גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני לא צריך לספר שלקניונים היו רווחים פנטסטיים בכל העשור האחרון"

רביב ברוקמאייר, מנכ"ל גולף, פורש מהחברה בצל תקופה כלכלית קשה ומתעקש להישאר אופטימי ● בראיון ל"גלובס" הוא מתייחס לראשונה ליחסים בין הקמעונאים לקניונים, לקרב המתוקשר עם מייסד עדיקה ולמשקיע העתידי המפתיע – רשת הספרים סטימצקי

רביב ברוקמאייר, מנכ"ל קבוצת גולף  / צילום: ענבל מרמרי, גלובס
רביב ברוקמאייר, מנכ"ל קבוצת גולף / צילום: ענבל מרמרי, גלובס

"משבר הקורונה גרם לכולנו כמנהלים לקבל החלטות מהירות יותר ובחלקן גם אמיצות יותר", אומר רביב ברוקמאייר בראיון ל"גלובס" על רקע פרסום דוחות הרבעון השני של 2020 בצל משבר הקורונה.

ברוקמאייר, שמסכם כהונה בת ארבע שנים כמנכ"ל קבוצת האופנה הציבורית שבשליטת כלל תעשיות של לן בלווטניק, מתייחס לראשונה לפרידה ולסכסוך ממייסד עדיקה באפריל האחרון. הוא מדבר גם על הפער בין תחזיות האימים של אפריל לבין התוצאות החיוביות של ענף האופנה, התוצאות של ענף הקניונים ("הם לא מסכנים"), והחיבור המפתיע של גולף עם רשת הספרים סטימצקי.

הרבעון האחרון של רביב ברוקמאייר בגולף בצל משבר הקורונה מסתכם בשחיקה של 24% בשורת ההכנסות שעמדו על 182 מיליון שקל לעומת הרבעון השני ב-2019, לצד זינוק ברווח הנקי ב-35% לסך של 22 מיליון שקל. בסיכום המחצית קבוצת האופנה שבשליטת כלל תעשיות רושמת שחיקה של 14% בהכנסות בסך 376 מיליון שקל, ומעבר להפסד נקי של 12 מיליון שקל לעומת רווח של 2 מיליון שקל במחצית המקבילה אשתקד.

שיעור הרווח הגולמי שלכם מהמכירות נשחק בגלל ההנחות העמוקות שנתתם.
"ברגע שפספסנו את אפריל, פספסנו את כל המכירות של אותו החודש שמתאפיינות ברווח גולמי גבוה. אז התמהיל השונה פגע ברווח הגולמי, אבל זו לא דרמה. נקבל את זה בחזרה בהמשך הדרך באמצעות כניסת קולקציות חדשה ברווח גולמי גבוה לקראת ראש השנה, ואני מניח שנרד בשיעור ההפחתות ערך בגלל הגידול במכירות של קולקציות הקיץ. דבר נוסף שהוריד את שיעור הרווח הגולמי במכירות של הקבוצה הוא הגידול במכירות עדיקה והפיכתן לחלק משמעותי יותר מהתמהיל.

"בכל אופן, אנחנו רואים כאן המשך של דרך - החברה השתלטה על האירוע, ועכשיו יש מכירות טובות בתחום הבית ושיפור בעולם האופנה".

במהלך המחצית סגרתם 15 חנויות ופתחתם 8 בלבד, וזאת מתוך כ-331 שמפעילה הקבוצה. סגרתם חנויות באמצע חוזים?
"הייתה לנו חנות של גולף קידס בעזריאלי תל אביב, שהפסידה מאות אלפי שקלים בשנה. כנראה זה קניון שקטגוריית הילדים לא צריכה להיות בו, ובמסגרת הניהול ושיפור הרווח התפעולי סגרנו את החנות בהסכמה. במקביל, נפתח חנויות קידס אחרות במקומות שאנחנו רוצים לקחת נתח שוק. אני חושב שהולך להיות פה מאבק משמעותי בין השוכרים למשכירים, תהיה הורדת מחירים, ושזה ייבחן ברמה יומית. אנחנו רוצים להמשיך ולצמצם חנויות הפסדיות, ולפתוח במקומן חנויות שיביאו אותנו לרווח".

הרבעון-האחרון-של-ברוקמאייר-בצל-הקורונה

באפריל רצינו לשרוד

התוצאות שלכם, וגם של המתחרות קסטרו ופוקס, חיוביות בהרבה מתחזיות האימה שהיו כאן במרץ ובאפריל. בזמן שעזריאלי ומליסרון הציגו הפסדים, אתם מציגים שיפור. אולי ניתנו לחלק מהשוכרים הקלות מפליגות עוד לפני שהיה צריך?

"אני חושב שאנשים לא מנתחים נכון את המצב. באפריל היה לחץ גדול מאוד, וקשה היום להסתכל אחורה לאפריל. כולנו חשבנו שחייבים פעולות דרסטיות כדי לשרוד. צריך להסתכל על הדברים בפרספקטיבה של זמן, היו כאן שתי תקופות - הפתרונות שניתנו בחודש וחצי של הסגר, אז אף אחד לא ידע מה הולך להיות ביציאה, ועכשיו כל אחד יעשה את שיעורי הבית שלו. לדעתי שכר הדירה ירד בטווח הבינוני והארוך".

נוצר מצב שרשתות קיבלו הקלות וקניונים ספגו עליהם את תקופת הסגר, בלי שהיו מחויבים לכך.
"אני חושב שהם קיבלו החלטות טובות, ומה שהם עשו - הם עשו בצדק. אם שמים את זה על ציר הזמן, אני לא צריך לספר על הרווחים הפנטסטיים של המשכירים ב-2019 וגם עשר שנים אחורה, הם לא מסכנים בסיפור הזה. אני גם לא צריך להזכיר את התוצאות ב-2019 של חלק מרשתות האופנה. מה לעשות שהיו קניונים שהייתה בהם ירידה בתנועת המבקרים של 20%-50%? לכן אני חושב שעזריאלי, מליסרון וביג קיבלו החלטות נכונות. המאבק הגדול הוא מפה והלאה".

חברות מתחרות כמו קסטרו ורנואר נכנסו לחזית מול המשכירים שלהן, כדי להשיג הקלות ודמי שכירות מופחתים. אתכם פחות שמענו בהקשר הזה. הצלחתם לשפר חוזים עתידיים? לצאת מהסכמים מפסידים?
"בחזית המשכירים אכן יש תקופה לא קלה, ויש פערי ציפיות. אנחנו רוצים לשפר את עומס שכר הדירה ודמי הניהול שלנו, זה לא סוד. אנחנו משתדלים לנהל את הדברים מתחת לרדאר".

קסטרו צמצמה עובדים במטה שלה, איקאה פיטרה לפחות עשרות עובדים. התייעלתם גם בכוח האדם?
"דיווחנו על התייעלות מתוך הבנה שיש פה הזדמנות לשפר את פיריון החברה, אבל גם ברור לנו שהעובדים זה מקור הכוח שלנו. התייעלנו בכ-10% בשכר דרך ירידה בשעות העבודה".

ובמצבת כוח האדם?
"אנחנו לא מודדים את זה כמו שאת מודדת את זה, את שעות העבודה בסניפים קיצצנו כ-10%".

מעבר להפחתה בשעות העבודה - גם קיצצתם במצבת כוח האדם? 100% מהעובדים חזרו בשעות עבודה מצומצמות?
"קיצצנו כ-10% מכוח האדם, כולל המטה והחנויות".

עברתם טלטלה בעדיקה - באפריל נכנסה הנהלה חדשה, לאחר שמייסד החברה דדי שוורצברג התפטר וסחף אחריו את רוב ההנהלה. הוא גם הצהיר שיגיש נגדכם תביעה נגזרת.

"כולם חשבו שיש כאן דרמה, שחברה הולכת ונופלת. אני נותן כבוד לכולם, אני חושב שדדי וחבורתו עשו מותג פנטסטי אבל אני חושב שהעזיבה שלו באפריל הייתה טעות, שהוא עזב בזמן לא נכון. הוא צריך להרפות, וללכת לדרכו. אני חושב שלכל אחד בסוף יש מחליף ואנחנו רואים את זה, ושהאנשים האלה צריכים עכשיו לאכול את הכובע.

"אני גם לא מצליח להבין את הצורך של דדי בתביעה נגזרת. מאז שהוא פרש, הביצועים של החברה משתפרים והשווי עולה".

בנוגע לכניסת ההנהלה החדשה אומר ברוקמאייר: "הכניסה של הצוות החדש הייתה מרשימה - הם קיבלו חברה במשבר, הצליחו להתגבר בצורה מרשימה על הקושי לרכוש קולקציות מסין, והצליחו לשמר את המכירות בארה"ב. עדיקה מראה מכירות שיא. אני מחפש את הטוב ולא את הרע".

מעריכים אותנו בחסר

לאחרונה דווח כי כלל תעשיות, בעלת השליטה בגולף, תעניק כאופציה 6% מהמניות שלה בקבוצת האופנה לרשת הספרים סטימצקי שבניהול אייל גרינברג, כשבמקביל מונה גרינברג לדירקטור בקבוצת גולף.

מאיפה מגיע החיבור עם סטימצקי? קמעונאות ספרים ואופנה זה אותו הדבר?
"אין דימיון בין ספרים לאופנה ולעולם הבית, זה ברור. אני חושב שהכניסה של קבוצת סטימצקי היא נכונה, הם באים עם הבנה קמעונאית שתוכל לעזור בחלקים בהם לסטימצקי יש יתרון - בעולם הנדל"ן והפחתת עלויות. והם ימצאו בגולף אנשים שיתנו גיבוי בעולם האופנה והרכש, השילוב יכול לעבוד. יהיו גם הפרשי תרבות בין חברה ציבורית לחברה פרטית, אבל אני מאמין שהביחד יתן המון יתרון".

אתה מסכם בחודש הקרוב כהונה של ארבע שנים בקבוצת גולף עם שורה ארוכה של מהלכים, אבל שוק ההון עדיין מתמחר אתכם בשווי שלילי של 25.5- מיליון שקל, בנטרול ההחזקה בעדיקה והמזומנים שלה.
"גולף בארבע השנים האחרונות משתפרת כל הזמן. הדוחות שלנו מראים EBITDA של כ-30 מיליון שקל, ואם שווי החברה צריך להיגזר ממכפיל של חמש, שש או שבע, אין סיבה שהוא יהיה כזה. אני חושב שיש פה כשל שוק, מעריכים אותנו בחסר וזה ממש בטעות. נכון שהיום אופנה זו מילה קשה, אבל זה עומד בסתירה לתוצאות שלנו.

"כשהגעתי, החברה הפסידה 3 מיליון שקל תפעולי, ועכשיו היא מראה רווח תפעולי יפה מאוד בסוף המחצית", מסכם ברוקמאייר את התקופה. "זה מראה שה’טרנראונד’ שהובלתי פה הצליח. מי שיבוא להחליף אותי מקבל חברה במצב הרבה יותר טוב". 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם