גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התמורה לדיירי פינוי בינוי: דירה משודרגת, מכולת ומשרד

עירוב השימושים מגיע גם לפרויקטים של פינוי בינוי ● לפי הנתונים של הרשות להתחדשות עירונית, בתוך שנתיים קפצו שטחי התעסוקה והמסחר המתוכננים בפרויקטים אלו פי עשרה ● היזמים מרוויחים נכסים מניבים, העירייה ארנונה גבוהה וגם הדיירים מתחילים להבין את היתרון שבזמינות השירותים

בתוך שנתיים קפצו שטחי התעסוקה והמסחר המתוכננים פי עשרה / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
בתוך שנתיים קפצו שטחי התעסוקה והמסחר המתוכננים פי עשרה / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

המונח עירוב שימושים - כלומר תכנון מתחמים שיש בהם מגורים, תעסוקה, מבני ציבור, מסחר ומשרדים - זוכה בשנים האחרונות לשימוש נרחב. רבים מאנשי התכנון סבורים שמדובר במגמה שעומדת לתפוס תאוצה, וכי מגפת הקורונה רק מחזקות את המגמה.
בשטח הדברים מתקדמים לאט, אבל נתונים חדשים של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית שהגיעו לידי "גלובס", מעידים על זינוק משמעותי בהיקף עירוב השימושים בתוכניות המקודמות במסגרת התחדשות עירונית.

המספרים: 55 תוכניות עם מסחר ומשרדים

על פי נתוני הרשות להתחדשות עירונית, בשנים 2011-2015 הוגשו 58 תוכניות לאישור הוועדות, תוכניות אלו כללו 30 אלף מ"ר בייעוד שאינו למגורים (ציבוריים ומסחריים), מדובר בכ-2% בלבד מכלל השימושים בתוכנית. עם זאת, בין השנים 2016-2017, הוגשו 37 תוכניות לאישור, והשטח שאינו למגורים זינק משמעותית לרמה של כ-66 אלף מ"ר, כ-6% מכלל השימושים בפרויקטים.

בשנתיים לאחר מכן, 2018-2019, השיעור האמיר משמעותית והפעם כבר מדובר בכ-652 אלף מ"ר לשימושים שאינם למגורים ב-55 תוכניות שהוגשו לאישור. נתון זה מהווה 18% מכלל השימושים בפרויקטים, זינוק משמעותי.מדובר אמנם רק בפרויקטים מתוכננים ולא בפרויקטים שנמצאים בביצוע, אבל השינוי הגדול מעיד על מגמה ברורה.
מהרשות להתחדשות עירונית נמסר כי "בבדיקה שערכנו בנוגע לעירוב השימושים, עולה שהקפיצה הגדולה היא בשילוב שימושי תעסוקה. בעוד שבשנים 2011-2015 שיעור שטחי התעסוקה בתוכניות פינוי בינוי היה כ-1%, וב 2016-2017 כ-2%, בתוכניות מהשנתיים האחרונות (2018-2019) הגיעו שטחי התעסוקה לכמעט 13% מהשטחים המתוכננים".

חיים אביטן, יו"ר הרשות: "הרשות הממשלתית אף מממנת תוכניות מעין אלה. הבולטות שבהן הן תוכנית קריית משה ברחובות ותוכנית העיר העתיקה בלוד".

חיים אביטן, יו"ר הרשות להתחדשות עירונית / צילום: שלומי יוסף, גלובס

היתרונות: טוב לעיריות, טוב ליזמים

עירוב השימושים בפרויקטים של התחדשות עירונית נותן מענה לבעיה שההתחדשות העירונית התמודדה איתה בשנים האחרונות - מחסור בתשתיות כמו בתי ספר וגני ילדים, בגלל תוספת יחידות הדיור קיימות.

אביטן: "ככל שצפיפות הבנייה גוברת, וכן התחבורה הציבורית אינה מותאמת לקצב גדילת האוכלוסייה, יש צורך ביצירת שירותים במרחק הליכה מהבית. יתרון נוסף הוא שההכנסות ממרכזי התעסוקה הללו בערים מאפשרות לעיריות לממן את העלויות הגוברות מעצם כניסתה של אוכלוסייה חדשה לשכונות הנבנות, ולהביא בכך לאיזון כלכלי".

כיוון שפרויקטים של התחדשות עירונית נבנים כמעט תמיד בלב המרקם העירוני, נוצרה גם היתכנות לשטחי מסחר שמעניקים ליזמים תועלת גבוהה יותר מהפרויקט. נכס מסחרי יכול להישאר בידי היזם ולשמש כנכס מניב לאורך זמן, וככזה הוא משפיע גם על התחשיב הכלכלי של הפרויקט מלכתחילה.

שי ארנט-כהן, מנכ"ל החברה הכלכלית חדרה, מציין בהקשר זה: "פרויקט עם קומה מסחרית משתלם היום עבור כל הצדדים - היזם, התושבים והרשות. הוא רווחי יותר ליזם מאחר ובחדרה יזם מוכר מ"ר בייעוד מסחרי בכ-20 אלף שקל למ"ר ובייעוד למגורים כ-14.5 אלף שקל למ"ר. כמו כן, אם היזם מחזיק אצלו את הנכס ומשכיר אותו, הוא יכול להגיע לתשואה שנתית של 8% על הנכס המסחרי.

שי ארנט־כהן, מנכ"ל החברה הכלכלית חדרה  / צילום: חכ"ל חדרה

"מהצד של הרשות, הארנונה על מסחר ותעסוקה גבוהה פי 4 או פי 5 מהארנונה שהרשות מקבלת על מגורים ובעצם מאזנת את ההפסדים שהעירייה סופגת מהארנונה הנמוכה שהיא מקבלת מדירות המגורים אל מול השירותים העירוניים שהם מקבלים".

התרומה לעירוניות: "נחוץ ומתבקש"

האדריכל גיל שנהב, העומד בראש משרד כנען שנהב ומבעלי החברה לפיתוח והתחדשות עירונית, אינו מופתע מהמספרים: "הזינוק בשיעור עירוב השימושים לא מפתיע - הוא נחוץ ומתבקש. מה שמאפיין את הערים הטובות בעולם הוא עירוב שימושים. ואולם כרגע, למעט תל אביב, ירושלים וחיפה, רוב הערים שלנו הן פרבריות ואנו צמאים לאינטנסיביות עירונית אחרת שתאפשר לנו כתושבים לפרוח ותאפשר לערים להשתקם כלכלית".
שנהב, שהוא גם יו"ר CTBUH israel, הסניף המקומי של המועצה הבינלאומית לבניינים גבוהים, מביא כדוגמה את פרויקט ההתחדשות העירונית בשדרות הציונות בלוד, שאושר לאחרונה. "הפרויקט כולל מסחר מלווה רחוב שנותן מענה לצורכי הקניות של התושבים, מעליו קיימות קומות של תעסוקה שמשרתת את כל מי שיש לו עסק או בעל מקצוע חופשי - רופא, קופת חולים וכן הלאה.

גיל שנהב / צילום: גיא גלעד

"בהמשך יש הממד הציבורי. פרויקט של 750 יח"ד צריך מספר גני ילדים, מעונות יום, מרכז יום לקשיש, טיפת חלב, משרד של העירייה, מועדונית לשיעורי בית, בתי כנסת וכדומה. חלק מהשירותים האלה במגרשים עצמאיים וחלקם בקומות תחתונות של הבניינים עצמם. ומעל כל המערכת הזאת צומחים מגדלי מגורים, שבהם החל מדירות 2 ו-3 חדרים לבודדים ומצמצמי דיור ועד דירות 5 ו-6 חדרים למשפחות.

"יש לנו כרגע בקנה עוד שניים-שלושה פרויקטים שבהם מתוכנן בית ספר שלם מתחת למגדלי מגורים וצריך להבין שהעולם כבר שם".

המורכבות: "תכנון מראש של המערכות"

"המורכבות של הפרויקטים האלה הרבה יותר גדולה מאשר פרויקט שבו ייעוד אחד", מסביר שנהב, "כי כל ייעוד משליך על רעהו. למשל ממ"דים של מגורים יורדים לתוך המסחר והתעסוקה, חודרים את כל הקומות התחתונות עד היסודות. לעומת זאת אם יש לנו בקומת הקרקע מסעדה שזקוקה לאוורור ונידוף הם צריכים לעלות עד הגג העליון, מעל הפנטהאוזים.

"דרושות מערכות מיזוג אוויר נפרדות, מערכות חשמל שונות, מעליות שונות, פינוי אשפה. יציאות וכניסות מחניה - לדייר יש שלט לחניה שלו, הוא רוצה להיכנס ולא רוצה להמתין אחרי 15 מכוניות שבאות לקניות ובודקים להן את תא המטען. אם לא נותנים פתרונות תכנוניים לנושא עירוב השימושים בזמן התכנון, כשהבניין גמור זה פשוט מאוחר מדי".
שנהב סבור שבתכנון צריך גם להתייחס לשימושים שאנחנו לא מכירים היום: "בניין טוב צריך להיות גמיש מספיק על מנת להכיל בתוכו גם את הייעודים שאנחנו לא יודעים עליהם היום".

התגובות בשטח: שינוי בזכות הקורונה

ואיך מתקבלת המגמה בשטח? על פי מנהלות להתחדשות עירונית, לא תמיד בקלות, אבל מסתבר שהקורונה מתחילה לעשות שינוי גם בכך.

האדריכלית ענת לרנר, ראש המינהלת להתחדשות עירונית בעיריית יהוד-מונוסון, מספרת: "זה לא סוד שיש התנגדות לעירוב שימושים מצד דיירים רבים שחושבים שמדובר בהפרעה לחייהם. גם פה ראינו שינוי משמעותי בתקופה הקורונה - אנשים מבינים את התועלת שיש בשירותים השונים כגון במכולת קטנה בבניין או חנות אחרת, אנשים מבוגרים המתקשים להזמין באינטרנט ועושים קניות באופן פיזי מה שמקל על שגרת החיים".

ענת לרנר, ראש המינהלת להתחדשות עירונית בעיריית יהוד־מונוסון / צילום: עיריית יהוד־מונוסון

לרנר מסבירה כיצד תכנון רחב של שכונה שלמה מאפשר גמישות בהתאם לצרכים: "אנחנו מפנים את מפלס הקרקע מדירות גן, ולא מאפשרים תכנון דירות כאלה, כדי להשאיר את השטח פנוי לשימושים ציבוריים ומסחריים.

"אמנם עבור היזמים מדובר בדירות רצויות ומבוקשות על ידי הקונים, אבל לנו זה מאפשר גמישות תכנונית ושימוש מיטבי בשטח עבור צורכי כלל התושבים והשכונה. למשל, תקופת הקורונה מובילה אותנו להוספת חללי עבודה ציבוריים בבניינים עצמם".
בחדרה, עד 2017 לא קודמו כלל תוכניות במסגרת פינוי בינוי עם עירוב שימושים. בשנים 2017-2019 נקלטו בוועדה המקומית לפחות ארבע כאלה. חלקן כבר אושרו בוועדה המחוזית ואף קיבלו היתר.

ארנט-כהן מוסיף כי "יש היענות חיובית לקונספט של עירוב שימושים במסגרת תהליך פינוי בינוי מצד בעלי הדירות. תקופת הסגר בחודשים האחרונים כתוצאה ממגפת הקורונה והעובדה שתושבים רבים, במיוחד קשישים, חוששים כיום לצאת מהבית, העלתה בקרבם את המודעות לחשיבות של הימצאותן של חנויות עם מוצרי צריכה בסיסיים ממש מתחת לבית, מתוך הרצון לא להגיע למקומות שבהם ישנה התקהלות גדולה כמו קניונים או מרכזי קניות גדולים". 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם