שינוי תמהיל או כיוון חדש?

רוב השוכרים ששוחחנו עמם ביקשו לשמור על עילום שם, מתוך כוונה למצות את המו"מ המסחרי והמשפטי מול הקניון. רבים מהם טוענים, כי "בהנהלה עושים הכול כדי להכשיל את הקניון. בתמהיל, בכיוון. או שיש לו תוכנית גאונית שהוא רוצה להחליף את כל הקניון, או שהולכים כאן לאבדון".

אחת המחלוקות שהגיע לשיא בשבוע האחרון היא מול מסעדת פיאנו-פיאנו שמחציתה נרכשה בפברואר 2019 על ידי קבוצת קפה קפה, עם סגירת המסעדה - חודשיים בלבד לאחר שנפתחה. כעת מתברר כי ממש באותם ימים שבהם נפתחה המסעדה, הוגשה תביעה נגד בעליה בשם קניון TLV.

באי כוחו של הקניון טוענים, כי במרץ האחרון החברה הודיעה לעו"ד לימור בן נון המייצגת את הרשת, על ביטולו של הסכם השכירות של בעלי פיאנו פיאנו, ודרשה את פינוי הנכס. המחלוקת בין הצדדים נוגעת, בין היתר, לעיתוי פתיחת המסעדה החגיגית שתוכננה, לפי דיווחים, לאמצע חודש מרץ, ונדחתה בצל משבר הקורונה לאמצע יוני.

בתביעה טוענים באי כוחו של קניון TLV טענות שונות, הנוגעות למועדי העברת תוכניות תכנון העבודה של המסעדה, אי העמדת מלוא הבטוחות על פי הסכם השכירות וביטול ההוראה לחיוב חשבון ואי תשלום דמי השכירות ודמי הניהול - מה שהיא מכנה הפרה יסודית של הסכם השכירות. בנוסף לכך, קניון TLV מאשים את פיאנו פיאנו ב"אי פתיחת המושכר" עוד בדצמבר 2019.

המחלוקות הללו כעת, מצטרפות לחילוקי דעות נוספים מול שורת רשתות, בטענה כי הקניון מסרב לשחרר ערבויות לשוכרים שחוזיהם בקניון הסתיימו כבר בחודשים מרץ ואפריל וממתינים בימים אלה לתשובות מהנהלת הקניון.

עסק מהותי לרבוע הכחול

קניון TLV פתח את שעריו לציבור הרחב במרץ 2017. הקניון הוקם בבעלות משותפת של רבוע כחול נדל"ן וגינדי, אך השותפות בין הצדדים הסתיימה בסוף 2019, כשרבוע כחול נדל"ן השתלטה על הקניון שנמצא מאז בבעלותה המלאה.

פתיחת הקניון לוותה בקשיים עסקיים ובתנועה דלה של קונים ומבקרים, שאילצו את היזמים להגדיל את הוצאות השיווק שלו ופגעו בתוצאותיו התפעוליות. בימיו הראשונים הקניון הוגדר כקניון אופנה בלבד, ולא פעלו בתוכו עסקי הסעדה כלל. בהמשך, החליטה הנהלת הקניון לשנות כיוון, ובמהלך הזמן נפתחו בו מספר מסעדות ודוכנים. המסעדות היו אמורות לשפר את תנועת המבקרים. בינתיים, שוכרים משמעותיים דוגמת פוראבר 21 עזבו את הקניון, וסגרו את פעילותם בישראל.

אלא שמאז נראה היה כי תמונת המצב השתנתה. רשתות חדשות ובינלאומיות פתחו חנויות בשטחי ענק בקניון, בראשן אנתרופולוג'י מקבוצת פוקס. טרום משבר הקורונה נראה היה כי הקניון עבר למומנטום חיובי, ואף הציג עליה בפדיונות.

אלא שמשבר הקורונה ערער מחדש את היציבות הזו: כעת גם רשת אנתרופולוג'י צפויה לעזוב בקרוב את הארץ, ולסגור את החנות שפתחה במתחם לפני שנה וחצי בלבד.

בדוחות רבוע כחול נדל"ן מוגדר קניון TLV כמבנה מניב "מהותי מאוד" לקבוצה. נכון לרבעון הראשון של 2020 שווי הנכס מוערך בכ-1.5 מיליארד שקל. ברבעון הראשון של 2020 הציג הקניון NOI ששל 20.3 מיליון שקל, ורשם הפסדי שיערוך של כ-1.25 מיליון שקל. שיעור התפוסה הממוצע בנכס ברבעון עמד על 84%, ודמי השכירות הממוצעים למ"ר חודשי בשקלול הנחות הקורונה הינם 210 שקל.

בהערכת השווי העדכנית של קניון TLV המצורפת לדוחות הרבעון הראשון של 2020 שבוצעה על ידי שמאי חיצוני, נרשם שווי גבוה יותר - 1.6 מיליארד - זאת לאחר הפחתה בסך 9 מיליון שקל בגין הקלות שניתנו לשוכרים בנכס לאור משבר הקורונה.

"התנהגות רציונלית. בעיה בהסברה"

למרות הביקורת החריפה, ישנם שוכרים משמעותיים במתחם שדווקא מרוצים, ושטוענים כי הם מבינים את הלך הרוח של בן משה. "נכון שיש קבוצות קניונים גדולות כמו עזריאלי ומליסרון שמוכנות להקלות ולגמישות, כי זה חלק מהאינטרס הרחב ומהעוצמה שלהן. אלה זקוקות להישרדות של כל הרשתות, בן משה מסתכל על זה בצורה קרה של 'האם זה שווה לי'. הוא אומר - אני לא מוכן לעבוד עם שכר דירה נמוך', ואם למותג מסויים אין השפעה גדולה או ערך מוסף לקניון, הוא לא מתגמש".

עוד טוענים אותם שוכרים, כי ישנם מותגים ישראליים שמתקשים לייצר פדיונות ומולם עיקר המחלוקות, "הוא לא מוציא את זארה או H&M או מישהו שיש לו ערך גדול לקניון. כולם חושבים מי זה המשוגע הזה. אבל כשמסתכלים על מערכת השיקולים שלו באופן רציונלי - הוא לא עושה שטויות, פשוט אין לו את הרגישות להסביר את עצמו. הוא לא מנותק בפעולה שלו, הוא מנותק ברמת ההסברה שלו".

מקורות בהנהלת הקניון אומרים היום ל"גלובס: "נתקלנו בבעלי מסעדות שהחליטו על דעת עצמם שהם לא משלמים שכר דירה, ובשוכרים שרכבו על הגב של הקניון שהפר ברגל גסה את החוזים עוד טרום עידן הקורונה וכעת מנסים לנצל את המצב. חובות של רשתות שעזבו את המתחם נמצאים בבירור, ואנחנו מנסים לפתור את הכול עם כולם".

מהנהלת הקניון נמסר בתגובה: "קניון TLV מקפיד לפעול ע"פ חוזי השכירות ומתווה ההקלות שהותאם למצב העסקים לנוכח מגפת הקורונה. לצערנו, מספר מועט של משכירי נכסים שככל הידוע לנו כשלו בעסקיהם בלי קשר לקורונה, מפרים את התחייבויותיהם ברגל גסה וטועים לחשוב שמסע הכפשות נמשך ב'גלובס' יניב להם תועלת מסחרית כלשהי. זה לא יקרה. הקניון יפנה על פי דין שוכרים שלא עומדים בהתחייבויותיהם. הקניון כבר חתם התקשרויות חדשות עם שוכרים חלופיים בעלי איתנות מוכחת וימשיך לשפר את תמהיל העסקים ומגוון ההיצע לציבור". 

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית